Борисов обяви, че подкрепил всички варианти за върховенството на закона

Борисов обяви, че подкрепил всички варианти за върховенството на закона

© Пресслужбата на Министерския съветИзбори 2022

Във включване на живо от Брюксел премиерът Бойко Борисов говори за предложенията за седемгодишния бюджет на ЕС, за върховенството на закона, за пандемията от коронавирус, антиправителствените протести и необходимостта в България да се развие обществен дебат "по много теми". От петък българският министър-председател е на срещата на върха в Брюксел, където трети ден лидерите на страните от Европейския съюз преговарят в търсене на консенсус за икономическо възстановяване и за бюджетната рамка на съюза до 2027 г. (докъде стигнаха обсъжданията - тук).


От казаното от Борисов се разбра, че се съгласява с всичко, предложено от лидерите на евросъюза, но не стана извесно каква е позицията на България и за какво настоява в преговорите.


Борисов подкрепил всички варианти за върховенството на закона


Борисов декларира, че основната тема на разговорите досега в Брюксел е била върховенството на закона, а от вчера повтаря, че го е подкрепил във всичките му варианти.
"Досега основната тема на разговорите е върховенството на закона и кой какво разбира под тази тема. Аз съм подкрепил всичките му варианти, но има държави членки, които се притесняват. Примерно словенският колега, който е бил вкаран в затвора от поръчкови съдии и прокурори, след това, когато излезе, е спечелил изборите с болшинство и отново е премиер. И ми ги разказа тия работи. Как може едно върховенство на закона всъщност да унищожи човек. Други държави членки имат притеснения относно Истанбулска конвенция, гей бракове, забрана на аборти, малцинства", посочи Борисов и повтори, че позицията на България е да подкрепи върховенството на закона във всичките му варианти. "Що се касае до върховенството на закона, аз мисля, че дори не трябва да го коментираме, това е в основата на всяка демокрация", каза и вчера Борисов в Брюксел.


Борисов не казва за какво точно подкрепя Словения, а това е важно. В страната управлява консервативна антиимигрантска и евроскептична партия, която е смятана за близка до унгарската "Фидес" и Виктор Орбан. В събота вечерта в Брюксел имаше тристранна среща Словения - Унгария - Полша, на която са съгласувани позициите на трите държави. Днес словенският премиер Янез Янша настоя, че не е вярно, че трите страни са против обвързването на върховенство на закона с достъпа до евросредства. Всъщност Полша обяви, че не е съгласна с предложен нов механизъм за оценка - върховенството на закона като критерий за достъп.


Янша настоява в Брюксел същото, което твърди от години ГЕРБ - че е против двойни стандарти в Европа и трябвало да има еднакви критерии за оценка за всички страни членки. С тази позиция страни като Унгария, България и Полша в същото време потъват в авторитетни класации за качество на демокрацията, върховенство на закона и свобода на медиите.


Тази година в Европейския парламент група депутати повдигна въпроса вярно ли е, че през Словения партията на Орбан саботира проевропейското правителство на Зоран Заев в Северна Македония.


Предлага се намаляване на грантовете за сметка на заемите


Премиерът посочи, че се предлага намаляване на грантовете с 50 млрд. евро за сметка на увеличаване на заемите с 50 млрд. евро. "Новото съотношение, което се предлага, е 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми, което е 60 към 40. Но това е предложение, което тепърва ще обсъждаме", каза той.


"Въпреки намаления бюджет двете ни основни пера - селскостопанска политика и кохезионна политика, остават незасегнати. Ние сме кандидатствали за 300 млн. евро за най-бедните държави. На всички в двустранните срещи съм казал, ако останат пари, да дадат за най-бедните ни региони", посочи премиерът на България.


Борисов подчерта, че икономиките на всички европейски държави търпят тежки загуби. "И ние на фона на тези загуби се борим кой да получи повече пари. А проблемите на всички са едни и същи. Така че полагам огромни усилия с авторитета, който имам, и на двустранните срещи, и опитвам се да помагам, да балансирам, с всичките колеги сме добри приятели, разбирам проблемите на всеки един от тях. Но аз и снощи това казах: ако сме едно семейство, трябва да вземем такова решение, че всички членове на семейството да бъдат защитени. Ако тръгна да ви чета цифричките... бих го направил... но те се менят непрекъснато", разясни премиерът.


Министър-председателят подкрепи т.нар. пестелива четворка, които имат известни притеснения по отношение на разходването на парите от отделните държави. "Подкрепям "пестеливата четворка", защото нашата политикa е такава - да харчим колкото изкарваме", заяви Борисов и повтори, че България е една от най-спестовните държави. Той посочи, че България е сред най-стабилните във финансово отношение в ЕС, "все още не е изтеглен заем и се справяме със собствени ресурси въпреки световната криза, породена от коронавируса".


"Въобще така, както започна съюзът на четворки да се разделя, не е най-добрият вариант за мен. Ако така продължи, това противопоставяне ще се изостри. И ние се събираме нашата четворка - България, Румъния, Гърция, Сърбия, ние говорим само за инфраструктурните проекти, магистрали, чист въздух, пристанища", каза той и изрази надежда да се стигне до решение.


В България хората мислели, че няма пандемия


По отношение на пандемията от COVID-19 премиерът отбеляза, че България е единствената държава, в която хората мислят, че няма пандемия, което се е отразило негативно на позиционирането на страната спрямо другите държави в ЕС. Според Борисов е време в обществото ни да се проведе дебат по темата. "Ако не се прилага здравият разум, всички последици са за нас", акцентира той. Изтъкна, че в редица държави мерките срещу коронавируса продължават да бъдат строги.


"Настоях да се създаде единен медицински протокол за всички държави членки, за да не ставаме свидетели на научни спорове на медици. Защото много тежки глоби се налагат за неносене на предпазна маска, тука камерите ни следят и дори на носа да не ти е хубаво сложена, ти се прави първа забележка и след това си я слагаш и на очите дори", каза Борисов.


Демокрацията ни е дала да учим и пътуваме по света


"Защото една след една държавите ни слагат в червените зони, сиреч държави, от които като се върнат част от протестиращите, на които за наша радост демокрацията им е дала възможност да учат в чужбина. Скоро гледах едно от децата, което за голямо съжаление за това, че и проверката, която върви по случая, вторник-сряда ще завърши, са ме уверили от МВР. (Премиерът има предвид студента по право в Хага Евгени Марчев, който пострада от полицейско насилие по време на антиправителствения протест на 10 юли, а полицията обяви, че месец ще продължи проверката дали е имало полицейско насилие - бел. ред.) Това никога не е било толерирано от нас. Но неговият дядо комунист не ни е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, Лондон, "Харвард" и където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им даде възможност да могат да идат да учат, да работят, да пътуват, да видят света. Но пак казвам, време е в обществото да се развие един дебат по много теми", обобщи Борисов..


Важното е тук да приключим и да се върнем с бюджет - лош, хубав, важното е да имаме бюджет в следващите 7 години, заключи той.


Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK