На живо

Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

Избрано от редактора

Днес бе пиковият 56-ти ден от началото на протестите срещу управлението и с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.


Протестът започна от сутринта пред бившия Партиен дом, където депутатите се събраха за първото след лятната ваканция заседание, но продължи и след полунощ. Пред депутатите президентът Румен Радев призова за оставка и предсрочни избори. Управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти бойкотираха изказването му като излязоха от пленарната зала. След това ДПС призова за оставката и на президента. В края на работния ден ГЕРБ съобщи, че е успяла да събере общо 127 гласа подкрепа за проекта си за нова Конституция, с което управляващите си осигуряват поне още два месеца парламентарен живот.


Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Юлия Лазарова
Протестът продължи в тъмните часове на деня (часове след извеждането на депутатите от сградата) като сградата на бившия Партиен дом бе обстреляна с димки, фойерверки, пиратки и бомбички. МВР разпозна в извършителите членове на футболни агитки, за които "организаторите е трябвало да знаят".


Развитието на политическите събития и хода на протеста от сутринта до 18 ч. можете да проследите тук.


Събитията на площад "Независимост" можехте да следите в реално време във видеото, излъчвано от общинския съветник на "Демократична България" и журналист Иво Божков.


Задържани са над 60 агресивни

При масови безредици има пострадали от двете страни, но полицаите са тук за да пазят институциите, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов на извънреден брифинг час след полунощ.


Над 60 най-агресивни участници в протеста са задържани като за целта протестиращите са били разделени на три групи, поясни той. По думите му има пострадали и сред протестиращите, и сред полицаите. Не приемаме опитите за противопоставяне между полицията и българския народ, подчерта полицейският шеф.


"Поздравявам хората, които протестираха мирно и бяха разочаровани от спрейовете и ваденето на павета, те се отстраниха . Границата беше премината от агресивни няколкостотин лица, които изчакаха тъмните часове на нощта", добави той.


Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Юлия Лазарова


Силовият вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов призова президента и върховен главнокомандващ Румен Радев "ако не като президент, то поне като български офицер, да защити полицията, която е подложена на безпрецедентен терор, от страна на платени групи от хора, които нямат нищо общо с протестите на нормалните български граждани".


В социалната мрежа "Фейсбук" Каракачанов написа, че като българин и като вицепремиер по сигурността застава твърдо зад действията на българската полиция за "озаптяване на провокаторите". Според него "на българската нация е нужна не кръв, а диалог". Каракачанов публично призова и премиера Бойко Борисов "да застане зад действията на полицията и да разпореди необходимите законови мерки да възстанови реда в държавата".


С бърз щурм полицията освободи и градинката пред Народния театър. Там се бяха събрали петдесетина младежи, които хвърляха бомбички по силите на реда.


Около 300 души са останали между сградите на БНБ и Народното събрание към този час.


Част от щитовете на полицаите са повредени от бомбичките, видя репортер на "Дневник".


Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов напрежението е било предизвикано от представителите на футболните агитки. "За нас е ясно кои са хората и мога да ви кажа, че действията им са абсолютно режисирани. Опитвам се да сме безпристрастни, те търсят кръв. Полицаите са живи хора. Организаторите, които се разграничават, няма как да не са знаели", заяви Иванов пред Нова телевизия


Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Юлия Лазарова

Кой провокира напрежението

По данни на свидетели нарастването на напрежението е започнало малко след 21:30 ч. от представителите на футболни агитки. За последното свидетелства, че все повече на протеста се чуваше: "Еничари" и "Бойко, к***о". Според журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова в един момент протестът се е разделил на две и пред централния вход на бившия Партиен дом са останали хора, които не искат да бъдат снимани, да говорят и прикриват лицата си, докато останалата част от протеста се е изместила встрани. Към полицията летяха бомбички, фойерверки, камъни и други предмети

Полицията навлезе агресивно в тялото на протеста - хората бяха изтласкани към ул. Съборна на юг и към пл. "Ал. Батенберг" на изток. Има и сблъсъци.


Към 23.30 ч. цялото каре между бул. "Мария Луиза", ул. "Съборна" и бул. "Дондуков" е свободно от гражданско присъствие. Хора има единствено от страната на БНБ и Археологическия музей.

Жена призовава полицаите да си свалят щитовете. "Нали сте с нас?! Бъдете с нас!" призова тя, но не предизвика ответна реакция. Последваха викове "Не ви ли е срам?!".


Сред протестиращите в този периметър беше забелязана Мая Манолова. - лидер на движението "Изправи се", която предпочете кариерата на извънпарламентарен политик пред това да бъде омбудсман.


Междувременно полицията отправи предупреждение към присъстващите да се разпръснат, а водното оръдие излезе на позиция. Полицейският кордон върви по линията на тротоара.


Участници в протеста пуснаха димки.

След поредица от фойерверки, които припламнаха над главите на протестиращите и полицията пред бившия Партиен дом, силите на реда отцепиха агресивната група от протеста. Те поеха контрола над цялото пространство като избутаха протестиращите изцяло към страната на президентството. Очевидно идеята е цялото Ларго да бъде освободено.

Репортер на "Дневник" видя десетина коли и камионетки на жандармерията да се насочват по улиците "Раковски" и "Дондуков" към Ларгото с включена сигнализация.


На кръстовището на "Дондуков" и "Раковска" полицай се обърна към колега, опитал да обясни на шофьор, че не може да мине към Ларгото, с думите: "Колега, няма какво да обясняваш. Ври държавата".


Ври държавата


анонимен служител на МВР

Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Георги Кожухаров


На входа на Партийния дом полицията се активизира и бързо изтласка агресивните протестиращи и освободи по-широк периметър. Всички цивилни са изтласкани отвъд тротоара, а полицаите го охраняват в плътен кордон. Към тях летят бутилки, пиратки и бомбички.


На площада остават предимно млади мъже, а полицията постепенно разширява охранявания периметър въпреки че почти непрестанно е под обстрела на бомбички. Един млад мъж беше издърпан зад полицейския кордон.


Към 22.25 ч. основната част от хората са от страната на президентството и около фонтана, а цялото пространство пред площада на бившия Партиен дом е освободено. Обстрелването с бомбички обаче продължава и дори се засилва, а полицаите се противопоставят като изграждат заслон с щитовете.


Палатките при президентството вече ги няма. Обитаващите ги ги изнесоха от района на конфликта.


Вижда се висок камион с пуснати лампи, вероятно водно оръдие, но пътят му е препречен от палатките на майките на деца с увреждания от "Системата ги убива"


Бомбички гърмят върху щитовете над главите на полицаите.

Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Лора Филева


Въпреки че мнозинството от хората все още остават в района на площадите "Независимост" и "Батенберг", край старата сграда на Народното събрание на пл. "Цар Освободител" също има засилено присъствие на силите на реда, видя репортер на "Дневник". Те са наредени в три редици, като държат в ръцете си каски. Не се виждат шлемове. За да се премине към района на катедралата "Св. Александър Невски" трябва да се заобиколи през градинката с паметника
на "Св. Климент Охридски".


Почти всички коментират засиленото присъствие на полицията наоколо.

Нова канонада от бомбички и пиратки пред централния вход на новата сграда на Народното събрание. Тя беше последвана от скандирания "Българи, юнаци", познати от футболните мачове.


Вижте още кадри на Иво Божков


Писателят Захари Карабашлиев сподели във "Фейсбук" видео от пространството пред БНБ, където обстановката е по-спокойна. Участниците вдигат над главите си телефоните с включени фенерчета и така заявяват присъствието си на протеста.


В този час редиците на полицаите се подсилват от допълнителни сили, а атаките с бомбички срещу тях се засилват. Според репортер на "Дневник" бомбичките са от тези, които обикновено се хвърлят по мачовете. Над 50 бомбички полетяха към полицаите за последния половин час, свидетелстват очевидци. Те казват, че това е дело на провокатори


Вижте кадри на "Дневник" на живо от мястото на събитието:


Пиратки полетяха към полицаите

Речите от трибуната на протеста приключиха, но хората не се разотиват. Не се чува и изпълнение на националния химн, което обичайно бележи края на изказванията и начало на шествието към Орлов мост.


Няколко пиратки полетяха към полицаите, охраняващи Партийния дом и паднаха зад гърбовете им.


Полицаите на първа и на втора линия вече са с каски, а щитовете са над главите им.


Мощна бомбичка избухна пред главния вход на сградата. Последва друга - в краката на полицаите. Няма пострадали.


Чуват се мощни освирквания, но и много хора си тръгват.


Взривовете на още няколко мощни пиратки, хвърлени към силите на реда, отново повишиха градусите на напрежението. Група участници в протеста, между които и адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио", опитват да направят жива верига между протестиращите и полицаите.


Мъж викаше на хората в тази част на площада: "Отдръпнете се", докато извеждаше друг мъж, който се държеше за главата. Обстрелът с бомбички и пиратки продължава, но всички те падат зад гърбовете на полицаите.


Това е най-неосветеният участък на протеста. На пл. "Александър Батенберг" около БНБ и Националната художествена академия обстановката е видимо по-спокойна, чува се музика, хората разговарят и се разхождат.

Бизнесмен: Обгазяват и ослепяват децата ни

Изпълнителният директор на "Хиполенд" Мариан Колев съобщи, че 17-годишният му син е бил напръскан с лютив спрей от полицай на протеста днес.


Във "Фейсбук" бизнесменът иронично благодари и на министъра на вътрешните работи, наредил "да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст, чиято единствена вина е, че не са съгласни повече да живеят в страх и сляпо подчинение и имат смелостта открито да отстояват позицията си". Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 човека, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите включително на хората, които днес ни "пазят", обгазявайки и ослепявайки децата ни, написа Колев. Вече без ирония той благодари на лекарите, оказали първа помощ на сина му.


Задържан е лидерът на "Възраждане"

Задържан е лидерът на "Възраждане " Костадин Костадинов. МВР потвърди съобщението на партията като го назова само с инициалите му и посочи възрастта. От съобщението се разбира, че той ще бъде принудително отведен във Варна. "К. К. (41 г.) от Варна е задържан днес в столицата. Задържането е в изпълнение на постановление за принудително довеждане от следовател по описа на Окръжната следствена служба - Варна. К. К. ще бъде конвоиран", се казва в съобщението.


По-рано днес СДВР съобщи за над 35 задържани на протеста, като описа повечето от тях като представители на "политическа партия, за която прокуратурата поиска отмяна на регистрацията" и така подсказа, че вероятно става дума за членове на "Възраждане".


В позиция на политическата формация до медиите се казва, че "арестуваните симпатизанти на Възраждане са седем човека и нито един от тях няма криминална регистрация".

Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Георги Кожухаров


Докато в предишни дни в този час обикновено протестиращите тепърва започват да се събират, днес не е така - в посока към университета хората са до сградата на Националната художествена галерия, а в обратната достигат до средата на сградата на Министерския съвет.


С всяка следваща мотриса на метрото към площад "Независимост" идват още хора, наметнати със знамена, видя репортер на "Дневник". Има млади, възрастни, деца с велосипеди. Присъстващите спазват дистанция. Някои от тях носят бели тениски с надпис "мутри вън", какъвто беше призивът за днес.


Под колоните около главния вход на Министерския съвет има струпани служители на жандармерията с щитове и каски, но за момента не са се екипирали. На всички подходи към площада има полицаи, които проверяват чантите на желаещите да се присъединят към протеста. Полицейски кордон има и пред служебния вход на Министерския съвет.


На практика около целия площад има непрекъсната верига полицаи със свалени щитове и каски.


Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Георги Кожухаров

"Тук ще се увеличаваме до победата на нашето въстание, ако до утре няма оставка", това обяви Велислав Минеков от трибуната на "Отровното трио" пред събралите се на площада между президентството и бившия партиен дом.


Освен събралите се на площад "Независимост" хиляди хора се движат в пространството до Орлов мост.

Сигурно е, че отиваме категорично към по-добро, а това не го е имало никога, заяви пред присъстващите банкерът Мартин Заимов, който в миналото беше шеф на управление "Емисионно" в БНБ и отговаряше за функционирането на валутния борд. По думите му "въпросът вече не е за оставка, а "кога" и "как". Мотивацията ни е "сега" и "тук", но трябва още малко търпение. Убеден съм, че ще стане. Оставка!", завърши словото си той.


Въпросът вече не е за оставка, а кога и как. Сега. И тук.


Мартин Заимов,

банкер

Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Георги Кожухаров


"Бойко, чакаме те на площада! Излез, не се крий!" - призова участничка в протеста от микрофона. Тази вечер изказванията започнаха над два часа по-рано от обичайното, а броят на желаещите да произнесат слово пред множеството не секва. Призивът на ораторката идва след като по-рано днес премиерът Борисов не дойде на официалното откриване на парламентарната сесия в новата зала за заседания в бившия Партиен дом. БСП отправи официална покана към премиера да се присъедини, но това така и не стана.

Вижте кадри от протеста, заснети от фоторепортерите на "Дневник"


Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Юлия Лазарова


На протеста в София след многократни призиви полицаите от защитния кордон пред Партийния дом си свалиха щитовете и шлемовете. Жестът идва след множество сблъсъци през деня и оповестени от СДВР данни за над 100 полицаи, на които е оказана медицинска помощ. Какво съобщи ръководството на столичната дирекция на полицията вижте тук.

Протест с метли в Никозия

Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Иво Христов


Под мотото "Изметете ги" протестираха българи, живеещи в Кипър пред посолството на България в Никозия, съобщиха за "Дневник" участници. Десет български граждани, въоръжени с метли, и с единствен призив към нашите сънародници в България: да обединят усилията си и незабавно да изчистят България от Борисов и Гешев. Още днес", заяви Иво Христов. Участниците в протеста в Кипър съобщават, че са посетили и представителствата на Европейската комисия и Европейския парламент в Никозия, където са оставили будилници, "за да ги събудим от дълбокия им сън".

Световните агенции съобщават за протеста

Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Георги Кожухаров


Световните агенции отразяват антиправителствения протест в София и сблъсъците между демонстрантите и полицията.


Хиляди българи се събраха днес пред парламента в София в един от най-големите протести по време на продължаващите от два месеца демонстрации с искане за оставка на премиера Бойко Борисов, предаде Ройтерс. Агенцията информира за избухналите сблъсъци между протестиращи и полиция, която е използвала лютив спрей и е задържала няколко души.


Хиляди демонстранти скандираха пред парламента "Оставка!" и "Мафия" по адрес на консервативния министър-председател Бойко Борисов. Най-малко 16 души - протестиращи и полицаи, са били обгазени и са настанени в болница, според службата за спешна помощ, допълва "Франс прес". Съобщава се също, че главният ГКПП между България и Румъния е бил блокиран от протестиращи.


Това беше най-голямата демонстрация от избухването на антиправителствените протести преди близо два месеца, отбелязва Асошиейтед прес

Вече 10 часа продължава протестът

Ден 56: Ври държавата - агитки в атака, сблъсъци и множество арестувани (хронология)

© Максим Караджов


Вече десет часа продължава протестът пред бившия Партиен дом, където от днес се провеждат пленарните заседания на Народното събрание. Хиляди хора продължават да скандират "Оставка" на площад "Независимост" при засилено присъствие на полицията. Очаква се броят на протестиращите да продължи да нараства с края на работния ден.


Гледайте по-долу първата част от видеото, излъчвано от общинския съветник от "Демократична България" Иво Божков:


Как се стигна дотук

Днес е пиковият 56-ти ден на граждански протести срещу корупцията в управлението.


Протестите по дати:

 • 7 юли - Христо Иванов дебаркира на плажа "Росенец"
 • 8 юли - президентът иска сваляне на охраната на Доган и Пеевски
 • 9 юли - прокурори и въоръжени нахлуват в президентството
 • 9 юли - първи протест, свикан от "Правосъдие за всеки"
 • 29 юли - на "Орлов мост" е разпънат първият палатков лагер
 • 1 август - полицията блокира буса на "Системата ни убива"
 • 7 август - нощен опит на полицията да вдигне блокадите
 • 13 август - първа блокада пред Румънското посолство
 • 17 август - ГЕРБ депозира свой проект за Конституция
 • 24 август - Гешев свиква национално съвещание на прокуратурата
 • 31 август - акция "Широко затворени очи" пред представителството на ЕК
 • 2 септември - Велико народно въстание


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK