Президентът иска проверка на сараите на Доган и НСО да свали охраната от него и Пеевски

Президентът иска проверка на сараите на Доган и НСО да свали охраната от него и Пеевски

© Георги КожухаровПрезидентът Румен Радев поиска правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парка "Росенец", сред които е т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Държавният глава е настоял и още утре да се преразгледа необходимостта Националната служба за охрана (НСО) да пази Доган и бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Президентът направи изявление по темата, след като във вторник съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и съпартийци се опитаха да стигнат до плажа в база "Росенец", но не бяха допуснати от анонимни охранители. Според участвалите в инцидента политици гардовете са от НСО (още четете тук).


Днес държавният глава потвърди, че охранителите, бутали Иванов и другите, са от НСО. Той каза, че е имал разговор с началника на службата Красимир Станчев и че тече проверка за правомерността на действията на гардовете на брега на "Росенец".


"Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършват проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонения от законите да се набележат мерки", каза още Румен Радев.


Кой гласува охрана за Доган
Държавният глава припомни, че още през декември е заявил, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов. Той цитира закона, според който кого допълнително ще охранява службата не зависи от президента, а от тричленна комисия, в която влизат началникът на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Според правилника за прилагане на закона решенията се взимат с обикновено мнозинство.


"Именно подопечните на премиера - ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната", каза Румен Радев. Той обяви, че днес е настоял Красимир Станчев още утре да свика комисията, за да се разгледа отново необходимостта от охрана от НСО на Доган и Пеевски, след като през декември представителите на изпълнителната власт са я потвърдили въпреки неговото искане.


Контролът над службата


Румен Радев каза, че очаква ресорната комисия в парламента да изпълнява контролните си функции над НСО. В отговор на призивите да упражни правомощията си относно НСО, той каза, че приетият през 2015 г. закон реално е отнел тези правомощия - допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание.


"Ако някой не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон", завърши Радев.

Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов.


Румен Радев,

президент на България


В изявлението си държавният глава каза още: "Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за установяване на общественото доверие".


НСО: Всичко е тайна


От пресслужбата на НСО казаха пред "Дневник", че няма промяна в обявената вчера официална позиция (службата избегна конкретни отговори с обяснението, че няма да допусне да бъде въвличана в "политическа акция"). На въпрос има ли наказани вече служители, отговорът беше, че в четвъртък ще бъде назначена служебна проверка. Ако тя установи неправомерни действия на служители на НСО, "ще бъде понесена отговорност" според законодателството. Подобни проверки обикновено траят около месец.


На конкретен на въпрос от пресслужбата нито потвърдиха, нито отрекоха че въоръжените мъже на крайбрежната ивица са служители на НСО. Отказаха и отговор дали в четвъртък началникът на НСО ще участва в комисията, тъй като и събирането й, и решенията й са държавна тайна. От там казаха още, че и информацията за служителите, и за охраняемите лица е тайна.


Бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай заяви пред "Фрог нюз", че според негови източници гардовете от НСО са били уволнени още същия ден, но със задна дата. Той допълни, че след това те са били назначени в охранителна фирма, свързана с Доган и Пеевски. "Имам информация, че фирмата "Хермес Солар", която е собственик на имота, планира утре да вдигне бариерата, която досега блокираше общинския път към двореца на Доган. Освен това събота, когато се планира масово посещение, фирмата ще влезе в ролята на концесионер на плажа и ще пусне хората да плажуват срещу 10 лева", добави Октай. Какво още каза той четете тук.


Христо Иванов: Топката сега е у Борисов


"След изявлението на Радев, топката сега е у Борисов. Трябва ясно обяснение защо държавата досега е осигурявала охраната на Доган и Пеевски и колко е струвало на данъкоплатците? С какво точно са ценни те за националната сигурност? Бедни ли са, че не могат сами да осигурят охраната си? И, разбира се, тази охрана от НСО трябва да бъде безусловно свалена", написа в профила си във "Фейсбук" лидерът на "Да, България" Христо Иванов след реакцията на президента.


Според него вчера от НСО вместо да признаят фактите и да се извинят, че са излъгали гражданите. Иванов допълва, че е нужно ръководителят на службата да подаде оставка, а служителите, охраняващи Ахмед Доган да бъдат уволнени.


"Тези български офицери и гардове от националната служба за сигурност бяха лоялни лично на Доган и мафиотската омерта около него, и бяха готови да унижават знамето, в което би трябвало да са се клели. С поведението си вчера ген. Станчев показа, че проблемът е системен, защото също опита да опазва тази омерта", написа още Иванов. Той напомни, че очаква да върнат и знамето, което "Демократична България" иска трайно да постави на плажа.


Другият съпредседател на "Демократична България" - Атанас Атанасов, заяви пред БНР, че "Доган не се охранява по закон, а по решение на специална комисия".


"Оттук нататък би следвало Народното събрание, колкото и нисък рейтинг да има, да състави анкетна комисия, по възможност на паритетен принцип, и тази комисия да изясни на какво основание е взето решение от тази специална комисия Доган да бъде охраняван", каза още той, като допълни, че председателят на ДАНС и главният секретар на МВР, които са част от специалната комисия, трябва да представят конкретни данни за заплаха на живота и здравето на Ахмед Доган.


Политическите коментари дойдоха след изявлението на президента


По-рано през деня "Дневник" направи опит да събере коментари от партиите в парламента, но от там отказаха да коментират темата. Едва след изявлението на президента последваха и политическите реакции.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че единствено в правомощията на президента Румен Радев е да назначи проверка за случая със служителите от НСО. Тя обаче така и не даде конкретен отговор на въпроса защо гардовете от службата за охрана не допускат граждани до плажа, който е държавна собственост. Какво още каза тя четете тук.


Коментар от името на ДПС направи зам.-председателят на ДПС Янко Янков. Пред dariknews.bg той обяви, че охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Именно заради това "той трябва да е абсолютно наясно кои са причините, за да има такава охрана".


"Има неща, които са изключително конфиденциални за България, но сигурно това са неща, които трябва да се знаят от президента, от премиера, ръководителите на НСО и ДАНС, от главния секретар на МВР, и ние да им имаме доверие на тези хора - щом са разрешили охрана, значи това е необходимо, важно е за националната сигурност на България", каза още Янков.


По странен начин пък коментира случая правосъдният министър Данаил Кирилов. В профила си във "Фейсбук" той нападна Христо Иванов и саркастично започва с думите: "СпонджБоб Квадратните гащи (SpongeBob SquarePants) отишъл на море да се прави на областен управител, с лодка". След това той сравнява героя в разказа си на "конкистадор, заевоевател, утвърдител на собствеността". Публикацията на Кирилов вижте тук.


БНТ не излъчи изявлението


Любопитна подробност е, че БНТ не излъчи директно изявлението на президента. Потърсен за коментар директорът на телевизията Емил Кошлуков обясни пред "Дневник", че телевизията има задължението да излъчва пряко обръщения към нацията, но не и изявленията за медиите. Той допълни, че изявлението на Румен Радев ще бъде излъчено преди новините в 20 часа. Такова е било и желанието на държавния глава, изразено в писмо до БНТ.


Ситуацията е интересна предвид факта, че през миналата седмица прессекретариатът на президента поиска право на отговор от БНТ, тъй като в новинарски емисии "По света и у нас" не е представена цялата позиция на президентската институция, а само част от нея, като дори била интерпретирана "манипулативно и с внушения".


Става въпрос за централната и късната новинарски емисии на БНТ от 30 юни т.г., в които са излъчени репортажи за разследване на прокуратурата за комуникацията на президентския секретар Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков. Според "Дондуков" 2 са представени в цялост "интерпретациите и твърденията на прокуратурата", но не и отговора на президентството. Това показвало "едностранно отразяване" и "сериозно отстъпление от обективността и професионалните стандарти в журналистиката".


Видео от случая гледайте тук.
Какво каза Бойко Борисов четете тук.
Кой пази плажа до морския сарай на Ахмед Доган четете тук.
Какво казаха партиите четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK