На живо

Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

© Велко АнгеловДнес парламентът окончателно одобри промени в Закона за здравето, с които ще се даде възможност извънредното положение заради коронавируса в България да приключи на 13 май, а след това да продължат да действат част от мерките и да се въвежда т.нар. извънредна епидемична обстановка.


"Дневник" представя хронология на събитията в парламента.
Законът влиза в сила от 14 май, реши още парламентът. Според депутати това значи, че дори и президентът Румен Радев да не го обнародва утре, няма да има проблем с прилагането на мерките по досегашните заповеди на здравния министър.

След дебати парламентът даде възможно на безработни да работят в земеделието не повече от 120 дни, но това време няма да се признава за трудов стаж.


Социалистите бяха против с аргумента, че няма такава практика. Те поискаха директно подпомагане на земеделците с пари.

Парламентът даде възможност на министъра на финансите да отпуска безлихвени заеми на общини, които изпитват финансови затруднения заради коронавируса. Срокът за възстановяване е до края на 2021 г.


За срок до два месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта ще може превежда компенсация в размер 290 лева за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Нови правила

Без дебати парламентът одобри промени в лицензирането на данъчните складове, които засягат "Лукойл България". Компанията ще трябва отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението. Това ще доведе до значителни разходи за дружеството. Още четете тук.

Парламентът отхвърли предложението на БСП данъкът върху добавената стойност за храни и лекарства да бъде намален от 20 на 9 процентни пункта.

Цените на чадъри и шезлонги - 50 на сто от миналото лято

Цените на плажните принадлежности като чадъри и шезлонги трябва да паднат поне с 50 на сто спрямо миналото лято. При нарушение се предвижда санкции до 50 хил. лв., а при повторно - до 100 хил.


Мнозинството подкрепи предложенията да няма консеционни такси или те да бъдат намалени, както и да се отложи плащанията за договори за концесия или наем на плаж до края на годината. Инвестициите също могат да се разсрочват.


По-късно бе приет и текст, с който забраната за строежи по Черноморието ще влезе в сила месец по-късно, или от 15 юни.


Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

© Велко Ангелов

През 2020 г. не 30, а 60 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов стаж, реши още правната комисия. Причината е, че много от служителите са принудени да излизат в такъв отпуск, за да не загубят работното си място.


Мярката 60/40, която цели запазване на работни места, ще важи до 30 юни т.г, но престоят още промени.


Прие се и текст още два месеца да не се обявяват обществени поръчки за медицински консумативи.

Субсидия за чартъри - 35 евро на седалка

С помощта на ДПС "Обединените патриоти" прокараха идеята си за субсидия за чартърни полети към България. Тя ще е 35 евро на седалка при полети с поне сто места.


Мнозинството се въздържа при гласуването на предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов за ваучери за почивки на стойност от 100 до 210 лв. Преди това имаше коментари, че предложението ще бъде прието за хората на първа линия. Очакват се обаче промени в закона за туризма, с които да се въведе по-нисък данък върху добавената стойност и тогава може да се въведат някакви ваучери.

Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се проведат т.г. В началото на следващата година тестовете ще могат да се проведат, за да се измери нивото на учениците. Приемът в единадесети клас от обединени училища в други ще става само с оценките от свидетелството за завършен десети клас.

Без запори и публични продани още два месеца

Публичните продани се спират за още два месеца, т.е. до 13 май, наказателните лихви при неплащания на вземания няма да текат още два месеца, но това ще важи за финансови институции като фирми за бързи кредити, но не и за кредити към банки, които вече се предоговарят - това окончателно гласуваха депутатите, като приеха промени в преходните и заключителните разпоредби на закона.


Със закона за здравето всъщност се прекръства законът за мерките по време на извънредното положение, като в наименованието му се добавя "и за преодоляване на последиците", което ще позволи на част от мерките да останат да важат още два месеца, или до 13 юли.


Сред тях са да остане възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора, забраната да се налагат запори, която за общините ще е до края на годината, възможността за онлайн заседания на държавни и местни органи, възможността за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване и др.


Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

© Велко Ангелов


Според правосъдния министър незащитени останали частните съдебни изпълнители и адвокатите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче смята, че това са хартиени закони, тъй като не бе прието нито едно от предложенията на опозицията. Тя каза още, че трябва да продължи забраната за наказателни лихви при кредити, тъй като в момента при предоговарянето банките надували лихвите.

След дълги обсъждания предстои гласуване на мерките за туризма. Ресорният министър Николина Ангелкова призова всички да посетят родното Черноморие за 24 май.


Според Надя Клисурска от БСП няма хляб, а управляващите карат хората да ходят на море.

ДПС и "патриотите" искат субсидия за чартъри

ДПС иска да бъде подкрепено предложението на "Обединените патриоти" за субсидия за чартърните полети до България, а ГЕРБ е против. Предложението е за 6 хил. евро.


Предложението на ДПС е субсидията за всяка седалка на чартърните полети до България да е 35 евро при полети с над сто пътници.

Глобите за неспазване на мерките остават

При неспазване на мерките глобите ще останат - от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Остава и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията, в т.ч. и за контактни лица.


От БСП призоваха глобите да бъдат намалени. Очаква се те да важат поне още два месеца, колкото се очаква да останат мерките. Мнозинството в парламента обаче одобри глобите да останат.

Кабинетът ще обявява извънредна епидемична обстановка

Парламентът реши след 13 май Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната или в даден регион по предложение на министъра и при осем ясни критерия, сред които епидемичен потенциал, сериозна опасност за здравето, тежко протичане на заболяването, риск за уязвими групи и др. При това ще могат да се въвеждат допълнителни мерки за здравето. Не се прие предложението на "Обединени патриоти" решението да е в срок до 30 дни.


Според БСП и ДПС обаче критериите не са работещи. Според ГЕРБ те са формирани в документ на Световната здравна организация.


Здравният министър ще може да разпореди задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни. В момента тя е 14 дни.


Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

© Велко Ангелов


Актовете на Министерския съвет и на здравния министър подлежат на обжалване, а това не спира тяхното изпълнение, но при оспорване съдът трябва да ги разгледа в двумесечен срок.


Според БСП обаче само Народното събрание може да затваря градове и да забранява предвижване. Правосъдният министър Данаил Кирилов призова социалистите ако искат, заедно да проверят конституционността на решението.

ГЕРБ и БСП спорят дали коронавируса трябва да бъде записан като силно инфекциозно заболяване като чума и др. Според социалистите това не е необходимо, както и насилствено не могат да се лекуват хора. От ГЕРБ пък смятат, че вирусът е опасен, тъй като е обхванал целия свят.

Депутатите решиха да гласуват текстовете на второ четене както преди извънредното положение - един по един след четенето, а не - най-накрая.

Парламентът ще гласува днес правилата, които ще важат след извънредното положение, което приключва на 13 май. Заради коронавируса кабинетът ще може да обявява извънредна епидемична обстановка, която да важи на територията на цялата страна или в дадени региони.


Част от действащите сега мерки ще останат и до 13 юли, а и след това здравният министър ще може да налага изолация или да спира движението.


При нарушение на мерките глобите ще останат - от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Остава и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията.


Още четете тук, тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2072 Весело

  Представям си как ще съберат въпросните глоби от някои етноси.
  От друга страна и кохорта услужливи адвокати също ще се включи в обжалването на санкциите.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Браво!
  От парламентарна република станахме правителствена...

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Честита полицейска държава ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#2] от "Велков":

  По-скоро еднолична

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  По-скоро се сещам за стадото на село, подкарано от пъдаря...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Върнахме се трагично близо дотам, където бяхме преди 31 години

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 106 Неутрално

  С промени в преходни и заключителни разпоредби и препратки към други закони се приемат текстове, които устройват шайката. Да не говорим, че Министерски съвет не може да решава, все още сме парламентарна република по Конституция.

 8. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Извънредна епидемична обстановка! Уау!
  А кога ще се въвежда планова епидемична обстановка?

 9. 9 Профил на pzb226478O4
  pzb226478O4
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Върнахме се трагично близо дотам, където бяхме преди 31 години
  —цитат от коментар 6 на rumen_s


  По ТВ „Европа“ (телевизията на седесаря П. Стоянов) някакъв известен агент на ДС и БГ-демократ – Г. Коритаров – разрешава на Иво Беров (този наистина е демократ) да говори за ГЕРБ само докато в предаването му се излъчват новините.
  Такава е демокрацията позволена от хората на СДС!

  Сме-е-ех !

  До коментар [#6] от "rumen_s":

 10. 10 Профил на Svetlin Pamukchiev
  Svetlin Pamukchiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заглавието на статията нещо не се е получило....

 11. 11 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Готина маска има Данаил Кирилов

 12. 12 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 813 Весело

  А аз призовавам министър Ангелкова да посети някое наше земеделско поле за 24 май.

 13. 13 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#10] от "Svetlin Pamukchiev":

  Комай доста неща не са се получили в статията.

 14. 14 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Готина маска има Данаил Кирилов
  —цитат от коментар 11 на Траян


  На мен повече ми харесва тази на Ангелкова, макар и да е от най-обикновените. Каквото и да покрие тази физиономия, изведнъж светът става много по-красив.

 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Честито БУДАЛИ! Получихте това което защитавахте.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 250 Весело

  новата , стара мутроландия

 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Ама Кирилов е смешен дори и с маска!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Мисленето явно й е слабата част на тази другарка.
  Първо, туристи и пияндури от цяла Европа може да идват на морето с една декларация само, че го правят на собствен риск. И потенциално да ни носят коронавирус. За нашия риск министърката с ангелско име не говори изобщо.
  Второ, ако аз реша да отида в Гърция - 14 дена карантина. Каквото и да декларирам, както и да се обяснявам, аз се оказвам опасен.

 19. 19 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Значи плащсм си 1/2 от цената на шезлонга и другата 1/2 с данъците си ...че може и повече !!

 20. 20 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 340 Гневно

  Ейййй като писани яйца обгрижиха туризма и кръчмарите! Наистина направиха така, че всеки българин да плати своя дан за туризма и кръчмите дори да е забравил как се стига до Созопол и никога да не е сядал в рафиту... Да видим следващата серия на воя от сектора ...

 21. 21 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 826 Весело

  На мен повече ми харесва тази на Ангелкова, макар и да е от най-обикновените. Каквото и да покрие тази физиономия, изведнъж светът става много по-красив.
  —цитат от коментар 14 на ДСиБ


  Освен това , Николинка загатна за сериозни заложби....
  Още когато маскира деца, като ослепените войни на Самуил,
  за да рекламира туризма...😁😁😁😁

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 22. 22 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 526 Любопитно

  Коя е тая пичка на първата и втора снимка?

  Да кажем не на педерастията!
 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Нарушение на Конституцията. Народното събрание само може да обявява извънредно положение. Министърът на правосъдието не познава законите на страната.

 24. 24 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Аз не зная какви"юристи" имат партия Герб,щом не спазват Конституцията на Република България. В чл 84 ал.12 от Конституцията точно и ясно е записано:"чл.84 ал.12 Обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет".
  На това основание Президентът е длъжен да наложи вето на този закон,а при прегласуване от НС, е задължително да се обжалва пред Конституционния съд,ако искаме да се спазва Конституцията и да имаме правова държава,защото от тук тръгва всичко...Не можем да искаме обикновените хора да спазват законите,щом Правителството не ги спазва. Хората виждат какво се прави и те действат по същия начин и за това са трагедиите по пътищата. Народът го е казал:" Рибата се вмирисва от главата",..а главата не само мириша,а направо вони...

 25. 25 Профил на Lili Sapunova
  Lili Sapunova
  Рейтинг: 9 Неутрално

  А кога ще отворят казината?

 26. 26 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Ей, тази Ангелкова изглеждала много добре с маска, бре!

  Предполагам сега докато се ходи с маки постоянно ѝ излиза късмета 😂

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK