ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

"Да си в ГЕРБ вече не е повод за гордост": Цветанов напусна партията и тръгва към своя

Цветан Цветанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Цветан ЦветановДокато официалните и неофициални коментари, че предстои да създаде нов политически проект, се засилват, бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви днес, че напуска партията на Бойко Борисов заради несъгласие с управлението на страната и ГЕРБ, заради които дори неговият висок праг на търпимост бил надскочен.


В дълъг пост във "Фейсбук", придружен от снимка как подава заявлението си за напускане, Цветанов, който беше сред създателите и ръководителите на ГЕРБ, обявява, че това вече не е партията, с която дълги години е бил свързан, и отправя поредна порция критики към бившия си близък приятел Борисов, макар и без да споменава името му.


Миналата пролет - след скандала с луксозния апартамент в столичния квартал "Изток", купен на по-ниски от пазарните цени, Цветанов беше принуден да напусне зам.-председателското място в ГЕРБ и лидерското в парламентарната група, но остана редови член на партията. Разривът между него и Борисов дойде след близо 20 години публична съвместна работа - от 2001 г., когато Цветанов се появи пред медиите за първи път като сътрудник на тогавашния главен секретар на МВР. Скоро след напускането той създаде неправителствена организация, а от известно време обикаля из страната, като неформалната тема на разговори, според присъствали на срещите му, е нов политически проект. В интервюта в последните седмици - след като прокуратурата отказа да го разследва заради апартамента, той обяви, че съвсем скоро ще реши дали ще прави партия.
"Напускам ГЕРБ, защото съм от хората, които имат енергия и хъс да изграждат. Не искам да виждам как граденото и с моите усилия отива по дяволите и как в партията постепенно намират място страх, подмазвачество, интригантство и посредственост", пише дългогодишният втори човек в партията. И допълва, че от известно време "членството в ГЕРБ не е повод за гордост - нито за мен, нито за немалко други членове на партията".


Фотогалерия: Тандемът Борисов - Цветанов през годините >


"Предателство е, ако остана в ГЕРБ"


В публикацията си във "Фейсбук" Цветан Цветанов обявява, че като редови член се е опитал да бъде продуктивен коректив на случващото в партията, но опитите му да сподели мнения и позиции останали медийни изяви. Според него партията все по-малко се вслушва в членовете се и това се е видяло на местните избори миналата година, когато на места ръководството на партията е играло срещу волята на местните структури и от това не е последвало нищо добро. В София ГЕРБ за първи път от създаването си имаше сериозни проблеми да осигури гласове за кандидата си за кмет, а Цветанов, който през всичките години преди това изнасяше работата по избори, критикува партията за допуснатия отлив на гласове.

"Все по-ясно става и това, че на хоризонта пред ГЕРБ няма дългосрочни цели, които да обединяват и мобилизират националния ресурс. Работи се на ремонтен график, на парче, на приливи и отливи, като често хората виждат зад всичко това и персонални мотиви", пише още Цветанов. Допълва, че не може да понася разочарованието и болката на много от онези, които лично е агитирал и ангажирал с политиките на ГЕРБ.

Цветанов заявява, че "дълго и безпардонно" се е спекулирало с лоялността му, която била най-малко укоримата му страна, защото никого не е предавал: "Оттук нататък предателство от моя страна би било само едно - ако остана член на ГЕРБ. Предателство спрямо моя труд, спрямо политическите ми принципи и спрямо онези, които са ми се доверявали".


В публикацията той казва, че е взел решението си сам и не страда от болни амбиции, но не иска да гледа как ГЕРБ вече не води онзи вътрешен живот, който дълги години осигурявал изборни победи на партията, и как членовете на ГЕРБ се свиват под ударите на обществено недоволство, за което нямат вина. "И още - не мога да приема, че няма кой да поеме вината и отговорността за очевидно сбъркани политики", подчертава Цветанов.

Не се гордея и с компетентността на някои от говорещите от името на ГЕРБ, нито с организационните им умения


Цветан Цветанов,

бивш зам.-председател на ГЕРБ


Новият хоризонт: дясно, експерти, евроатлантизъм


Откакто в края на май прокуратурата обяви, че няма да го разследва за имотния скандал, станал известен като "Апартаментгейт", се засилиха слуховете, че Цветан Цветанов ще оглави нов политически проект. Бойко Борисов дори публично го анонсира, обявявайки, че бившият му заместник е обиден и вероятно ще направи партия.


В две радиоинтервюта след това - пред БНР и пред Дарик радио, Цветанов допусна, че до два-три месеца може да обяви политически проект, с който да участва в парламентарните избори догодина. Той трябвало да е дясноцентриски, да изповядва евроатлантически ценности и да включва интелигентни хора, а постовете да бъдат заемани от експерти.


В ГЕРБ се спекулира, че Цветанов се опитва да привлече бивши членове на партията, но партийци казват, че той не е заплаха за формацията. Пред БНР във вторник административният секретар на партията Цветомир Паунов коментира, че бившият зам.-председател е затворена страница за ГЕРБ.


Напоследък проблеми си проличаха в три структури на партията - в Русе, Видин и Плевен. След разлома в структурата във Видин, когато напуснаха 48 членове, Цветанов отиде в дунавския град и се срещна с част от отцепниците. Официален повод за разговора бе годишният анализ за 2019 г. на Евроатлантическия център за сигурност - неправителствената организация, която оглавява. На срещата обаче е коментиран и евентуален политически проект.


"Според Цветан Цветанов на фона на случващото се в страната и процесите в ГЕРБ България има нужда от такъв проект, който да е създаден на принципна основа и да не бъде лидерски, а решенията да се вземат на база на мненията на експерти", обяви пред "Дневник" Огнян Ценков, бивш кмет на Видин от ГЕРБ, който официално даде заявка, че би участвал в новия проект на Цветанов.


В неправителствената си организация Цветанов работи с експерти като проф. Румен Кънчев - експерт по международна сигурност, ген. Съби Събев - бивш кандидат за вицепрезидент на тогавашния Реформаторски блок, Христо Казанджиев - експерт по енергетика, проф. Евелина Келбечева - преподавател в Американския университет в Благоевград и специалист по история на тоталитарния режим, Христо Христов - журналист, и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK