Президентът за новия запис: Надявам се интригите да не са сред управленските политики на Борисов

Президентът за новия запис: Надявам се интригите да не са сред управленските политики на Борисов

© Прессекретариат на Държавния главаПрезидентът Румен Радев настоя за независима експертиза и на втория запис с глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов. В него гласът казва, че трябва да се подиграват на държавния глава, за да изглежда смешен.


"Аз отново твърдя, че за тези записи трябва да има независима експертиза относно тяхната автентичност. Тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. Знаете, в един от записите името на главния прокурор лично се споменава като възторжен фен на премиера. Записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната идентичност, това показва на лицето на Европа кой и как управлява. Аз се надявам лично в приоритетите, в управленските политики на премиера да не са интригите", каза Румен Радев в Козлодуй днес.


На въпрос допуска ли, че е възможно това, което се казва в записа - "да му се подиграват, да изглежда смешен", държавният глава отговори: "Върнете се в този период, вижте какво се излъчва в новините и това ще ви даде отговор на въпроса дали са автентични записите."
Президентът не каза кои са другите двама негови съветници, които са разпитвани от прокуратурата, след като бе публикувана комуникация между секретаря му Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. "Това трябва да го каже прокуратурата. Тя има своите мотиви да ги разпитва. Аз не бързам със своите действия по отношение на Пламен Узунов, защото ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата - аз щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване", каза Румен Радев.


Държавният глава допълни: "Но сами виждате, че при тази очевидна тенденциозност на прокуратурата, и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри - това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията. Точно този казус е много по-важен, отколкото действията на Пламен Узунов, за които може да реши само и единствено съдът."


На въпрос какво би направил, ако е на мястото на главния прокурор, той каза: "Еднакъв подход и аршин за всички, фокус върху огромните злоупотреби - там, където изтича ресурс. Независими експертизи. Установяване на истината." "Нашето общество има крещяща нужда от справедливост и прокуратурата е длъжна да я даде. Нека разследва всичко, нека където мисли, че има нарушение на закона, нека да разследва. Но си има закони и конституция и не трябва прокуратурата да показва изключителна охота към някои случаи и бездействие, мълчание и боязливост към други", обяви държавният глава.


Президентът, който бе в Козлодуй и по-късно днес ще посети и Белоградчик, каза, че рано или късно скандалите ще отшумят, но срещите му с хората го убеждават, че страхът и манипулациите, с които се облъчват гражданите, не могат да спрат зараждащите се промени в обществото.


"Еколозите защитиха природата, българският съд отстоява самостоятелност. Хората масово излизат да се срещат с мен и да настояват за промяна. Промяната е неизбежна, а репресиите могат само да я ускорят", обяви още Румен Радев. На въпрос дали се вижда като изразител на промяната той отвърна, че такъв е българският народ и ако хората не пожелаят промяната, усилията на която и да е партия или лидер са безсмислени.


В Козлодуй президентът призова правителството много бързо да разреши въпроса за лиценза на АЕЦ "Белене" с Брюксел, тъй като не можем да строим колос на глинени крака. Той каза още, че ядрената енергетика е стратегически отрасъл за България, както и най-евтината и безопасна базова енергийна мощност.


Румен Радев се срещна с кмета на Козлодуй Маринела Николова, която е от ГЕРБ, и обяви, че не дели кметовете според партиите, а би подкрепил инициативата за възстановяването на кораба "Радецки".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK