На живо

Ден 64: Десетки хиляди се възмутиха: Бъркате адреса на мафията (хронология)

Ден 64: Десетки хиляди се възмутиха: Бъркате адреса на мафията (хронология)

© Георги КожухаровДнес е 64-ият ден от началото на протестите с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Днес протестът започна от сутринта под мотото "Велико народно въстание 2". Засега атмосферата е спокойна и нагласата и на протестиращите, и на полицията е да не се допуска насилие, както стана преди седмица.


Репортаж от протеста през деня четете тук.


Политическите събития и коментари от деня проследете тук:
Какво съобщи МВР, четете тук.


Следете случващото се на живо във видеото, излъчвано от журналиста и общински съветник на "Демократична България" Иво Божков и "Господари на ефира":


В момента част от хората се разотиват, но пък пристигат други. "Отровното трио" съобщи, че към протестиращите в София се е присъединила група от Пазарджик, пристигнала току що.


Протестът днес бе съсредоточен на пл. "Александър Батенберг" в по-широкото и добре осветено пространство между Националната художествена галерия и Градската градина, а не пред бившия партиен дом, където станаха сблъсъците на 2 септември. Именно слабо осветеното пространство пред Партийния дом стана арена на атаки с бомбички и пиратки преди седмица, след което последва полицейска акция по разчистване на пространството.


Повечето от полицаите към момента също са свалили шлемовете и маските, едва 20-30 души са в готовност с щитове срещу евентуални провокации.

"Няма да си тръгнем, останете колкото искате, ще слушаме музика, обичайте се", каза пиар експертът Арман Бабикян от "Отровното трио" по повод предварителните предупреждения на полицията, че протестът има разрешение до 22 часа. В момента на площада звучи хитът на "Ахат" "Черна овца". Преди това прозвуча химнът на страната.

Някои от хората започват да се разотиват. Други обаче и след края на изказваният на ораторите остават в пространството между площадите "Независимост" и "Александър Батенберг". Обстановката е спокойна. От колоните звучат възрожденски песни.

С напредването на вечерта силите на реда са в бойна готовност. Сравнете кадрите, заснети около 21.30 ч. и час по-рано.


Ден 64: Десетки хиляди се възмутиха: Бъркате адреса на мафията (хронология)

© Георги Кожухаров


Ден 64: Десетки хиляди се възмутиха: Бъркате адреса на мафията (хронология)

© Георги Кожухаров

Велико Търново: Народът не е мафия

Антиправителственият протест във Велико Търново мина под мотото, че народът не е мафия. Демонстрантите затвориха с протестно шествие главната улица в града, съобщи БНР.


Няма да има бъдеще България без обществото и политиците да се обърнат към нормалното, протестите ще продължат под всякаква форма, заявиха пред паметника "Майка България" протестиращите жители на града.
Ето какво казаха участници в протеста пред репортер на радиото:


"Крайно време е да започнат нещата да се случват по правилния начин – да има работещи институции, хората да знаят, че има правосъдие, че има справедливост".


"Посланието ми е да бъдат просто българи, по-човечни и да чуват повече народа".


"Искаме промени, не ни удовлетворява на нашите деца да им завещаем такава държава".


"Не може ние да се срамуваме от това, че сме българи".

Горан Благоев призова Църквата да подкрепи протеста в името на морала

Мощно освиркване от страна на протестиращите предизвика споменаването на БНТ, като медиа която отразява проправителствено новините.


Журналистът и създател на предаването "Варя и общество" по БНТ Горан Благоев, в което представители на Светия Синод отказват да участват, призова митрополитите да застанат до хората на улицата.


Той призова Българската православна църква да остане крепител на морала и духовността, а не българските духовници да се страхуват да излязат на улицата. "Дай, Боже, на този площад да се твори бъдещето на свободна България, освободена от корупция, продажни политици и медии, България, за която да кажем: На многая лета!", каза Благоев от трибуната.


Веднага след изказването му прозвуча и "Многая лета"

Със светнати фенерчета протестиращите показват колко са много


И Мизия, Тракия и Македония са срещу този диктатор, обяви от трибуната архимандрит Дионисий, който е редовен участник в протестите, но е в конфликт със Светия Синод. . Той допълни, че полицаите правилно са обърнали гръб на Народното събрание (сградата се пада зад гърба им) и на тази корумпирана власт, като остава и да се присъединят към народа срещу нея.


Със светнати фенерчета на телефоните си хилядите на площада демонстрират колко са много, като на спират да скандират "Оставка"

Ден 64: Десетки хиляди се възмутиха: Бъркате адреса на мафията (хронология)

© Георги Кожухаров


Протестът в София вече доближава по масовост този от 2 септември, като продължават да идват още хора. Обстановката е спокойна.

В Русе протестираха и срещу мръсния въздух

Протестиращи срещу замърсяването на въздуха в Русе и срещу управлението на България блокираха тази вечер движението в района на ГКПП "Дунав мост", съобщи БТА. Така 30 г. след падането на тоталитарния режим на Тодор Живков русенци се оказват отново пред същия проблем - промишлено замърсяване на въздуха, което беше причина и за първите протести срещу тоталитарното управление.


Участниците в недоволството спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край граничния пункт. Част от тях бяха облекли тениски с надпис "Мутри вън", а други - "Мръсният въздух ни убива".


По повод на замърсяването на въздуха в града кметът Пенчо Милков (БСП) заяви преди ден, че държавата не оказва необходимото съдействие за решаване на проблема. Той каза още, че наскоро е получил писмен отказ от министъра на околната среда и водите за закупуването на мобилна станция за анализ на качеството на въздуха. В писмо до централната власт кметът настоява да се установят замърсителите и в най-кратки срокове да се осигури адекватна, модерна и мобилна техника за анализ на качеството на въздуха в града. Общинският съвет подкрепи искането на кмета.


Несъгласните с властта във Варна правят колекция от касови бонове от заредено минимално количество гориво от бензиностанциите на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки, информира БНР. Специално табло бе поставено за тази цел до арт инсталацията с авариралата тръба. "Марешки изтъргува гласовете на партия "Воля" в подкрепа на Конституцията срещу концесия на плаж "Кабакум", гласи надпис, залепен на паното. От палатковия лагер призовават "всеки решил да "подпомогне" бизнеса на политика да залепи касова бележка или фактура.


В този час протестиращите преминават в шествие през централните улици на града.

В сравнение със същият час на първото Велико народно въстание, провело се на 2 септември, хората са доста по-малко. За разлика от онзи протест, на койт овъв вечерните часове се стигна до хвърляне на бомбички и сблъсъци с полицията, сега почти няма семейства, тийнейджъри и деца, които си играят между възрастните.


Имаме сведения за подготвяни провокации и днес, каза адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Според него и днес МВР "няма да си мръдне пръста", за да ги спре.


Ден 64: Десетки хиляди се възмутиха: Бъркате адреса на мафията (хронология)

© Георги Кожухаров

Вижте на живо кадри от протеста:


Представители на над 45 града са на площада, според организаторите

Ден 64: Десетки хиляди се възмутиха: Бъркате адреса на мафията (хронология)

© Георги Кожухаров


На площада има хора от над 45 града, съобщиха организаторите. Според тях продължават да се спират автобуси, идващи от страната.


Организаторите опровергаха слуховете, че на КПП-тата на подстъпите към протеста не се пропускат хора. Те призоваха присъстващите да съобщят на своите познати и приятели, че това не е така.


Дунав мост е затворен от протестиращи, беше съобщено на протеста, като новината беше посрещната с аплодисменти.

Протестите започнаха като анархо-левичарски, но вече има разграничаване

Месеците на протести имат за резултат ерозия към правителството, парламента и на политическата подкрепа на ГЕРБ. Това коментира пред БНТ управляващият партньор на социологическата агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Останалите политически играчи, по думите й, са в процес на наместване.


Ако тази картина се запази, следващото управление ще е от поне три коалиционни партньора, прогнозира социологът и постави въпроса за това кои политически сили имат сходни политики, които да постигнат желаната от протестиращите демократизация.


"Фалшивото единство няма как да доведе до положителен резултат"


Боряна Димитрова,

Алфа Рисърч


Според социолога протестите започнаха и се развиха "под знамето на агресивно налагана теза на анархо-левичарството и различни сили и групи да бъдат опаковани така, че в следващ момент да носят бонуси на определени политически сили". някои дори казвали, че нямат значение възгледите и политическите биографии, а важното е да се участва в протеста.


"Фалшивото единство няма как да доведе до положителен резултат и затова правилно има разграничаване на отделни платформи и групи граждани. Това е нормален процес на обособяване на различни политики", каза Димитрова.


До този момент днешният протест е относително ограничен и мирен, основно това са представители на средната класа, които не са революционери, на работа са и не могат да прекарат целия ден на протеста, коментира Димитрова. И добави, че провокаторите обичат сенките и тъмнината и няма да се изявят през деня.

Ден 64: Десетки хиляди се възмутиха: Бъркате адреса на мафията (хронология)

© Георги Пауновски


Пред официалният вход на новата сграда на парламента полицията е инсталирала четири двойки високоговорители. По тях вероятно ще се отправят предупреждения към протестиращите, ако отново се стигне до хвърляне на пиратки и бомбички по полицията, както стана на 2 септември.


За момента хора има само около фонтана пред президентството. Там са и тонколоните, по които вървят познати хитове, както и такива с позната мелодия, но с призив Борисов да си ходи. За разлика от предишните протести, няма сцена.

Ден 64: Десетки хиляди се възмутиха: Бъркате адреса на мафията (хронология)

© Георги Кожухаров


На площад Независимост започнаха да се събират участниците във второто вечерно издание на Великото народно въстание. Така се наричат планираните като най - масови протести с искане на оставката на правителството и главния прокурор. При първото "въстание" на 2 септември се стигна до безредици и сблъсъци между полиция и протестиращите.


"Въстанието" започна в 8 ч. сутринта, но по обед броят на участниците му значително намаля.


В този час на площад Независимост започнаха да се събират участниците във вечерната част.


На всеки от подходите има КПП- та като се проверяват чантите на пристигащите, но не се прави претърсване, като преди мачовете. Изземват се спрейове и дезодоранти


3.5 тона дезодоранти, червила и парфюми са конфискувани, каза току що Арман Бабикян от Отровното трио.


Той съобщи, че са спирани автобуси са пълна проверка, която е отнемала часове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK