Депутатите отново на работа: План на ДПС за еворофондовете, бойкот на Радев и медиите надалече

Валери Симеонов разговаря с Даниела Дариткова в пленарна зала

© Цветелина Белутова, Капитал

Валери Симеонов разговаря с Даниела Дариткова в пленарна залаИ ДПС поиска оставката на Бойко Борисов в първия работен ден на парламента, но предложи замяната му с друг премиер от ГЕРБ. Това да стане в експертен антикризисен кабинет, който трябва да гарантира усвояването на новите евросредства по предстоящите програми и финансова рамка.


Партията с почетен председател Ахмед Доган обаче пакетира искането за смяна на Борисов с оставка на Румен Радев и зае остра позиция срещу президента, като го нападна дори, че противопоставял съдии на прокурори. Така от плана на ДПС се разбира, че те държат да бъдат избегнати предсрочни парламентарни избори и служебен кабинет на Радев, но да има предсрочни президентски избори. По другата искана оставка от протестите - на главния прокурор Иван Гешев ДПС отново не спомена нищо, но атаката им срещу Радев може да бъде ориентир за позицията им.


Движението и преди се е обявявало за правителство на националното съгласие и през целия мандат публично се позиционира като опозиция на ГЕРБ. Но предложението на ДПС от днес всъщност съвпада с един от сценариите, обсъждани от управляващата партия и Борисов, който в началото на протестите допусна вариант за кабинет, в който той не е премиер. ГЕРБ също не искат служебно правителство и предсрочни избори и са в остра конфронтация с Радев, в каквато е и главния прокурор.
Така изказването на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ беше едно от нещата, с които ще бъде запомнен старта на есенния политически сезон. Другото е безпрецедентният бойкот на обръщението на президента - когато Радев получи думата в началото на заседанието ГЕРБ и партньорите им от Обединени патриоти напуснаха залата и той говори само пред депутатите на БСП и ДПС.


И още нещо важно се разбра в началото на новата пленарна сесия - организацията в новата сграда на Народното събрание (бившия партиен дом) показа, че журналистите на практика нямат достъп до депутатите, освен ако самите народни представители не поискат. Това може да се счита като начин за ограничаване и контрол на достъпа до информация. И докато течеше работния ден на парламента, част от множеството неизвестни на политическата криза останаха без отговор и без коментар какво мислят народните представители по тях.


Часове след пленарното заседание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че партията е събрала необходимите подписи за проекта за нова конституция, след като се е договорила с ВМРО, част от депутатите на "Воля" и независими народни представители. Част от идеите на ВМРО ще бъдат записани в проекта, но най-крайните - за образователен ценз при гласуване и връщане на казармата, както и разширяването на президентските правомощия, остават за гласуване на референдум, който ще се състои заедно с изборите за Велико Народно събрание. (Повече по темата за събраните подписи и какво печели ГЕРБ с тях - тук).


"Език на разбирателство" само на думи


Парламентарното заседание започна с два химна - на България и Европейския съюз (изпълнен от детски хор). Веднага след това председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) откри заседанието и депутатите гласуваха програмата си за седмицата, като точка от нея са подадените оставки на Централната избирателна комисия (ЦИК), както и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Все още не е известно, каква е позицията на премиера Бойко Борисов и коалиционните партньори от ВМРО и НФСБ за оставката на Кирилов. Няма и депозирани предложения кой да ги замести.


Сесията продължи с изявление на Цвета Караянчева за духа на парламента и защо още не са сменени останките на стария комунистически герб на сградата (по думите й било скъпо и сложно, но щяло да се случи). В него тя призова "да се използва езика на разбирателството". Че идеята е само на думи си пролича минути по късно, когато президентът Румен Радев застана на трибуната, но още преди да е започнал да говори, парламентарната група на ГЕРБ напусна залата, а държавният глава заяви каза: "Уважаеми народни представители, бягството няма да Ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън".


Очаквано Радев призова отново за оставка на правителството и главния прокурор, каза, че очаква Народното събрание "да не влиза в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя" (Всичко за изказването на президента - тук, видео - тук и пълен текст - тук).


Докато Радев говореше, депутати (като Тома Биков) и бивши министри (като Николина Ангелкова) от ГЕРБ разпространиха във Фейсбук снимка на колеги от БСП и ДПС и празната част на залата с коментар, че президентът говори пред партиите, които са го избрали.


Депутатите отново на работа: План на ДПС за еворофондовете, бойкот на Радев и медиите надалече

© Цветелина Белутова, Капитал


ДПС и БСП също искат оставки, ГЕРБ - Велико Народно събрание


При откриването на новия политически сезон по традиция изявления правят представителите на парламентарните групи, като изказванията започнаха с Даниела Дариткова (ГЕРБ). Тя се противопостави на президента Румен Радев още с встъпителните си думи: "Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост, воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метежи и бунт". По думите ѝ от ГЕРБ са избрали да бъдат "национално отговорни", да търсят "обединение и омиротворение" и даде заявка, че на депутатите предстои да "извървят пътя" за свикване на Велико народно събрание.


Втора се изказа Корнелия Нинова (БСП), която акцентира върху трудностите на управляващата партия да съберат подкрепа за проекта на конституцията: "Трудно събирате тези 120 подписа, 160 вече са невъзможни! ГЕРБ и Борисов са в тотална политическа изолация! Сами, борейки се за оцеляване и за още няколко месеца политически живот". Отделни подвиквания от пленарната зала предизвикаха думите на лидера на БСП, че за сметка на това лявата партия е "гарант за конституционен ред". Според социалистите решението на политическата криза е управляващите да подадат оставка, но преди това парламентът да е одобрил машинното гласуване.


След близо два месеца мълчание по актуалните политически теми от Движението за права и свободи първо в кратък брифинг обявиха отказа си да подкрепят ГЕРБ за конституцията и свикването на Велико Народно събрание, а днес се обявиха и за оставки - на правителството и на президента. "Нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чувства нито като победител, нито жертва, защото резултатът ще бъде контра-реваншизъм", заяви лидерът на ДПС, а решението според тях на политическата криза е експертен кабинет. В изказването си Мустафа Карадайъ няколко пъти повтори колко е важно предстоящото еврофинансиране по Зелената сделка, борбата с коронарисуса, следващата финансова рамка и дори говори за чиста енергия и високи технологии.


След въвеждащи думи колко добре се е справило правителството и в частност "Обединени патриоти" с "разрушителната пандемия от COVID-19" зам.-председателят на парламентарната група Борис Ячев обяви, че "спешно" трябва да се актуализира държавния бюджет, както и "редица социални и икономически закони", с които се цели да се преодолеят последствията за икономиката в следствие на кризата с коронавируса. Ячев обобщи и другите закони, които са предложени от тях "и предстои да бъдат гласувани, като по думите му всички теми са "цената на оставането на "Обединени патриоти" в това управление".


Кръстина Таскова направи изявлението от името на парламентарната група на "Воля", като в думите ѝ нямаше изненада: че обществото е разделено и иска промяна, а тя не се предлага; че трябва да има обединение на "разумните българи". По-рано сутринта лидерът на партията Веселин Марешки беше обявил пред медии, че е готов да приеме мандат за съставяне на експертен кабинет.


В Народното събрание до края на седмицата


Като единствена конкретна работа, в първия ден депутатите отхвърлиха ветото на президента върху закона за подземните богатства, което беше наложено заради несъгласие с отделни текстове, свързани с концесиите за добив. През следващите дни народните представители ще гласуват освен двете оставки, на първо четене предложения на ГЕРБ и ДПС, с които за пореден път се прекрояват изборните правила; промени в закона за личните документи, с които се цели да се вкара ред в обявяването на невалидни лични документи за отново валидни; промени в закона за съдебната власт, с които министерството на правосъдието ще може да изгражда информационна система на съдебните изпълнители и общ регистър на вещите лица.


Журналистите долу, депутатите горе


Докато се изказваха лидерите на парламентарните групи, вниманието на журналистите се разсейваше от тътен. Той се чуваше през прозорците, през които може да се погледне, ако човек се повдигне на пръсти. В новата сграда на Народното събрание (бившия партиен дом) медиите (с изключение на операторите и фотографите) са изолирани от депутатите - журналистите са на приземния етаж и слушат дебатите през екран и колони, а пленарната зала е на най-горния.


Отделно от това за медиите има обособено място (т. нар. трибунка), където политиците правят изказвания и отговарят на въпроси, когато са го предвидили. Така например днес при репортерите дойде Веселин Марешки и с думите си остави вратичка за евентуална подкрепа при събирането на гласовете за подкрепа на ГЕРБ за нова конституция, въпреки че досега категорично отказваше партията му да подкрепи управляващите.


Изглед през прозорец в стаята за журналисти в новата сграда на Народното събрание

© Златина Зехирова

Изглед през прозорец в стаята за журналисти в новата сграда на Народното събрание


Извън "трибунката", възможностите за среща между депутати и журналисти е изключително ограничена - една от тях е вътрешен двор на Народното събрание, до който се стига през подземието на сградата. В днешния протестен ден това беше и място, от което депутатите се качваха в коли и бусове, за да могат да напуснат работното си място докато навън протестиращи се опитваха да направят пробиви в охраната (Всичко за протестите - тук)


коли и малък бус, с които се предвижват депутати

© Златина Зехирова

коли и малък бус, с които се предвижват депутати


Друга възможност за среща с депутатите е пред стаите на парламентарните групи, които са три етажа над помещението за журналисти. Репортер на "Дневник" опита на два пъти в хода на парламентарния ден да отиде до стаите. При първия се чу глас от един от квесторите в Народното събрание към група телевизионни журналисти: "Нямате право тук", каза мъжът и ги изпрати към асансьора.


Вторият опит беше успешен, когато при стаята на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева отговори на въпрос на репортер на "Дневник" за събирането на подписи за проекта за конституция, че "има напредък" и новината щяла да бъде съобщена "съвсем скоро" (това се случи в късния следобед).


Заради отделянето на медии в приземния етаж Асоциацията на европейските журналисти призова ръководството на Народното събрание да осигури "адекватни условия на работа" на репортерите. "България категорично заявява, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава", завършва позицията си организацията.


Депутатите отново на работа: План на ДПС за еворофондовете, бойкот на Радев и медиите надалече

© Цветелина Белутова, Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK