На първо четене: ще може да се гласува машинно и с бюлетина

На първо четене: ще може да се гласува машинно и с бюлетина

© Юлия ЛазароваНа първо четене с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти" депутатите одобриха промени в Изборния кодекс, с които в секциите с над 300 избирателни освен задължително машинно гласуване остава възможността и за хартиена бюлетина. Решението беше очаквано, тъй като предложенията на управляващата партия вече бяха одобрени от правна комисия. Ако текстовете бъдат одобрени и на второ четене, с машини и бюлетини ще може да се гласува на парламентарни и президентските избори, които предстоят догодина.


Критики към машинното гласуване на ГЕРБ


БСП отдавна е заявила позицията си, че настоява за въвеждане на изцяло машинно гласуване, защото иначе според социалистите се обезсмислял опитът да се ограничи купуването на гласове, а гласоподавателите щели да бъдат призовавани да използват хартиените бюлетини. Цвета Караянчева от ГЕРБ аргументира, че в условията епидемия от коронавирус машините трябва да се дезинфекцират често и да се повредят:


За мен лично гласуването само на машини е проблем. Ще ви кажа защо: предвид извънредната епидемична обстановка тези машини ще се дезинфекцират, възможно е и да се повредят


Цвета Караянчева,

председател на Народното събрание
При изказването в залата имаше подвиквания и тя допълни: "Добре, пръскайте си телефоните по няколко пъти със спиртни препарати и ще видите за какво става дума". Другите аргументи на Караянчева гласуването да не е само машинно са комфортът на хората, които не са свикнали да боравят с технологии и ще се затруднят да гласува, а чакащите можело да се откажат да гласуват. Последното беше контрирано от други народни представители, че и без машини хората стоят на опашки, за да дадат вота си.


Йордан Цонев от ДПС заяви, че депутатите от партията няма да подкрепят предложенията на ГЕРБ, защото с тях се прехвърля цялата отговорност за купуване на машините на ЦИК, вместо на държавата. Това е и мотивът на подалата оставка като председател на централната избирателна комисия Стефка Стоева да напусне поста си. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ допълни критиката с това, че текстовете не давали яснота как ще се поддържат и охраняват машините за вота.


Явор Божанков от БСП продължи с критиките, че с текстовете компютърната обработка на данните от гласуването се възлага на държавната фирма "Информационно обслужване", като обяви, че не приема аргумента за промяната, че досега обществената поръчка за услугата се е печелила от един и същи изпълнител.


ГЕРБ и провеждането на избори за Велико народно събрание


ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна. Точката как ще се гласува за Велико народно събрание не беше дебатирана от депутатите в пленарна зала.


Избори при извънредна епидемична обстановка


Предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс предвиждат още при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден.


Депутатът от БСП Тодор Байчев каза, че текстовете само удължават изборния ден, но не предлагат решение за организационните предизвикателства при вот в условия на епидемична обстановка. В хода на дебатите председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще предложи на второ четене тази точка да отпадне и изборният ден да не се удължава.


Отхвърлените предложения на ДПС


С гласовете на останалите парламентарни партии предложенията на ДПС за промени в Изборния кодекс бяха отхвърлени. Красимир Богданов от "Обединени патриоти" обвини ДПС, че при наближаване на избори правят едни и същи предложения за промени в изборния закон и мнозинството отхвърли вече познатите идеи за промяна при праговете на преференциите, отпадане на ограничението за разкриване на секции в чужбина, за агитация на чужд език, за отпадане на уседналостта, за видеонаблюдение в избирателните секции, за отменяне на задължителното гласуване и опцията "не подкрепям никого". (За предложенията на ДПС четете тук.)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK