Депутатите отново на работа: План на ДПС за еворофондовете, бойкот на Радев и медиите надалече

Валери Симеонов разговаря с Даниела Дариткова в пленарна зала

© Цветелина Белутова, Капитал

Валери Симеонов разговаря с Даниела Дариткова в пленарна залаИ ДПС поиска оставката на Бойко Борисов в първия работен ден на парламента, но предложи замяната му с друг премиер от ГЕРБ. Това да стане в експертен антикризисен кабинет, който трябва да гарантира усвояването на новите евросредства по предстоящите програми и финансова рамка.


Партията с почетен председател Ахмед Доган обаче пакетира искането за смяна на Борисов с оставка на Румен Радев и зае остра позиция срещу президента, като го нападна дори, че противопоставял съдии на прокурори. Така от плана на ДПС се разбира, че те държат да бъдат избегнати предсрочни парламентарни избори и служебен кабинет на Радев, но да има предсрочни президентски избори. По другата искана оставка от протестите - на главния прокурор Иван Гешев ДПС отново не спомена нищо, но атаката им срещу Радев може да бъде ориентир за позицията им.


Движението и преди се е обявявало за правителство на националното съгласие и през целия мандат публично се позиционира като опозиция на ГЕРБ. Но предложението на ДПС от днес всъщност съвпада с един от сценариите, обсъждани от управляващата партия и Борисов, който в началото на протестите допусна вариант за кабинет, в който той не е премиер. ГЕРБ също не искат служебно правителство и предсрочни избори и са в остра конфронтация с Радев, в каквато е и главния прокурор.
Така изказването на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ беше едно от нещата, с които ще бъде запомнен старта на есенния политически сезон. Другото е безпрецедентният бойкот на обръщението на президента - когато Радев получи думата в началото на заседанието ГЕРБ и партньорите им от Обединени патриоти напуснаха залата и той говори само пред депутатите на БСП и ДПС.


И още нещо важно се разбра в началото на новата пленарна сесия - организацията в новата сграда на Народното събрание (бившия партиен дом) показа, че журналистите на практика нямат достъп до депутатите, освен ако самите народни представители не поискат. Това може да се счита като начин за ограничаване и контрол на достъпа до информация. И докато течеше работния ден на парламента, част от множеството неизвестни на политическата криза останаха без отговор и без коментар какво мислят народните представители по тях.


Часове след пленарното заседание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че партията е събрала необходимите подписи за проекта за нова конституция, след като се е договорила с ВМРО, част от депутатите на "Воля" и независими народни представители. Част от идеите на ВМРО ще бъдат записани в проекта, но най-крайните - за образователен ценз при гласуване и връщане на казармата, както и разширяването на президентските правомощия, остават за гласуване на референдум, който ще се състои заедно с изборите за Велико Народно събрание. (Повече по темата за събраните подписи и какво печели ГЕРБ с тях - тук).


"Език на разбирателство" само на думи


Парламентарното заседание започна с два химна - на България и Европейския съюз (изпълнен от детски хор). Веднага след това председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) откри заседанието и депутатите гласуваха програмата си за седмицата, като точка от нея са подадените оставки на Централната избирателна комисия (ЦИК), както и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Все още не е известно, каква е позицията на премиера Бойко Борисов и коалиционните партньори от ВМРО и НФСБ за оставката на Кирилов. Няма и депозирани предложения кой да ги замести.


Сесията продължи с изявление на Цвета Караянчева за духа на парламента и защо още не са сменени останките на стария комунистически герб на сградата (по думите й било скъпо и сложно, но щяло да се случи). В него тя призова "да се използва езика на разбирателството". Че идеята е само на думи си пролича минути по късно, когато президентът Румен Радев застана на трибуната, но още преди да е започнал да говори, парламентарната група на ГЕРБ напусна залата, а държавният глава заяви каза: "Уважаеми народни представители, бягството няма да Ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън".


Очаквано Радев призова отново за оставка на правителството и главния прокурор, каза, че очаква Народното събрание "да не влиза в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя" (Всичко за изказването на президента - тук, видео - тук и пълен текст - тук).


Докато Радев говореше, депутати (като Тома Биков) и бивши министри (като Николина Ангелкова) от ГЕРБ разпространиха във Фейсбук снимка на колеги от БСП и ДПС и празната част на залата с коментар, че президентът говори пред партиите, които са го избрали.


Депутатите отново на работа: План на ДПС за еворофондовете, бойкот на Радев и медиите надалече

© Цветелина Белутова, Капитал


ДПС и БСП също искат оставки, ГЕРБ - Велико Народно събрание


При откриването на новия политически сезон по традиция изявления правят представителите на парламентарните групи, като изказванията започнаха с Даниела Дариткова (ГЕРБ). Тя се противопостави на президента Румен Радев още с встъпителните си думи: "Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост, воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метежи и бунт". По думите ѝ от ГЕРБ са избрали да бъдат "национално отговорни", да търсят "обединение и омиротворение" и даде заявка, че на депутатите предстои да "извървят пътя" за свикване на Велико народно събрание.


Втора се изказа Корнелия Нинова (БСП), която акцентира върху трудностите на управляващата партия да съберат подкрепа за проекта на конституцията: "Трудно събирате тези 120 подписа, 160 вече са невъзможни! ГЕРБ и Борисов са в тотална политическа изолация! Сами, борейки се за оцеляване и за още няколко месеца политически живот". Отделни подвиквания от пленарната зала предизвикаха думите на лидера на БСП, че за сметка на това лявата партия е "гарант за конституционен ред". Според социалистите решението на политическата криза е управляващите да подадат оставка, но преди това парламентът да е одобрил машинното гласуване.


След близо два месеца мълчание по актуалните политически теми от Движението за права и свободи първо в кратък брифинг обявиха отказа си да подкрепят ГЕРБ за конституцията и свикването на Велико Народно събрание, а днес се обявиха и за оставки - на правителството и на президента. "Нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чувства нито като победител, нито жертва, защото резултатът ще бъде контра-реваншизъм", заяви лидерът на ДПС, а решението според тях на политическата криза е експертен кабинет. В изказването си Мустафа Карадайъ няколко пъти повтори колко е важно предстоящото еврофинансиране по Зелената сделка, борбата с коронарисуса, следващата финансова рамка и дори говори за чиста енергия и високи технологии.


След въвеждащи думи колко добре се е справило правителството и в частност "Обединени патриоти" с "разрушителната пандемия от COVID-19" зам.-председателят на парламентарната група Борис Ячев обяви, че "спешно" трябва да се актуализира държавния бюджет, както и "редица социални и икономически закони", с които се цели да се преодолеят последствията за икономиката в следствие на кризата с коронавируса. Ячев обобщи и другите закони, които са предложени от тях "и предстои да бъдат гласувани, като по думите му всички теми са "цената на оставането на "Обединени патриоти" в това управление".


Кръстина Таскова направи изявлението от името на парламентарната група на "Воля", като в думите ѝ нямаше изненада: че обществото е разделено и иска промяна, а тя не се предлага; че трябва да има обединение на "разумните българи". По-рано сутринта лидерът на партията Веселин Марешки беше обявил пред медии, че е готов да приеме мандат за съставяне на експертен кабинет.


В Народното събрание до края на седмицата


Като единствена конкретна работа, в първия ден депутатите отхвърлиха ветото на президента върху закона за подземните богатства, което беше наложено заради несъгласие с отделни текстове, свързани с концесиите за добив. През следващите дни народните представители ще гласуват освен двете оставки, на първо четене предложения на ГЕРБ и ДПС, с които за пореден път се прекрояват изборните правила; промени в закона за личните документи, с които се цели да се вкара ред в обявяването на невалидни лични документи за отново валидни; промени в закона за съдебната власт, с които министерството на правосъдието ще може да изгражда информационна система на съдебните изпълнители и общ регистър на вещите лица.


Журналистите долу, депутатите горе


Докато се изказваха лидерите на парламентарните групи, вниманието на журналистите се разсейваше от тътен. Той се чуваше през прозорците, през които може да се погледне, ако човек се повдигне на пръсти. В новата сграда на Народното събрание (бившия партиен дом) медиите (с изключение на операторите и фотографите) са изолирани от депутатите - журналистите са на приземния етаж и слушат дебатите през екран и колони, а пленарната зала е на най-горния.


Отделно от това за медиите има обособено място (т. нар. трибунка), където политиците правят изказвания и отговарят на въпроси, когато са го предвидили. Така например днес при репортерите дойде Веселин Марешки и с думите си остави вратичка за евентуална подкрепа при събирането на гласовете за подкрепа на ГЕРБ за нова конституция, въпреки че досега категорично отказваше партията му да подкрепи управляващите.


Изглед през прозорец в стаята за журналисти в новата сграда на Народното събрание

© Златина Зехирова

Изглед през прозорец в стаята за журналисти в новата сграда на Народното събрание


Извън "трибунката", възможностите за среща между депутати и журналисти е изключително ограничена - една от тях е вътрешен двор на Народното събрание, до който се стига през подземието на сградата. В днешния протестен ден това беше и място, от което депутатите се качваха в коли и бусове, за да могат да напуснат работното си място докато навън протестиращи се опитваха да направят пробиви в охраната (Всичко за протестите - тук)


коли и малък бус, с които се предвижват депутати

© Златина Зехирова

коли и малък бус, с които се предвижват депутати


Друга възможност за среща с депутатите е пред стаите на парламентарните групи, които са три етажа над помещението за журналисти. Репортер на "Дневник" опита на два пъти в хода на парламентарния ден да отиде до стаите. При първия се чу глас от един от квесторите в Народното събрание към група телевизионни журналисти: "Нямате право тук", каза мъжът и ги изпрати към асансьора.


Вторият опит беше успешен, когато при стаята на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева отговори на въпрос на репортер на "Дневник" за събирането на подписи за проекта за конституция, че "има напредък" и новината щяла да бъде съобщена "съвсем скоро" (това се случи в късния следобед).


Заради отделянето на медии в приземния етаж Асоциацията на европейските журналисти призова ръководството на Народното събрание да осигури "адекватни условия на работа" на репортерите. "България категорично заявява, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава", завършва позицията си организацията.


Депутатите отново на работа: План на ДПС за еворофондовете, бойкот на Радев и медиите надалече

© Цветелина Белутова, Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 838 Любопитно

  ДПСто "уважава" леките герберастки депутати за последно.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Весело

  " ИДПС поиска оставката на Бойко Борисов в първия работен ден на парламента, но предложи замяната му с друг премиер от ГЕРБ. Това да стане в експертен антикризисен кабинет, който трябва да гарантира усвояването на новите евросредства по предстоящите програми и финансова рамка."

  Има един глагол, който обяснява цялото поведение на партията на почетния - " усвояване" !!! Този глагол може да се приложи с 99 % успеваемост и за останалата част от нашия парламент.........

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Хем да падне правителството хем краденото да продължи с експертно правителство.
  Това може да мине пред БУДАлите и високопланинските джентълмени от ДПС . Но има и мислещи хора.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  Какво усвояване бе? Една клечка на Сарая и айде да ви няма!

  klimentm
 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Ясно. Жертват Борисов, за да продължи краденето на милиардите от еврофондовете.
  Начело на Правителството на националнито спасение - Пеевски, финансов министър - Петьо Еврото , външен - Шехерезада. Така ще ни спасят от еврофондовете, че всичко ще разпределят по шкафчетара си. Президентът като единствена заплаха, ще го махнат, за да назначат някой, който да иска да участва в схемата. Гешев ще ги пази от несъгласните, да нямат проблеми. Всичко ще е точно.

 6. 6 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Сега като подпишат другите партии и независимите депутати, ще блесне, кои всъщност са ДПС и как в един глас запяха с Христо Иванов против ВНС. Бойко добре направи със събирането на гласове персонално за ВНС, разби спектакъла на Бойкикев и Доган.

 7. 7 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  ДПС ще пожертва Бойко, това е ясно. Мислят разни други варианти.

 8. 8 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1071 Весело

  И Президиума на НС на бял фон като на полицейска стена за разпознаване.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  ДПС предлагат да се върне безвремието на Беров.

 10. 10 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "Журналистите долу, депутатите горе".

  На мисирките там им е мястото, а тези които ги хранят ще ги гледат отгоре и ще им се радват как папкат и се угояват.

 11. 11 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  "Докато Радев говореше, депутати (като Тома Биков) и бивши министри (като Николина Ангелкова) от ГЕРБ разпространиха във Фейсбук снимка на колеги от БСП и ДПС и празната част на залата с коментар, че президентът говори пред партиите, които са го избрали."

  А снимка от площада приложиха ли? Ей така, да си припомнят кой избира в тая страна...
  Макар да съм убедена, че са " смели до безумие", но осъзнават " важността на физическата си цялост за просперитета на България", та за това не посмяха да излязат и да снимат...

  П.П. От къде се пръкват тия бе???

 12. 12 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Дойдохме си на думата, всичко е заради това кой как ще се облажи от еврофондовете.

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Дойдохме си на думата, всичко е заради това кой как ще се облажи от еврофондовете.
  —цитат от коментар 12 на svetlyobg


  Естествено!

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Каквито и лъжи да пишат необолшевиките, то се видя БКП (БСП=ДПС) пак са си заедно. Не по думите, а по гласуването ще ги познаете. Скоро към тях ще се присъединият Мая Пеевска и Чалгаря. Тогава вратата за кражби на комунистическата партия ще е отворена напълно. За това трябва да се благодари на водачите на простестиращите, които ще забогатеят много и на самите глупаци, които ще пият една студена вода.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 15. 15 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Много здраве на Дедовците от Библиотекарския!
  Много здраве на адвокатите от Икономическия център "Пеевски"!
  Много здраве на бухалките от Прокуратурата!
  Много здрав на обслужващия персонал "Парламент"!
  Стига вече!

 16. 16 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Не по думите, а по гласуването ще ги познаете. Скоро към тях ще се присъединият Мая Пеевска и Чалгаря.
  —цитат от коментар 13 на K2


  Ама това сериозно ли, или се правиш, че не разбираш за какъв театър става въпрос. ДПС подкрепят скрито ГЕРБ по всички въпроси и при направени предварително сметки като гласуванията са предварително договорени - създава се илюзията, че са в опозиция, на заден план крадат заедно.

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  ..... ДПС...... Хахаха ..... Смешници .....
  "искане" имали за смяна на Борисов и оставка на Румен Радев .......... но видиш ли, нито дума за Гешев....... Що бе ????....... Гешев ли ще ви организира изборите ???? ДПС ........

 18. 18 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  При смяна, който ще управлява,
  от всички други, не се различава.

 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  ДПС е на практика терористична организация.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Този човек, който ред би сътворил,
  такъв в страната още не се е родил.

 21. 21 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Дойдохме си на думата, всичко е заради това кой как ще се облажи от еврофондовете.
  —цитат от коментар 12 на svetlyobg


  Да, обаче Да БГ, Мая, Курнела, Радефф и сие обясняват, че те не били такива. Нямало така да правят. На кой ли да вярваш, като става въпрос за пари?

 22. 22 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  [quote#21:"nema_labavo"][/quote]
  Да, обаче Да БГ, Мая, Курнела, Радефф и сие обясняват, че те не били такива. Нямало така да правят. На кой ли да вярваш, като става въпрос за пари?


  Най-малко на мутрата трябва да се вярва.

 23. 23 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Когато тези, които разпределят порциите в държавата и държат обръчите от фирми, ми заговорят за еврофондове се хващам за кобура и ме побиват тръпки, а коато се сетя как от Турция ми идват с рейсове и ми определят съдбата на държавата, направо ми се иска да извикам: "Българино не ме гледай умно, най-големите измамници са те яхнали, а ти доволно квичиш под напора им, само защото си мислиш, че утре, айде вдругиден ще те оправят и ти ще си богат, умен и карсив!" Това го има само в рекламите са бизнесите – пирамиди! Този протест е инспириран от лудия Радев и от престъпника Божков, и яхнат от Манолова, БСП, Трифонов и платеното трио!

 24. 24 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  Българската Хисбула (гара Буново)!

 25. 25 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  ДПС – Българската Хисбула!
  Вижте Ливан и ще разберете какво се случва с една страна, в която се допусне етническа мюсюлманска организация да се превърне в партия и да ви нарежда дневния ред! Майка плаче, както се казва!

 26. 26 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dimiter Monev":

  Това е ясно, не съм го и твърдял. Въпроса е, защо да се вярва на другите?

 27. 27 Профил на Ganchev U
  Ganchev U
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Депутатите отново на работа:" Не се накрадоха!

  G.
 28. 28 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  +++++++++++++++++++++++

 29. 29 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Сопола на пияна глава обясняваше преди години, че той раздава порциите.

  Сега продължава в този дух.

  Гешеф търси нещо по полето.

 30. 30 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 563 Неутрално

  България това е Прокуратурата. Който я държи, той ще управлява. Включително и еврофондовете.

 31. 31 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 759 Неутрално

  ДпС има съвсем конкретен план за всички фондове, не само европейски, ами и национални, общински и частни. Има планове и за ДДС-то, и за акцизите, за общинските терени и собственост, за МВР, за ДАНС, за прокуратурата и съда.
  Има палн и за всичката рая. Има план и за газопроводите, за пристанищата и за летищата и всичката земеделска земя.
  И не е лут тоя дето яде баницата. Лут е тоя дето му я дава.
  Въпрос на избор!

 32. 32 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Нали ДПС беше създадена и контролирана от КГБ, как ще коментирате позицията им.
  Първо тази антибългарска партия трябва да бъде забранена и заличена, апосле да се погнат всички затрили Българя през последните 30 години. И когато това стане, вече може да се мисли за всичко друго.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK