Дончев: Такива неща не се говорят от министър, но Танева не бива да подава оставка

Дончев: Такива неща не се говорят от министър, но Танева не бива да подава оставка

© Юлия ЛазароваЗемеделският министър Десислава Танева не трябва да подава оставка - това заяви пред "Нова телевизия" вицепремиерът Томислав Дончев. "Министърът не извършва проверки. Има правило: откривай грешките, преди да ги е открил някой друг - това е логиката. Откриваш, санкционираш, когато европейските одитори видят, че си я открил ти, няма да има санкции. Грешки и опити за нарушения се правят навсякъде", коментира Дончев изтеклия видеозапис, в който се чува Танева да предлага да не се признава за измами с евросредства, за да не спре ЕС парите по други програми.


"Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат. Но пари се спират, когато има нарушение. Разговарях с Танева, каза, че нейната реплика е извадена извън контекста", коментира вицепремиерът казаното от Танева в разпространеното от "Биволъ" видео. Дончев заяви, че ще има репутационни последици за България след този скандал.


"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране - бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме. Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ", са точните думи на Танева от записа, който според "Биволъ" е от консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година.


Разпространеното видео принуди земеделския министър да даде извънреден брифинг, на който отчете най-високо ниво на проверки на кандидатстващите за европейско финансиране производители и видя политическа атака срещу нея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK