ГЕРБ и Патриотите предлагат 10 години абсолютна давност за длъжниците

Красимир Ципов, архивен кадър.

© Георги Кожухаров

Красимир Ципов, архивен кадър.Десет години абсолютна давност за събиране вземанията на физическите лица, предлагат в общ законопроект ГЕРБ и "Обединени патриоти". Те внасят днес в Народното събрание промени в Закона за задълженията и договорите във връзка с т.нар. вечен длъжник, съобщи БТА.


За законодателната инициатива партньорите в управлението са се разбрали на коалиционен съвет. Това се разбра от думите на зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов на брифинг в парламента.


"Правим първата стъпка към решаване на проблема с т.нар. вечен длъжник. Предвиждаме 10 години абсолютна давност за събиране вземанията на физическите лица, защитаваме добросъвестния длъжник", обяви съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.
"След този период няма да може да се претендира събиране на вземането", уточни той.


Поставяме си за цел в рамките на това Народно събрание законопроектът да бъде приет, подчертаха от управляващото мнозинство.


"Тази тема е важна за нас и смятаме, че трябва да й се обърне особено внимание", допълни Ципов.


Преди седмица на обществено обсъждане бе подложен законопроект за личния фалит, подготвен от НФСБ и ВМРО. В него е предвидена защита на живеещите на територията на страната граждани, които са изпаднали в неплатежоспособност и в продължение на три месеца не са в състояние да изплатят задълженията си в общ размер не по-малко от пет минимални заплати (3050 лв.) и максимален общ размер на дълга от 200 хил. лв. Като условие за закрилата длъжникът трябва да предостави на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им цялото си имущество и бъдещите доходи за пет години с изключение на несеквестируемите вещи и доходи.


Според Искрен Веселинов от ВМРО само България в ЕС все още няма закон, който да урежда тези въпроси.


"Капитал" припомня, че през последните години почти всички основни политически сили са предлагали да има такава нормативна уредба, но досега до реални стъпки не се е стигнало. В по-близко време Мая Манолова в качеството си на омбудсман представи законопроект. Такъв има и "Движение България на гражданите". Критиките на юристите към всички са, че са едностранчиви и нямат ясна концепция. През 2017 г. ГЕРБ опита да прокара идея за 10-годишна абсолютна давност за граждански дългове с промени в Гражданско-процесуалния кодекс, но идеята също беше силно критикувана от специалистите в областта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Пак не са го домислили !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Банките няма да разрешат.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Весело

  Я да чуем сега писъците на маямата ОТКРАДНАХА МИ ЗАКОНА!!!!
  Не че проекта и за социален кодекс не струва едни 35 МИЛИАЛДА!!!

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  А за личното забогатяване нещо нема ли да има ?!
  (ツ)

 5. 5 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Крайно време е да се въведе такова нещо. Достатъчно е просто един абсолютен давностен срок от 10 години за задължения. Ако един кредитор за 10 години не може да си събере парите, няма да ги събере никога. От друга страна масово хора, които са осъдени от ЧСИ и кредитори не могат да работят на нормална заплата, не могат да притежават нищо. Карат на минимална заплата в сивата икономика, като ощетяват и държавата и себе си. Не може за един кредит от 5000 лв ЧСИ да те осъди с такси и лихви и да дължиш 15 000 лв. Това е грабеж и никой няма да иска да плати тоя рекет.

  Банките като дават кредит имат една камара "кредитни специалисти" и софтуер, които правят изчисления за кредитния риск. Защо тия, които си слагат подписите под проблемни кредити не носят никаква отговорност за това?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#4] от "balgariez":

  Няма. Там трудно се доказват къщите, тъщите и островите...

 7. 7 Профил на Vladimir Blagoev
  Vladimir Blagoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darcas":

  По давност?? Абсурд! Несъстоятелността на физическите лица е решението и практиката!
  Но, силно се съмнявам, че мутрите пейдей лендъри ..като например ъъъъ.. да хубав пример ...Емил Хърсев (да, вярно е има такива компания и е от първит 399левковци ( знаеш за кредитите под 400 лева нали?) е, btw! Та, много са мутрите които искат 10год давност..... Абсурд!
  Във Великобритания над 200к/год. средно, преминават под несъстоятелност, а тази и другата година ще са х4-х 5 в повече случаите, но те имат подобно законодателство от след средновековието, като периода на некредитоспособност е до 1 година, а информацията за тази некредитоспособност в кредитните бюра е до в т.ч. 6 години. И да, Великобритания всичко по този път има много и много добра практика и всевъзможни модели на тази несъстоятелност. От там трябва да се черпи опит! И да, в живота на човека се случват много обрати

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  В последните си дни парламента вероятно ще приеме едно недоносче

 9. 9 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Крайно време е да се въведе такова нещо. Достатъчно е просто един абсолютен давностен срок от 10 години за задължения. Ако един кредитор за 10 години не може да си събере парите, няма да ги събере никога.
  —цитат от коментар 5 на Darcas

  Представи си, че си дал на братя Галеви 100 хил. лева назаем. Кога избягаха в ЮАР, май преди десетина години беше? Значи сега биха могли да се върнат и да ти се изсмеят, и да си харчат спокойно твоите пари. И на държавата ако дължат нещо, същото ще е. Или?

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  По-добре е за всички тези да не предлагат никакви закони.

 11. 11 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Домислен е и е написан много добре. Ако искаш да плюеш по ГЕРБ - трябва да е за друго. Законопроектът е много добър, понеже над 70% от него е преписано от Socialret - датския закон за личния фалит и събирания на вземанията.

  Все пак мутрите са си мутри - махна ли са най-социалните елементи и са сложили ганьовски. Като например, че с тая 10 годишна давност на събиранията, се вдига тихомълком и до 10 години срока за предявяване на иск за събирания, което става идеално за тормоз на хора и фирми

  15.02.1989 - 07.02.2018
 12. 12 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 474 Весело

  Под ЦЯЛАОТО СИ ИМУЩЕСТВО, трябва ли да се разбира че института "ЕДИНСТВЕНО ЖИЛИЩЕ" отпада?
  Или до ушите в дългове, но единствената ти къща не центъра на София струваща няколк милиона никой не може да я бара

 13. 13 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Под ЦЯЛАОТО СИ ИМУЩЕСТВО, трябва ли да се разбира че института "ЕДИНСТВЕНО ЖИЛИЩЕ" отпада?Или до ушите в дългове, но единствената ти къща не центъра на София струваща няколк милиона никой не може да я бара
  —цитат от коментар 12 на ЙЕИ


  В Америка някои така правят... дългове колкото може, влагат всичко в една скъпа къща, след това фалит - няма кеш, няма коли, акции, само къщата и не могат да я секвестират ако е до $400-500 хил. беше май, зависи от щата. Срокът също е според щата, 5-7 години. След това - шапка на тояга.
  Това е и една от причините сега, при рекордно ниски лихви за всички времена, в САЩ лихвите по ипотеки да са към 3%, а в ЕС са 0.5-1%. Защото в САЩ има по-голям риск за банката. Другото им правило е, че можеш по всяко време на ипотеката, ако прецениш, че имотът струва повече отколкото главница ти остава, да дефолтнеш, банката взема ключовете и си поема загубата, вместо да гони теб. Естествено, този риск също е калкулиран в лихвата.

 14. 14 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  ... защитаваме добросъвестния длъжник ...
  ====
  Що е то "добросъвестен длъжник"?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 15. 15 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 336 Весело

  Аз предлагам да не се играе на дребно - абсолютна давност, ала-бала. Направо да атакуваме мандрите, банките и цялата сган империалистически изедници и да провъзгласим първата в света Република на Длъжника ! Така и ние ще дадем нещо на света. Само ще е малко проблем от къде да намерим кредити, та да растем (задължаваме ) устойчиво, ама те тея в ЕУ гледам са балъци малко, та има перспектива.

  Поздрави!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK