Новият политически сезон: множество неизвестни в очакване на оставка

Бойко Борисов във вторник отново кара джипа и обяви, че предстои "Работа"...

© Цветелина Белутова, Капитал

Бойко Борисов във вторник отново кара джипа и обяви, че предстои "Работа"...Есенната сесия на Народното събрание започва днес (2 септември) в нова сграда, под обсадата на антиправителствени протести и с множество неизвестни по ключови за политиката решения - дали управляващите ще успеят да съберат необходимата подкрепа, за да се премине към обсъждане на проекта им за конституция и да търсят гласове за свикване на Велико Народно събрание, ще сменят ли подалия оставка правосъден министър Данаил Кирилов и кой ще го наследи, ще променят ли изборните правила. И най-важният от всички - дали правителството ще подаде оставка (тогава са възможни няколко сценария), или ще успее да остане на власт до края на мандата си и редовните избори през март.


Сесията ще започне в 9 ч., а откриването ще е първото в новата зала "Св. София" на бившия партиен дом, където вече ще заседават депутатите. След откриването от председателя Цвета Караянчева, пръв на трибуната ще застане президентът Румен Радев, който вчера следобед обяви, че ще направи обръщение към народа и Народното събрание. Очаква се той да повтори искането си за незабавна оставка на правителството и предсрочни избори, без варианти за обсъждане на Велико Народно събрание, нова конституция или експертен кабинет, съставен с мандата на някоя от партиите в сегашния парламент.


След него се очакват и изявления на парламентарните групи, а според проекта за седмична програма първото, което трябва да осбъдят депутатите, е президенското вето върху Закона за подземните богатства.
Заявките за 56-ия ден на протестите с искания за оставка на кабинета и главния прокурор са сградата да бъде блокирана час преди заседанието, а протестиращите да посрещат пристигащите на работа депутати. Плановете на протестиращите са да останат на площада до 22 ч. През последните дни различните неформални групи, организатори, неправителствени организации, извънпарламентарната "Демократична България", платформата на Мая Манолова и публични фигури, които участват или подкрепят протестите призоваха за масово участие днес, а протестиращи от страната обявиха, че ще пристигнат в София. Районът ще бъде затворен за движение, а столичната полиция обеща "засилено присъствие" и предупреди за подготвяни провокации (подробности за протестите и за затворените райони - тук)


Гласовете, които осигуряват два месеца


Ключовият въпрос на деня ще бъде дали ГЕРБ ще успее да събере необходимите 120 депутатски подписа, за да внесе в Народното събрание проекта си за конституция, с което да открие процедурата по обсъждането й. Дебатите могат да започнат най-рано след два месеца, което би дало аргумент на управляващите за запазване на парламента. Срокът за осигуряване на подписите до 2 септември беше обявен предварително от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.


До момента управляващите имат официално осигурени 104 подписа - 95 от собствената си група и девет от НФСБ - една от партиите в по-малкия партньор на управлението - коалицията "Обединени патриоти". По-голямата партия в обединението, ВМРО, която разполага с 12 гласа, обаче постави условие за подписването на проекта. Формацията на вицепремиера Красимир Каракачанов настоява в текстовете да бъдат добавени нейните предложения, сред които са връщането на задължителната казарма, увеличаване на правомощията на президента, образователен ценз за гласуване и изрично регламентиране на традиционния брак между мъж и жена.


Във вторник късния следобед Каракачанов обяви, че така и не е бил поканен на обсъждане до момента, и заплаши, че няма да даде подписите на депутатите си, ако предложенията не залегнат в текстовете на проекта. Малко след това "24 часа" съобщи, че Караянчева е коментирала пред тях, че вече има постигнато "принципно съгласие" с коалиционния партньор, но без подрбоности при какви условия, и е съобщила, че разговорите продължават. Изданието публикува вечерта статия, в която твърди, че Борисов е събрал 120 гласа и кабинетът остава, но по-късно тя изчезна от сайта.


Официално потвърждение, че въобще се е състоял коалиционен съвет, няма, а част от информацията се разминаваше с времето на изявления на Каракачанов, който опроверга информации, че са готови да подкрепят проекта за конституция. До края на деня ВМРО не потвърди да са променили позицията си и защо.

Компромисите са хубаво нещо, но те не могат да се правят четири години едностранно, само от едната страна. Няма да подпишем проекта, ако той не бъде съобразен с нашите предложения.


Красимир Каракачанов,

лидер на ВМРО и министър на отбраната


Във вторник Бойко Борисов обяви уверено, че няма да има затруднения със събирането на гласове. В тази ситуация обаче вариантите пред управляващите са два:

- да приемат предложенията на ВМРО за още промени в конституцията, за да получат техните подписи и да осигурят още четири от "Воля" или независимите, което безпроблемно досега са правили при вотовете на недоверие


- да откажат на ВМРО и да преговарят с "Воля" на Веселин Марешки (12 души) и с независимите народни представители (9 на брой, шест от които са от "Атака", бивш член на управляващата коалиция). Заявката на Марешки до момента е, че "Воля" няма да участва във внасянето на проекта на ГЕРБ. Предварителните информации обаче са за среща рано сутринта днес с мнозинството, на която да се обсъждат варианти за подкрепа


Вчера ДПС отказа да подкрепи поекта и свикването на Велико Народно събрание (ВНС). От БСП обявиха същото още преди две седмици. Това на практика обрича на неуспех и евентуално решение за ВНС. За него трябват най-малко 160 депутатски гласа, а без съгласието на БСП и ДПС управляващите могат в най-добрия за тях случай да съберат 137 - ако народните представители от "Обединени патриоти" (НФСБ и ВМРО), "Воля" и тези извън парламентарните групи (т. нар. независими) подкрепят ГЕРБ в пълен състав.


Оставките и какво след тях


Пред Народното събрание стоят и поне два важни кадрови въпроса - за оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов и евентуален избор на него наследник и за нов шеф на Централната избирателна комисия (ЦИК).


Стефка Стоева подаде оставка в знак на несъгласие с вижданията на ГЕРБ за това как да бъде организирано машинното гласуване и прехвърлянето на отговорността за него на ЦИК в момента, когато практически е почти невъзможно да се спазят законовите изисквания за него. Освобождаването й е точка втора от дневния ред за четвъртък, а предложение за неин заместник не е депозирано.


Също в четвъртък трябва да бъде гласувано и оттеглянето на Кирилов, който подаде подаде оставка на 26 август. Мотиви не бяха оповестени, а правителствената пресслужба тогава само уточни, че това е станало "след разговор с министър-председателя Бойко Борисов" и че решението, дали ще бъде приета, ще бъде взето след обсъждане с коалиционните партньори - лидерите на НФСБ - Валери Симеонов, и на ВМРО - Красимир Каракачанов. Една седмица по-късно този въпрос не се обсъжда публично, а самият министър отказва коментари.


Ако се вярва на изявлението на Каракачанов, че така и не е имало заседание на съвета на управляващата коалиция, решението очевидно не е получило санкция от партньорите във властта, и това не допада и на двамата. Лидерът на ВМРО подчерта, че е научил за оставката от медиите, а Валери Симеонов вече заяви, че Кирилов бил "поредният стойностен човек, който е унизен и обруган".


На въпроси на "Дневник" дали оставката на Данаил Кирилов е приета вече от премиера, дали има номинации за нов министър и кога се очаква да бъде срещата с лидерите на ВМРО и НФСБ, от правителствената информационна пресслужба отговориха, че към момента не разполагат с информация.


В Народното събрание също няма внесено предложение за наследник на поста.


Бъдещето на кабинета


Самият Бойко Борисов обвърза съдбата на правителството си с началото на новата парламентарна сесия и с реакцията на идеите си "за рестарт на държавата".


Преди две седмици той декларира, че ще напусне поста си в момента, в който се приеме решение за свикване на Велико Народно събрание. Няколко дни по-късно обвърза решението и със събирането на подписите на внасяне на проектоконституцията. "Ако парламентарно представените партии не искат да подкрепят, сиреч не искат да дадем властта на народа, за мен този парламент ще е изчерпан", казва Борисов на 17 август малко преди ГЕРБ да покани за разговори и консултации парламентарните групи. И допълни : "Ако не стане това, имаме веднага категорично решение, но нека пробваме с всички коалиционни партньори да го направим".


В навечерието на новия политически сезон обаче даде да се разбере, че не мисли за оставка, и попитан от журналисти във Видин какво ще последва, ако ГЕРБ не събере необходимата подкрепа за ВНС, отговори лаконично: "Работа".


Новата пленарна зала на парламента

© Цветелина Белутова

Новата пленарна зала на парламента


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Някои за някаква оставка вечно споменава,
  но след оставката не знае какво ще става.

 2. 2 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Баце готоВ ли си :-))) както викат циганите всмисъл дали си се обръснал :-)))

 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ГЕРБ заявиха, че са готови за всякакви дискусии, за всякакви предложения. Така че 99% съм сигурен, че ще приемат предложенията на Каракачанов под претекст, че подлежат на дискусия. А Борисов иска още няколко месеца. Защо? Той си знае. И ние го знаем.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Бойко е засилил герб към ндсв-то.

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Каквото и да стане ДНЕС, нека то да се случи САМО В ИНТЕРЕС НА НАРОДА!
  АМИН!!!

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  С Бочко лошо, без Бочко по-лошо, а?

 7. 7 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Оставката лесно се дава,
  но после кой ще управлява?

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":

  За всяко нещо си има време.......а времето на революциите отмина.....
  Преди 30 години му беше времето.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Ае Бочко,махай се!
  Искаме една малка група от демократични българе да яхне властта!
  😎🐮🐷🐮😎

  Много съм прост
 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Няма никакви неизвистни, съратниците комунисти от ДПС помагат да комунистите от ДБ да няма промени в конституцията и в съдебната власт и да си продължават, както досега. На ДПС се налага на този етап да спира промените, защото знаят, какви ще са резулататите от изборите за ВНС.
  Бойко сам си е виновен за протестите от първите дни, когато излезнаха над 50000 недоволни от неговото управление, заради такива като корумпирания Горанов и неговите приятели олигарси и цялата му зловеща политика срещу работещите хора и бизнеса, ужасна осигурителна и данъчна политика, свиване на бизнеса на обикновените фирми, намаляване на работните места и т. н.

 11. 11 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Ако някой комунист ще управлява,
  той за народа, грижа не проявява.

 12. 12 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Каквото ГЕРБ за народа направиха,
  всички други в забрава ги хвърлиха.

 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Нали живяхме под комунистическо управление,
  защо искаме отново а възвърнем това явление?

 14. 14 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Оставка няма да има!

  Някои заблудени същества днес ще разберат, след великата септемврийска осравка, че оставка ще има най-рано през месец март-2021 година !

 15. 15 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Весело

  Боце каза , че ще даде оставка , ама друг път ...

 16. 16 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Всичките млади хора, трябва живата истина да я разберат,
  че с комунистическо управление до щастие не ще се доберат.

 17. 17 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Днеска ще е очакване на Годо...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Мързеливите нашенци много грешно си въобразяват,
  че комунистите пари ще раздават, ако те управляват.

 22. 22 Профил на Konstant Ray
  Konstant Ray
  Рейтинг: 194 Неутрално
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Оставка няма да има. Изборите са през Март. Гответе се за тях, а не да ми правите комунистически псевдо революции.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Сесията ще започне в 9 ч., а откриването ще е първото в новата зала "Св. София" на бившия партиен дом"


  Стига с това "бившия партиен дом". Сградата не е такава от 1990, откакто комунистите си го самозапалиха, за да си изгорят архивите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  "В навечерието на новия политически сезон обаче даде да се разбере, че не мисли за оставка и попитан от журналисти във Видин какво ще последва, ако ГЕРБ не събере необходимата подкрепа за ВНС, отговори лаконично: "Работа"."

  Сделките на успелия млад мъж трябва да се финализират, активите - да се осребрят, олигарсите - да придобият още медии в своята империя..... ! Това все е " работа" в полза на престъпните кръгове, крепящи властта на сикаджията !

 27. 27 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Дневник, пускайте репортаж на живо, нали вече има стотина хиляди на площада, покажете въстанието, че да видим и ние, герберастките тролове, как идва светлото бъдеще!

 28. 28 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  На въстание другари
  днес е втори февруари
  упс.. септември, извинетИ
  жалко че не е девети

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Весело

  ".......имали сте смели хора, партизани и ятаци, които са се борили с фашистите"

  Нека познаем на кой е този бисер ?


  Подсказка:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/20/4081194_borisov_predupredi_che_2021_g_shte_e_po-tejka_i/Декларация за поверителност/#comments


  Наистина, сикаджията си го влече тая дата - 09.09.......Няма как иначе с тия " смели хора, партизани и ятаци"........

 31. 31 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  #ОСТАВКА!
  #СЪД!
  #ЗАТВОР!
  за крадливата шайка и всичките и метастази!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 32. 32 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 821 Неутрално
 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  ПРезидентът ще развее червеното знаме с вдигнат юмрук да поведе масите на революция. И това ми било обединител на нацията?!
  Божке-е-е, в каква държава живеем!

 34. 34 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 444 Неутрално

  ТОЯ ПОМИЯ В МОМЕНТА ОНЛАЙН ПАК РАЗДАВА ДЪРАВАТА НИ НА МАРКОТРАФИКАНТИ И ВСЯКАКВА ДРУГА ГНУСНА МЕТРЕНСКА СГАН

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Йордан Кирчев
  Йордан Кирчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  Със сигурност не го е засилил, моето семейство ще го подкрепи. И много други мислят като нас. Не съм трол, а мислещ човек.

 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Весело

  Ако някой комунист ще управлява,той за народа, грижа не проявява.
  —цитат от коментар 11 на Michael Jordan


  =Простотия лесно се пише,
  когато няма кой да брише.

 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Весело

  Бойко Борисов във вторник отново кара джипа и обяви, че предстои "Работа"...

  Много джипове много работа.

  подпис
 39. 39 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Радев с това "Мутри вън!" такова майката на протеста, още в зародиш. Славчо и Маяма донасраха протеста. Жалко за малкото останали истински демократи.

 40. 40 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оставката май е много, много близо. Със сигурност ни очаква интересен политически сезон и още по-интересни избори.

  Marinov
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Борисов е драснал нанякъде с джипа. Такъв страх го гони, че чака Дариткова и Караянчева да го спасяват.

 42. 42 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Диктатор не се сваля чрез избори, затова мирният път е ОСТАВКА!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 43. 43 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Оставка веднага. Как цял свят помогна на хората и фирмите покрай кризата а наш Бай Ганьо с какво помогна? С 10 бона дето ги раздаде на свои фирми, а ако аз кандидатствам - не може щото си имат кодове дето само те си ги знаят и за другите нищо. Как в белите държави раздадоха пари на всички нуждаещи се а в Булгаристан институциите искат ненужни документи. Нима държавата не знае дали имаш или нямаш спад 20% в оборота? Скапаните чиновници измислят едни формуляри след 5 дни излизат други. Подписваш договори с КЕП и го виждаш пред теб , онези мижитурки - не си го подписал. Е в такава корупционна държава кой иска да живее. Всичките програми едни и същи , начина да получиш нещо е да дадеш. ОСТАВКА

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK