За туширане на имагинерни страхове социалните закони ще бъдат пренаписани в кодекс

За туширане на имагинерни страхове социалните закони ще бъдат пренаписани в кодекс

© Велко АнгеловИзбори 2023

Отлаганият заради дезинфромация за отнемане на деца нов социален закон ще влезе в сила от 1 юли т.г., но ще бъде пренаписан в нов кодекс до края на годината. Това се разбра по време на разисквания в парламента, инициирани от малкия коалиционен партньор "Обединените патриоти".


Влизането в сила на новия закон за социалните услуги бе отложено от ГЕРБ със шест месеца, т.е. от 1 януари до 1 юли т.г. заради натиск от "Обединените патриоти", слухове за отнемане на деца, протести и критики от църквата. Законът бе приет след повече от 5 години дебати и обсъждане на различни концепции за реформа в социалната сфера. Неговата основна цел е да повиши достъпността и качеството на социалните услуги, които държавата делегира като дейност на общините. Техният брой е 1356 и касаят хора с увреждания, възрастни хора, децата в риск и др. (още четете тук).


Днес парламентът реши да задължи ресорното министерство в срок от шест месеца да внесе в Народното събрание проект за Кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялата държавна политика в сферата.
Предложението е инициирано от "Обединените патриоти", които са защитници на тезата за "обезвреждане" на закона, за да се запазят семейните ценности чрез предотвратяване на възможностите за дългосрочно извеждане на деца от семействата им. Според Александър Сиди от ВМРО коронавирусът спрял "норвежците, които стоят на границата, да ни вземат децата", но сега били нужни законодателни промени.


Идеята за кодифициране на цялото законодателство обаче бе лансирана от ресорния министър Деница Сачева още в началото на годината. Днес тя обяви, че има хора, които имат нужда от Закона за социалните услуги, но все още има и имагинерни страхове. Според нея има хора, които протестират в защита на родителски интереси, но и такива, които искат да злоупотребяват с това за политически цели.


От БСП критикуваха управляващите, че не могат да кодифицират цялото законодателство в сферата за шест месеца, а само ще си правят предизборна кампания по въпроса.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK