На живо

Политическата криза: Борисов нито потвърди, нито отрече, че може да подаде оставка (хронология)

Политическата криза: Борисов нито потвърди, нито отрече, че може да подаде оставка (хронология)

© Юлия ЛазароваРазговорите за бюджета и пакета за възстановяване на Европейския съюз продължават в Брюксел, а Борисов каза, че е подкрепил всички варианти за върховенството на закона. Пред "Дневник" той нито потвърди, нито отрече, че може да подаде оставка, искана му на протести в България и живеещи в Европа българи. Президентът Румен Радев призова към протести до оставки, а инициаторите на протеста в София днес потвърдиха заявения на протеста снощи призив за гражданско неподчинение и бойкот на парламента и съдебните палати в държавата от понеделник.


"Дневник" проследи ситуацията около сблъсъка на институциите в реално време. Как преминава 11-ят протест в страната тази вечер следете на живо тук.
Марешки се обяви за "правителство от експерти и патриоти"

България се нуждае от правителство експертно правителство, обединяващо патриоти и прагматици, което да изведе България от кризата и да организира честни избори. Това заяви Веселин Марешки пред руската държавна медия "Спутник" броени дни преди гласуването на вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов.


Неговата партия "Воля" има 12 депутати и пред "Спутник" той твърди, че категорично били опозиция на всички и няма да си сътрудничат нито с ГЕРБ, нито с БСП.


Нещо повече, Марешки обяснява, че "Воля" била "представител на протестиращите, на искащите отмъщение и справедливост", но била най-малко представената в парламента. Той допълва, че представлявали протеста, защото партията била основана на принципите на борбата с корупцията и елитите.


"Няма протести срещу "Воля". Ние сме иденствените, за които няма факти или подозрение в корупция или нечестни действия... Мисля, че българите оценяват какво сме постигнали и вярвам, че ще сме единствените, постигнали на следващите избори по-добри резултати в сравнение с предишните."

Масов пикник край Росенец

След масовото ходете на плаж край "Росенец" миналата събота, днес последва нова акция - масов пикник на плаж "Чукалята". Събитието беше организирано в социалните мрежи, съобщи БНР. Стоян Царев, който е заместник председател на партия "Средна Европейска Класа" покани "всички почитатели на морския туризъм, чистия въздух, красивите гледки, морето и вълните" да се включат в пикника.


Хората обаче бяха възпрепятствани да стигнат до плаж "Чукалята" край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от временна ограда. В началото на седмицата Върховната административна прокуратура възложи проверка на концесионера на пристанищен терминал "Росенец".

Според синдикатите няма условия за национална стачка

"Когато един човек участва в стачка, той доброволно се отказва от дохода си за периода, в който участва в стачката. Не е като да говориш на площада". Това заяви пред БНР президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" Димитър Манолов, който коментира призива на инициаторите на протеста от "Отровното трио" за общонационална стачка. Той добави, че с него не са водени разговори по темата за участие на синдиката и подчерта нуждата от сериозна мотивация.


"Синдикатите са най-големите организирани групи от хора и в тях членуват всякакви хора. Тоест, за да бъдат убедени толкова различни хора за тази крайна стъпка, за която говорят, то хората трябва да имат много сериозни мотиви. Тези неща, за които се говори, съвсем общо и неадресирани извън двете постоянни искания, съвсем не са достатъчни за стачка", заяви Манолов.


Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви пред БНР, че и с него не са водени разговори. И според него няма условия за национална стачка. "Не са се свързвали с нас по-никакъв начин организаторите на протеста. Ние заявихме своите позиции и предишна подкрепа за всички мирни протести. Начинът обаче, по който се постигат исканията, трябва да бъдат коментирани отделно", заяви Димитров.

"Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ни информира за резултатите от консултациите по новия бюджет, които провежда с лидерите на страните-членки", написа в профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов. Срещата е на Мишел с премиерите на България, Малта, Хърватия и Словения и президентът на Румъния.


Той подчерта, че е заявил "категоричната подкрепа на България за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона". Все още обаче има дебели червени линии между позициите на отделните групи от страни. Няма и ново предложение за преговорна кутия по Многогодишната финансова рамка, с което да влезем на заседание на Съвета. Преговорите между отделните държави и формати продължават в търсенето на решение, удовлетворяващо всички страни", написа премиерът на България.


На снимката са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, премиерите на България, Малта, Хърватия и Словения и президентът на Румъния.

© Фейсбук на Бойко Борисов

На снимката са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, премиерите на България, Малта, Хърватия и Словения и президентът на Румъния.

Радан Кънев: Борисов не успява да уговаря пари в Брюксел

Поколението български граждани, израсло в държава член на Европейския съюз, които се виждат на протестите, не могат да приемат двойния стандарт на ценностите. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът от ЕНП/"Демократична България" Радан Кънев. "Вярвам, че ще изградят политическа система, която отговаря на европейските стандарти", заяви той.


По думите му правителството не може да се включи адекватно и в европейската политика. "Българското правителство трябва да бъде определено и като опасно за икономиката на страната. Дали поради езиковата бариера или заради друго, Борисов не успява да уговаря пари в Брюксел, той е извън дебата. Като нямаш цели, не може да има успех за теб. Това правителство е във фактическа оставка, трябва да стане и в юридическа. Днешният парламент няма капацитет", заяви Кънев.

Управляващите имат "ясни аргументи" защо изборите не трябва да се проведат четири месеца по-рано. "Тези месеци ще са с висока икономическа и социална цена за цялото общество", заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков. По думите му без парламент не може да се гласува нито една икономическа или социална мярка в ситуация с кризата заради коронавируса. "Ние сме подавали оставка през 2016 г., без да има нито един човек на улицата. Тогава имахме доверие и президентската институция, която става особено важна при подаване на оставка на правителството", обясни Биков.


"Освен това имаме президент, който твърди, че не може да провежда диалог между основни политически сили. Това означава, че служебното правителство ще е вземане на властта по нелегитимен път", добави Биков. По думите му президентът Румен Радев е част от опита да се предизвика политическа криза".


Според Биков партия ГЕРБ се е разграничила от ДПС още в началото на мандата, влизайки в коалиция с "Обединените патриоти", а не с ДПС.

Бившият служебен министър-председател Ренета Инджова призова премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да си подадат незабавно оставките. "Не мога да бъда в обувките на премиера, затова го призовавам по най-бързия начин да подаде оставка, да разпусне узурпирания от него парламент, защото той е убежището, което гласува за неговото оставане. След това оставка да подаде главният прокурор на страната", каза тя в интервю за Би Ти Ви. Тя каза, че заяви, че всеки ден от началото на протестите е пред Министерския съвет. "Винаги съм се борила срещу мафията, дали в МС, дали в чужбина. Сега съм там заради децата на България", коментира тя.


Сшпред Инджова през последния месец България е в световните медии "с един и същ профил - чекмеджета с пари, оръжие на бюрото. Той (Бойко Борисов) с нищо не направи усилие да покаже, че това е аранжировка", изтъкна тя.

Протест на българи в Брюксел

Със скандирания "Оставка" и "Мафията вън", днес българи, живеещи в различни градове на Белгия, се събраха в Брюксел, на метри от сградата на Съвет на ЕС, съобщиха пред "Дневник" протестиращи. Там премиерът Бойко Борисов за пореден ден участва в преговорите за бюджета за Фонда за възстановяване на ЕС и дългосрочния бюджет на съюза.


Исканията на протестиращите прозвучаха на български, френски, нидерландски, английски и немски. Те изразиха своята съпричастност към сънародниците си в България, поискаха за пореден път оставките на премиера Борисов и главния прокурор Гешев. Те се обърнаха към европейските лидери и институции с призив да отворят очите си за случващото се в България и да потърсят отговорност за липсата на върховенство на закона в България, като член на ЕС и за корупцията по високите етажи на властта.


Снимка: Българи в Брюксел

Снимка: Българи в Брюксел

Протестиращи искат да блокират пътя към Гърция

В Благоевград протестът е насрочен за в 18 ч. Групите са две: едната е в центъра на града, другата - на пътя за Гърция. Пред Би Ти Ви младежи от града заявиха, че са недоволни от всичко, което се случва в България. Те смятат, че от плажа до планините има много поводи за протест.

Българи в Копенхаген, Франкфурт и Виена протестираха

Около 150 българи протестираха пред българското консулството във Франкфурт. Те настояват за оставката на правителството и на главния прокурор.


Снимка: Българи в Дания

Снимка: Българи в Дания


"Отново днес българита в Дания сме пред българското посолство в подкрепа на нашите сънародници в България", написаха до "Дневник" участници в протеста в Копенхаген.


Протестът във Виена

© Елица Ценова, Елица Ценова

Протестът във Виена


Близо 200 души преминаха в шествие през центъра на Виена с искане за спиране на корупцията. Това е втори протест в австрийската столица за седмицата. Видео от протеста можете да видите тук.


Протестът във Виена

© Елица Ценова

Протестът във Виена


Протестът във Виена

© Елица Ценова

Протестът във Виена

Столичната полиция призова да се запази протестът мирен

Столичната полиция е предприела мерки за опазване на обществения ред, обяви на брифинг заместник-директорът й Антон Златанов, цитиран от БНТ. Той призовава да се запази протестът с искане на оставките на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев мирен. "И организатори, и протестиращи да отправят посланията си към управляващи, но в рамките на закона", призова той и добави, че институциите трябва да бъдат оставени да работят. На протеста в събота инициаторите му призоваха за гражданско неподчинение от понеделник, 20 юли, когато протестиращите са призовани в 7 часа сутринта да блокират Народното събрание и съдебните палати в страната.


"Нека има протестиращи, но институциите трябва да работят. МВР е деполитизирана структура и следва да запазим реда", коментира Златанов. Той отново призовава организаторите мероприятията да се заявяват в Столичната община и да бъдат в светлата част на денонощието и предварително да бъдат съобщени местата за протести.


"Ние сме деполитизирана структура, следва да запазим правата на всички граждани. Основното е, че гражданите, които трябва да дойдат на протест, не трябва да слушат призиви да се нарушава закона и мира", каза още Златанов.


Той съобщи още, че на 10-ия протест в събота е задържан човек с газов пистолет.

Борисов нито потвърди, нито отрече, че може да подаде оставка

,Потърсен от "Дневник" с въпрос за намеренията на премиера и правителството в напрегнатата от гражданските протести ситуация в страната, премиерът Бойко Борисов нито потвърди, нито отрече че може да подаде оставка в близко време. "Има закони и конституция, действаме според Конституцията", каза неопределено Борисов.


В кратък разговор по телефона от Брюксел той заяви, че главната му задача сега е да бъде договорено добро финансиране за България и че прави всичко по силите си да бъде удържан българският интерес.


Запитан конкретно дали дама ще поеме премиерския пост, ако все пак подаде оставка, той каза само: "Глупости", без да поясни дали думата се отнася за това кой ще го наследи или за възможността въобще да подаде оставка.


Бойко Борисов приключи разговора с коментар, от който открито струеше горчивина и неизказана увереност, че смята себе си за прав : "Каквото си направи един народ, никой не може да му го направи. А после ще съжалява. Мъчно ми е, но това е..."

Българи протестират в Мюнхен и Нюрнберг

Снимка: Българи в Нюрнберг

Снимка: Българи в Нюрнберг


"Подкрепата за будното гражданско общество в България, искащо промяна, идва от всички краища на света, където има българи, включително и от двата най-големи града в германската провинция Бавария – Мюнхен и Нюрнберг", съобщиха пред "Дневник" Мирослав Тодоров от Мюнхен и Габриела Бенчева, Нюрнберг.


Повече от 30 души са се събрали в Нюрнберг, за да подкрепят протестиращите в България със следните искания:

закон и правов ред, които важат за всички
изкореняване на порочните практики и модели в управлението на институциите
граждански диалог за реални решения между българите зад граница и държавните органи
честни избори при променена изборна система, осигуряваща гласуване по електронен и пощенски път

За 15 ч. българско време е насрочен протестът в Мюнхен, пред сградата на Генерално консулство на България.


Снимка: Българи в Нюрнберг

Снимка: Българи в Нюрнберг

Около 58% от българите смятат, че правителството трябва да подаде оставка, сочат данните от експресен сондаж на "Галъп Интърнешънъл". Според изпълнителният директор на социологическата агенция Първан Симеонов предстои да се види дали протестът ще се радакализира. "Младите хора на протеста изразяват своя културен шок от начина, по който изглежда властта в България. Този протест е естетически бунт и прилича на бунт на умни срещу тъпи, с извинение", каза той в интервю за БНР.


"Вижда се как ГЕРБ се опитва да застане на анти ДПС вълна. ГЕРБ са добри в това да се мъчат да сърфират върху вълната срещу себе си. ДПС да е контрапункт е удобно и за самото ДПС, защото така стяга електората си", каза още социологът.

Намаляване на грантовете за сметка на заемите

Във включване на живо от срещата на върха в Брюксел премиерът Бойко Борисов обясни, че реалните предложения за бюджета все още не са обсъдени, а само рамката. "Има предложение на Европейската комисия, на финландското председателство, предложение на председателя на европейския съвет Шарл Мишел, план за възстановяване по предложение на ЕК..." изброи Борисов. "Всички тези цифри са различни, всички съм ги дал на екипа на финансите, на Томислав Дончев, които на живо всяка една цифра я гледат, пресмятат, защото това са 27 колеги плюс комисията, плюс съвета, които правят предложения, всеки се бори за повече пари, а всъщност парите в бюджета са и по-малко. Но още не сме стигнали до реалните цифри, освен рамката", разясни премиерът. По думите му цяла нощ българският екип е работил, защото "една цифричка да не се забележи, влиза в протоколите и след това става голям проблем".


Премиерът посочи, че се предлага намаляване на грантовете с 50 млрд. евро за сметка на увеличаване на заемите с 50 млрд. евро. "Това е предложение, което тепърва ще обсъждаме", каза Борисов.


Какво още каза Борисов четете тук.
Как продължават разговорите на срещата на върха в Брюксел - тук.

Борисов подкрепил всички варианти за върховенството на закона

Във включване на живо от Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че основната тема на разговорите до сега, в третия ден от обсъждането на бюджета и пакета за възстановяване на Европейския съюз, е била върховенството на закона и той го е подкрепил във всичките му варианти. Трети ден лидерите на страните от Европейския съюз преговарят в търсене на консенсус за икономическо възстановяване и за бюджетната рамка на съюза до 2027 г.


"До сега основната тема на разговорите е върховенството на закона и кой какво разбира под тази тема. Аз съм подкрепил всичките му варианти, но има държави членки, които се притесняват. Примерно словенският колега, който е бил вкаран в затвора от поръчкови съдии и прокурори, след това, кагато излезе, е спечелил изборите с болшинство и отново е премиер. И ми ги разказа тия работи. Как може едно върховенство на закона всъщност да унищожи човек. Други държави членки имат притеснения относно Истанбулска конвенция, гей бракове, забрана на аборти, малцинства", посочи Борисов и повтори, че позицията на България е да подкрепи върховенството на закона във всичките му варианти. "Що се касае до върховенството на закона, аз мисля, че дори не трябва да го коментираме, това е в основата на всяка демокрация", каза и вчера Борисов в Брюксел.


Борисов не казва за какво точно подкрепя Словения, а това е важно. В страната управлява консервативна антиимигрантска и евроскептична партия, която е смятана за близка до унгарската "Фидес" и Виктор Орбан. В събота вечерта в Брюксел имаше тристранна среща Словения-Унгария-Полша, на която са съгласувани позициите на трите държави. Днес словенският премиер Янез Янша настоя, че не е вярно, че трите страни са против обвързването на върховенство на закона с достъпа до евросредства. Всъщност Полша обяви, че не е съгласна с предложен нов механизъм за оценка върховенството на закона като критерий за достъп.


Янша настоява в Брюксел същото, което твърди от години ГЕРБ - че е против двойни стандарти в Европа и трябвало да има еднакви критерии за оценка за всички страни членки. С тази позиция страни като Унгария, България и Полша в същото време потъват в авторитетни класации за качество на демокрацията, върховенство на закона и свобода на медиите.


Тази година в Европейския парламент група депутати повдигна въпроса вярно ли е, че през Словения партията на Орбан саботира проевропейското правителство на Зоран Заев в Северна Македония.


Какво още каза Борисов четете тук.
Как продължават разговорите на срещата на върха в Брюксел - тук.

Минеков: Разходките по паветата са успокоителни за управляващите

Разходките по паветата са безполезни и успокоителни за правителството и главния прокурор. Затова трябва да се поема нова посока. Това каза пред БНР проф. Велислав Минеков, един от инициаторите на продължаващия десети ден антиправителствен протест. "Ние, гражданите, сме тези, които трябва да срутим тази система", каза той.


По думите му на площада са хора, лично засегнати. "Става дума за лично чувство, не са партийни причините. Там са деца на компютрите, те сравняват с това, което са видели в чужбина. Виждат, че това е ненормална държава, която се управлява от шайка. Тези хора знаят, че това, което се случва, е огромна нищета и че бандитската система трябва да се премахне по-бързо, за да имат бъдеще", заяви той.


Според проф. Минеков настоящият парламент е напълно ненужен. "Вотът на недоверие е безсмислен. Трябва нов парламент, нови избори, но честни. Нужно е дистанционно гласуване, дори гласуване по пощата, машинно гласуване. От това ги е страх, защото само тогава вотът не може да бъде контролиран", посочи той.


Проф. Велислав Минеков

© Анелия Николова

Проф. Велислав Минеков

Бойко Рашков: Гешев излага България пред света

Призивите на протестиращите за оставка на главния прокурор Иван Гешев са напълно основателни - това каза пред БНР бившият директор на Националната следствена служба и бивш председател на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков, който беше наскоро назначен за член на правния съвет към президента.


"Това са безпрецедентни действия на главен прокурор в световен мащаб. В старанието си да благодари на Бойко Борисов, че го е посочил за главен прокурор, той нарушава законите в страната", посочи Рашков.


Главният прокурор използва резултатите от СРС не за целите на наказателните дела, а да удари опонент на премиера Бойко Борисов в лицето на президента, коментира още Рашков. По думите му надпартийността, заложена в Закона за съдебната власт, се потъпква от Иван Гешев. "Главният прокурор не може да изнася СРС-та, те са предназначени само за наказателните дела", коментира Рашков оповестените от прокуратурата разговори между президентски съветници, политици и укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, който е с 18 повдигнати обвинения. Рашков оглавяваше Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и преди да бъде отстранен понесе атаките на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и ДАНС, защото, изпълнявайки задълженията си, разобличаваше нарушенията на Закона за СРС.


"Основанията за освобождаването на главния прокурор са в Конституцията. Ситуацията е такава, че може да се обсъжда само това дали главният прокурор нарушава законите на страната и дали не уронва престижа на съдебната власт, и на базата на това Висшият съдебен съвет да вземе своето решение", каза още Рашков и изрази надежда Борисов, "който ръководи Иван Гешев изкъсо, да му каже да не излага българската държава пред света".

Повече от седмица след като България бе приета заедно с Хърватия в т.нар. чакалня на еврозоната управляващите изтъкват колко историческа е тази крачка за страната, но не говорят за важно условие в нея - ангажимент за борба с корупцията в страната. Това е записано в официалното съобщение на Европейската централна банка и на Българската народна банка от 10 юли. Такова изречение обаче няма в съобщението за приемането на Хърватия в механизма ERM II.


Повече по темата - тук.

Румен Радев призова към протести до оставки

Пред БНР президентът Румен Радев отговори на призивите за политически диалог, които вчерая отправи парламентарният председател Цвета Караянчева.


"Трябваше да водят диалог с хората, когато беше времето. Те стояха надменно отгоре, без да откликват на техните нужди, сега е късно за диалог. Хората вече не го искат", каза президентът Радев в град Левски, където присъства на тържествената заря - проверка по случай 183-годишнина от рождението на Апостола не свободата и празника на града. "Докато паднат тези, които трябва да си заминат", отговори президентът на въпроса докога ще продължат протестите.


Политическата криза: Борисов нито потвърди, нито отрече, че може да подаде оставка (хронология)

© прессекре

Срещата в Брюксел продължава трети ден

Разговорите за бюджета и пакета за възстановяване на Европейския съюз продължават в Брюксел днес по обяд след почти пълно денонощие двустранни преговори и почти две денонощия след началото на срещата. И снощи лидерите на 27-е страни не постигнаха компромис.


Подробности - тук.

Протестите продължават

Политическата криза: Борисов нито потвърди, нито отрече, че може да подаде оставка (хронология)

© Велко Ангелов


Протестите в България и на българи в чужбина с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и оставката на главния прокурор Иван Гешев продължават и днес. Снощи инциаторите им от "Отровното трио" призоваха към гражданско неподчинение и блокиране на парламента и съдебните палати в страната от 7 часа сутринта в понеделник, 20 юли.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK