Управляващите в България са против превръщането на "Св. София" в Истанбул в джамия

Управляващите в България са против превръщането на "Св. София" в Истанбул в джамия

© ReutersГЕРБ и "Обединени патриоти" се обявиха против намерението на Турция да отмени решението си храмът "Св. София" в Истанбул да е музей и той отново да се превърне в джамия. Така достъпът до "Св. София" на хора, които не са мюсюлмани, ще бъде ограничен.


Според Тома Биков от ГЕРБ това е важен въпрос и намерението на турската страна е разочароващо, тъй като в "Св. София" в Истанбул има ценности от векове, които трябва да бъдат достъпни за всички, които искат да ги видят.


В декларация в парламента "Обединените патриоти" осъдиха намерението на турската страна да превърне храма в музей. "Приемаме този подход за неевропейски, чертаещ разделителни линии и създаващ цивилизационни разломи, напомнящ мракобесните времена на средновековните кръстоносните походи и масовите ислямизации. Осъждаме този подход, демонстриран от държава с претенциите да бъде приета за член на Европейския съюз. Призоваваме цялата културна общественост да се противопостави на поругаването на "Св. София", а турската държава да спре незабавно този срамен акт - поредна груба демонстрация на ислямистките претенции на Ердоган, заплашващи сигурността на Балканите, Европа и Близкия изток", се посочва в декларацията.


Днес се очаква турски съд да анулира решението от 1934 г., с което храмът "Св. София" в Истанбул е обявен за музей. По този начин се открива възможност главната църква на Византия, превърната в храм на мюсюлманите след превземането на Константинопол през XV век, отново да стане джамия. Все още не е ясно какво точно смятат да направят властите в Турция, тъй като има и версия, според която на различни места в "Св. София" ще могат да се молят мюсюлмани и християни или поне да се четат свещените книги на двете религии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK