Борисов: Имам идеи за консолидацията на държавата, но чакам да защитим еврофинансирането (допълнена)

Борисов: Имам идеи за консолидацията на държавата, но чакам да защитим еврофинансирането (допълнена)

© Юлия ЛазароваВ традиционното си вече изявление пред медиите преди началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов заяви, че протестите поставят под риск големите инвестиционни проекти и справянето на България с COVID-19. Той допълни, че има идеи за консолидиране на държавата, но изчаква с обявяването му заради предстоящия в петък и събота Европейски съвет, на който да защити еврофинансирането на България по плана за възстановяване от коронавирусната пандемия.


"Разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци", заяви Борисов пред камерите в коментар за продължаващите вече шест дни протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Той предупреди: "Икономическата криза идва с огромни темпове и то в цял свят. Нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри, а ще става и по-лошо". Сходна теза премиерът разви и в изявлението си от 11 юли вечерта, когато обяви, че остава на власт, за да управлява България в задаващата се тежка криза.


Да задържим финансите, да вземем от ЕС


Днес Борисов изтъкна, че правителството полага огромни усилия, за да не тегли заем, и е необходимо държавата да е консолидирана, а "ако съумеем да задържим финансите на държавата по този начин, ще успеем да завършим годината все едно сме края на 2018-а - началото на 2019 г.", но добави, че това ще е максимумът.
Премиерът подчерта, че има идеи за консолидация на страната, но изчаква Европейския съвет в петък и събота, за да защити финансирането за България, като подчерта: "до този момент сме договорили най-много пари за България и просто трябва да ги защитим".


Европейският съвет в края на седмицата ще е първата среща на живо на лидерите на ЕС от месеци след ограниченията заради заразата от коронавируса. До преговори очи в очи се стигна, тъй като те от месеци не успяват да постигнат съгласие за седемгодишния бюджет на съюза (Многогодишната финансова рамка, МФР). Основният проблем е съпротивата на четирите "пестеливи" северни държави - Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция, срещу увеличаването на бюджета, и желанието на източноевропейските страни да се запазят и дори увеличат фондовете за кохезия и регионално развитие.


Кризата с коронавируса задълбочи разногласията, тъй като има спорове и как да бъде организиран възстановителния план за икономиката, който няма да е част от МФР. Планът на Еврокомисията е комбинация от грантове и заеми, което не се нрави на "пестеливите" - те предпочитат помощта да е под формата само на заеми. На последния съвет през юни Борисов поиска да се насочи специално внимание към "най-бедните региони с цел преодоляване на дълбоките социално-икономически проблеми в тях". (Какъв засега е планът на Съвета и какви са разликите му с този на Комисията - четете тук)


Борисов съобщи, че за утре е насрочен съвет на управляващата коалиция, на който ще бъде обсъден план за стабилност. "Ако нямаме план за стабилност, включително с опозиционните партии да се договори какво ще се прави през останалите месеци, никой не може да се справи сам", заяви Борисов.

Познавам им ресурса, възможностите, виждам водачите, които излизат на протеста


Бойко Борисов,

министър-председател


Знаят, че видя ли кръв, си тръгвам


"Вие виждате, че се взривяват бомби в хората и целта е точно такава - да се окървавява протеста. Защото знаят, че аз видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам. И те го знаят и точно това провокират", каза Борисов. През 2013 г., когато подаде оставката на втория си кабинет след 4 дни на протести, последният завършил със сблъсъци, Борисов заяви, че "не полагам асфалт, за да се лее кръв по него".


Днес той посочи, че му е мъчно и за полицаите, и за "невинно битите" и предупреди хората да пазят полицаите. А самите министри посъветва да не пренебрегват хората, които излизат на протестите със социални искания.


"Винаги сме били на страната на протестиращите", увери той.


Проблемът сме аз и Горанов


Премиерът насочи вниманието и към разпространените вчера от прокуратурата записи на разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и депутата Александър Паунов, който напусна групата на "БСП за България".


"Няма да коментирам вчерашните записи, защото е ясно, че проблемът сме аз и Горанов, никой друг", заяви Борисов. Той попита "защо само аз и Горанов" и си отговори: "Защото влязохме в банковия съюз и повече банките не могат да бъдат фалирани или източвани, или да се взимат такива кредити и да се изнасят пари в чужбина, защото вече всичко е под наблюдението на европейския банков съюз". След това се оплака, че не е чул едно "благодаря" от критиците.


"Тези, които говореха от сутрин до вечер, че нашето правителство няма да влезе в банковия съюз, сега не ги чух да мъцнат, една думичка да кажат. Защото те трябва да кажат едно голямо благодаря", е неговото мнение.


Ще съжаляват, че няма да прекараме държавата през кризата


"Желанието им за оставка на това правителство, не само че няма да им подобри после положението. Мога договор да сключа с тях, че ноември-декември-януари ще бъдат в толкова по-тежко положение, че ще съжаляват, че не сме успели да прекараме държавата през тези иглени уши, които са финансовата и икономическа криза", изтъкна Борисов. Той заговори за инвестициите в страната.


"Със сигурност вече и големите ни проекти са поставени под риск, защото когато извън България видят, че държавата е дестабилизирана, няма доверие, няма инвеститори, всички чакат да видят как ще се развият нещата по-нататък. Това е допълнителен застой", заяви Борисов. Той добави, че емоциите не са добър съветник. "Много пъти България е тръгвала по този път и след това горчиво се е вайкала", смята той.


Премиерът изтъкна, че има ясни механизми за това как се прекратява мандат и се правят предсрочни избори, но даде да се разбере, че изпитва съмнения какъв служебен кабинет ще бъде съставен заради кадрите в президентството. Изтъкна и че властта е напът да осигури машинното гласуване и попита кой не иска да го има, защото при предсрочен вот то ще се провали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK