Обхватът на тол системата вероятно ще бъде разширен

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие.

© Велко Ангелов

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие.Договореният с превозвачите тримесечен период за анализ на приходите от тол такси няма как да бъде актуален заради кризата. Направен е анализ на обхвата на системата и ще бъде предложена промяна в него, като се включат още пътни отсечки, тъй като в момента има области, в които няма пътни участъци в обхвата на тола.


Това е обявила днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред членовете на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, цитирана от пресцентъра си.


В съобщението обаче не се посочва колко и къде ще се разшири обхватът на системата.
След няколко отлагания тя влезе в действие в първите дни на март, а две седмици по-късно в България бе обявено извънредно положение, част от което бе и ограничение в движението на автобусните превозвачи, а и забрана на потенциалните им клиенти да се движат между областните градове.


Системата започна да действа с намалени цени като компромис в полза на превозвачите, като бе договорено да се направи преглед на приходите през юни и тогава да се прецени какви ще са цените занапред. Заради коронавируса обаче, както отбелязва и Аврамова, няма как да се направи обективна преценка.


В момента товарните автомобили и автобусите дължат тол такса за ползване на общо 3115 км магистрали и първокласни пътища, за собствениците на леките автомобили платени са общо 20 хил. км шосета. Цените варират между 1 и 20 стотинки на километър в зависимост от масата на пътното превозно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. Очакванията бяха при сегашните тарифи и обхват на тол системата в работни дни от автобусите и камионите да постъпват около 1 млн. лв. дневно, а в почивните около 700 хил. лв. При сбъдването на тези параметри управляващите обещаха на превозвачите да не вдигат цените.


Днес Аврамова посочва, че по данни от представители на транспортния бранш от 13 март до 26 май превозите са редуцирани със 70%. От 1 март до 26 май, включително са купени маршрутни карти на стойност 16.5 млн. лв. Заедно с таксуването през електронната система приходите са общо близо 26 млн. лв.


За сравнение, от въвеждането на извънредното положение до 26 май приходите от винетки са 36.4 млн. лв., които основно се дължат на купени краткосрочни стикери.


Общо от началото на годината до 26 май приходите от винетки и тол такси са общо 186 202 712 лв. Не се предвижда като антикризисна мярка да се удължава срокът на купените винетки, обявява пътната агенция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  ...да се направи преглед на приходите през юни и тогава да се прецени...

  Кога е дошъл този юни.
  Да се чуди човек...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Опааа, лекичко а !!! а качеството, качеството на пътищата е, просто ТРАГИЧНО.

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2978 Весело

  Нали вкараха конкуренцията в ареста, сега могат да правят каквото си искат 😁👍😁

  Brevity is the soul of wit
 4. 4 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Каква антикризисна мярка е това? Ако ползваме пътища значи трябва да ги поддръжаме тоест дали ще платим 0.03 лева на всеки хляб повече заради тол таксата или ще вдигнем данък общ доход, за да платим пътищата е все тая, да не кажа, че е по-скъпо през данъците. Разликата е, че ако производителите на хляб плащат и прехвърлят на клиента може и някой да измисли как да оптимизира някои други разходи и да не вдигне цената за крайния клиент или да увеличи печалбата а от там и данъчните приходи.

 5. 5 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Какво стана? Лилана да не би да пренасочи приходите към Божков?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5685 Неутрално

  Крадците нямат почивен ден !!!(надпис в египетска пирамида)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8138 Неутрално

  Бе вие не можете да пуснете краткия вариант вариант, вече за разширен мислите.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Така се прави - първо тъничко така беше и с винетките, после се разширява обхвата, а като свърши обхвата, т.е. всички пътища (все пак пътищата са краен брой) почват да разширява обхвата на цените. В ценовия обхват горна граница няма!

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2398 Весело

  Аз така и не разбирам защо трябва да плащам веднъж пътен данък, втори път винетка и накрая и тол такса? Що направо не приемат закон, че независимо колко печелиш, държавата ти отпуска 500 лева на месец, а останалото се прибира като данъци и такси, че да има за крадене?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5685 Весело

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Отговорил си си сам и то съвсем точно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Няма как да не напомня че още през февруари предвидих по 10-12млн/лв месечно от ТОЛ. Вместу 40млн колкото очакваха от АПИ. Не може да има оправдание с вируса. Трафика, особено транзита си върви почти без промяна. Турските камиони през Русе заплащат около 10лв за 300км. Разни местни тарикати автобусаджии мачкат шосетата срещу 1ст./км. Къде го има това?
  https://customs.bg/wps/portal/agency/media-center/news-details/28-05-Processed-trucks-bg

  Превозвачите и популистите от ГЕРБ да не търсят под вола телета, а да въвеждат адекватни такси за потребителя на услугата шофиране по шосе! Иначе ви яака Горанов с 24% ДОД !

 12. 12 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Не разбираш щото си тюфлекчия! И щом задаваш такива абсурдни въпроси, означава че нищо никога не си плащал.

 13. 13 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Обявиха някакви тарифи, при които сметките, общо взето, излизаха.
  После Баце Дашния намали всички тарифи, и то не с проценти, а с ПЪТИ.
  Сега ще сложим такса и за велосипедистите, за всички пътища, включително горските пътеки, за да покрием поне разходите за въвеждане на тол системата.

 14. 14 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Лакомите дЪта насищане нямат. Навремето Дебелото искаше да въведе годишна винетка за 140 лв. (70 ЕВРО). Прие се 97 лв. За сравнение - в Румъния годишната винетка е 28 ЕВРО, в богата Швейцария е 37 ЕВРО. Значи нашите пътища хем са по-скапани от румънските, хем изискват за поддържането на скапаното им състояние два пъти по-голяма такса от румънската. За богата Швейцария да не говорим. Тая ненаситна Шайка на Антон Тодоров с лакомията и некадърността си ни доведе до опашката на ЕС.

 15. 15 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Няма държава, в която транзитен ТИР да минава разстояние като Лесово - Русе за 10 лева.
  Няма държава в която Добрич-Варна автобуси и камиони да мачкат цяла година безплатно...
  Бойко се огъна като листо пред няколко зърнари, сега се чуди защо тол-а не генерира нищо.
  Всички пътища извадиха от обхвата, а цените намалиха в пъти.
  Тепърва ще се вдигат цените и ще се разширява обхвата. Тези пътища е крайно време да се плащат. Нали все соц-а пречи, а капитализма е истината? Ето го - който ползва - плаща...

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Казано с други думи : Държавата за пореден път се чуди как "да преджоби" полу- празния джоб на хората у нас

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Абе, защо не въведат тол такса и на самолетите, прелитащи над България? На некадърниците от ГЕРБ, всичко им пречи.

 18. 18 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Айде, почна се. Всички черни пътища в тол системата та да има повече за крадене..

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5685 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  Всъщност палащат и те на РВД. Затова там е ЯКА хранилка на ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK