На живо

Ден 45: Джипчета играчки за Борисов, контрапротестът иска оставката на Радев (хронология)

Ден 45: Джипчета играчки за Борисов, контрапротестът иска оставката на Радев (хронология)

© Велко АнгеловБез напрежение протича 45-ият ден на протестите срещу правителството. Остават трите палаткови лагера - на Ларгото, на Орлов мост и до Софийския университет. Протестиращите занесоха играчки джипчета на Бойко Борисов, а на контрапротеста поискаха оставката на президента Румен Радев, който по-рано заяви, че конституционните промени минават през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че преговорите за събиране на подписи за внасяне на проекта на ГЕРБ за нова конституция започват във вторник. На "Доган сарай бийч фестивал" пък протестиращите оставиха край оградата на имота на Доган две "почетни оставки" – на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. За Доган бе оставена и баница – символ на властта. Протестиращи спуснаха надпис "Оставка" от паметника на Шипка, където днес се честват 143 години от Шипченската епопея.


"Дневник" проследи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите в страната.
На Орлов мост протестът протича спокойно, малцина са останали в този час, които спокойно си говорят. Чуват се спорадични възгласи "Оставка".


Ден 45: Джипчета играчки за Борисов, контрапротестът иска оставката на Радев (хронология)

© Велко Ангелов

Контрапротест пред Румънското посолство

При посолството на Румъния се събраха около 40 контрапротестиращи, съобщи БНР. "Жива гражданска стража против блокадите в София и против насилието над жени и майки". Така хората пред посолството определят поредната си демонстрация след инцидента. Те искат оставката на президента Румен Радев заради това, че държавният глава според тях е противопоставил един срещу друг хората.


Контрапротестиращите планират голям митинг през следващата седмица. Очакват разрешение от Общината, защото подчертаха, че са законно протестиращи, защото демокрацията означава закон.


Не е блокирано кръстовището при посолството. Проявата е огласена от скандирания "Оставка, Радев", "Изчезвайте от Орлов мост", "Вън катуните от София", "Яйцата на пазара, не по сградите".

Ден 45: Джипчета играчки за Борисов, контрапротестът иска оставката на Радев (хронология)

© Велко Ангелов


Протестиращите донесоха играчки джипчета за подарък за премиера Бойко Борисов, за да "има на какво да се вози премиерът и след като подаде оставка, и да може да продължи да открива пътища към себе си". Джиповете са малки, обявиха от "Отровното трио", за да съответстват на морала на министър-председателя. Дарението за премиера беше озвучено с песента на Тодор Колев "Камион ме блъсна".


Протестиращите запалиха и свещи пред Министерския съвет, за "да прогонят тъмнината" и да се помолят за оставката на кабинета. Инициативата е под надслов "Да запалим свещ, за да разцепим мрака".


Ден 45: Джипчета играчки за Борисов, контрапротестът иска оставката на Радев (хронология)

© Велко Ангелов

Призив за домати на 2 септември

От трибуната пред ларгото Николай Хаджигенов напомни на присъстващите, че на 2 септември от 8 часа пред бившия партиен дом е насрочено "Велико народно въстание". На тази дата управляващите се готвят да съберат 120 гласа в Народното събрание, за да започнат обсъжданията по написаната от ГЕРБ нова Конституция. "Ние няма да позволим мафията да създава основния закон на България. Елате от цялата страна. Ще останем докрай. Ние няма да си тръгнем, докато те не си тръгнат от власт", призоваха от "Отровното трио" и призоваха хората да носят домати, с които да замерват парламента.


"Отровното трио" критикува спускането на надпис "Оставка" от паметника на Шипка

На 45-я ден протести с искане на оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев в София протестиращите традиционно се събраха пред Министерския съвет. Следва и традиционното шествие до Орлов мост. Остават блокирани и трите възлови кръстовища в града - на Министерския съвет, на Софийския университет и на Орлов мост.


По-рано днес "Отровното трио" разкритикува действията на паметника Шипка, откъдето беше спуснато знаме с надпис "Оставка". "Не смятаме, че паметници-светини на българската история могат и трябва да бъдат използвани за политическите страсти на деня. Съзнаваме, че възмущението към днешната власт е огромно - нашето е не по-малко. Но Паметникът на свободата – връх Шипка, Казанлъшката гробница, Мадарският конник и други национални паметници на културата с непреходно значение за България, не могат да бъдат "простор" за лошия вкус в обществените отношения", написаха пиар експертът Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов във "Фейсбук".


В 20:30 ч. пред Румънското посолство ще се проведе и станалият вече редовен протест срещу блокадите.


Ден 45: Джипчета играчки за Борисов, контрапротестът иска оставката на Радев (хронология)

© Велко Ангелов

Протести и в страната

Съботният протест във Варна започна на обичайното си място - пред Общината, съобщи БНТ. Сред протестиращите срещу правителството и главния прокурор днес има и медицински специалисти. Те казаха, че нямат политически искания, а искат да спрат лъжите за състоянието на сектора и да не се третират болниците като търговски дружества, така че парите за здраве да отиват за пациентите и за тези, които ги лекуват. Изразиха и недоволство от условията за работа и ниското заплащане, което води до все по-голям недостиг на кадри. След като недоволните от управлението на страната се събраха, шествието планира да премине през централната част на града и да достигне Морска гара и Крайбрежната алея.


Протестът в Пловдив тази вечер е организиран от клуб "Възраждане". Освен българското знаме протестиращите развяха и Самарското знаме, с което българските опълченци воюват за българската свобода на Шипка.

Надпис "Оставка" от паметника на Шипка

Четирима мъже и една жена се барикадираха в паметника на свободата малко след честванията от годишнината на Шиченската епопея, съобщи "Нова телевизия". Те пуснаха знаме с надпис "оставка". Наложи се да бъдат изведени принудително с полиция. На излизане от монумента задържаните не се обозначиха като привърженици на нито една политическа сила или движение.


Директорът на музея Чавдар Ангелов определи действията на арестуваните като кощунство и поругаване. "Това не е място за политика. Съжалявам, че това се случи. Извинявам се на всички, които станаха свидетели на този вандалски акт. И за съжаление, след като в началото на 50-те години му е била сложена петолъчка, това е вторият път, когато Паметникът на свободата е поруган по един абсолютно недопустим начин", коментира той.


И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните - това каза президентът Румен Радев пред паметника на свободата на историческия връхв "Шипка" по случай 143 години от Шипченската епопея.


"Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода.
С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха отечеството. С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България", каза още Радев от връх Шипка.

Гешев събира над 700 прокурори в резиденция "Бояна"

На 24 август от 11 часа в Дом №2 на резиденция"Бояна" ще се проведе Национално съвещание на Прокуратурата на Република България на тема "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз".


Съвещанието се организира във връзка с декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10.08.2020 г. по повод опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск. За участие в Националното съвещание желание са заявили над 700 прокурори и следователи от цялата страна, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.


Покани да присъстват на Националното съвещание са отправени към представители на парламентарно представени политически партии, до президента, министър-председателя, министри, членове на Висшия съдебен съвет, до Инспектората към ВСС, както и до дипломатическите представителства на страните членки на ЕС. Събитието е открито за медии, уточняват от държавното обвинение.

Баница за Ахмед Доган на "Доган сарай бийч фестивал"

Станалото вече традиционно събитие "Доган сарай бийч фестивал" бе организирано и днес в парк "Росенец", мсъобщи БНР. Протестиращите оставиха край оградата на имота, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган две "почетни оставки" – на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. За Доган бе оставена баница – символ на властта, посочвайки, че именно той разпределя парчетата от нея. Организаторите на акцията имаха и още един подарък – книгата на Стефан Цвайг "Между власт и морал рядко има връзка".


Актове, че част от постройките в т. нар. летни сараи на Ахмед Доган са незаконни, са разлепени на сградите в парк "Росенец". Едва няколко от сградите там са със строителни документи. Останалите са издигнати без разрешение за строеж, без инвестиционни проекти и съгласуване с контролните органи. Ако няма възражения, те трябва да бъдат съборени. В разлепените актове е посочено, че строителят на обектите е "неизвестен". Част от тях са издигнати в имоти на "Хермес Солар", а други – в държавни парцели. Едната двуетажна постройка е вдигната на плажната ивица.

Във вторник започват разговорите за новата конституция

Предстоят преговори за събиране на подписи за внасяне на проекта за нова конституция. Преговорите започват във вторник в парламента. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Златоград, където участва в официалното освещаване на паметника на Момчил войвода, съобщи БНТ. Преговорите ще са с всички парламентарно представени групи, които са заявили желание да разговарят с парламентарната група на ГЕРБ. В края на седмицата ще стане известно как са преминали преговорите, каза още Караянчева. По думите й предлаганата промяна е само една покана за разговор.


Караянчева коментира и протестите в София и страната. "Няма нищо по-хубаво от това българските граждани да изразяват свободно мнението си, стига да не пречат на другите граждани, защото всички имат права, разбира се и да не нарушават техните права. Но виждам, че младите хора изчезнаха от този протест. Ние отговорихме на исканията за Велико народно събрание, за промяна в конституцията. Тази промяна, която ние предлагаме, това всъщност е само една покана за разговор. Някой се опитва да каже, че едва ли не това ще бъде конституцията, окончателната, единствено и само на ГЕРБ, но това са абсолютно злонамерени говорители", каза тя, цитирана от БНТ.

Борисов: Данните на "Фич" показват, че сме на верния път

Международната рейтингова агенция "Fitch" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ със стабилна перспектива", съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.


"Международните експерти отчитат, че благодарение на фискалната стабилност и натрупания излишък - икономиката ни издържа на натиска. Влизането ни в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз също допринася за поддържането на фискална стабилност на фона на нарастващата политическа несигурност. Много пъти съм казвал, че се задава криза, която ще бъде тежка и продължителна. Тези данни ни показват, че сме на верния път. И ни мотивират да работим още по-усилено, за да се справим заедно с предизвикателствата. С поредната положителна експертна оценка на авторитетната международна агенция ние отговаряме и на критиките към нас", пише още премиерът.

Радев поиска саморазпускане на "дискредитирания" парламент

Ден 45: Джипчета играчки за Борисов, контрапротестът иска оставката на Радев (хронология)

© Прессекретариат на Държавния глава


Пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори - това каза пред журналисти президентът Румен Радев на връх Шипка, където участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея.


Той каза, че е чел проекта за нова Конституция на ГЕРБ, но няма да попадне, а съветва и всички българи, експерти и политолози - да не "попадат в капана на Борисов". "Всичко това е с цел да има дебат, да се печели време, и целта е и личното спасение на министър-председателя за сметка на обществото. Ще има такива дебати, те трябва да се проведат, но след оставки", каза още той.


Повече от изказването му вижте тук.

В днешния 45-и ден на протести с искане за оставка на премиера и главния прокурор остават блокадите с палаткови лагери на три кръстовища в София - Орлов мост, пл. "Независимост" и Ректората на СУ "Св. Климент Охридски". Обстановката там е спокойна, нощта също е преминала без напрежение, съобщи БНР.


Очаква се и тази вечер на бул. "Ситняково" между 20 и 22 часа да се проведе контрапротест на граждани, недоволни от блокадите. От няколко дни те се обявяват като "гражданска стража" против затварянето на кръстовището при посолството на Румъния. Техният протест обаче е на тротоара и няма затруднения в движението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK