Борисов отново се обяви за жертва на компромати и атакува Радев и Цветанов (обобщение)

Борисов отново се обяви за жертва на компромати и атакува Радев и Цветанов (обобщение)

© ДневникНа извънреден брифинг в централата на ГЕРБ в сряда вечер премиерът Бойко Борисов обяви, че го атакуват с компромати, защото не могат да го бият на избори и защото България върви към отпадане на мониторинга от Брюксел и към финансова и парична независимост. Той спомена разпространения преди пет дни аудиозапис с глас, приличащ силно на неговия, както и разпратени днес снимки, на които се вижда спящ в спалня мъж.


В отговор на въпроси на журналисти за атаките обвини основно президента Румен Радев, БСП, напусналия ГЕРБ свой бивш заместник Цветан Цветанов, и в по-малка степен - инициаторите на нови политически проекти Мая Манолова и Слави Трифонов, както и ДСБ. Той обяви, че целта е да се убие флагманът Борисов и да се разпилее вотът. На въпрос дали ДПС има общо, каза, че "ДПС действа отзад". (Видео - тук)


Досега в продължение на дни Борисов омаловажаваше съдържанието на анонимния аудиозапис, в който глас, приличащ на неговия, говори за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам-министър. Във вторник обаче президентът Румен Радев призова казусът да се разследва, а в сряда главният прокурор обяви, че прокуратурата се е самосезирала и започва проверка. Денят обаче започна с ново твърдение на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че е предал 67 млн. лева в брой "на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов чрез посочени от него лица само за последните 3 години". А малко покъсно медии получиха снимки на спящ мъж, приличащ на Борисов, пистолет на нощната масичка, банкноти от по 500 евро и кюлчета злато в чекмеджето му. Автентичността им не беше потвърдена, но някои сайтове започнаха да ги публикуват, а близки до премиера медии да атакуват НСО.
Часове по-късно премиерът и лидер на ГЕРБ свика извънредна пресконференция в централата на партията, в която беше обграден от партийния актив - председателя на Народното събрание Цвета Караянчева (по адрес на която в записа се чуват цинизми), вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, кмета на София Йорданка Фандъкова.


Премиерът обясни атаките с това, че е твърде вероятно идния месец България да се присъедини към т. нар. чакалня на еврозоната и към банковия съюз, което ще сложи под контрол паричните потоци в страната и банковите операции и "ще им попречи да изнасят милиони". Борисов съобщи, че в четвъртък официално ще бъде обявено за сделка с консорциум от "Росатом", "Фраматом" и "Дженерал електрик" (вероятно за АЕЦ "Белене"), а строителството на газопровода "Балкански поток" и газовата връзка с Гърция напредвало. В продължилото почти 40 минути изявление и отговори на въпроси, той намеси и другите си любими теми - магистрали и строежи. Сред обяснения и недоизказвания той призна за част от записи и комуникация - повече тук. Той обобщи пускането на снимките - като "удариха дъното".


Този път оставка - не


Борисов заяви, че в тази ситуация няма да подава оставка и добави, че "някой иска служебно правителство, за да харчи милиарди". Повод за това е поисканата му оставка от бизнесмена с обвинения за 18 престъпления Васил Божков, както и намерението на БСП да внесе искане за вот на недоверие на кабинета заради корупцията.


Той заяви: "Юли месец е важен месец - нито ще ме откажат, нито ще ме спрат. След юли - да правят каквото искат". Според Борисов България ще влиза в банковия съюз през следващия месец и това е основната причина за атаката. (Вижте повече по темата за защо и геополитически е важен в края на текста.)


Той намеси и покупката на F16 - "станахме неугодни, когато извадихме България от една орбита и я пратихме в истинската евроатлантическа общност. Оттогава се роди омразата към нас",


Според Борисов компроматът (снимките) е направен като по учебник на КГБ (не за първи път говори за този учебник) - "да създадеш такъв


компромат, с който да отвратиш този, който го гледа."


Той направи връзка между записа, засягащ него, и записа от телефонен разговор на президента, изтекъл от прокуратурата преди време. По думите му да не е само президентът в калта със записи, искали и него да вкарат. И заяви, че заплахи идвали директно от Радев без да изясни. Но коментира още "нали уж съм най-пазен бе, така писахте. Що имам пистолет? Като имам пистолет имам наум, че някоя служба не ми мисли доброто. И точно от нейния полигон дойдоха най-големите заплахи - да си отива с добро." (Във вторник президентът каза, че записът трябва да бъде разследван по време на демонстрации на НСО).


Борисов разказа, че в рамките на резиденция "Бояна" неговата охрана и тази на президента дели един двор и Радев пуска и управлява лично дрон, подарен му от Китай, с който го следи. Той дори сравни, че дронът може да носи и взрив.


"Президентът мина границите. Искам да кажа, че той си позволява да се вдига дрон и да ме снима и като кажа на охраната, че ще го сваля, те му казват, и той го прибира. Докарва ми го на терасата, пред входа..."

Бойко Борисов,
премиер

От пресцентъра на Радев казаха, че той ще коментира в четвъртък по време на посещение в Перник.


Борисов добави, че ще преосмисли дали ще остане в резиденцията (от известно време твърдеше, че живее само в къщата си в Банкя и то в пристройка на двора) и дали ще ползва услугите там, с което подсказа, че Националната служба за охрана не се ползва с доверието му. В друг момент обаче той се изказа много положително за гардовете.


Междувременно самата служба започна вътрешна проверка как е допуснато премиерът да бъде сниман, съобщи БНТ. Оттам са уверили, че "в нито един момент сигурността на министър-председателя не е била компроментирана".


В типичния за него монолог Бойко Борисов обяви: "Ние сме жертва, ние не сме инициаторите на това" и "Целта е да ни смачкат психически, а


след това ще ни посегнат и физически


Аз нито от Сретен Йосич се уплаших, нито от Божков ще се уплаша". (бел. ред. Разпространението на анонимните файлове съвпадна по време и с изявите от Дубай на обвинения за 18 престъпления бизнесмен Васил Божков, който нарича управлението "хунта" и обвинява премиера в корупция. Сръбският наркотрафикант Сретен Йосич бе арестуван в България (през 2002г.) по времето, когато Борисов беше главен секретар на МВР и екстрадиран в Нидерландия. В медиите в България имаше публикации, че във връзка с този арест е било подготвяно убийството на Борисов).


При обясненията си той потвърди, че снимките са от интериора на вилата му в резиденция Бояна и предположи - заради вида на мокета, че компроматът е от преди година - по време на подготовката на европейските избори, когато се е срещал там и със съпартийците си. Дори допусна, че може да го е записал някой член на ГЕРБ (изпълнителното бюро ходело в Бояна). По думите му обаче те са монтаж и само липсвало "малко момче в спалнята". Той каза, че


не спи с пистолет до главата, но може и да започне


От изказванията му се разбра, че се притеснява за живота си, но няма да го принудят да живее в страх.


Борисов отрече за пореден път аудиозаписът да е истински и като аргумент изтъкна, че не пие алкохол и изимитира гласа от записа, който не изговаря ясно думите. "Да пуснат компромат, да ме скарат с Цвета, да си тръгне Кърджалийската организация с Цвета. И тя, и мъжът й знаят колко я уважавам", каза още той по повод циничните думи от записа по адрес на председателя на Народното събрание. Борисов допълни, че не е вземал нито евра, нито злато от Васил Божков.


За бившия втори човек в партията - Цветан Цветанов, който днес върна партийната си книжка и ще прави нов проект, коментира: "Желая му успех, но до вчера викаше зад гърба ми "победа". Сега тези, които ги виждате тука, са боклуци".


В отговор на въпрос знаел ли е, че зам.-министърът на икономиката Александър Манолев ще бъде обвинен от прокуратурата - както твърди гласът от записа, отговори, че е бил сигурен в това, но не защото е получил информация от прокуратурата, а защото разследванията на медиите са показали нарушението му с къщата за гости. В отговор на друг въпрос отрече да се е месил в работата на Комисията за финансов надзор, което следва от съдържанието на записа.


В отговори на въпроси на журналисти той призна, че есемес разговорът за двамата футболисти с Васил Божков съществува, но искал да помогне и му ги пратили от футболния му отбор. (Повече - тук)


"Не съм се гърчил пред никого - каквото ми е писано, аз сладко спинкам", завърши Бойко Борисов. Настоя, че има право на лично пространство: "Гол, премиерът спи...навремето като главен секретар ме сравняваха с Чък Норис - аз не спя, аз не почивам." Присъстващите в залата представители на ГЕРБ ръкопляскаха от време на време на отговорите му.


Още някои изказвания на премиера и контекст към тях:


"Имам много важни геостратегически задачи през юли. Аз имам да вкарам държавата в Банковия съюз и в еврозоната", изтъкна на два пъти Борисов. Това е повторение на думите му от март месец, че трябва да вкара България в "чакалнята" на еврото през април. Това не стана заради неспособността на Първа инвестиционна банка да събере 200 млн. лв увеличение на капитала, както препоръча Европейската централна банка. ПИБ не успя да убеди частни инвеститори и през юни и се наложи намеса на държавата през Българската банка за развитие (ББР).


Никоя институция или рейтингова агенция не се ангажира, че това е достатъчно да бъдат покрити всички изисквания. Малко по-рано в свой конвергентен доклад ЕЦБ посочи, че България не покрива два от четирите критерия за еврото (които би могла да коригира, докато е в механима ERM II - бел.ред.) и има твърде слаби институции, но един от тях - ценовата стабилност, е особено проблемен с тенденция за влошаване заради кризата, причинена от пандемията. Тази седмица в интервю Фабио Панета, член на управителния съвет на ЕЦБ каза, че гледат на т.нар. конвергенция много по-сериозоно заради случилото се с Гърция. България и Хърватия предприеха решителни мерки "и ако този процес приключи успешно, те може да влязат в ERM II до края на годината", а най-ранното им влизане в еврозоната би било през 2023 г.


"Всички подчертават, че България единствена се справи с миграционната криза. Запазихме българите, запазихме България от това, което се случи в целия Европейски съюз", каза за пореден път премиерът. В действителност заслугата е на Европейския съюз и основно на канцлера Ангела Меркел за сключването на специално споразумение с Анкара от март 2016 г. Съгласно него Турция спира мигрантите да не поемат на запад и прибира от Европа тези, на които е отказано убежище, а в замяна ЕС привежда милиарди евро за настаняване на бежанците.


"Банковият съюз - вече не могат да фалират банки, не могат да препират пари, не могат така да се движат милиони, да се изнасят навън. Това страшно ги притеснява", заяви Борисов. Банковият съюз поставя по-висок иизисквания към управлението и стабилността на банките, както и прозрачност как и защо държавата, националните банки или ЕЦБ могат да им помогнат при затруднение. Но огромният скандал за трансфери на вероятно над 200 млрд. евро със съмнителен произход, извършени през поделение на "Данске банк" в Естония в периода 2007-2019 г., показва, че банковият съюз не е гаранция срещу пране на пари. Причината е, че Банковият съюз се състои от два механизма и ЕЦБ извършва надзор над дейността само на големи, важни за банковата структура на дадена страна, институции. По-малките банки се надзирават от националните банки съгласно втори механизъм. Иначе казано, и при членство в Банковия съюз теоретично остава възможност за допускане на лошо управление и дори пране на пари от по-малки банки.


"Навремето един директор на ЦРУ ми казваше "Бойко, ще знаеш, че България се е откъснала, когато дойдат някои от тримата "Дженерал" - Илектрик, Моторс или Дайнамикс".Това е доста старомодна позиция - от години водещите компании на САЩ, а и в света, са технологичните от Силициевата долина. Затова за критерий за привлекателност се смята, ако в една държава влязат "Гугъл", "Епъл", "Фейсбук", "Амазон", Ай Би Ем, "Оракъл".


"Друг колега ми казваше, че когато ИКЕА дойде в България, тогава ще е дошла демокрацията. Те отиват само там, където има подобно нещо." Това не е вярно, защото ИКЕА има десетина магазина в Русия и 30 в Китай.


Редакционната позиция на "Дневник" е да не публикува кадъра със спящия премиер, защото не показва нищо съществено, освен че е правен от някого с близък достъп до Борисов. Детайл от него, на който се вижда пистолета на шкафчето, което предизвика объркано обяснение от премиера и други кадри, за които Борсов твърди, че са компромати - вижте в този материал.


Какво си призна Борисов - тук.
Какво съдържа аудиозаписът четете тук
Как коментира записа президентът четете тук.
Реакцията на прокуратурата вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK