Агенцията за инвестиции иска чужденците да видят България, както я вижда тя

скрийншот от клипа

скрийншот от клипаКлипът, който представя България като добро място за инвестиции и който вчера бе много коментиран в социалните мрежи, е изработен по поръчка на Българската агенция за инвестиции. Тя е в рамките на европроект и включва и други рекламни материали, които ще бъдат ползвани по време на различни форуми и ще бъдат излъчвани по чуждестранни телевизионни канали. Това се разбира от отговори на агенцията на въпроси на "Дневник".


Вчера клипът се разпространи в различни платформи, с което изпревари с ден намеренията на агенцията да го представи публично. Коментарите на потребителите на социалните мрежи бяха разнородни, като предимно се оценяваше добре техническото и визуалното изпълнение на продукта и се изразяваха резерви за връзката на съдържанието му с реалността в България.


"С този клип се надяваме всички да видят България такава, каквато екипът на Българска агенция за инвестиции я вижда - модерна, високотехнологична и иновативна", се посочва в отговорите до "Дневник". В клипа страната е представена като умно място с умни хора.
"Да се формира положителна нагласа"


Клипът е напълно в духа на подобни имиджови презентации, изготвяни от всички страни, които се стремят да привличат чуждестранния бизнес на територията си. На практика това залагат и от агенцията, се разбира от отговорите им.


В основата на създаването на клипа е желанието на Българската агенция за инвестиции да покаже какви възможности за правене на бизнес крие България като инвестиционна дестинация. Целта е да постигнем по-голямо въздействие и по-бързо възприятие на информацията, която трябва да достигне до инвеститорите, за да формира положителна нагласа към страната. Мултимедийните продукти ще бъдат използвани по време на форуми, срещи, ще бъдат публикувани в сайта на агенцията, предвидено е тяхното тиражиране и др., посочват от агенцията.


Имиджовият клип е част от обществена поръчка по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. Освен него са изработени и имиджов видеоклип с продължителност 45 секунди, 3 различни кратки времеви версии, 3 рекламни секторни видеоклипа с продължителност 30-45 секунди, кратки версии на трите видеоклипа, 4 информационни филма за приоритетни сектори за привличане на инвеститори с продължителност от 30 минути и 13 онлайн анимирани банера за промотиране на международни събития.


Общата стойност на поръчката е 677 730 лева без ДДС, като това включва изработването на всички видеоклипове, информационни филми и онлайн банери. "Или, иначе казано, зад тази стойност стоят над двадесет различни по вид аудиовизуални продукти", посочват от агенцията.


Кампания без коронавирус


От агенцията казват, че клипът е част от цялостна кампания на агенцията "с основна цел да стимулира привличането на инвестициите в ключови за България сектори с висок потенциал за развитие и позиционирането на държавата като позната и предпочитана дестинация за инвестиции".


Посочват, че планирането на кампанията няма връзка с пандемията, "но за да бъде информационно подготвена целевата аудитория от потенцални инвеститори, е целесъобразно кампанията да стартира колкото е възможно по-скоро. От практиката е известно, че брандовете, които не спират комуникационните си кампании по време на кризи, са по-успешни от тези, които ги преустановяват", посочват от агенцията.


Медийната кампания е свързана с планирани 6 международни инвестиционни форума пред потенциални инвеститори в САЩ, Европа и Азия, на които ще се представят условията и възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България, както и с провеждането на 4 инвестиционни събития (роудшоу) в САЩ, Европа и Азия.


Предвидено е и клипът да се излъчва в "световни медии като CNBC, Bloomberg, DW-TV и други".


На въпрос какъв ефект се очаква от рекламата от агенцията посочват, че това е засилен инвестиционен интерес към България, както и създаването на положителен имидж за бизнес средата в България и в крайна сметка повече реално осъществени инвестиции.


Последните данни на БНБ показват, че с близо 100 млн. евро се повишават чуждестранните инвестиции в България през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на предходната година. Според тях до края на март в икономиката са вложени 254.4 млн. евро. Тези данни са предварителни и до 2 години подлежат на ревизия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 817 Весело

  Клипчето е наистина добро! Тоз път, браво.

 2. 2 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Добре е в България да има чужди инвестиции, така като е добре да бъде управлявана от стойностни хора. Не съм против инвестициите, но това което вчера написах под клипа ще напиша и тук:
  Да правиш бизнес в овладяната от шишковците държава си е повече от екстремно. Като място е прекрасно, но като видиш жипката на борисов и чуеш съдържанието на разговорите ти става ясно, че България е място от което трябва да бягаш, а не да идваш.

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Тъпегьоси харчещи нашите пари. Как чужденците виждат България като място за инвестиции не се определя от някакви си клипчета, а от това как тези, които работим и контактуваме с чужденци им описваме страната си. И за съжаление няма много какво хубаво да им кажем. Факт е, че има най-много инвестиции в отрасли, които имат минимален сблъсък с държавната бюрокрация и рекет. И същите са и много мобилни, ха им е хрумнало на някой идиот да ги притиска и изнудва, ха са се изнесли за нула време.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  Те... Инвеститорите само тия клипове чакаха. :)))

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Неутрално

  същите тъпни от татово време..нали няма нормално мислещ българин да си мисли че с клипчета и празни приказки може да се заличи огромната корупция и некадърност на всички управляващи да измислят нещо работещо????

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 6. 6 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Вече имаше достатъчно коментари за клипа. Добре е направен. Има чудесни послания и създава позитивна нагласа. Но емоционални решения може да вземе турист, не и инвеститор. В случаят, с такъ клип може да поне да привлечем интерес, да ни забележат - не е лошо. Но това е само началото. В същото време, в миналгодишната класация за правене на бизнес се сриваме за пореден път - вече до 61-во място. Тази година очаквам да е още по-зле. Мои много добри партньори от чужбина са ме питали многократно за възможността за инвестиране у нас - с всички съм честен, представям положителни и отрицателни страни. Нито един не се реши да дойде. Друг, който беше тук от доста години, просто си тръгна, въпреки загубите от това действие. А към днешна дата нещата са дори по-зле. Въобще не искам да коментирам и евентуалната промяна в данъчната система.

 7. 7 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  те чужденците не са слепи и не вземат решения на база на платени клипчета

  ако правителството искаше да рекламира България като място за инвестиции да беше създало модерна държава с върховенство на закона, не Мутроленд където законите се правят за да обслужват КОЙ, Барба Ганьос и популярната в момента мутра

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Хората правят планове, програми, ние правим клипове.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Клипчето не е лошо.
  Не е дървено, уловило е и пресъздава ЕМОЦИЯ!!!
  Харесвам!

 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 569 Разстроено

  Добре направен клип. Съчувствам на инвеститорите, който му се вържат.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  Ако Баце бе "измазал онази стена" за да ни приемат в Шенген, ефектът върху чуждите инвестиции би бил многократно по-голям от всяко клипче!

 12. 12 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Не е лош клипа, но всеки инвеститор ще провери още десетки условия преди да вземе решение за инвестиции.
  От дългогодишните ми контакти с чужди инвеститори в БГ мога да споделя, че над 50% от тях са си живи ентусиасти и са в България заради много различни причини от стандартните за правенен на бизнес.
  На много просто им харесва страната и климата и въпреки бюрокрацията и други проблеми стоят в България и се борят по "български" с проблемите. Ама и това си е тръпка. представяте ли си колко е скучно в Германия да знаеш точно какво да очакваш от държавата и хората :-)

 13. 13 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  Доста подигравки отнесе този иначе красив клип, най-вече за това, че няма връзка с реалността, особено в сферата на бизнеса, към който е насочен...
  Така че да - красив клип, добро упражнение на някоя рекламна агенция, но тези, към които е насочен, не се влияят от хубави клипове и красиви гледки.
  Влияят се от сигурна бизнес-среда.
  От човешки капитал.
  От стабилна и некорумпирана администрация и прозрачни процедури.
  ОТ работеща съдебна система.
  ТАКИА РАОТИ.
  ИНЧЕ УБВО СЕ Е ПАЛУЧИЛО...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "С този клип се надяваме всички да видят България такава, каквато екипът на Българска агенция за инвестиции я вижда - модерна, високотехнологична и иновативна", се посочва в отговорите до "Дневник". В клипа страната е представена като умно място с умни хора."

  Това, че вие от агенцията виждате България такава не значи, че тя действително е такава. Вчера гледах въпросния клип, изглежда доста добре, НО имах чувството, че гледам неща от Южна Корея или Сингапур, а не от България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Ясь види боки...

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 16. 16 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Как Ирландия, Люксембург, Лихтенщайн и Гибралатар привличат инвестиции?

  Не ти трябва нищо друго, освен акъл за данъчни практики.
  Цаката е да привлечеш на хляба мекото - парите, счетоводната и финансовата част.

  В Ирландия - IT сектора им създава 35 милиарда € на година. Това го правят 30 000 души.
  Как и какво тея 30 000 души създават за €35 000 000 000?
  Ами никак, естествено, всичко е данъчна врътка. IT нещата са създадени в Калифорния, Индия, България, Нигерия, Ню Йорк, но данъчно минават през Ирландия. Дъжд от пари.
  Само трябва да знаеш къде да сложиш кофата, че да се напълни.

  1% дивидентна доходност е едно хубаво начало. Ама как така 1%, това е много малко, как евтино за богатите? Ами като привлечеш няколко фонда с активи колкото 4 пъти БВП на България - какво те грее, че процента е 1?

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Да се надяваме, че няма да я видят, както я виждаме ние -- едно голямо Варненско езеро с ритон в средата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на uqe27648638
  uqe27648638
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дано само не им се наложи да я видят през очите на семейства Божкови, Деянови, Арабаджиеви и пр. и пр.

 19. 19 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 649 Неутрално

  А по същество - клипа е прекрасен.
  Но инвеститорите искат просто да не плащат данъци, или ако плащат такива - да са минимални, като в Люксембург, Ирландия, Малта, Кипър.
  Не ги грее, че "помагаме на 90% от колите да се движат", грее ги, дали можем да им помогнем да платят 90% по-малко данък.
  Като от 100 милиона евро данъци - платят само 10 милиона - ще са много доволни. Ние също, като приберем 10 милиона, в сравнение с нищо - ще сме много доволни. Ето така работят данъчните държави - всичките с размери що-годе сходни на нашата.

 20. 20 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Чудесен клип с обещания, но реалността е друга!
  Могат да ти откраднат фирмата с любезното съдействие на нотариуси и държавната агенция по вписванията, а ако се стигне и до съд - приготви се за дъъълго чакане и протакане с вероятен изход - прекратяване поради давност!
  Като се качиш на автомобила и решиш да идеш до другия край на страната, което е само около 400 км, може да ти отнеме повече време от това да отидеш до Виена от София, защото някъде има ремонт по който никой не работи, но пък движението е спряно и се точи няколко километра колона, а ремонтът е започнат не днес или вчера, а преди месец-два и е само за километър и половина участък.Можеш и да се натъкнеш на катастрофа, ако си късметлия и не ти си пострадал, защото тук се кара талибанската, тъй като катаджии и полиция са едни от най-корумпираните елементи в света!
  Приготви се и да висиш по всичките там държавни учреждения и администрации за един подпис дори, защото България е страната на чиновниците и царя може да дава, но пъдаря - не!Разправии, загуба на време и пари, и най-вероятно всичко това ти е причинено, защото си случил на служителка, която не знае, не разбира, нехае и не я интересува нищо, освен да свърши работния ден, че вече няколко години поред не и се работи и за миг!
  А ако си мислиш, че като излезеш от там ще попаднеш в някое райско зелено кътче, както се рекламира страната в този клип - много си се излъгал.Докато стигнеш до "райското място" ще видиш не едно и две места по пътя обособени в такива, за изхвърляне на боклук и строителни материали, защото българинът е чист и си събува обувките, като влиза в къщата си, но около прага му е пълно с маса боклук, който той лично е изхвърлил там.А като идеш на онова място - то е презастроено, шумно, пак мръсно и скъпо, като всеки гледа да те излъжем защото си чужденец, а всеки българин знае, че те са балами!
  Елате, елате!!!!

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  ... В клипа страната е представена като умно място с умни хора ...

  Куйо?

  Че китната ни Мамковина си е баш "Умно село" на Доньо Донев!

  Погледнете го в Тубата, сложете ръка на сърДце и си признайте - е, не се ли врЪтим точно като в Доньовото откровение?!

 22. 22 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Бе, я ние да си го напръскаме с кал и това клипче, че нещо много се хареса! Тва логота, тва клипчета, тва песни за Евровизия – всичко под ножа!!!

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  Хората правят планове, програми, ние правим клипове.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  Баш! Колко си права!

  А колкото до клипчето - то си е точ-в-точ "бизнесът" на тия от Агенцията - "усвояват е'ни пари".
  В случая - обилните проценти за реклама и пропаганда, които по правилник от ЕС са задължителни да се отделят и реализират от европарите, които получаваме.

 24. 24 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  А по същество - клипа е прекрасен. Но инвеститорите искат просто да не плащат данъци, или ако плащат такива - да са минимални, като в Люксембург, Ирландия, Малта, Кипър.
  —цитат от коментар 19 на realismisthename


  не мисля, че размерът на данъка е определящ - никой няма да отиде в държава където данъка е 0%, но фирмата ти може да бъде открадната с любезното съдействие на държавата, да трябва да водиш дългогодишни дела да си защитиш собственоста (както Техномаркет (КОЙ) искаше да открадне магазините от собственика им), или пък закони и регулации и данъци да се определят на база на разговори в жипката на Барба Ганьос или пък да не можеш да си продадаш бизнеса си (справка НОВА телевизия и ЧЕЗ), ако не е на посочената от правителството мутра

  в такива държава, ако ще и данъка да е отрицателен нормален инвеститор няма да дойде и след 100 перфектни "клипчета"

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Фолксваген като го видят, веднага ще построят завода от Турция

 26. 26 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 0 Неутрално

  „Дневник“, я си прочетете внимателно заглавието на статията! Какво искате да кажете, само вие си знаете...

 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2194 Разстроено

  Уж "умно място с умни хора" а искаме да стимулиране данъчно кръчмите с ниско квалифицирани работни места. После дупката в бюджета ще я запушване като вдигнем данъците на "умните хора"...

 28. 28 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 948 Весело

  Клипчето е изключително добро!
  Ако беше насочено към туризма, можеше и да има хора, които ще се вържат...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 29. 29 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Само мен ли ме дразни гласът в клипчето? Един такъв странен акцент, фъфлещ, съскащ, прилича на компютърно генериран, като женска версия на гласа на Стивън Хоукинг. Иначе клипчето е добре избарано визуално, направо ти се приисква да дойдеш... ама не да инвестираш, а да натиснеш пауза...

 30. 30 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Инвеститорите не се хващат на клипчета. Да започнем с върховенството на закона и работеща съдебна система, например?

 31. 31 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 243 Разстроено

  До коментар [#30] от "spaceman":
  Точно така, после преглеждат пресата - все пак инвеститорите трябва да предложат и подходяща среда за квалифицираните кадри, които ще работят на тази дестинация...

  Днес в пресата има такива заглавия
  Мътръв делфин е намерен на автобусна спирка,
  Пред журналисти е демонстрирано как тръбата на канализацията на квартал Аспарухово вече не изхвърля фекалии в морето,
  Амфора от колекцията на Божков му е предложена отново за покупка,
  ТЕЦа на Доган получава кредит от 20 милиона...

  Вчера
  Единственият черен лешояд в България е намерен прострелян,
  Шофьор блъсна майка с дете и избяга,
  Концесионер на плаж собственоръчно разора дюни за да постави скара

 32. 32 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Клипът е въздействащ - само не зная защо Юск и Луфтханза се мотаят през кадър...

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 33. 33 Профил на army
  army
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Един от най-добрите клипове за страната ни според мен. Браво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK