Данаил Кирилов за Спондж Боб, Барни Ръбъл и забраната да пише във Фейсбук

"Не съм се обиждал. Уважавам мнението на министър-председателя и то е правилно в конкретния случай. Приемам неговата теза, че в конкретния случай конкретни лица са се почувствали лично засегнати и с основание." Така отговори министърът на правосъдието Данаил Кирилов на въпрос на Миролюба Бенатова дали се е обидил от забраната, която премиерът му наложи да пише във Фейсбук (вижте видеото). Повод за нея беше коментар на министъра за акцията на Христо Иванов в парк "Росенец", в който той се опита да осмее случилото се и го обижда на Спондж Боб (анимационен герой от филма "Спондж Боб Квадратни гащи").
Кирилов обаче каза, че не съжалява за коментара си. "В никакъв случай не съжалявам. Напротив. Ако съжалявам за нещо, то е, че не развих тезата си във втори и в трети пост. Защото се спекулираше впоследствие с някои от правните тези, които за колегите юристи бяха ясни, но защитната теза на определени говорители очевидно не търпеше такива възражения", отговори в характерния си стил министъра. Ако трябвало да го направи сега - той щял да развие "правен дебат и правен анализ" и щял да събере документи за такъв. Министърът не беше питан да коментира, че преди дни стана ясно, че по документи само един трафопост в т.нар. летни сараи на Доган е напълно изряден.


"Ограниченията на свободата на словото ми не е от премиера, а е точно от тези протестиращи колеги", твърди правосъдният министър. Той обаче смята, че забраната да пише във Фейсбук не е проблем, защото "като министър на правосъдието имам възможността да изразявам становища и писмено, и пред вас [медиите], което съм го правил винаги".


На въпрос как приема шегата, че му забраняват да пише в социалните мрежи, а пише конституцията - той потвърди, че това е шега и я приема с хумор, "но не я приема абсолютно, аз още не се шегувам". (Какво коментира за проекта на ГЕРБ - тук.)


На въпрос защо е използвал това сравнение Кирилов попита: "Искате естетически анализ на художествено произведение? На мен ми викат година и половина напоително Барни Ръбъл (бел. ред - друг популярен анимационен герой от филма "Семейство Флинтстоун") всички членове на една политическа партия - аз за няколко часа нарекох колега Спондж Боб", но не довърши заради следващи въпроси. Като на този коя политическа партия го е нарекла - каза, че има списък и ще го публикува. "Хем иронизират, хем изливат гняв, а пращат покани за приятелство", коментира министърът.


После той се върна на темата защо анимационният герой Спондж Боб, той отговори: "Защото сюжетът е морски, защото иде реч за морска гъба. Няма да коментирам някои графични съответствия със съответния герой..." (Бел. ред. - в сериала главният герой е квадратна морска гъба, която живее в ананас.)


Какво каза Данаил Кирилов за проекта за конституцията - тук.

Как приема забраната за писане във фейсбук.

Posted by Miroluba Benatova on Monday, 24 August 2020
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK