"БАН много бавно върви напред": Научната продукция расте, но учени няма

"БАН много бавно върви напред": Научната продукция расте, но учени няма

© Юлия ЛазароваМакар и за поредна година Българската академия на науките (БАН) да е на първо място по научна продукция в страната, броят на младите учени намалява. Това се посочва в приетия днес от парламента отчет на академията за м.г., когато тя празнува 150-годишен юбилей.


За 2019 г. държаната субсидия на академията е 99 млн. лв., а собствените приходи - малко повече.


През м.г. БАН е патентовала 40 изобретения и 20 полезни модела, има 3808 статии в индексирани издания, както и над 45 хил. цитирания. Така тя осигурява повече от половината от научната продукция на страната, а според председателя й акад. Юлиан Ревалски качеството на продукцията се повишава.
В същото време обаче има отстъпление на млади учени и докторанти, като през м.г. защитилите дисертации са 97, докато през 2018 г. - 110. В същото време щатните учени в академията са 2543, а прогнозата е, че до 5-6 години голяма част от тях ще се пенсионират.


В дебата по отчета имаше коментари, че трябва да се привличат учени от чужбина. Според проф. Станислав Станилов от "Атака" академията върни напред, но бавно и трябват повече фундаментални изследвания.


ДПС не участва в дебата, защото напусна залата, тъй като на президиума застана Валери Симеонов, който е зам.-председател на парламента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK