Борисов е готов да си тръгне, ама друг път (допълнена)

Борисов е готов да си тръгне, ама друг път (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталНа извънредно събрание на ГЕРБ премиерът и партиен лидер Бойко Борисов обяви, че обмисля всякакви варианти, в т.ч. и да си тръгне, а правителството да остане, но не може да каже нищо, защото трябва да разговаря с коалиционните си партньори от "Обединените патриоти", за да осигурят стабилността.


С 25-минутното си изказване пред елита на партията и близо 4000 активисти от цялата страна в "София тех парк" Борисов сякаш подготви почвата за оттеглянето си. Отвън имаше протестиращи, които викаха "Оставка" и "Мафия".


Макар да не коментира с подробности предпочитания вариант, от думите му се разбра, че обмисля той да се оттегли, а правителството да продължи да работи с друг премиер - вариант, в който Борисов трябва само да излезе в отпуск. Той каза, че не се страхува от служебно правителство, но парламентът трябва да продължи да работи по причини, които изчете - приемане на нови мерки заради кризата, гласуване на извънредно положение, ако ситуацията с коронавируса изисква, приемане на бюджета за 2021 г., гласуване на промени в Изборния кодекс, които ще регламентират в детайли машинното гласуване и др.
"Аз съм готов по всяко време да си тръгна, правил съм го, готов съм... Заради мене по никакъв начин не искам да има напрежение. Аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците; не съм Радев да се радвам, когато затварят кръстовище. Ако ние сме толкова силни и толкова единни, колкото казвате, какъв е проблемът да има служебно правителство? Какъв е проблемът? Страх ни е? От кой? От кое се срамуваме", каза Борисов, а от публиката се чуваше "Не" и "Бой-ко". Преди това обяви: "Аз обичам хората, обичам да са добре."


"Аз ще продължа разговорите със своите коалиционни партньори и ще предложа варианти, включително и вариант аз да си тръгна и да продължи правителството. Вижте, понеже тука е елитът на партията ГЕРБ - ние трябва да поработим със структурите. На места има деребеи, които, ако не се намеся лично, да отида там, да чуя хората и да го променя, ние ще продължим да страдаме и да ни се приписват чужди грехове. Пак казвам - аз държа на подписа си и ще ги убеждавам коалиционните партньори. Тогава правителството може да остане, да има парламент, а тези, които са водачите на протестите, да дойдат и да кажат как го виждат и те. Имаме всякакви варианти и ние трябва да работим върху тях", обяви още Борисов.


Пред партийците той продължи да говори: "Не съм човек, който може да се опиянява от масата и да казва - ето, понеже сме повече, сме по-хубави... Имаме да направим много работи в партията ГЕРБ, много. И маса от обвиненията към нас са прави. Това може да стане на място с хората."


"Поел съм ангажимент, иначе още днес щях да кажа датата, в която си подавам оставка. Искам с моите колеги и приятели, с които три години и половина изкарахме и свършихме толкова добри неща.... Трябва да осигурим почва за стабилността, идват много тежки месеци и дори бих казал години.... Зимата ще бъде много трудна и на нас ни трябва вот, на нас ни трябва подкрепа, ако народът избере нас. За да можем да застанем и да кажем - да, пак ще затворим, пак еди-кво си", каза лидерът на ГЕРБ.


"Не ви казвам нищо днеска, защото казвам и сутринта много говорих с Каракачанов и Симеонов, надявам се да намерим варианти. Ясен ли съм или не съм? Никога не съм ви подвел и затова ГЕРБ винаги е печелила изборите. Ние сме партия, създадена от народа... Нашата сила са хората и всичко правим заради тях. Един ден повече не трябва да стоим в управление, ако хората не ни искат", продължи Борисов. После препоръча на партийците да си мислят, да разговарят с хората, тъй като се били откъснали, и да не влизат в провокации.


"Продължаваме, обмисляме, каквото и да ни струва на партията, ние сме за единство на нацията", каза още Борисов. После поиска предложения от протестиращите към Народното събрание.


"Най-лесно е да атакуват ГЕРБ за Гешев"


В изказването си Борисов едва засегна другия повод за протестите - главния прокурор Иван Гешев.


"Какво усещам? Усещам напрежение в обществото не заради многото свършена работа, а заради искането за справедливост. Най-лесно е да ни атакуват, че ние имаме отношение по избора на главен прокурор. Единственото, което не сме направили, е, че не издигнахме кандидат на ГЕРБ, сиреч на правителството - за главен прокурор. Представете си ако Емо Радев или някой от нашите юристи беше главен прокурор. Това е невъзможно. Не моя подпис седи под указа на президента Радев, а неговия", каза министър-председателят.


По-късно се обърна към евродепутата Емил Радев, чието име се коментираше като възможен кандидат на ГЕРБ, с думите: "Емо, съжалявам, че не те издигнахме за главен прокурор тогава, но никога не сме се месили в съдебната власт."


Борисов е готов да си тръгне, ама друг път (допълнена)

© Цветелина Белутова, Капитал


След като обяви, че е печелил избори и след служебни правителства, Бойко Борисов каза, че се наслагва, че го е страх от служебно правителство, но е точно обратното. "Да, ние не вярваме на Радев, не вярваме, че ще бъдат честни и почтени, но какъв ни е проблемът със служебно правителство - никакъв", каза лидерът на ГЕРБ. По-късно вметна, че при предишния му служебен кабинет липсвали 100 млн. лв. в приходната част на бюджета.


После прочете какво не може да се прави без Народно събрание, заради което иска да има парламент - нови мерки срещу кризата, ново извънредно положение, решение за включване в обща поръчка за ваксина, актуализация и нов бюджет, отсрочки за данъци, удължаване на ТЕЛК-ове, актуализация на заплати, помощи, промени в мярката 60/40, увеличения на обезщетения за безработица, промени за дистанционното обучение, за да не бъде загубена следващата учебна година, и др.


Премиерът акцентира, че за да се гарантират честни избори, Народното събрание трябва да приеме детайлите за машинното гласуване - да се определи и редът на закупуване на машини и техният брой.


"Никога с ДПС. Никога"


След като каза, че управляващите са нарушили комфорта на контрабандисти и олигарси, както и милиардите, които са влизали в техните джобове и всички са забравили "фъстъците, пилешки бутчета, агнешки главички", Бойко Борисов тръгна да се разграничава от ДПС.


"Ние от ГЕРБ не сме правили коалиция с ДПС никога. И никога няма да правим коалиция", обяви лидерът на ГЕРБ. Той каза, че има и решение да няма коалиция с БСП, а приемливите партньори на ГЕРБ са "патриотите" и СДС - лидерите на които бяха на събитието.


"Аз не знам дали колегата Христо Иванов, който се има за десен, си дава сметка, че с това, което прави, връща точно тези хора на власт, срещу които се борим. Не знам дали си дава сметка", обяви Борисов. По-късно каза, че бившият шеф на кабинета му Румяна Бъчварова е довела Иванов задкулисно в офиса на ГЕРБ да му каже колко го обича и че ще си махне постовете. Той спомена и Мая Манолова - "единия го правихме омбудсман", и Георги Георгиев, който лежал пред партийната централа, за да се срещне с него; и скулпторът.


"Демократичните хора не ходят да плашат бебета и деца, а те това направиха първо пред къщата на Фандъкова, а после и пред моята... Нека да им видим акъла на демократите - ако демокрацията са бесилки, черни знамена... Такава демокрация до 89 г. имахме", каза Борисов и пак каза, че е потърпевш и член на неговото семейство е убит.


Борисов не се притеснявал от компромати


В изказването си Борисов спомена и записите и снимките, които излизат срещу него. Той вметна, че страната е в банковия съюз и т.нар. чакалня за еврозоната, а това ядосвало олигарсите, които нямало да могат да фалират банки и затова му правели компромати. "Както виждате - това не ме притеснява много. Да продължават", каза премиерът.


Преди това в публиката имаше човек, който се опита да го провокира заради един от диалозите в записите, в който Цвета Караянчева е наречена с нецензурни думи.


Изказването на Борисов започна с призив да няма провокации на протестите и обяснение, че е избрал събитието да се проведе в "София тех парк", защото е най-видимо за десет години какви промени е направил - иновации, сюперкомпютър, а неговите опоненти не могат да покажат такива неща. Изброявайки успехите на кабинета, той обяви още, че морето ни е най-чисто, има магистрали, които могат да блокират, или да идат да си играят с метрото, третият лъч на което ще бъде пуснат до седмици, но най-важното били финансовата стабилност, високият брутен вътрешен продукт и ниският дълг, както и че сме се справили най-добре с пандемията от коронавирус.


След това Борисов каза, че има теми, които заслужават внимание, и една от тях е корупцията. В отклонение той каза, че е имало руски и американски знамена на протестите, а не се виждало как в тези страни разчиствали протестиращите. "Тези, които ми правят профил на мене, знаят, че съм добър човек. Аз съм най-проверяваният политик в България - маса данъчни ревизии през всичките години. Затова ордите на Бареков, ТВ7, Мая Манолова бяха пред дома ми, сега пак са пред дома ми всичките участници", вметна Борисов. Той разказа и как е тръгнала ГЕРБ от народа, как минавали и "Станишев, и Царя".


Накрая пак предупреди хората да не участват в провокации и ги изпрати да се връщат на работа, че по думите му събитието било в обедната почивка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK