Електронно гласуване у нас: върви се към първи експеримент на изборите догодина

Електронно гласуване у нас: върви се към първи експеримент на изборите догодина

© Цветелина Белутова, КапиталЦентралната избирателна комисия се надява да проведе на избори първия експеримент на дистанционното електронно гласуване през следващата година, когато у нас ще има парламентарни и президентски избори. Това обяви пред "Дневник" говорителят на комисията Александър Андреев.


Вече е готова пътната кратка за провеждане на експерименталното дистанционно гласуване, но в нея не са посочени срокове, а само са разписани дейности, които трябва да станат факт до 2023 г. Според изборната комисия първият от трите експеримента трябва да се проведе в разумни срокове - или на парламентарните избори следващата пролет, или на президентските през есента.


След референдум преди четири години и половина парламентът реши в България да се проведе експериментално дистанционно гласуване, но то постоянно се отлагаше. Според последните промени в изборното законодателство срокове за това няма, а решенията трябва да се вземат от изборната комисия.
Предстои да се обяви обществена поръчка за разработване на система за гласуване. Бенефициент ще бъде Държавна агенция "Електронно управление", а прогнозната цена е 1 млн. лв. След това ще се проведе първият експеримент, резултатите от който няма да се зачитат. Не е решено колко избиратели ще обхваща той.


Централната избирателна комисия планира да проведе три експеримента на различни избори, след което да напише анализ с препоръки към Народното събрание с плюсовете и минусите на дистанционното гласуване, което окончателно да реши дали да го въведе или не.


Тази година депутатите предстои да вземат решение за изборните правила догодина, като разпореждането на премиера Бойко Борисов последно бе да се върви към машинно гласуване, макар и в ГЕРБ да има разногласия. Според избирателната комисия в законодателството трябва да се разпишат и правила за сертифициране и одит на машините.


Централната избирателна комисия иска още постоянно действаща изборна администрация и решение дали да се разреши обявяването на социологически данни в изборния ден, или да се промени контролът, така че да няма нарушения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Догодина, на КУКОВО ЛЯТО!
  Защото не е важно кой как гласува, а КОЙ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ.
  Така че изходът е ясен, щом всичко е в ръцете на "управляващата" ни мафия.

 2. 2 Профил на noi45648751
  noi45648751
  Рейтинг: Неутрално

  Пълни глупости, далеч по-развити и цивилизовани страни не са го въвели, та точно тука ли, където администрацията не може да се справи с далеч по-прости технически задачи и цари масово купуване на гласове и измами от всекакво естество?

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Без срокове и неясно бъдеще

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Конституция на РБ:
  Чл. 10.
  Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с ТАЙНО гласуване.
  --------------------------------------------------
  Електронното гласуване не може да гарантира тайната на вота.
  Следователно е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО.

 5. 5 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Е-вотът ще промени всичко..
  Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
  Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
  С Е-Вота ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
  Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

  А дали и Кремъл няма да се възползва от широко отворените врати за намеса ?

  Не ви ли се струва и на вас малко странно , че точно два дена след като Путин гръмко обяви електронно гласуване в Русия - то и у нас определени умнокрасивски , проруски кръгове и определени медии се разскачаха като бълхи ?

 6. 6 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 543 Неутрално

  мутрите ни яката са го закъсали щом и до такива мръстотии прибягват за да си спасяват з...............

 7. 7 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 372 Весело

  До коментар [#5] от "simChо":

  "Не ви ли се струва и на вас малко странно , че точно два дена след като Путин гръмко обяви електронно гласуване в Русия"

  Тъкмо за това се замислих. Сякаш сме получили заповедите отгоре. :)

 8. 8 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Е, той Черепа го въведе вече.
  Ето - целукупният БГ народ избра чрез електронно гласуване новото подставено лице на отбора на народа.

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5719 Неутрално

  До коментар [#8] от "Suicyco":

  Значи, Наско ще спечели дистанционния вот!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Какъвто и да е начинът на провеждене на изборите, който и да ги провежда, преди тях ще има мрънкане, след тях - съмнения.

  Еретик
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  Аз съм твърд и принципен противник за електронното и машинно гласуване.
  Демокрацията, за да е демокрация, а не играчка или досада за отмятане, си има нужда от своите "свещени ритуали", каквото е ходенето до секцията и пускането на бюлетината в урната и своите инсинии - каквото е самата бюлетина. Всяка "виртуализация" и "механизация" дезавуират сакралността на процеса, а от там - неизбежно и на самото разбиране и възприемане на демокрацията като нещо досягащо ни лично и дълбоко зависещо от нас, пък дори и за такова минимално усилие, каквото е ходенето до урната и пускането на хартиена бюлетина с подписване в протоколите. Това, тази мъничка "лепта" прави хората съпричастни.

  Колкото до историята със закона и ЦИК - е, другаре и другарки, ма туй нийде го няма! Има закон, а ЦИК на два пъти вече отказа да го изпълнява, при това на всеослушание обявено, а сега пък ще го изпълнява частично, притова поднесено пак някакси "по милост" и "от тях да мине".

  Е, наистина нЕма такава дрЪжава!

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Догодина ще се прави експеримент и не се знае какъв ще е резултата, което значи, че може да не се въведе електронно гласуване.

 13. 13 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  звучи като никога

  и какво значи експеримен на изборите догодина, ама резулататите няма да се зачитат?

  ако така наричат тестване, че то няма нужда да чакат истински избори за да го направят ...

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 14. 14 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":

  Не ви ли се струва и на вас малко странно , че точно два дена след като Путин гръмко обяви електронно гласуване в Русия - то и у нас определени умнокрасивски , проруски кръгове и определени медии се разскачаха като бълхи ?

  Не е странно, а е логично и естествено!Та има ли партия или човек в парламента, който да не е руска подлога.Същото важи за правителство, министерства и президентство.
  Може и руски софтуер да опитат да експериментират - знаем, че те са откриватели на всичко в света - радио, телевизия, телефон и каквото се сетиш.А и нали азбуката на вси славяни са дали - лично Ленин я е измислил!
  Плюя на всеки българин, който продължава да смята, че Русия/СССР е братска страна и който смята, че ГЕРБ е различното на БСП!

 15. 15 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Е-вотът ще промени всичко..Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.С Е-Вота ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!А дали и Кремъл няма да се възползва от широко отворените врати за намеса ?Не ви ли се струва и на вас малко странно , че точно два дена след като Путин гръмко обяви електронно гласуване в Русия - то и у нас определени умнокрасивски , проруски кръгове и определени медии се разскачаха като бълхи ?
  —цитат от коментар 5 на simChо


  Това изобщо не е така както си го представяш! Защото при ЕЛЕКТРОННО Гласуване можеш да сменяш ВОТА си през целия ден до определения час!

  Та едни събират пари, а после други събират същите хора и сменят вота! Кой ще рискува!

 16. 16 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 310 Неутрално

  ГЕРБ е различното на БСП!
  —цитат от коментар 14 на Капабланка


  Това вече дори самите ГЕРБ не го вярват, ма им е неудобно да си го признаят публично...

 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 527 Весело

  Най-сетне ще се сбъдне мечтата на г-н Плевнелиев за електронни гласуване!

  Бог да благослови Америка за България!
 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#16] от "Драгомир Дончев":

  А, вярват го! Всеки умен гражданин и избирател знае, че ГЕРБ са дясна, синя, демократична, евроатлантическа и антикомунистическа партия! :)))

  Бог да благослови Америка за България!
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Най-сетне ще се сбъдне мечтата на г-н Плевнелиев за електронни гласуване!
  —цитат от коментар 17 на Günther


  Едва ли!
  В момента, в който бъде гласувано - ще бъде сезиран Конституционният Съд и моментално ще отпадне.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Без ДОВЕРИЕ нито една система - политическа, икономическа из-0бирателна не може да работи ефективно и успешно!

 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  До коментар [#20] от "selqnin":

  КОНРОЛА е много по-важен от доверието.
  Защото той е фундамента на доверието.

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Обществена поръчка ; Държавна агенция ; експериментално ; пътна карта.
  Всички ЛИБЕРАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ по "пълна програма" :) После ще има обществено обсъждане ; план за действие ; тим билдинги. Проблемът е дали искащите ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ЩЕ АРТИКУЛИРАТ правилно нещата. А какви са ТИЯ ? Парламента приема и определя срокове . Които не иска ....да се разкара от стола с постоянни заплати от 10 000 -13 000 лева !

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Сега, ако трябва да пиша сериозно, подкрепям идеята за електронно гласуване, но с едно категорично условие.
  Гласува се само един път по избор. Или електронно, или с бюлетина (без значение дали е в урна или по пощата), но само един път и окончателно.
  Многократното гласуване в рамките на определен срок, като последния клик е важен, е компрометирано. Това не е таен вот. Това е явен вот, пък ако ще да е дълбоко хипер криптиран и шифрован. Този вариант не ме устройва и не бих го използвал

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  До коментар [#23] от "Günther":

  Може, ама след промяна на Конституцията.

 25. 25 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#24] от "atmanpg":

  Ако е еднократно гласуване, няма нужда от промяна на конституцията. Технически може да се направи таен вот - да имитира избирателна комисия и да имитира "урна", софтуерните инженери ще го измислят как да стане технически.
  Но с многократно гласуване, вече трябва промяна. А и са глупостите на Да България, ДСБ и Зеленото течение. Представяте ли си ситуацията - дават ви 3 дни да гласувате електронно, многократно. И си гласувате за Бате, след това за Фидосова, след това за Фъндъкова, размисляте и гласувате за Цецо Цветанов, а накрая най-демократично избирате Радан.
  Хубаво, ама откъде машината ще знае да извади по-ранните ви гласувания за Борисов, Фидосова, Фъндъкова и Цветанов? Нали е таен вота? И ако може да ги извади тези гласове, значи ще знае, че съм гласувал и за Радан. Това вече ще е ужасен компромат! Щом машината знае това, значи всеки може да разбере и ще ме скъсат от подигравки

  Бог да благослови Америка за България!
 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  До коментар [#25] от "Günther":

  Дистанционното гласуване е противоконституционно, ако не тайната на вота не се КОНТРОЛИРА.
  Без значение колко пъти ще се гласува.

 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":

  Конституционалист :) То.... и при това ГЛАСУВАНЕ е неконституционно...

 28. 28 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 943 Весело

  Тати ще ми купи колело . . . . ама друг път!

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":

  Няма нужда от индийска нишка роми.Стига да имаъ едни флашки с е-подпис.Вместо личнк карти,ще дават тях на тартора.Т8й вече сам щр може с подписите да гласува.Точно и без изненади.

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#14] от "Капабланка":

  Айде,бре?!Наои точно автвнтичните бяхте с години фенове на електрпнно гласуване,начело с Бойкикев!

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#15] от "Peacock":

  Аха,то циганина колко електронни подписа ще има??

 32. 32 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Електронно гласуване без нови електронни лични документи си е чиста измама. По точно, нова схема за закрепване на мафията във властта, за отклоняване на вниманието, за разтоварване на напрежението. Нови електронни паспорти, по подобие на естонските, ще елиминират така наречените "мъртви души", ревниво пазени от службата ЕСГРАОН, която напълно се контролира от ДПС. По време на избори, разпределителят на порции ги разпределя така, че винаги да е във властта, формално като опозиция, а реално чрез създадените и контролирани от него политически проксита. По тази причина държавната фирма "Информационно обслужване", която брои резултатите е обзаведена само с кадри, верни на Сараите. Борда на директорите се избира лично от мамин шишко. Статистическият анализатор, професорчето Мишо, сглобява картината по избирателни райони, разпределителят разпределя мъртвите души в "слабите" райони в интерес на Сараите и преброителите на крайните резултати от "Информационно обслужване" подават на ЦИК стъкмените победители. Някой бил казал, че ако от избори имало полза, отдавна щели да ги забранят.

 33. 33 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Е ОНИЯ МЛАДЕЖИ НАЛИ ГИ НАХАКАХА ОТСЕКЪДЕ КАЛИНКИТЕ НИ , ЗА КВО ГОВОРИМ , ИЛИ ЧЕ ДАДЕМЕ НА МИШО БИРАТА ПАРДОН КОНСТАНТИНОВ , ТОЙ И ТАКА МЕНТИ КАТО НЕВИДЕЛ ОЩЕ ЛОСТОВЕ , АРЕ СТИГА БЕ

 34. 34 Профил на tsanisan
  tsanisan
  Рейтинг: 249 Разстроено

  Електронно дистанционно гласуване трябва да има. Нека всеки от нас е свободен да избере как и за кого да гласува.

  За електронно дистанционно гласуване е добре да има и няколко фирми, които паралелно да го правят - нека има състезание нека публичност, нека експертите обяснят как сме защитени ...

 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":Не ви ли се струва и на вас малко странно , че точно два дена след като Путин гръмко обяви електронно гласуване в Русия - то и у нас определени умнокрасивски , проруски кръгове и определени медии се разскачаха като бълхи ? Не е странно, а е логично и естествено!Та има ли партия или човек в парламента, който да не е руска подлога.Същото важи за правителство, министерства и президентство. Може и руски софтуер да опитат да експериментират - знаем, че те са откриватели на всичко в света - радио, телевизия, телефон и каквото се сетиш.А и нали азбуката на вси славяни са дали - лично Ленин я е измислил! Плюя на всеки българин, който продължава да смята, че Русия/СССР е братска страна и който смята, че ГЕРБ е различното на БСП!
  —цитат от коментар 14 на Капабланка


  То да бяха само които са в парламента - с мед да ги намажеш!

  Ама най-много за проруското електронно дистанционно гласуване скача Радановата Шайка и некви там извънпарламентарни непеошки!

  Помниш ли как се хвалеха дето кандидатът им за кмет на София - некъв Бориславчо - бил отишъл преди време да живее и работи в Масква :

  "Той ще донесе опит от Белокаменная - само се излъжете и пуснете за ДеБъ !"

  Смятай!

  Па и Мъжа на Синоптичката отдавна е за електронно гласуване!
  Па и се хвали как бил съветвал лично Лавров :

  --------------------
  "Бях член на световно семейство, бях равен на всички тях. Имал съм поне 25 срещи с Обама и 30 с Меркел" . Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко - продължава той в публикуваното днес голямо интервю. - Търсели са моето мнение. Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения.
  И бях оценен. Получих огромно международно признание. "
  --------------------------------

  Ето кой бил учил Лавров и Путин да правят лоши работи!
  А освен това същият тоа е и за електронното гласуване!

  Случайно!
  Светнаха като елхи!

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Аз съм твърд и принципен противник за електронното и машинно гласуване.Демокрацията, за да е демокрация, а не играчка или досада за отмятане, си има нужда от своите "свещени ритуали", каквото е ходенето до секцията и пускането на бюлетината в урната и своите инсинии - каквото е самата бюлетина. Всяка "виртуализация" и "механизация" дезавуират сакралността на процеса, а от там - неизбежно и на самото разбиране и възприемане на демокрацията като нещо досягащо ни лично и дълбоко зависещо от нас, пък дори и за такова минимално усилие, каквото е ходенето до урната и пускането на хартиена бюлетина с подписване в протоколите. Това, тази мъничка "лепта" прави хората съпричастни.Колкото до историята със закона и ЦИК - е, другаре и другарки, ма туй нийде го няма! Има закон, а ЦИК на два пъти вече отказа да го изпълнява, при това на всеослушание обявено, а сега пък ще го изпълнява частично, притова поднесено пак някакси "по милост" и "от тях да мине".Е, наистина нЕма такава дрЪжава!
  —цитат от коментар 11 на xm...


  . ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!
  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
  А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

  А електронно !? ..
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Електронно дистанционно гласуване трябва да има. Нека всеки от нас е свободен да избере как и за кого да гласува. За електронно дистанционно гласуване е добре да има и няколко фирми, които паралелно да го правят - нека има състезание нека публичност, нека експертите обяснят как сме защитени ...
  —цитат от коментар 34 на tsanisan


  -. ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!
  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
  А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

  А електронно !? ..
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...

 38. 38 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дневник, “пътна карта”, а не “пътна кратка” - нескопосан превод на roadmap. 😒

 39. 39 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":

  А ако се ограни4и гласуването до 1 glas ot 1 IP адрес?

 40. 40 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#20] от "selqnin":КОНТРОЛА е много по-важен от доверието.
  Защото той е фундамента на доверието.
  —цитат от коментар 21 на atmanpg


  Контролът ТРЯБВА ДА Е ЛИЧЕН ,ПОНЕ ПЪРВОНАЧАЛНО!

  "Пред мене ще гласуваш! Аз да видя!
  Ей това копче тукана натискай !"

  Доверявай ,но и проверявай .
  Контролът е фундаментът на доверието


  Всеки тартор трябва непосредствено да ръководи изборния процес .
  По-нататък може и само с дежурни момчета , дето да следят въвеждачите .

 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":А ако се ограни4и гласуването до 1 glas ot 1 IP адрес?
  —цитат от коментар 39 на ivpetr
  Та да не могат семейства да гласуват - който изпревари само ще може!

  "Един АйПи адрес - един глас!" стар демократичен принцип!

  И тогава веч Митьо Очите или Пеевски яко ще се бръкнат и за сървъри и за компютърни технологии!

  Хак им е!
  Да плащат!

  П П
  А колко от хората в София ще могат да гласуват електронно и дистанционно ако е в сила правилото "Един АйПи адрес - един глас!"

 42. 42 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Догодина ще се прави експеримент и не се знае какъв ще е резултата, което значи, че може да не се въведе електронно гласуване.
  —цитат от коментар 12 на Voiko


  Беше споменато за Конституцията
  И че , най-вероятно ВСЕКИ СЪД в България би касирал , каквито и да е електронни и дистанционни избори - дори и да има един оплакал се

  Щото в момента как е :

  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!

  А електронно !? ..
  Няма да има наблюдатели от всички партии в местата за гласуване ,няма журналисти , няма полиция и не е ясно доброволно ли се гласува или насила

  Та резултатът с почти 90% вероятност ще е касиране от съда и прегласуване!
  Щото законът - ясен!

  Забранява даже агитацията до местата за гласуване - а при електронно от къде знаем че е спазено това условие навсякъде!

  Макар че като знам па и съдебната система кво и е дереджето

 43. 43 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#41] от "simChо":

  Много навътре приемаш правото на ДЕМОСА, относно това с какъв цвят камъче ще гласува. В избирателната КОМИСИЯ ли работиш ??:) Нещо ми СВЕТВА ! Ако има напълно технологичен процес , май от тези ШИТНИ (комисии) по които се харчи ....да позная ли КОЛКО пари, ще станат излишни . Като толкова НЕВЯРВАЩ НА ...., ами ще се ангажират ВИРТУАЛНИ МЕСТА в сърцето на ИМПЕРИЯТА , заключени зад девет врати :)

 44. 44 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  До коментар [#5] от "simChо":А ако се ограни4и гласуването до 1 glas ot 1 IP адрес?
  —цитат от коментар 39 на ivpetr


  Посредством "Tor browser" мога да си сменям IP адреса за секунди.

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#24] от "atmanpg":Ако е еднократно гласуване, няма нужда от промяна на конституцията. Технически може да се направи таен вот - да имитира избирателна комисия и да имитира "урна", софтуерните инженери ще го измислят как да стане технически.Но с многократно гласуване, вече трябва промяна. А и са глупостите на Да България, ДСБ и Зеленото течение. Представяте ли си ситуацията - дават ви 3 дни да гласувате електронно, многократно. И си гласувате за Бате, след това за Фидосова, след това за Фъндъкова, размисляте и гласувате за Цецо Цветанов, а накрая най-демократично избирате Радан. Хубаво, ама откъде машината ще знае да извади по-ранните ви гласувания за Борисов, Фидосова, Фъндъкова и Цветанов? Нали е таен вота? И ако може да ги извади тези гласове, значи ще знае, че съм гласувал и за Радан. Това вече ще е ужасен компромат! Щом машината знае това, значи всеки може да разбере и ще ме скъсат от подигравки
  —цитат от коментар 25 на Günther


  Бе бял кахър

  А как ще сме сигурни ЧЕ НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ ГЛАСУВА ПОД НАТИСК и без заплахи ?
  Наркоман дето виси на Варсанов с дози - как ли ще гласува ?

  По съвест или както му се каже? И ще настоява да е сам и в тайно помещение или ще покаже как е гласувал ?

  И без насилие - физическо например ?
  Някъкъво момиче някакъв го пребива и то го е страх и гласува ?
  И ще гласува по съвест ,а не както каже сводникът ?

  А дали ще има интерес от яко купуване ?

  Ми ще има - особено при местните избори - някакви апетитни строежи и заменки по морето , някакви инвестиции за десетки милиони , нещо там хотели , заводи за горене на боклук и еко енергия - ами ще си струва да дадеш 3 милиона за електронни избори при условие , че ще си ги избиеш за две години!

  Та ВСЕКИ НОРМАЛЕН СЪД би касирал веднага подобни " избори " мисля си .
  И това би бил резултатът с вероятност 90% .

  Но живи сме - ще видим !

  Абе , ама пък защо умно-красивците така подскачат по заповед от Сараите ?

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#41] от "simChо":Много навътре приемаш правото на ДЕМОСА, относно това с какъв цвят камъче ще гласува. В избирателната КОМИСИЯ ли работиш ??:) Нещо ми СВЕТВА ! Ако има напълно технологичен процес , май от тези ШИТНИ (комисии) по които се харчи ....да позная ли КОЛКО пари, ще станат излишни . Като толкова НЕВЯРВАЩ НА ...., ами ще се ангажират ВИРТУАЛНИ МЕСТА в сърцето на ИМПЕРИЯТА , заключени зад девет врати :)
  —цитат от коментар 43 на dejmos


  Мани ги комисиите - дразни ме лъжата!

  Що се не каже направо :

  " За кмет на София - 12 милиона да се внесат "
  " За Слънчака - 30 милиона! "

  И да е всичко по честному!

  Кви са тези умнокрасивски подскачаници , кви българи в чужбина , кви пет лева , ква Демокрация , кви две торби цимент!

  Дразня се като ме лъжат и ме имат за мноо тъп!
  Просто се дразня!

  Хеле па умнокрасивците да се опитват да ме врътнат с традиционната си тъпа пропаганда .... Божееее ...

  А иначе- да е жив и здрав Пеевски - да си купува избори момчето!

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  То цяла сага стана това електронно гласуване. Неграмотни хора.

 48. 48 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Капабланка":

  Самод а отбележа, че е много интересно наблюдение, че и в Щатите и доста други държави изведнъж за електронно гласуване за говориха..... Ей тоя К19...

 49. 49 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Къде в Европа се гласува по интернет? Само в Естония и в няколко кантона в Швейцария. Къде в Европа се гласува машинно? Само в областта около Брюксел в Белгия. М-да.

  Бъдете здрави!.

 50. 50 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Да разбирам ли, че джуркането вече е овладяно?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 51. 51 Профил на Lubomir Gavrilov
  Lubomir Gavrilov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Догодина, на КУКОВО ЛЯТО!Защото не е важно кой как гласува, а КОЙ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ.Така че изходът е ясен, щом всичко е в ръцете на "управляващата" ни мафия.
  —цитат от коментар 1 на ppopov_67


  Така е, като не знаеш да броиш. Ако беше грамотен, нямаше да имаш такъв проблем.

 52. 52 Профил на Lubomir Gavrilov
  Lubomir Gavrilov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Къде в Европа се гласува по интернет? Само в Естония и в няколко кантона в Швейцария. Къде в Европа се гласува машинно? Само в областта около Брюксел в Белгия. М-да.Бъдете здрави!.
  —цитат от коментар 49 на m.konstantinov  И какво ? Разрешение от Брюксел ли чакаш ? Глава нямаш ли да мислиш самостоятелно ?

 53. 53 Профил на Lubomir Gavrilov
  Lubomir Gavrilov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  [quote#46:"simChо"][/quote]


  Ма като не щете да гласувате, какъв ви е проблема ? Ние ще гласуваме на ваше място. Природата не търпи празното пространство.

 54. 54 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Пак ще измислят дивотия,защото ще е "експеримент" като във всички секции няма да има машини,а вероятно само в циганските махали и те ще питат:"Бате какво е това" и ще си пускат хартиените бюлетини. После мафията ще каже:" Ето българите не искат да гласуват машинно", но няма да кажат,че това са "Аспаруховите българи". В Америка от години гласуват машинно,електронно и никой не смята да гласува по първобитно- общиннния начин с хартиени бюлетини или с надписани камъчета,както правят във "Фермата". Само тука мафията се съмнява,че с машинното гласуване ще изгубят властта.

 55. 55 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Ами да защо ще гласуваме машинно като Михаил Константинов няма да може да фалшифицира изборите?

 56. 56 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#49] от "m.konstantinov":

  Това не е отговор, а позоваване "свещени думи". Къде по Европа се бият срещу "кръстоносна армия". Калоян не е задавал този въпрос, и ги натупал. Няма да изброявам много други "неща" , които в Европа се правят , а в България стават ЗАБОЛЯВАНЕ. Да кажем най-важното за ЗАПАДА - собственост и нейната неприкосновеност. За запада това е РЕАЛНОСТ, и там тя силно влияе на политиката. Докато в България СОБСТВЕНОСТТА е отношение към властта. Тоест твоето " експертно и морално виждане" за ЕЛЕКТРОНИТЕ ИЗБОРИ се променя при друга ВЛАСТ, която иска такива избори. Дори и обикновен човек разбира ,че ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ няма алтернатива. Ако нещо се замотаем , да се приеме и гласуване по пощата. Тъкмо една държавна фирма ще стъпи на крака,и ще стане по конкурентноспособна.

 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Пак ще измислят дивотия,защото ще е "експеримент" като във всички секции няма да има машини,а вероятно само в циганските махали и те ще питат:"Бате какво е това" и ще си пускат хартиените бюлетини.
  —цитат от коментар 54 на Toni Ivanov


  Баш ромските махали ще са на 100% електронизирани

  И тогава предвиждам такъв живот!

 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#46:"simChо"]
  —цитат от коментар 53 на Lubomir Gavrilov
  Ма като не щете да гласувате, какъв ви е проблема ? Ние ще гласуваме на ваше място. Природата не търпи празното пространство.[/quote]

  Ша гласувами бате ама дай 150 лева !

  А иначе наистина с електронното гласувани ще е възможно да се гласува вместо друг човек - умно е намислено!

 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Дори и обикновен човек разбира ,че ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ няма алтернатива.
  —цитат от коментар 56 на dejmos


  Няма не искам , няма недей!
  Електронно , баце!

  Това гласуване е и мечтата на Делян Пеевски от дете - да не забравяме .

  Кой ще посмее да лиши един успял млад човек от мечти ?

  Няма алтернатива - щом и в Русия Путин вчера го разпореди - значи вероятно и пасоля натиска вече троловете из форумите да скачат и да късат рубашки и ще го има и в България!

 60. 60 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Ако се гласува дистанционно може би ще се увеличи избирателната активност, което е добре за демокрацията. Като проблем виждам проследимостта. Да, искам да видя в крайните резултати дали моята бюлетина е отчетена правилно, за да не стане така че да подменят резултати от протоколи, но и не искам трето лице да знае как аз съм гласувал. Не за друго ами доста хора са в зависимо положение спрямо работодатели, кметове и т.н. Тоест ако определени кръгове могат да оказват натиск върху гласоподавателите то това изкривява демокрацията. Иначе в идеалния вариант си представям не отметка за партия Х, а отговор на 10, 20, 50 въпроса като За или против смъртното наказание?, 9% ДДС за туризма? + 200млн евро външен дълг? Увеличаване на пенсиите с 30%? На база тези отговори ме определят като 30% ДПС, 40% БСП 20% ГЕРБ и 10% ВМРО.

 61. 61 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Ако се гласува дистанционно може би ще се увеличи избирателната активност, което е добре за демокрацията.

  но и не искам трето лице да знае как аз съм гласувал.
  —цитат от коментар 60 на Batezuzi


  Активността ще се увеличи неимоверно !
  Ще видите - ще има близо 100% гласуване !

  Махалите ще са 100% електронизирани!

  Тайната на гласуването ще е запазена - ще знаят 2-3 човека - въвеждачи !

  Може и самият притежател на електронния подпис да не знае за коя партия и коалиция е пуснатият глас!

  Абсолютна 100% тайна на вота!

 62. 62 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Защото при ЕЛЕКТРОННО Гласуване можеш да сменяш ВОТА си през целия ден до определения час!

  Та едни събират пари, а после други събират същите хора и сменят вота! Кой ще рискува!
  —цитат от коментар 15 на Peacock

  Абсолютно вярно!

  Много мъдри думи - не може Митьо Очите , или Пеевски , или Ковачки , или Маджо , или Ерджан Рашид - Роко , или който и да е , дето организира електронното дистационно гласуване в дадена община - да не помисли за това и да не събере електронните подписи!

  Или да се подсигури по друг начин!
  Активността при екелтронното гласуване ще гони 100% - ще видите , победа за Демокрацията! 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#15] от "Peacock":Аха,то циганина колко електронни подписа ще има??
  —цитат от коментар 31 на yanne


  Колкото му купи тартора!

  Ще се бръкне, ще се бръкне Пеевски .. и подписи, и устройства всякакви, и млади компютърджийчета - въвеждачи, и стаички из махалите ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK