На живо

Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

© Велко АнгеловДнес парламентът окончателно одобри промени в Закона за здравето, с които ще се даде възможност извънредното положение заради коронавируса в България да приключи на 13 май, а след това да продължат да действат част от мерките и да се въвежда т.нар. извънредна епидемична обстановка.


"Дневник" представя хронология на събитията в парламента.
Законът влиза в сила от 14 май, реши още парламентът. Според депутати това значи, че дори и президентът Румен Радев да не го обнародва утре, няма да има проблем с прилагането на мерките по досегашните заповеди на здравния министър.

След дебати парламентът даде възможно на безработни да работят в земеделието не повече от 120 дни, но това време няма да се признава за трудов стаж.


Социалистите бяха против с аргумента, че няма такава практика. Те поискаха директно подпомагане на земеделците с пари.

Парламентът даде възможност на министъра на финансите да отпуска безлихвени заеми на общини, които изпитват финансови затруднения заради коронавируса. Срокът за възстановяване е до края на 2021 г.


За срок до два месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта ще може превежда компенсация в размер 290 лева за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Нови правила

Без дебати парламентът одобри промени в лицензирането на данъчните складове, които засягат "Лукойл България". Компанията ще трябва отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението. Това ще доведе до значителни разходи за дружеството. Още четете тук.

Парламентът отхвърли предложението на БСП данъкът върху добавената стойност за храни и лекарства да бъде намален от 20 на 9 процентни пункта.

Цените на чадъри и шезлонги - 50 на сто от миналото лято

Цените на плажните принадлежности като чадъри и шезлонги трябва да паднат поне с 50 на сто спрямо миналото лято. При нарушение се предвижда санкции до 50 хил. лв., а при повторно - до 100 хил.


Мнозинството подкрепи предложенията да няма консеционни такси или те да бъдат намалени, както и да се отложи плащанията за договори за концесия или наем на плаж до края на годината. Инвестициите също могат да се разсрочват.


По-късно бе приет и текст, с който забраната за строежи по Черноморието ще влезе в сила месец по-късно, или от 15 юни.


Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

© Велко Ангелов

През 2020 г. не 30, а 60 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов стаж, реши още правната комисия. Причината е, че много от служителите са принудени да излизат в такъв отпуск, за да не загубят работното си място.


Мярката 60/40, която цели запазване на работни места, ще важи до 30 юни т.г, но престоят още промени.


Прие се и текст още два месеца да не се обявяват обществени поръчки за медицински консумативи.

Субсидия за чартъри - 35 евро на седалка

С помощта на ДПС "Обединените патриоти" прокараха идеята си за субсидия за чартърни полети към България. Тя ще е 35 евро на седалка при полети с поне сто места.


Мнозинството се въздържа при гласуването на предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов за ваучери за почивки на стойност от 100 до 210 лв. Преди това имаше коментари, че предложението ще бъде прието за хората на първа линия. Очакват се обаче промени в закона за туризма, с които да се въведе по-нисък данък върху добавената стойност и тогава може да се въведат някакви ваучери.

Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се проведат т.г. В началото на следващата година тестовете ще могат да се проведат, за да се измери нивото на учениците. Приемът в единадесети клас от обединени училища в други ще става само с оценките от свидетелството за завършен десети клас.

Без запори и публични продани още два месеца

Публичните продани се спират за още два месеца, т.е. до 13 май, наказателните лихви при неплащания на вземания няма да текат още два месеца, но това ще важи за финансови институции като фирми за бързи кредити, но не и за кредити към банки, които вече се предоговарят - това окончателно гласуваха депутатите, като приеха промени в преходните и заключителните разпоредби на закона.


Със закона за здравето всъщност се прекръства законът за мерките по време на извънредното положение, като в наименованието му се добавя "и за преодоляване на последиците", което ще позволи на част от мерките да останат да важат още два месеца, или до 13 юли.


Сред тях са да остане възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора, забраната да се налагат запори, която за общините ще е до края на годината, възможността за онлайн заседания на държавни и местни органи, възможността за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване и др.


Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

© Велко Ангелов


Според правосъдния министър незащитени останали частните съдебни изпълнители и адвокатите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче смята, че това са хартиени закони, тъй като не бе прието нито едно от предложенията на опозицията. Тя каза още, че трябва да продължи забраната за наказателни лихви при кредити, тъй като в момента при предоговарянето банките надували лихвите.

След дълги обсъждания предстои гласуване на мерките за туризма. Ресорният министър Николина Ангелкова призова всички да посетят родното Черноморие за 24 май.


Според Надя Клисурска от БСП няма хляб, а управляващите карат хората да ходят на море.

ДПС и "патриотите" искат субсидия за чартъри

ДПС иска да бъде подкрепено предложението на "Обединените патриоти" за субсидия за чартърните полети до България, а ГЕРБ е против. Предложението е за 6 хил. евро.


Предложението на ДПС е субсидията за всяка седалка на чартърните полети до България да е 35 евро при полети с над сто пътници.

Глобите за неспазване на мерките остават

При неспазване на мерките глобите ще останат - от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Остава и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията, в т.ч. и за контактни лица.


От БСП призоваха глобите да бъдат намалени. Очаква се те да важат поне още два месеца, колкото се очаква да останат мерките. Мнозинството в парламента обаче одобри глобите да останат.

Кабинетът ще обявява извънредна епидемична обстановка

Парламентът реши след 13 май Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната или в даден регион по предложение на министъра и при осем ясни критерия, сред които епидемичен потенциал, сериозна опасност за здравето, тежко протичане на заболяването, риск за уязвими групи и др. При това ще могат да се въвеждат допълнителни мерки за здравето. Не се прие предложението на "Обединени патриоти" решението да е в срок до 30 дни.


Според БСП и ДПС обаче критериите не са работещи. Според ГЕРБ те са формирани в документ на Световната здравна организация.


Здравният министър ще може да разпореди задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни. В момента тя е 14 дни.


Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка

© Велко Ангелов


Актовете на Министерския съвет и на здравния министър подлежат на обжалване, а това не спира тяхното изпълнение, но при оспорване съдът трябва да ги разгледа в двумесечен срок.


Според БСП обаче само Народното събрание може да затваря градове и да забранява предвижване. Правосъдният министър Данаил Кирилов призова социалистите ако искат, заедно да проверят конституционността на решението.

ГЕРБ и БСП спорят дали коронавируса трябва да бъде записан като силно инфекциозно заболяване като чума и др. Според социалистите това не е необходимо, както и насилствено не могат да се лекуват хора. От ГЕРБ пък смятат, че вирусът е опасен, тъй като е обхванал целия свят.

Депутатите решиха да гласуват текстовете на второ четене както преди извънредното положение - един по един след четенето, а не - най-накрая.

Парламентът ще гласува днес правилата, които ще важат след извънредното положение, което приключва на 13 май. Заради коронавируса кабинетът ще може да обявява извънредна епидемична обстановка, която да важи на територията на цялата страна или в дадени региони.


Част от действащите сега мерки ще останат и до 13 юли, а и след това здравният министър ще може да налага изолация или да спира движението.


При нарушение на мерките глобите ще останат - от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Остава и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията.


Още четете тук, тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK