В отсъствието на Горанов и Менда Стоянова бюджетната комисия пусна проекта на ГЕРБ за ДДС

В отсъствието на Горанов и Менда Стоянова бюджетната комисия пусна проекта на ГЕРБ за ДДС

© Георги КожухаровОт общо 6 внесени законопроекта (на БСП, ВМРО, "Воля", Валери Симеонов, ДПС) за промени в ставката на ДДС, някои от които и от участници в управлението, бюджетната комисия на Народното събрание одобри на първо четене проекта на ГЕРБ. (Какво предвижда той четете тук). Основен говорител в негова защита бе депутатът от ДПС Йордан Цонев, макар че той заедно с Делян Пеевски е също вносител на проект.


Въпреки неколкократните призиви на опозицията на Министерството на финансите не бе дадена думата да представи позицията си против въвеждането на по-ниски ставки за ДДС. От изявление на премиера Бойко Борисов отпреди седмица е известно, че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова са против промяната в закона. Подкрепата за проекта, внесен от депутата Красимир Ципов и други негови колеги, стана в отсъствието на двамата. Финансовото ведомство бе представено от зам.-министъра Росица Велкова. Инициатор на намалението на ДДС за книгите и ресторантите на 9% пък е лично на премиера Бойко Борисов, който го определи като политически риск.


Между двете четения ще бъде направен общ проект на предлаганите промени в Закона за ДДС от ГЕРБ и ДПС. Заседанието ръководеше Евгения Ангелова от ГЕРБ.
Ако аз бях финансов министър...


При представянето на проекта си (който предвижда намаляване на ставката на данъка за храни и за лекарствата, плащани от касата) депутатите от БСП настояха да се даде думата на финансовия министър, за да представи становището си. Румен Гечев обяви, че то е получено от депутатите час-два преди заседанието на комисията и не всички са успели да се запознаят. Толкова време преди заседанието то бе качено на сайта на Народното събрание, като от документа се вижда, че е с изходяща дата от финансовото ведомство 19 май. В него се посочва, че загубата за бюджета сумарно от шестте проекта би била 1.8 млрд. лв. и за да се компенсира това, общата ставка трябва да се вдигне на 24% или пък печалбата на бизнеса да се обложи със 17-18% вместо с плосък данък от 10%. (Какво пише още в становището можете да видите тук)


Менда Стоянова посочи, че всички са получили становищата, а в нейна защита се обяви заемалият преди в годините поста Йордан Цонев. Той цитира свое изказване пред медиите преди заседанието на комисията, в което казва, че ако бил на мястото на финансовия министър, щял да крещи много по-силно, когато му променят плановете за приходите в бюджета по средата на годината.


Цонев, макар и със свой проект, основно говори в защита на проекта на правителството, който ДПС ще подкрепи. Обясни, че движението не е съгласно да се намалява ставката за лекарствата, защото първо системата трябва да се реформира, тъй като в момента твърде много пари отивали за лекарства, защото големите фармацевтични компании източват бюджета за здраве. "Докато не се регулира тази система, нямаме никакво намерение да намаляваме ДДС, защото някой яко злоупотребява с тази система", обяви той.


За ресторантьорския бизнес беше дръпната ръчна спирачка и той веднага бе спрян, не твърдя, че ДДС е най-добрата мярка в негова подкрепа, но щом така е решило правителството, ще подкрепим тази мярка. Но по останалите по-широки ще се въздържим, защото не е сега времето, обяви той и посочи, че през 2019 г. ДПС (чрез друг проект отново в тандем с колегата му Делян Пеевски) е отворило темата за различни ставки на ДДС, но не с цел да се намалят цените на отделни стоки, а като механизъм за защита на производителите, които са в неизгодна позиция със свои колеги от ЕС, за които данъкът е 5%. Макар в проекта на Пеевски от миналата година да се говори за намаляване на ДДС при стоки, които не са за износ, като хляб и книги.


В обявения ден след като премиерът Бойко Борисов обеща по-нисък данък добавена стойност за заведенията и за книгите проект на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ се предвижда по-нисък налог за нощувки в хотели и за някои детски продукти.


Като да си купиш роман на Дойл при соца


В аргументите си както в защита на проекта на БСП, така и против предложеното от управляващите депутатът Румен Гечев сравни поведението им със ситуацията по верем на социализма, когато, за да си купиш роман на Артър Конан Дойл, е трябвало да платиш и за актуалните тезиси на някой партиен функционер. Така той обясни, че проектът в защита на хотелиерите и ресторантьорите ще мине, тъй като към него са прикачени детски консерви и балонче (чрез проекта на ДПС - бел. авт.).


При представянето на собствения си проект пък депутатът и бивш вицепремиер Валери Симеонов декларира конфликт на интереси в качеството си на съсобственик на ресторант. С това обаче той обясни и компетентността си по темата, като предлага ДДС да е 9% за общите туристически услуги, ресторантите и кетъринга. Обяви, че така ще се поправи дългогодишна несправедливост, при която за една част от туризма - настаняването в хотел от години данъкът е с тази ставка, а за храненето (от което настанените в хотела се нуждаят поне по три пъти на ден) е 20%. "Това са двете страни на една и съща монета, която няма как да се разцепи. Държавата е длъжник на този бранш", заключи той.


Икономистът на БСП Румен Гечев вметна, че в проекта на управляващите трябва да се направи разграничение и данъкът да не се намалява за алкохола.


По време на заседанието министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че проектът на управляващите ще бъде от полза на над 320 хил. директно и индиректно заети в сектора благодарение на политическата смелост на премиера и коалиционните партньори. Тя обяви, че официално регистрираните хотели са над 17 700, а над 24 хил. са заведенията за хранене и развлечения по дефиницията на Закона за туризма, които биха имали полза от намалението на ДДС на 9%. По данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация 75 хил. са заетите в рестораните и завденията и почти всички се осигуряват на минималната работна заплата. С повишението на осигуровките върху 800 лв., каквото предвижда проектът на ГЕРБ, в бюджета на НОИ ще постъпят 80-85 млн. лв. допълнително при изчислена загуба за приходите в бюджета от ДДС от 150 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  МАЧКАЙ БОЙКО !!! Тая рая не те заслужава !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  ,,От изявление на премиера Бойко Борисов отпреди седмица е известно, че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова са против промяната в закона”

  Айде нема нужда да се замазва грандиозния корупционен скандал!
  ОСТАВКА!!!
  Кой ,,ЗА”кой ,,ПРОТИВ”... Айде нема нужда...😤

 3. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Щом не са му дали думата значи вече му е разписана трудовата книжка. !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 5 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 329 Неутрално
 5. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  И в белина да се накиснат-пак ще вонят...

 6. 7 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 576 Неутрално

  В комплект с Менда ли си отива Горанов?

 7. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Весело

  "Основен говорител в негова защита бе депутатът от ДПС Йордан Цонев, макар, че той заедно с Делян Пеевски е вносител на алтернативен проект."

  Красота ! ГЕРБ + ДПС ! Все повече и пред кулисите !

 8. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Любопитно

  Ако бях на мястото на Горанов , щях да си хвърля молбата за напускане !

  [email protected]
 9. 10 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Народа ги не ще вече- те тръгнали да му ,,намалят ДДС-то” ... видите ли как мислим за вас ежечасно... Сън не ги хваща...
  Замазваме, замазваме... докато отмине всичко и после АЙДЕ ПАК СЛЕДВАЩИЯ ГАФ..
  НЪЛ ТЪЙ!
  Тъй е я!
  Много ви търпяха будалите! Цели десет години...

 10. 11 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 137 Весело

  Искам да обърнете внимание кои са "основните защитници" на законопроекта на "ГЕРБ" :)))

 11. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5296 Неутрално

  "..министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че проектът на управляващите ще бъде от полза на над 320 хил. директно и индиректно заети в сектора, благодарение на политическата смелост на премиера.."

  Не пропуска да се сложи на премиера

 12. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Разстроено

  ,,РЯДКОТО ЩАСТИЕ” бая ни дойде в повече...😤

 13. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#7] от "mara71":

  " В комплект с Менда ли си отива Горанов?"

  В комплект със сараите са , ама като гледам не бързат да си ходят !

 14. 15 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 329 Неутрално

  karabastun, естествено, че такава трябва да е реакцията на всеки министър при подобна постановка, но това е ако има достойнство и топки... От слуга на Пеевски няма как да го очакваме...

 15. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#11] от "Драгомир Дончев":

  всичките Менти. ....

 16. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  ГЕРБ(групировка единствено за разграбване на българите!)

 17. 18 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Горанов си отива. Беше ясно ощте като ББ каза "на който не му харесва, да си подава оставката". Гущерът си отхапа опашката.

 18. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  "По време на заседанието министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че проектът на управляващите ще бъде от полза на над 320 хил. директно и индиректно заети в сектора, благодарение на политишческата смелост на премиера и коалиционните партньори"
  По-зле Ангелкова не може да стане, няма такова неадекватно чудо като тази, на пост министър.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 19. 20 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 689 Гневно

  Не знам за другото, ама 24% сигурно ще намерят начин да ни натресат.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 20. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  ,,Въпреки неколкократните призиви на опозицията на Министерството на финансите не бе дадена думата да представи позицията си против въвеждането на по-ниски ставки за ДДС. От изявление на премиера Бойко Борисов отпреди седмица е известно, че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова са против промяната в закона.”

  Да си ходяяяяяят!
  ОСТАВКА!!!

 21. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3673 Весело

  На времето имаше една култова фраза за министъра Симеон Дянков - "Мони,цункай Джиджи!"
  Сега ще стане "Влади цункай Баце!"

  klimentm
 22. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#20] от "дедо Андро":

  Ако търпим ще ни яхат на воля. Отивам в гората за дряновица. Даже няма да я кастря.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 24 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Всочко ясно, при всяка уж криза има делба на още една баница. Кой ще плаща се пита в задачата?

 24. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Борисов АКО е чист ЩЕ СЕ ДИСТАНЦИРА от тея двамата!!!
  Няма друг вариант!!!

 25. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Пълен абсурд. Премиерът, през главата на министъра и председателя на бюджетната комисия , променя данъчни закони.

 26. 27 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 246 Неутрално

  В други сайтове пък пише, че правната комисия е отхвърлила проекта.
  Циркове.

 27. 28 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Интересно каква ще е "компенсацията"? На кои групи стоки ще се повиши ДДС за да излезе сметката? Алкохол, цигари, ел. материали ...

 28. 29 Профил на psa50646712
  psa50646712
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тва намаление на ДДС ще бъде най-тъпото нещо правено от ГЕРБ през 3-те им мандата. Ще си подобрят рекорда от издигането на Цецка за кандидат-президент.

  Казвам го като човек гласуващ за ГЕРБ от 2009 насам, непрекъснато.

 29. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#7] от "mara71":

  Това е заблуждаващ маньовър.

  Бивш tww09306483.
 30. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5088 Любопитно

  Тези се учат от шефа си , но това е лош пример за останалите ! Да си представим , че изведнъж там останат само " опозицията "....истински резил пред електората !

 31. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ако се разприказват Влади и МенТа , Барба Ганьос ще стане комшия на Божков в Дубай

 32. 33 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Гробокопачът на България и собственик на всичко, без Свинчо - Тиквата!

 33. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  Интересно каква ще е "компенсацията"? На кои групи стоки ще се повиши ДДС за да излезе сметката? Алкохол, цигари, ел. материали ...
  —цитат от коментар 28 на Manol Nedyalkov


  искаш да кажеш акцизът! Възможно е, и е логично.

 34. 35 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  И ако направят ДДС 24% на всичко останало, ще видим бели мечки. Като стане ресторанта 9%, шкембе чорбта ще си остане 2.50 лв. Мислете!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 35. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  искаш да кажеш акцизът! Възможно е, и е логично.
  —цитат от коментар 34 на historama


  Дали харесваме Влади и Менда е едно, дали има логика в тяхното дърлене съвсем друго.
  Горанов е счетоводител, предполагам Менда също. И двамата искат бюджетът да е балансиран - с приходи и разходи. Баце се опитва да е доброто ченге, другите двама лошото.
  Да се надяваме, че ДДС за другите стоки да не се променя, както и ДП, но спадът в приходите от ДДС ще е реален, и отнякъде трабвя да бъде компенсиран. Да очакваме увеличение на акцизите за алкохол, цигари?

 36. 37 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като го видя по телевизията със зачервените бузища та ми иде да строша фул хай дифинишъна ти казвам.
  Не смея да отида на простират че няма да ми издържат нервите и... Айде да не изпадам в подробности че ще ме баннат😖

 37. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  На протеста исках да напиша. Нещо автокоректора ми променя думите

 38. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3929 Неутрално

  До 32:"001"...Ако се разприказват Влади и МенТа , Барба Ганьос ще стане комшия на Божков в Дубай..."

  Ще посмеят ли?

 39. 40 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  И да натискат и да не натискат минусите- ОСТАВКА!!!!!!!!

 40. 41 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 677 Любопитно

  До коментар [#11] от "Драгомир Дончев":
  Глупости!Демагогия!
  Политическият въпрос е точно обратният - КОИ са противниците на тази антикризисна мярка и защо? БСП е нито лява, нито партия отдавна.
  Ако бях на мястото на Борисов, щях да приема един техен законопроект мо та мо, за да види обществото, какво ще измислят тогава, за да не го подкрепят?
  Жалки русороби.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 41. 42 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Вчера в "референдум" уважавани от мене личности посочиха, че това намаляване е безсмислено и опасно.

 42. 43 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 677 Любопитно

  До коментар [#40] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  Защо искаш да спечелим още повече депутати? Ако изборите са днес или когато и да е преди да им дойде времето, ГЕРБ ще бие БСП с повече от 10% разлика, като прогнозата ми е песимистична. Твоите БСП-ари ще се сринат още повече. Искаш да докараш руският ни президент на бял кон със служебно правителство и одобрен 10 млрд заем? За три месеца да опоскате държавата по време на най-тежката световна криза? Не става.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 43. 44 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 677 Любопитно

  До коментар [#42] от "stedim":
  И аз мисля, че не е особено смислено, макар че е ясно защо се прави, както написах по-горе. Но не мисля, че е опасно, нито че е необратимо. Такива мерки у нас не са правени, нека видим дали ще имат положителен ефект или не. Все пак това става след криза, а не миналата година, когато всичко вреше и кипеше от обороти в туризма. Когато няма никакви обороти, няма особено значение процентът на ДДС-то от тях.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 44. 45 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "При представянето на собствения си проект пък депутатът и бивш вицепремиер Валери Симеонов декларира конфликт на интереси в качеството си на съсобственик на ресторант."

  Мерси. Нямам повече въпроси...

 45. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#41] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Естествено, че БСП не е лява партия. ГЕРБ отдавна зае тази ниша. А с държавните бензиностанции разбиха на пух и прах идеализма и на най-верните си привърженици.
  Между другото, защо намаляването на ДДС за ресторантите е антикризисна мярка?

  Бивш tww09306483.
 46. 47 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Любопитно

  Най-важното е, че от днес ПИК подгрява публиката, че Влади все пак ще подаде оставка заради ДДС промените.
  Както се казва - няма да е заради ДДС, но май натам отиват нещата.

 47. 48 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1661 Неутрално
 48. 49 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Менда и Владко като искат да си държат на позициите, и най-грубо са пренебрегвани, да си подадат оставката!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 49. 50 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#43] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  ,,моите БСП-АРИ”? Ти луд ли си или тепърва полудяваш ?
  Аз три пъти гласувах за рядкото щастие-и ето сега сме десет години с рядко щастие...

 50. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#47] от "boevbisser":

  Чисто и просто не са сигурни какво ще им сервира Божков. Затова баламосват мат`ряла отдалеко... Уж, че заради ДДС-то. Ако Божков млъкне, нищо чудно Горанов да прегърне идеите на вожда за ДДС-то. Менда и тя. Ако Божков продължава да приказва, Горанов се оттегля в почивка.

  Бивш tww09306483.
 51. 52 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#51] от "Petleshev":

  Не! Горанов ако не се оттегли до дни-народа се вдига!
  Божков каза ПРЕдостатъчно! А това, че някой няма мозък за да навърже ,,пъзела” си е лично негов проблем!

 52. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#52] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Кой народ ще се вдига? Българите? Объркал си се нещо.

  Бивш tww09306483.
 53. 54 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1661 Неутрално
 54. 55 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  ОСТАВКА!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 55. 56 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Евала, 24%ДДС ще ни оправи веднага, а за данък печалба... Е ясно ще затваряне!

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 56. 57 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#51] от "Petleshev":

  Божков не изглежда да млъкне, а за Горанов бях сигурен от момента, в който видях смс-ите. Как ще го представят пред публиката са подробности.
  Въпросът е какво още има Черепа в ръката....

 57. 58 Профил на Илиан Мавров
  Илиан Мавров
  Рейтинг: 28 Разстроено

  До коментар [#39] от "historama":

  Ако си отворят устите разходката до "Бонсови поляни"-в багажник вързана!

 58. 59 Профил на Илиан Мавров
  Илиан Мавров
  Рейтинг: 28 Гневно

  До коментар [#52] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Този "някой", ходи и раздава курабийки на възрастните хора по селата.

 59. 60 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  Вариант 1 - ДДС става 24%, рейтингът пада, следват протести, на избори ГЕРБ губи, БСП се завръщат на бяла кобила с обещанието да свалят ДДС на 20%.......
  Вариант 2 - Бойко излиза, със замах отменя предложението и вдига рейтинг....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 60. 61 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Да са ни честити евтината шопска салата и кебапчета :)
  Е, те няма да са евтини де. Просто ресторантьорите ще се отчитат по-малко на държавата. От което следва, че държавата ще трябва да навакса отнякъде дупката в бюджета.

  И така, задавам отговор: Ще покрие ли пак мат'ряла разликата или не ? :)

 61. 62 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Ако Бойко Борисов и ГЕРБ искаха да помогнат на пострадалите от извънредното положние бизнеси има един много прост начин. Ама по прост от Борисов и Гешев взети заедно.

  Всички бизнеси, които бяха затворени от държавата във връзка с пандемията - ресторанти, кафенета, барове, фитнеси, хотели и т.н. в течение на 4 месеца - от 1 юни до 30 септември 2020 г. не внасят ДДС.

  Не не начисляват, не не декларират, а не внасят.

  Никава промяна на ставката, никакви дандании - може да стане и с постановление на МС, че дори и със заповед на министъра на финансите.

  Процедурата? Както се декларира намаляването на авансовия данък печалба - фирмите подават декларация по образец, която може да бъде изготвен за 5 минути и декларират, че ще се възползват от мярката. Начисляват си както обикновено 20% ДДС, подават си декларация както обикновено, но на последния ред записват, че декларираният ДДС не подлежи на внасяне.

  Данъчните проверяват по декларациите да не се промъкне и някой, който не е от пострадалите - никак не е трудно, ще си мръднат малко задниците.

  Това само за 4 месеца. След това - всички в строя. Искахте помощ - ето ви помощ, повече от това накъде - да не искате и бакшишите да ви възстановим? Действайте, работете, печелете, изкарвайте пари - отстъпваме ви ДДС.

  Ама времето е малко! Малко, много - толкова, който оцелее, оцелеее, който не - да дойдат други. А другите бизнеси? А-а, вас не сме ви затваряли - като искате да бъдете бизнесмени ще си носите риска, почвайте да бачкате и не задавайте много въпроси. Повече гювеч няма - кака се ожени.

  А колко ще струва това на бюджета? Е - колкото, толкова. Нали трябва да се помогне.

  За да не се прави нещо толкова просто, лесно и полезно не виждам друго освен:

  - Бойко Борисов иска да даде възможност на Горанов да подаде оставка, но не заради Божков, а заради ДДС. Твърде вероятно, на Борисов му отиват игрите от селски вечеринки.

  - Бойко Борисов въобще не знае що е това ДДС, за него е важно да си направи малко реклама. Също толкова вероятно - след като бърка "дъмпинг" с "картел" и "инвеститор" с "кредитор" то пък откъде ли да е светнат за ДДС?

 62. 63 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#62] от "Един препатил":

  Браво, това наистина е много прагматично предложение. Би могло лесно да се прокара подобно решение, но ще настане рев и сополи- нали изконният стремеж на всяко живо същество което мърда под слънцето по нашите земи е да се сдобие с някоя привилегия .

 63. 64 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#53] от "Petleshev":

  Нека да останат гладни тогава ще говорим...

 64. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 846 Неутрално

  В отсъствието на Горанов и Менда Стоянова бюджетната комисия пусна проекта на ГЕРБ за ДДС

  Горанов си има други дертове , заради захапката на Черепа , Менда си глади може би роклята за нов пост , така че мръсната работа може да я свършат послушковците от Групата в Обора .

 65. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 846 Неутрално

  В отсъствието на Горанов и Менда Стоянова бюджетната комисия пусна проекта на ГЕРБ за ДДС

  Горанов си има други дертове , заради захапката на Черепа , Менда си глади може би роклята за нов пост , така че мръсната работа може да я свършат послушковците от Групата в Обора .

 66. 67 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 846 Неутрално

  В отсъствието на Горанов и Менда Стоянова бюджетната комисия пусна проекта на ГЕРБ за ДДС

  Горанов си има други дертове , заради захапката на Черепа , Менда си глади може би роклята за нов пост , така че мръсната работа може да я свършат послушковците от Групата в Обора .

 67. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 846 Неутрално

  В отсъствието на Горанов и Менда Стоянова бюджетната комисия пусна проекта на ГЕРБ за ДДС

  Горанов си има други дертове , заради захапката на Черепа , Менда си глади може би роклята за нов пост , така че мръсната работа може да я свършат послушковците от Групата в Обора .

 68. 69 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Борисов много грубо бламира своя финансов министър. Той намали ДДС в противоречие с човека, който му прави държавния бюджет. Направо си отритна Горанов и си гласува своята воля.

  Ако бях на мястото на Горанов, веднага щях да подам оставката. Това е чиста форма на унижение. От днес Горанов официално е деветата дупка на кавала. Мнението му пет пари не струва за Правителството и управляващата коалиция.

  Отсъствието на Менда Стоянова и министър Горанов говори категорично за несъгласие с политиката с политиката на Борисов от страна на отсъстващите. Но това не попречи на оФцете от мнозинството да последват гегата на овчаря си.

  Дано един ден Борисов си спомни думите на Горанов от становището, че "намаляването на ДДС в едни сектори ще вдигне ДДС в други или ще го вдигне като цяло". Това рано или късно ще стане, когато бюджетният дефицит скочи сред вируса и се наложи актуализация на бюджета и данъчната политика. Тогава ще има много протести на ощетените отрасли. Или голям общ протест при вдигане на ДДС на 24 %. Борисов да си спомни как предаде властта през 2013 г.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 69. 70 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хахахахахахахахх тия остава да вдигнат плоския данък и ДДС-то. Всяка година ръст на осигуровките, местните данъци и държавните такси от това "центристко-дясно" правителство и за капак сега още повече данък. Ама раята си го заслужава, да плаща! Лошото е, че и аз покрая нея, ама с такъв мат'рял толкова. Не правете моята грешка, останете си в чужбина!

 70. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на първо четене проекта на ГЕРБ. Основен говорител в негова защита бе депутатът от ДПС Йордан Цонев, макар че той заедно с Делян Пеевски е също вносител на проект

  Бармана стана ОСВОВЕН говорител на ДПС не само за защита на проекта , а на защитата на политиката на Простия и ЛИЧНО на Спасителя на нацията , за блестящото му представяне и провеждане на операциите по самото Спасяване . И за блестящото му израстване като МЕЖДУНАРОДЕН политик от висока класа . Рисува го със същия апломб и себеотрицание , с каквито само преди пет- шест години го громеше с яростна злост като мафиот и кандидат за дългогодишен адрес в затвора . Оказва се , че наистина интереса клати феса . И че езика на мравояда е със специално предназначение за политик с манталитет на барман .

 71. 72 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Правната комисия май не е одобрила отварянето на тая дупка в бюджет от която ще изтичат милиарди. Като гледам обаче състава на парламента където са се наредили популист до популиста, нямам никакво съмнение че ще се приеме ако се постави за гласуване в пленарната зала.

 72. 73 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Любопитно

  До коментар [#69] от,,Lou”
  https://www.rikoshet.eu/2019/02/22/фейсбук-за-домусчиев-този-плати-ли/

  Всички са на трапезата, само черепа дето ги предаде ще мизерства в ОАЕ.......

 73. 74 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Когато капитанът на кораба заповяда на юнгите да спуснат главното платно, за да оцелее кораба в бурята а те „не са съгласни”, капитанът или ги изхвърля зад борда, или ги беси на мачтите или ги оставя на безлюден остров.

 74. 75 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Не е красота, но поне е ясно, че ДПС е с ГЕРП (макар да беше видно от самото начало).

  Всякаква илюзия, че злоупотребите от последните години и скандалите ще бъдат решени, е отдавна умряла. Сега поне е ясно, че въпреки че името Пеевски е дъвка в устата на управляващите, те всъщност са от един отбор, и споменаването на митичната му фигура обикновено е параван (и то какъв, за това поне става) на някоя друга по-дребна и незабележима, но доста плътна сянка.

 75. 76 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  До коментар [#69] от "Lou":

  Спокойно. Нищо не е гласувано. Това е само в бюджетната комисия. После има първо четене в пленарната зала, второ четене......

  Градската мълва говори, че Бойко Борисов е замислил коронния си номер - прави едно безумно предложение за да се хареса на мат'ряла, разлайва кучетата и след това го оттегля. На едните казва "виждате ли колко се вслушвам", а на другите - "абе, аз исках, ама на - не ми дадоха". Накрая всички в л@йна, само той в бял костюм. И всичко - по старому.

  Номерът е минавал много пъти, сигурно ще мине и сега. В България обичат не само к..вите, но и к..венските им номера.

 76. 77 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  Не бъркай глупостта и злоупотребите с това кое е "лява" (явно се има предвид социална/социалистическа или нещо подобно) мярка.

  Погледната дългосрочно една дясна мярка като 10% плосък данък всъщност е доста лява, след като вкарва в бюджета повече пари за социална и всякаква друга политика.
  Сега ГЕРП ще сложат кръст на това като надуят и ДДС и плоския данък. След това ще видим икономика през крив макарон - де що има инвеститор ше се изнесе за съседните Сърбия, Румъния и Турция. Тука ше ни остане само бакича.

 77. 78 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Ха да ви е честита партия Герб,която обслужва едрия капитал. За тях е без значение дали ДДС ще бъде 9 %или 20%,защото така или иначе държавата ще трябва да им го върне. Ще бъдат ударени пак обикновените хора,които ще купуват стоките си с 24% ДДС и на които държавата няма да върне това ДДС. Тези,които имат фирми ще купуват стоките си за дома през фирмите си и държавата ще им връща ДДС. Ще бъдат ударени всички хора без фирми,включително и пенсионерите с техните "големи" пенсии от 200 лева. Пенсионерите от covid19 могат и да не умрат,но държавата ще ги умори от глад с 24% ДДС върху стоките,които ще купят. Драги пенсионери гласувайте пак за Герб и "патриотите",които ви обещаваха минимална пенсия от 300 лева,която ще получите на "Кукуво лято"...

 78. 79 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 838 Гневно

  Май ще спре да ме интересува кой организира протестите.

 79. 80 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Цонев, макар и със свой проект, основно говори в защита на проекта на правителството, който ДПС ще подкрепи. Обясни, че движението не е съгласно да се намалява ставката за лекарствата, защото първо системата трябва да се реформира, тъй като в момента твърде много пари отивали за лекарства, защото големите фармацевтични компании източват бюджета за здраве. "Докато не се регулира тази система, нямаме никакво намерение да намаляваме ДДС, защото някой яко злоупотребява с тази система",

  Дьонме нерязано , Напоследък , с наближаването на избори , започна да размята език като на мравояд и да облизва де що му замирише . Двадесетина години вее гащи из дебрите парламентарни и чак сега Мара решила да се побара . Ясно е , че ДПС- то е риба прилепало и още от началото на този парламент води политика на СЪГЛАШАТЕЛСТВО с герберското котило , вярвайки че само така може да подлее вода на не по- малко комерсиалните и нагли патриотари . Крайно време е да се загърбят имагинерните права и свободи и да се изсекнат в периферията фесоносците , , барабар с нерязаните патриотари . Дано пък стане чудо и в парламента по неведом начин се появи и Дух на единение . И най- после Силата да бъде с България . Събуди се , народе , че ще те успят завинаги .

 80. 81 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всички бивши и настоящи мутри имат ресторанти и хотели. Сега ГЕРБ, която е също „Ипонска“ конструкция им осигурава по-голяма лапаница и то в кризисни времена, за сметка на данакоплатците.

 81. 82 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#76] от "Един препатил":

  Това е сценарият и според мен.

  "От становището на МФ става ясно, че евродирективата за ДДС допуска държавите да имат най-много две намалени ставки. Тъй като у нас хотелските нощувки се облагат с 9%, а някои други доставки с 0%, България е изчерпала квотата си и не може да въвежда трета диференцирана ставка - например 5%. Най-ниската стандартна ставка на данъка пък може да е 15%."

 82. 83 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Горанов един читав бюджет не успя да направи! Не забравяйте изтеклите данни от НАП, Наредба 18, скандала с жилището, в което живее...Но не бива да се заблуждаваме - всички министри са семпли професионалисти в ресорите, за които отговарят, а мисир - председателят е с най-скромен багаж! Не трябва да подава никой оставка! Така по-лесно ще ги изритаме на изборите!

 83. 84 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#42] от "stedim":

  Всичко от ГЕРБ вече е безсмислено и опасно!

 84. 85 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#50] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  Каквото си написал, това гледам/чета.


  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 85. 86 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#46] от "Petleshev":
  А къде са тези държавни бензиностанции днес?
  Въпросът ти "защо намаляването на ДДС на 9% е антикризисна мярка", е изумителен.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 86. 87 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#34:"historama"][/quote]

  или ДП?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK