Шиши и фигурантът: как Борисов свърза Пеевски с президента Радев

Шиши и фигурантът: как Борисов свърза Пеевски с президента Радев

© ДневникПремиерът Бойко Борисов говори в официално изявление от Министерски съвет за "Шиши". Ако на някого му се е сторило, че не е чул правилно, той го повтаря втори път. "Шиши" е прякор, използван в карикатури, шеги и вероятно в лични разговори за депутата от ДПС Делян Пеевски. Може би за да няма объркване, Борисов продължава директно с назоваването на Пеевски.


Изказването му е изненадващо, защото коментирането на народния представител е табу за властта (дори самият премиер последно избегна въпрос за него с думите, че е "просто депутат"). Табу до 15 юли, когато привечер ГЕРБ обяви, че Борисов сменя трима ключови министри, заради "съмненията за зависимостите от ДПС и депутата Делян Пеевски".


Часове по-късно, премиерът в типичен стил се опита да опровергае официалното съобщение на партията и да свърже Пеевски с основния си опонент - президента Румен Радев.
Борисов заяви, че "Шиши" е редил служебното правителство на Радев, когото определи като "фигурант". Премиерът не остана да отговаря на въпроси и така не се разбра от къде има тази информация, каква е нейната достоверност и защо я съобщава сега - повече от три години по-късно.


Борисов с думите на Васил Божков


Всъщност премиерът повтори чутото (със същите думи) от разговор в разпространените на 12 юли от прокуратурата записи между укриващия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков и журналиста Огнян Стефанов ("Фрогнюз") от 12 юли. Двамата говорят за зависимост между Пеевски и служебния кабинет на Румен Радев (2017 г. с премиер Огнян Герджиков - б.р.), без обаче да конкретизират нито имена на министри, нито доказателства. Самият Божков нарича държавния глава фигурант и заявява, че "в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши" и че той (Шиши) не си държи на хората въобще - "гори ги един по един" (Разговорът в края на текста).


В четвъртък (16 юли), докато защитаваше защо правителството трябва да остане на власт, Борисов използва същите думи - нарече държавния глава фигурант, чието правителство реди Шиши.


"Служебно правителство е абсурд. Тогава ще се подмени протестът с наш протест. Защото на този президент незрял, или как го нарекоха - фигурант, на който Шиши му реди кабинета, но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже "кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати", заяви Борисов. Той попита защо тогава не е имало протести и въпроси за зависимостта на Радев към Пеевски и попита "това не ви ли интересува, не е ли зависимост".


В следващите дни ще проличи дали в тактиката на премиера за излизане от политическата криза ще бъде да демонстрира разграничаване от ДПС и Пеевски по всякакъв начин - дори с публично говорене срещу Пеевски и да ги обвързва с опонентите си - не само Радев, но и дори с "Демократична България".


Борисов - нов опит за разграничаване от Пеевски и ДПС


"И всичко това с много добре подбрана тактика в обществото се привързва към Делян Пеевски и ДПС, с разбира се много любезното съдействие на хора от т.нар. Градска десница, които от вчерашните есемеси и разговори, които прочетох, се управляват през фейсбук", заяви Борисов. Той упрекна "Да, България", че един ден тичат на Росенец, на другия - пред МВР, а на третия - пред хотел "Берлин и "бързо се прибират и проблемът за тях е приключен", а да бъдеш премиер не е приятна работа.


"Ако тези, които са на протестите, управляват, държавата ще катастрофира", каза още Борисов. Той се възмути и от оценките, които държавния глава даде на управлението. От началото на протестите досега Румен Радев не веднъж говори за мутри във властта. "И фигурантът излиза и ни дава оценка, и то с обидни епитети", заяви Борисов.


Това е пореден опит на министър-председателя да се разграничи от Делян Пеевски и ДПС. През февруари 2016 г. Борисов бе поставен в неудобна ситуация, когато на среща с българи в Лондон един от тях го попита "Започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?". Дни по-късно премиерът заяви, че няма никакви зависимости и в огледалото вижда само себе си. След това той изненадващо разпореди и спиране на обществена поръчка за магистрала "Хемус" заради съмнения за връзки на фирмите с Пеевски и Златев, а депутатът от ДПС постепенно обяви оттегляне от няколко големи компании - "Булгартабак", отказ от покупка на "Химко" - Враца, телевизия "Канал 3", и обяви, че няма да прави бизнес в България, защото това пречело на фирмите и на партньорите му. Всичко това стана повод през април 2016 г. Борисов да заяви "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка".


Преди няколко дни той поиска сваляне на охраната на НСО от почетния председател на ДПС Ахмед Доган и от Пеевски.


ДПС също демонстрират все по-често, че са срещу правителството и отново ще подкрепят вота на недоверие на БСП, но те и друг път са били в тази роля - всички да се разграничават от тях, особено предизборно.


Президентът и представители на ДПС досега не са коментирали нито твърденията на ГЕРБ за тримата министри, нито сутрешното изказване на премиера.


"Обичам те, Шиши"


Според публикации в жълти медии от началото на 2015 г., моделът Николета Лозанова изпратила есемес с това съдържание - "Обичав те, Шиши" до Пеевски. Няма официално потвърждение и коментар за кореспонденцията, но това се описва като проблем с приятелката му певицата Цветелина Янева и според онлайн архивите е сред първите публични споменавания на Пеевски с този прякор.


В изявлението след коалиционния съвет в четвъртък премиерът обясни защо правителството няма да подаде
оставка
, защити тримата министри за постигнати "безкрайно добри резултати". Премиерът изтъкна, че по отношение на финансите България е пример за стабилност, че при управлението на Емил Караниколов има рекорден ръст на инвестициите, а той "способства за повишаването на брутния вътрешен продукт", а при Младен Маринов "няма неразкрито убийство". Още по темата - тук.

Откъст от разговора на Божков с Огнян Стефанов
Божков: Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва.
Мъж: Е, то т'ва имам предвид. И му го казах директно. Ама -що така? Ами, така. Ха-ха. Как защо?
Божков: Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг.
Мъж: Ми, толкова му е, стига.
Божков: Не, имам предвид не президента, Шиши.
(Повече - тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK