ГЕРБ избра ДПС да вади отчета за разходите за борба с коронавируса

ГЕРБ избра ДПС да вади отчета за разходите за борба с коронавируса

© Велко АнгеловПарламентът създаде анкетна комисия, която да изисква и публикува информация за средствата, изразходвани от държавата за борба с коронавируса у нас.


Предложението на БСП за създаване на комисията, което бе внесено след като и президентът Румен Радев настояваше за отчетност, бе подкрепено днес единодушно от депутатите от всички партии, но никоя друга политическа сила не искаше социалистите да оглавят комисията.


За председател с подкрепата на ГЕРБ бе избран Йордан Цонев от ДПС, докато мнозинството от "Обединените патриоти" бе против. Кандидатурата на Румен Гечев от БСП за председател бе подкрепена само от социалистите.
Членове на комисията ще бъдат Евгения Ангелова и Мария Илиева от ГЕРБ, Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, Борис Ячев и Калин Поповски от "Обединени патриоти", Пламен Христов и Дора Христова от "Воля".


По време на дебатите основният спор бе представител на коя партия да оглави комисията, която ще трябва да провери как управляващите са харчили публични средства за справяне с кризата с коронавируса.


БСП искаше това да е социалист, за да не се стига до това управляващи да проверяват управляващи. Имаше мнения обаче, че БСП иска използва комисията за политически цели, театър и пиар. Стигна се до обиди между депутатите.


Според лидера на БСП Корнелия Нинова правителствата на Бойко Борисов вече са доказали, че харчат парите по партийни пристрастия и без санкция на парламента, а от година парите се раздавали през прозореца на джипа. Заради това нямало кой друг освен опозицията да контролира разходите.


Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че за да свърши работа комисията и да провери наистина разходите, тя трябва да се оглави от друга партия, тъй като БСП ще я използва за трибуна за политически цели.


Депутатът от БСП Антон Кутев смята, че ГЕРБ така или иначе ще замете всичко, но това води до унищожаване на парламентаризма и самоунищожаване.


Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че БСП прави политически театър. Той стигна до пререкания с различни депутати от левицата дали си прави реклама от парламентарната трибуна, след като съобщава какво е направил с бизнесите си за българските граждани. Според Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" комисията трябва да бъде оглавена от представител на "Воля".


Според Крум Зарков от БСП европейската практика е реалната и голяма опозиция да оглавява такива комисии.


Представител на ДПС не се изказа по време на дебата.


По-късно при дебата по отчета на комисията, която проверяваше публикации за схема за получаване на българско гражданство под председателството на Йордан Цонев, Павел Шопов от "Атака" каза, че Цонев влиза от една комисия в друга, за да потушава скандали, а ДПС помага на ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK