На живо

Ден 46: Памперси по сградата на Министерския съвет и решения за демонстрации утре (хронология)

Ден 46: Памперси по сградата на Министерския съвет и решения за демонстрации утре (хронология)

© Велко АнгеловДенят, в който България почита паметта на жертвите на тоталитарните режими премиерът Бойкио Борисов написа във Фейсбук, че "разбирателство се постига с диалог, а не с юмрук", а на 46-я пореден протести с искане на оставката му протестиращите възразиха, че стиснатият юмрук не означава насилие, а е символ на борбата за власт на народа, на сплотеността.


В София остават палатковите блокади пред Министерския съвет, на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет. Тази вечер протестиращите хвърляха памперси по сградата на Министерския съвет и решиха утре да поднасят цветя от 8.30 часа пред сградата на администрацията на Софийска област, а 10 часа да се съберат пред резиденция "Бояна", където ще се състои Националното съвещание на прокуратурата, за да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев. За шеста поредна вечер граждани организират контрапротест на кръстовището при Румънското посолство. Те обявиха, че ще събират подписи за импийчмънт на президента Румен Радев.


"Дневник" проследи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите в страната.
Концерт на Орлов мост

Спокойно преминава днешният ден на протести в София. На Орлов мост се изнася концерт:


Ден 46: Памперси по сградата на Министерския съвет и решения за демонстрации утре (хронология)

© Велко Ангелов

Уточнени бяха проявите утре

Започна и традиционното шествие от пл. "Независимост" до Орлов мост. Протестиращите осъществиха видеовръзка с блокадата на едно от централните кръстовище във Варна От трибуната на т. н. "граждански мегдан на Орлов град" обявиха и протестните прояви утре, съобщи БНР.


От 8:30 ч. пред сградата на администрацията на Софийска област ще се поднасят цветя. Демонстрантите ще изразят недоволството си от управителя на Софийска област Илиян Тодоров заради негова публикация във фейсбук, в която той нарече протестиращите "алкохолизирана тълпа".


От 10 ч. ще има и демонстрация пред резиденция "Бояна", където ще се състои Националното съвещание на прокуратурата, където главният прокурор Иван Гешев ще се срещне със 700 прокурори от страната.


Не се планира блокада на някоя от институциите в страната.

Тиква с бонбони от майките

Ден 46: Памперси по сградата на Министерския съвет и решения за демонстрации утре (хронология)

© Велко Ангелов


Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" са приготвили специална тиква, пълна с бонбони, която провесиха на един от светофарите. Всеки, който желаеше, можеше да удря тиквата.


Ден 46: Памперси по сградата на Министерския съвет и решения за демонстрации утре (хронология)

© Велко Ангелов

"Зимнина за Гешев" на протеста във Варна

Във Варна тема на протеста тази вечер е "DMS Зимнина за Гешев! От нашите мази за вашите гуши!" Пред палатковия лагер пред общината протестиращите носят буркани със зимнина, съобщи БНР. После се отправиха на шествие до сградата на съда.

Памперси по Министерския съвет

Ден 46: Памперси по сградата на Министерския съвет и решения за демонстрации утре (хронология)

© Велко Ангелов


Към сградата на Министерския съвет полетяха памперси, хвърлени от протестиращите, на които беше написано "Оставка". Арман Бабикян от "Отровното трио" обяви: "Някой горе, там, в онази сграда може да ги ползва за страх, но всъщност памперсите са с надпис "оставка" и това е в името на тези 7000 софийски деца, за които за поредна година няма детска градина в София. Ние не искаме тези деца да растат в такава държава и при такава власт".
Бабикян коментира и публикацията на премиера Борисов по повод за Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими в Европа. Според него, Борисов няма право да говори за тоталитарен режим, защото "самият той е въвел меката диктатура в България".


Ден 46: Памперси по сградата на Министерския съвет и решения за демонстрации утре (хронология)

© Велко Ангелов

Контрапротестът ще събира подписи за импийчмънт на Радев

За шеста поредна вечер граждани организират контрапротест на кръстовището при Румънското посолство. Целта им е да не допуснат блокада там. Хората наричат себе си "гражданска стража" и разчитат на полицията да им помогне, тъй като са подали уведомление за протеста си.


От понеделник контрапротестът ще обхване още една точка - пилоните пред НДК, където ще се събират подписи с искане за импийчмънт на президента Радев като "разединител на нацията", съобщи БНР. В четвъртък идната седмица се предвижда контрапротестът да прерасне и в шествие от НДК до сградата на президентството.

Българи се събраха на протест и в Люксембург:


Снимка: Протестиращи българи в Люксембург

Снимка: Протестиращи българи в Люксембург

Започна 46-ят протест

Денят, в който България почита паметта на жертвите на тоталитарните режими е и 46-ят ден на протести срещу правителството и главния прокурор. В София остават палатковите блокади пред Министерския съвет, на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет.

Малко хора има на площад "Независимост" за началото на протеста. Пред БНР част от тях коментираха поста на премиера Борисов в социалните мрежи, в който той заявява, че "развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук". Според тях стиснатият юмрук не означава насилие, а е символ на борбата за власт на народа, на сплотеността.


От 20 ч. до 22 ч. пред Румънското посолство е планиран и традиционният вече протест срещу блокадите.

БСП е решила какви да са мерките за социално и икономическо развитие на северозападния район, съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова в Козлодуй. Тя обикаля Врачанска област с общинските структури на БСП в
Козлодуй, Мизия, Оряхово, Хайредин, Борован, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Криводол и Враца.


"Първото ни конкретно предложение е "Национален фонд за сближаване между регионите". Оттам трябва да дойде ресурс за даване на тласък за здравеопазване, образование, работни места, за да имат хората условия да остават да живеят тук и да идват нови. Ключов въпрос е този за укрепването на местната икономика. Последната
подобна мащабна политика по отношение на работни места и стимулиране на местната индустрия е правен в началото на 70-те години", заяви Нинова.

Протестираха живеещи в Белгия българи


Днес за пореден път българи, живеещи в Белгия, излязоха на протест между сградите на Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз в подкрепа на сънародниците си в България и срещу престъпното управление на страната, съобщиха протестиращите пред "Дневник".


Снимка: Протестиращи българи в Брюксел

Снимка: Протестиращи българи в Брюксел


С демонстрация "Със завързани очи пред европейските институции" те изразиха недоволството си от продължаващото мълчание и бездействие от тяхна страна за случващото се в България. До момента единствената публична подкрепа българските граждани получиха от Европейската зелена партия и групата им в Европейскя парламент.


Протестиращите изслушаха и аплодираха посланията, които двамата съпредседатели на Европейската зелена партия, Евелин Хойтебрук и Томас Вайц, публикуваха по-рано този месец, в подкрепа на протестите за оставка и нови избори в България и за върховенството на закона.


Снимка: Протестиращи българи в Брюксел

Снимка: Протестиращи българи в Брюксел


Демонстрацията съвпадна с тази, която се провеждаше по същото време в Манхайм, Германия. Протестиращите от двете държави осъществиха видеовръзка, в която се подкрепиха в общите си искания за оставка на кабинета Борисов 3 и на главния прокурор Иван Гешев и за върховенство на закона. Към протеста в Брюксел се присъедини и българка, живееща в Англия.


Протестиращите подкрепиха и хората на Беларус в борбата им за демокрация.


Специално изготвена листовка с информация за случващото се в България бяха раздавани на случайните минувачи. Следващият протест е планиран за следващата неделя, 30 август, отново пред европейските институции.


Манолова: Омбудсманът да се избира пряко от народа

Сред предложенията на гражданската платформа "Изправи се БГ", които ще бъдат внесени в парламента, ще е законодателна инициатива на омбудсмана и омбудсманът да се избира пряко от народа. Това заяви председателят на платформата Мая Манолова в свое видео във Фейсбук.


"Проектът за нова Борисовска конституция е юридическо дъно и срам. Пътят, който трябва да поеме, е не към пленарна зала, а към кошчето. Правата и свободите на гражданите и ролята на омбудсмана в тяхна защита, необяснимо защо, са преместени от началото на конституцията - втора глава, в девета глава", каза Манолова.


Според нея подозрението, че лобисти са писали този проект, има своето ярко потвърждение в частта, в която от правомощията на омбудсмана е изключено правото да защитава правата на българските граждани по отношение на банки, колектори, бързи кредити, некоректни и нагли работодатели.

Карта на протестиращи през уикенда българи по света

На страницата на протестиращите зад граница във Фейсбук е публикувана карта за протестите през този уикенд българи в чужбина с искане на оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.


Иван Гешев: Поклон пред всички българи, загинали за идеалите си

"Има Православие у нас, има български народ; няма Православие - няма български народ!" - думите са на Митрополит Климент. Поклон пред всички българи загинали за идеалите си!". Това написа в Tуитър главният прокурор Иван Гешев.


"Благодаря на БПЦ и на отец Йоан за освещаването на един възстановен параклис", пише още той. Към публикацията си главният прокурор добавя и снимки от освещаването на параклиса, на което е присъствал.


Разбирателство се постига с диалог, а не с юмрук, написа Борисов

Ден 46: Памперси по сградата на Министерския съвет и решения за демонстрации утре (хронология)

© Георги Кожухаров


"Тоталитарните режими прекършиха милиони човешки съдби. Насилието и жестокостта, с които бяха потъпквани основни свободи, нямат място в днешния свят! Няма място и за националсоциализъм и комунизъм. Убеден съм, че няма място и за реваншизъм и разделение. Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията". Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук по повод днешния ден, в който Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими. У нас този ден се отбелязва от 10 години, след като е приета Резолюцията на Европейския парламент.


Преди седмици президентът Румен Радев завърши обръщението към събралите се на площада пред сградата на президентството хора, които протестират срещу днешната безпрецедентна акция на прокуратурата в администрацията на държавния глава с вдигнат юмрук и призива ."Не на страха. Ще си върнем България. Мутри, вън!", а по-късно от ГЕРБ го обвини, че с призивите си за протест иска метеж и президентска република.


"Правова държава не се постига с грубо нарушаване на правовия ред, както се внушава днес. Историята трябва да се помни, за да се взимат правилните решения дори когато са трудни за взимане. Вярвам, че ред, развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук! Затова нека ги отстояваме с дела", посочва още Борисов в статуса си.В София денят беше отбелязан край мемориала на загиналите в парка до НДК.

Днес е 45-ият ден на протестите с искане на оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Остават трите палаткови лагера - на Ларгото, на Орлов мост и до Софийския университет.


На контрапротест в района на столичния булевард "Ситняково", граждани се обявиха срещу продължаващите блокади на ключови пътни артерии в София и поискаха оставка на президента Румен Радев. Контрапротест ще има и днес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK