Опозицията на Нинова в БСП я обвини, че готви нечестни избори за лидер на партията

Валери Жаблянов, депутат от БСП

© Юлия Лазарова

Валери Жаблянов, депутат от БСПДепутатите в Народното събрание днес не събраха кворум, за да проведат заседание, като една от причините е в бойкот от страна на депутатите от БСП. Въпреки че не се регистрират, народни представители от социалистическата партия присъстваха в сградата в петък и двама от тях дадоха нарочна пресконференция. Целта им бе да обвинят лидера на БСП Корнелия Нинова в организирането на нечестни избори за нов председател на партията.


За да е оправдано даването на брифинг за вътрешнопартийни спорове, депутатите от БСП Валери Жаблянов и Красимир Янков, както и редовият социалист от Бургас Георги Тодоров обвързаха несъгласието си с приетите на първо четене промени в Изборния кодекс по предложение на ГЕРБ с несъгласието си с организацията на изборите в социалистическата партия.


"Не е възможно госпожа Нинова да претендира по отношение на честността на избора на държавата и обществото и да провежда избори в собствената си партия с такива средства", заяви Жаблянов пред журналисти в новата сграда на Народното събрание.
Поводът за атаката е, че на заседание централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП е отхвърлила исканията на тримата социалисти. А те са: да се публикуват избирателните списъци на партията, броя на секциите и местата за гласуване; комисията по избора да премахне подвижните секции за гласуване, да бъдат извадени секретарят на комисията по гласуване и един член от нея, които по думите на Жаблянов агитирали за единия от кандидатите. По думите на Красимир Янков подвижните секции не гарантирали тайната на избора.


Предизборната кампания за първия в историята пряк избор на лидер на БСП започна на 15 август. Самият избор ще се състои на 12 септември. Кандидатите са петима - сегашният лидер Корнелия Нинова, заместникът й Кирил Добрев и тримата, които дадоха пресконференцията: депутатите Красимир Янков, Валери Жаблянов и редовият социалист от Бургас Георги Тодоров.


Още за предстоящите избори в БСП - тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK