Депутатите искат план за работа и финансиране на лечебните заведения в извънредна обстановка

Снимката е архивна

© Велко Ангелов

Снимката е архивнаИзбори 2023

Три месеца след началото на разпространението на коронавируса в България партиите единодушно гласуваха министърът на здравеопазването да изготви планoве за работата и финансирането на лечебните заведения при извънредна епидемична обстановка, както и за ефективността на инфекциозните отделения.


Инициативата е на депутати от БСП, но първоначалното им предложение за промени в закона беше заменено от "план за действие" по искане на ГЕРБ.


Така Кирил Ананиев има срок от три месеца да представи пред депутатите от комисията по здравеопазване предложение за "организация на работата и финансирането на лечебните заведения при обявена извънредна епидемична обстановка" и срок от шест месеца за "анализ на дейността на инфекциозните отделения, клиники и болница".


Нов вирус и стари проблеми в системата
Обсъждането започна с изложение на депутата от БСП Георги Йорданов, който критикува политиката на здравеопазване в условията на епидемия от коронавирус. Част от отбелязаните аспекти бяха готовността на системата, ограниченията за посещение на лекар, но в същото време очакване към лечебните заведения да са на разположение, бонусите от по 1000 лв., които получават част от персонала в болниците, служители в Спешна помощ, Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Националния център по заразни и паразитни болести.


Заседанието продължи с изказвания на още депутати от БСП: Георги Михайлов, Анна Славова, Илиян Тимчев. В обобщение те отбелязаха проблемите, които обичайно се дискутират в здравната система в България: ефективността на лечение, заплащането на персонала, начинът на финансиране в болниците. Георги Михайлов оприличи управлението на средствата като "ротативки на клинични пътеки".


Чуха се и критики защо обезщетението за работа в извънредно положение при слаб поток от пациенти е точно 85% от изработеното от медицинските звена през предишни месеци. На това министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговори, че методиката е съгласувана от Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз.


На опозицията отговориха депутатът от ДПС Хасан Адемов и депутатът от Румен Генов от ГЕРБ. Според Адемов, който също беше заразен с коронавирус въпреки трудностите българската система се е справила с предизвикателствата на епидемията. Той отбеляза, че недостиг на защитни средства е имало в повечето страни, засегнати от COVID-19. По думите на депутата от БСП "недъзите" на здравеопазването в България са се проявили с "особена сила" най-вече по отношение на човешкия и кадрови потенциал.


Румен Генов от ГЕРБ пък критикува опозицията в лицето на БСП, че искат да създадат ред в извънредна обстановка, защото по думите му "това са две самоизключващи се понятия". Според него има принципи на работа в такива ситуации и лекарите в страната я владеят.


Как ще се плаща на работещите на "първа линия"


В същото време Генов отбеляза, че е съгласен, че трябва да се регламентира финансовото подпомагане. Конкретика за това в рамките на парламентарното заседание не беше посочена. Засега е известно от изказване на Кирил Ананиев по време на минал брифинг за коронавируса, че при 5 случая на пациент с COVID-19 в една болница бонуси от по 1000 лв. получават 40 души, при от 5 до 10 пациента получават 70 души, а при над 10 болни допълнително възнаграждение се полага на 100 души.


Механизмът за паричните стимули обаче не е публично известен при структурите на Спешна помощ, РЗИ и Националния център по заразни и паразитни болести.


В крайна сметка председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че са съгласни с идеите на БСП, но предложи те да не се приемат под формата на бъдещи промени в закона, а под формата на план за действие, който да се изготви от министъра на здравеопазването.


Безплатно ли е сиренето, или как държавата ще обезщети медиците за извънредното положение - тук
Развитието на ситуацията с коронавируса в България днес - тук
За проучване какъв точно е коронавирусът в България - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK