Главният прокурор ще пише закон за осъдителни присъди при по-малко доказателства

Главният прокурор ще пише закон за осъдителни присъди при по-малко доказателства

© Юлия ЛазароваГлавният прокурор Иван Гешев ще предложи в следващия месец на Народното събрание вижданията на прокуратурата за най-важните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. В парламента днес той анонсира необходимостта от законодателна инициатива, тъй като Наказателният кодекс според него е морално остарял, кърпен десетки пъти и не регулира някои нови обществени отношения.


"Българският наказателен процес е най-високият в целия Европейски съюз. Ако в България се иска една единица доказателства, в повечето европейски страни се иска 0.1", каза Иван Гешев от парламентарната трибуна днес, говорейки за проблемите в Наказателно-процесуалния кодекс. Той цитира четени от него осъдителни присъди на испански, немски и френски съдилища, в които присъствали термини като "най-вероятно", "при анализ на доказателствата няма друг извод, освен че най-вероятно..." и др. По думите му става въпрос за доста сериозни присъди, докато в мотивите на българският съд това би означавало оправдателна присъда.


Във Върховна касационна прокуратура вече била сформирана работна група за анализ за предложения за промени в двата кодекса, като щели да се вземат добри практики от европейските партньори.
Днес главният прокурор изброи акценти, които най-вероятно щели да бъдат представени на парламента, сред които свързани с престъпленията по служба, същинските корупционни престъпления, подкупа в частния сектор, ефективното използване на кадровия ресурс на следователите, разширяване на компетентността на военните прокуратури, реквизитите на обвинителния акт и др.


"Един обвинителен акт за пране на пари на английски съд се състои от две страници и 10-15 абзаца - да, това е друга правна система. Българският обвинителен акт за пране на пари щеше да е минимум оттук до Съдебната палата", каза Иван Гешев в парламента. Според него проблем са стандартът и способите за доказване и поставените срокове.


Главният прокурор каза, че за разследванията за организирана престъпност е необходим по-гъвкав подход чрез използване на сътрудничество и свидетели, по-широк кръг лица - агенти под прикритие, стимули за доброто поведение на далото подкуп лице и др. Той цитира и необходимостта от промени, свързани с пътните произшествия, направени от пияни и дрогирани шофьори.


Иван Гешев отчете в парламента работата на прокуратурата за м.г. Нито един от депутатите не се изказа по доклада.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK