Изчистване на списъците и още промени за честни избори, които ГЕРБ не предлага

Изчистване на списъците и още промени за честни избори, които ГЕРБ не предлага

© Цветелина Белутова, КапиталИзчистване на избирателните списъци, нов начин на преброяване на бюлетините, по-кратък изборен ден, решаване на проблема с недействителните гласове - това според експерти са основните промени в изборните правила, които трябва да се направят, за да са честни изборите. Като следващи стъпки, макар и не по-маловажни, те посочват промени в избирателната система и отпадане на възможността един кандидат да бъде включен в две листи.


Предложенията им се разминават почти изцяло с идеите, заради които ГЕРБ отвори отново Изборния кодекс седем месеца преди редовните парламентарни избори. Управляващите искат да отменят машинното гласуване, което според действащите разпоредби през март догодина трябва да е единствена опция в секциите над 300 избиратели, и да дадат за избор да се гласува или с машина, или с хартиена бюлетина. Другата голяма предлагана поправка е свързана с идеята на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание - регламентира се, че избирането на половината депутати в него ще става с мажоритарен вот в един тур, а на другата половина - с пропорционални партийни листи.


Промените, внесени от мнозинството, минаха спешно на първо четене, а днес ще бъдат окончателно гласувани от водещата правна комисия преди да стигнат до пленарната зала за второ обсъждане. Нито в начално внесените текстове, нито в редакциите между първо и второ четене има предложения, свързани с изчистването на избирателните списъци от т.нар. мъртви души или с промени в начина на отчитане на гласовете, които изборните експерти смятат за ключови.


Ред в списъците
Или активна регистрация за гласуване, или въвеждане на избирателен адрес - това са вариантите за разрешаване на проблемите с избирателните списъци, които в момента са правят на база на информация за постоянен адрес.


Според Цветозар Томов, който е бивш член на Централната избирателна комисия, около 1.5 млн. души фигурират в списъците в страната, а нямат право да гласуват. Става въпрос основно за хора, които живеят в чужбина, но и за починали. Така се създават възможности за злоупотреби, които трудно могат да се докажат, посочва той. Друг важен детайл е, че се вдига прагът за избирателна активност от 50%, която е необходима, например, за да има избран президент на първи тур.


Вариант е да се създаде изборен регистър, при който хората да посочат адреса, на който ще гласуват, а това може да стане при преброяването на населението догодина, смята Цветозар Томов.


Според изборния експерт Стоил Стоилов списъците с гласувалите на последните три вота могат да се вземат като основа, а два месеца преди изборите хората, желаещи да упражнят правото си на глас - да се допишат. Така ще се види и реалният брой избиратели в конкретни секции - по негови данни в 85% в секциите в Габрово на последния вот са гласували под 300 души.


Промени в отчитането


Отчитане на резултатите от вота не от секционните избирателни комисии, а в преброителни центрове, е друга необходима промяна в изборния процес, смятат експерти. Според Цветозар Томов в тях бюлетините могат да се броят машинно чрез системи за оптично сканиране. Така ще се елиминира човешкият фактор.


Стоил Стоилов смята, че продължителността на изборния ден може да бъде намален с два часа - до 17, вместо както сега до 19 ч,. Така, според него, ще има време да се карат бюлетините в регионални преброителни центрове и да се броят от други хора. Той даде пример, че това няма да намали активността, тъй като има секции - като тези около Трън, в които избирателите са 67-68 души.


Според изборния експерт е необходим нов подход при подбор на изборната администрация - в нея да влизат не излъчени от партиите членове, а добре обучени кадри, които във всекидневието имат професии с авторитет. Той смята, че е по-разумно парите, които държавата ще похарчи за машини за гласуване (между 45 и 50 млн. лева по първоначални данни) да бъдат пренасочени за тази цел.


Недействителни гласове и други проблеми


Според Цветозар Томов трябва да бъде решен проблемът с недействителните гласове и за това може да помогне машинното гласуване. Според цитирани от него данни недействителни през 1997 г. са били 0.7% от гласовете, а през 2017 г. - десет пъти повече, или около 7%. По думите му обаче машините с директно запаметяване на вота нямат голям престиж и трябва да се разреши и купуването на машини за оптично сканиране на бюлетините - т.е. хората да гласуват на хартия, но отчитането на резултата да става чрез машини.


Друга необходима промяна - според експерта - е отпадането на "циничната и антидемократична процедура", според която един кандидат може да участва в две листи. Според Стоил Стоилов трябва да се върви към промяна в изборната система у нас и тя да бъде като немската, например - местата за партиите в парламента да се разпределят според пропорционалния вот, но половината от хората, които ги заемат, да бъдат избрани мажоритарно.


Според Цветозар Томов трябва да се въведе дистанционно гласуване за българите, които живеят в чужбина - то да не е електронно, а по пощата, какъвто добър опит има в други страни.


И двамата смятат, че са необходими и други съществени промени в изборното законодателство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Лъжите на придворният слуга и изборен стъкмистик Константинов: В Европа такова нещо като машинно гласуване няма. (Какво пропуска старчето: няма, защото в Европа е немислимо и недопустимо да се манипулират избори. Следователно разходи за машинно гласуване са излишни. Дори и съмнение за манипулация не се допуска. Затвора е неизбежен, ако някой се опита да манипулира.)
  Възможно ли е да има машинно гласуване на следващите избори и какви са правилата при такъв тип вот - това коментира изборният експерт проф. Михаил Константинов пред БНТ. (Не случайно в БНТ. Машинно гласуване изисква специални процедури на производство на машините и сертифицирането им от международни сертифициращи организации с цел недопускане на манипулации. Невъзможно е след това да се пипа софтуера. Прилага се в тъпи държави по инициатива на ООН, примерно, където е очевидно, че местните мафии с автомати принуждават хората да гласуват по техни указания или държави като Индия, където много хора не могат да четат и пишат, за да се гарантират честни избори. Значи там можело а в България не може. Защо ли не се хакват машините в Индия?)
  Според сегашния закон във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машинно гласуване, обясни проф. Константинов. (Властта прави всичко възможно да не се допусне машинно гласуване. Това, че е внедрявано частично е да се замажат очите на хората, да се имитира, че се отговаря на бщественият натиск. Частичното въвеждане е безсмислено. Или изцяло или изобщо не трябва да се внедрява. Машинното гласуване е по лесно за ползване от неграмотни хора, при предварително провеждане на съответна популяризация/подготовка, както се прави и при хартиеното. Бабите и неграмотните по лесно се ориентират при визуално представяне, цветно, на екран, отколкото на хартия, където дори е по трудно за тях да се ориентират, взирайки се в хартията.)
  По думите му в исканията на протестиращите има противоречие - от една страна, те искат машинно гласуване, а от друга - веднага избори. (Другато му тъпо внушение. Веднага избори означава служебно правителство, което за три месеца винаги може да осигури машинно гласуване по всички секции в цял свят и съответната подготовка. Вече всички имат смартфони. Никой не може да се стресне от какъвто и да е екран.) За два месеца обаче няма как да се осигури тази логистика, обясни експертът. (И това не е вярно. Просто нужна е политическа воля. Желание. Ако има политическа воля, отдавна да е направено всичко. Само това е достатъчно доказателство, че изборите се манипулират. Да не говорим, че умишлено се забавя във времето, до невъзможност за прилагане на машинно гласуване - съществено доказателство, че изборите се манипулират.)
  Може ли да се осъществи машинен вот на изборите? Топката е в ЦИК.
  Машини за гласуване във всяка секция с над 300 избиратели. (Излиза, че в чужбина няма да се приложи машинно гласуване. Освен в циганските колонии, по границата между Полша и Германия, които изцяло ги контролира проклятието на България.)
  Машинно гласуване се прилага там, където хората са неграмотни - просто защото те не могат да попълнят документ, обясни експертът. Той даде пример с Индия, където на екрана на машината има картинки и портрети на кандидатите, тъй като там половината население е неграмотно, затова се гласува така. (Тук великият експерт си противоречи. Излиза, че в България е безсмислено, щото всички можели да четат и пишат. Но в Индия неграмотните не се страхували от екрана, а българските грамотни се страхували и в паниката си нямало да могат да се оправят с екрана. Но придворното професорче не засяга темата с организацията на машинно гласуване за стотици милиони гласоподаватели и наличието на политическа воля на индийското правителство спрямо мащабите на България и откровено липсата на политическа воля в българското правителство. Това, заедно с тупането на топката и глупавите мотиви, с които се размива темата е също доказателство, че изборите се манипулират.)
  „В Европа такова нещо като машинно гласуване няма. Категорично смятам, че трябва опцията за хартиено гласуване да се запази. Представете си, ако човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласува машинно, а машината все пак е вид компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време“, каза експертът. (Грубо внушение за отклонение от машинното гласуване. Всички имате възрастни роднини. Направете си експеримент и ги накарайте да ви изберат по смартфона, като отделите време да им обясните как става това. За тях това е доста по сложно, отколкото да се ориентират по екрана на машината за гласуване. Значи в Индия, неграмотните, които не са пипали компютър се справят, а в България грамотните не могат. В джунглите може а в България и българите в чужбина, където живеят само грамотни Българи, не може.)
  „Само в Естония гласуват по интернет, така че и това не е много разпространено. (Тук е пропуснал да обясни, че в Естония са въведени електронни паспорти отдавна, което е в основата на електронното им правителство, поради наличие на политическа воля. Наличието на електронни паспорти не позволява изборни манипулации, защото личните електронни идентификационни данни са в сложни връзки в автоматичен режим с много други данни на гласоподавателя и всяка неправомерна промяна води до реакция на системите, поддържащи електронното правителство, блокиращи неправомерната намеса. Машинното гласуване е много по лесно, отколкото се теглят пари от банкомат. Банкомат се хаква само, когато е подложен на целенасочена бандитска намеса, оставен незащитен в някоя тъмна част на улицата. Ако държавата допусне хакване на машина за гласуване, значи няма държава. Защото машинното гласуване освен машини е и организация, задължение на държавата. В случая еквивалент на хакването на банкомат при машиното гласуване е някой в избирателната секция да държи ръката на бабата и да я кара да натиска виртуален бутон, който бабата не иска. (В България политиците обслужват мафията и затова няма политическа воля. Тук от електронна идентификация властта бяга като от чума, защото електронното правителство свежда корупцията до нулеви показатели, както се случи в Естония и веднага ще лъснат приблизително 400 хиляди "мъртви" души, които проклятието на България лично по негова преценка разпределя при гласуването в крайната фаза на обработка на изборните данни от персонал, лично назначаван от ШИШИ във фирмата Информационно обслужване, където е и гад*ното професорче Мишо Константинов. ) Няма система, която да не може да бъде хакната и заради това повечето държави го избягват“, обясни проф. Константинов. (Лъжа!!! Избягват го тези държави, където има ред и върховенство на закона и е по евтино хартиеното гласуване. Избягват го и държави като България, превзети от мафия, която се е окопала във властта и честни избори са заплаха за мафията. Машинното гласуване не позволява да бъде хакнато, ако е доставено от контролиран от международни организации производител и се създаде съответната организация в държавата. Тук придворното професорче без да се усеща доказва, че държавата не може да създаде необходимата организация, защото просто няма работещи институции в полза на държавата и хората както и липсата на всякаква политическа воля за целта. Вече 15 и повече години се имитира, че ще се правят електронни паспорти. Четвърти обявен търг тихомълком се блокира. Умишлено инфраструктурата за електронно правителство се прави разпокъсана, за да не може да се организира смислено. Професорчето се прави, че не знае, че машинното гласуване е направено така, че не може да бъде хакнато. За да бъде хакнато, трябва във всяка машина поотделно да се пипне, което е невъзможно, защото технологично машините са направени така, че при пипане се самоумъртвяват, ако не разполагаш с кодовете за достъп. По силата на международни спразумения, производителите на машини не предоставят кодовете за достъп и всяка машна има собствен уникален код за достъп, съхраняван само при производителя. Хакването става при Мишо Константинов, където се прави окончателното преброяване - фирмата "Информационно обслужване". Там се прави добавяне/отнемане на гласове в сървърите, поддържани само от "Информационно обслужване". Там се вкарват в употреба мъртвите души, чиито ЕГН - та се съхраняват в дирекция ЕСГРАОН, изцяло под контрол на Сараите и се подават на "Информационно обслужване", също кадрово осигурявано от сараите - човечетата в Информационно обслужване, имащи право на достъп до данните, изпълнителният директор и целият борд на директорите са назначения на Сараите. Отговорник за назначенията в полза на Сараите е Спас Русев. Който иска да прави сверки - мисия невъзможна. Ще бъде "пипнат" така, че все едно яко ток и ковид са го ударили едновременно. Общественият натиск принуждава властта все пак да използва машинно гласуване. За да се запази възможност за манипулация на изборите се измисля схемата с комбинирано хартиено и машинно гласуване. Професорчето разполага с достатъчно информация, за да разпредели правилно машините по изборни секции съгласно избирателните нагласи. Още едно доказателство, че изборите се манипулират и оставка няма да има в никакъв случай, защото сараите ще загубят контрол върху манипулацията на изборите. Оправданието пред ЕС и САЩ е, че това е единственият начин да се спаси България от превземането и от Русия. И получава българската мафия подкрепа от ЕС и САЩ, за да ни задържи като територя в НАТО и ЕС. Другото не ги интересува - мафиотизирането на територията. В България след 44--та година до сега няма честно проведени избори с едно изключение, в зората на демокрацията. Случаят "Хиполенд" категорично доказва #КОЙ управлява - този/тази, който/ято поръча Гебрев и живее в Белгия. Известна е в средите на ДС с прякора МАДАМ. Работи тясно в обкръжението на вече престарели бивши величия на ДС. Един от тях беше шеф на най-секртния отдел отговаряш за физическо премахване на неудобни хора. Координираха го с Москва. От там получаваха Новичок и станаха известни пред света с така нареченият "български чадър". Тя поиска и бизнеса на Божков. Може би защото баща и (бивш първи човек на БКП на Врачанско) и издейства някога шефското място на спортния тотализатор. Сега е фигура с ключово значение за действията, целящи запазването на властта на тиквата. Загубят ли я, лошо се пише на синчето и ШИШИ.

 2. 2 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Герболяците пак готвят избори ала Бай Ганьо . Те всъщност други не знаят.

 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  "Според Цветозар Томов трябва да се въведе дистанционно гласуване за българите, които живеят в чужбина - то да не е електронно, а по пощата, какъвто добър опит има в други страни"

  Защо? За да пристигат пликове един месец след изборите и да се губят по пощите. Какъв е проблемът да се гласува онлайн? Щом човек може да пазарува и да прехвърля пари от сметка в сметка защо да не може да подаде един глас електронно? Колкото повече напредват технологиите толкова повече ще се доближаваме до пряка демокрация. Ясно е че ще дойде ден когато изборите ще са изцяло онлайн. Всичко останало ще е атавизъм.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Гневно

  Изборите са честни , когато служат на властта , така че се примирете ни казват......

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  "Според Цветозар Томов трябва да се въведе дистанционно гласуване за българите, които живеят в чужбина - то да не е електронно, а по пощата, какъвто добър опит има в други страни."

  Какво ще означава това на практика? Да дадем право на всички турски изселници от България в Турция и по света да гласуват за ДПС и партията на Местан?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  ”Изчистване на списъците и още промени за честни избори”

  Те са ГЕРБ и не правят такива неща”.

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  На всичкито отгоре тези кито са гласували с писма може да дойдат да гласуват и в България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  На всичкито отгоре тези кито са гласували с писма може да дойдат да гласуват и в България!
  —цитат от коментар 7 на Julian Mall


  На това разчитат БСП, затова е натискът за гласуване не в избирателна секция.

  Гласуване по интернет или с писмо си е врата за купуване на гласове, БСП мноо натискат за тези методи, познайте защо?

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  Изчистване на списъците преди избори, е голяма саможертва за всяка една управляваща партия...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  кОМУНИСТИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА могат да направят някакъв гешефт, че да спечелят ако не изборите, то поне да влязат в парламента! И с лека ръка решават да лишат от глас хората, които са в чужбина и да вменят някакво гласувани, което да могат да манипулират!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Този мафиотски преход най-накрая трябва да приключи с освобождаването на България и този път българският гражданин трябва да се осовободи сам а не да чака поредният "освободсител" от вън.
  —цитат от коментар 8 на Rocketman


  И кой е освободителя? БСП? Корнелия? Точно БКП-БСП направиха мафиотския преход, създадоха си техни олигарси, които приватизираха заводи.

  От бодлива роза на трън да се нахендрим!!!

 13. 13 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Провеждането на предсрочни избори или на редовни такива без машинно гласуване във всички секции и с хартиени бюлетини като алтернатива, ще бетонира статуквото. Партиите в сегашния си вид са едни абревиатури, ООД-та и ОПГ-та за изсмукване на обществен ресурс и източване. Така че без да се реформира изборното законодателство и без да се въведе ефективен граждански контрол върху институциите, няма никакъв смисъл от нови избори.

 14. 14 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цветозар Томов с неговите 99% вода в краставвицата. Mашинно броене на хартиени бюлетини, та машинно броене на хартиени бюлетини.
  Да, ама като беше член на ЦИК и отговорник за експеримента за машинно четене и броене , проведен на избори за президент 20616, къде му е докладът за това какво и как се е случило? Не го написа, чисто и просто.
  Mашинното броене има редица недостатъци.
  Първо, то не елеминира недействителните бюлетини по причина на грешки на избирарелите. На изборите през последните години има всеки път между 40 и 50 недеиствително бюлетини за партия? Какво значи това? Значи, че изборът е еднозначно направен от избирателя и е ясен за комисията, но избирателят или не използвал правилния знак ( X или V) или не го е поставил върху йвадратчето с номера а примерно отпред или зад илето на партията или - маргинално - донесъл си е от вкъщи нарочно червена или зелене химикалка. Години наблюдателските НПО искаме анализ на недействителнте бюлетини за да установим каква е основната причина за недействителност , чрез отваряне на чували и проверка на бюлетините, обявени от СИК за недействителни. Какво направи Цв. Томов за да има такъв одит докато бешечлен на ЦИК?
  Второ, оптично четене на хартиени бюлетини не може да стане със сегашните бюлетини. Например, тото-тто , което използва такива скенери, обясни много добре на заседанието на работната група за машинното гласуване, че се използва специална комбинация от цвят на отпечатаната мрежа (розова) на хартията и дължина на вълната на скенера , за да "види" само черните точки. При сегашната бюлетийна с дебел черен номер в квадртачето - също черно, отбелязвана не x или V , няма как да надеждно да бъде прочетено от скенера. В САЩ - където се ползва машинно четене на бюлетини, бюлетини са специални , с маркери за позициониране по ръба и т.н.
  Трето, грешките при четене са многобройни. Затова; млашините за четене са интерактивни, и четат бюлетината в момента на пускането и. А самият избирател потвърждава вота си, че машината не е грешно прочела. Респ. си го "оправя" , ако тя е сбъркала. Това в български условия няма как да стане. Прадлаганото от Томов четене и броене на бюлетините чак след края на изборня ден, ще генерира хаос и грешки, спорове до безкрай в комисиите. И накрая пак ръчно броене.
  Четвърто, пето и т.н.
  И шесто - това, което казва Томов за машините с директно записване е невярно. Тези, които създават съмнения и слабо доверие са машини без хартиена разписка. Нашият кодекс и използваните машини пускат хартиена разписка. По нея самият избирател проверява дали гласът му е отчетен правилно. После, тези разписки могат да се броят контролно в определн процент от секции, избрани на случаен принцип, в РИК, така че да се провери, че записа в машината отговаря на хартиените разписки. Апропо, в Белгия ползват същите машини като нашите. Имат разгърнати 30 000 машини. Плюс скенери за контролно броене на разписките. И то не от вчера. Който не вярва, да провери на сайта на белгийската изборна амдинистрация. А ето и разяснителноото им клипче от 2014г още https://youtu.be/8sWrV4S-P4c

 15. 15 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  поправка : изпуснал съм "хиляди"
  " ...40-50 _ХИЛЯДИ_ недействителни бюлетини за партия..."

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  "Според цитирани от него данни недействителни през 1997 г. са били 0.7% от гласовете, а през 2017 г. - десет пъти повече, или около 7%."

  През 1997 се гласуваше с цветни бюлетини. Системата беше максимално проста. Затова нямаше недействителни. :)

  С усложняване на системата и правилата се появиха тези 7% недействителни.

  Сега с електронното гласуване и допълнителното усложняване нещата ще станат още по-зле.

  Върнете цветните бюлетините - това е най-лесното решение с недействителните.

 19. 19 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#1] от "Анти Шишковци":

  Нима кукловодът е МАДАМ Кръстева? Сама? Тя е много прясна. Тази машина работи още от 1989 г. Има други, по зловещи играчи в сянка, но никой не смее да ги назове.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Всички, които са се занимавали с изборна технология прекрасно знаят, че проблемът с избирателните списъци има едно разумно и работещо решение и то е :ВЪВЕЖДАНЕ НА АКТИВНА ИЗБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ!!!!
  Проблемът е, че никой няма камбанки за това , а всички искат просто и само да се възползват от бъговете в системата в своя полза, а не да я изчистят!!!

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  "Изчистване на списъците преди избори, е голяма саможертва за всяка една управляваща партия..."
  ++++++++++++
  Зададат ли се избори, винаги се говори за мъртви души.
  Факт е, че никой не е изчистил списъците досега, включително и служебното правителство на Герджиков, назначено от Радев, при което се проведоха последните парламентарни избори.

  Еретик
 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "Според Цветозар Томов трябва да се въведе дистанционно гласуване за българите, които живеят в чужбина - то да не е електронно, а по пощата, какъвто добър опит има в други страни"Защо? За да пристигат пликове един месец след изборите и да се губят по пощите. Какъв е проблемът да се гласува онлайн? Щом човек може да пазарува и да прехвърля пари от сметка в сметка защо да не може да подаде един глас електронно? Колкото повече напредват технологиите толкова повече ще се доближаваме до пряка демокрация. Ясно е че ще дойде ден когато изборите ще са изцяло онлайн. Всичко останало ще е атавизъм.
  —цитат от коментар 3 на emil


  При пазарауването и прехвърлянето на пари трябва гарантирано да се знае кой плаща, за разлика от гласуването, когато трябва гарантирано гласът да е анонимен.
  Малка, но съществена разлика.

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#14] от "stephan":

  Погрешно натиснах минус, за което се извинявам.

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  ГЕРБ няма изгода от честни избори. ГЕРБ иска избори, които те да организират и фалшифицират, иначе всеки къса месо от тях ежедневно.
  Скандалите около Борисов са като пожари.

 25. 25 Профил на teoivan
  teoivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко и пари, нали? Та, ето евтин (за държавата) вариант на електронно/машинно гласуване: Отваря се на всеки кандидат сметка в БНБ в полза на предварително обявена благотворителност, регистрирана поне 2 години, болница, училище или университет в региона за който кандидаства (ако иска и за повече от един). Кампания 1 месец, след това гласуване 1 месец - 20 лева по сметката с карта онлайн, на банкомат или банков превод + основание ЕГН (показване на ЛК в банков клон). Всяко дублирано "гласуване" (номер на карта и/или ЕГН)=невалиден вот. За хора от чужбина - ако нямат БГ сметка, сори (и без това ако не си държиш парите в БГ за какво ти е да гласуваш?). По селата-ПОС терминал в кметството- ма не е тайно, то и досега не е било. Няма секции, машини, застъпници, няма броене, банките са щастливи (нали заради тях живеем), парите за купуване на гласове отиват за смислени неща...и най-хубавото - за 20 лева си казваш директно кой подкрепяш :) Кандидати събрали под 1000 гласа в селски район и в градски под 5000 отпадат поради неатрактивност. Останалите да си пропорционалничат, мажоритарстват и пр. И да не са 240, поне ще са подкрепени с народната любов. Не е идеално, но за 10-15 години ще произведе отговорност и ще сме първите гласуващи по банков път.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  ГЕРБ няма изгода от честни избори. ГЕРБ иска избори, които те да организират и фалшифицират, иначе всеки къса месо от тях ежедневно. Скандалите около Борисов са като пожари.
  —цитат от коментар 24 на #ОСТАВКА


  Изборите са честни. Просто си го избийте от главата че могат да бъдат фалшифицирани.

  Екзит половете дават минимални отклонения спрямо окончателните резултати обявявани от изборната комисия. Ако имаше фалшификации екзит половете щяха да се различават с повече 4-5% и нагоре. А разликите са под 1%.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  Комунистите от ГЕРБ. Съгласен съм с теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мавродинов":

  ”Нима кукловодът е МАДАМ Кръстева? Сама? Тя е много прясна. Тази машина работи още от 1989 г. Има други, по зловещи играчи в сянка, но никой не смее да ги назове.”

  Ако мога да перефразирам: - “ Мавродинов, кажи си!”
  А, посмей де, кажи. Отречи това което твърдиш. Бъди пръв, “пашата обича смелите”.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#21] от "Костадин Иванов":

  А ти изчисти ли мъртвите души в твоето училище ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#28] от "Bullet":
  Аз да СИ кажа? Вие ме превъзнасяте! Аз съм обикновен гражданин. Не познавам задкулисието в България. Явно Вие знаете повече. А аз питам, но никой не ми отговаря.

 31. 31 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#22] от "pag":

  Още една разлика. При плащане НИКОЙ не си дава ПИН кода. Докато на изборите мнозина ще го продадат или ще бъдат принудени да го дадат. За да гласува друг вместо тях.

 32. 32 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 392 Неутрално

  ГЕРБ спечели 4 пъти парламентарни избори подред (2009, 2013, 2014, 2017). Всичките тези избори не ги организира ГЕРБ (един път ги организираТройната коалиция, два пъти служебен кабинет на Плевнелиев и един път служебен кабинет на Радев). Требе да се чете. Да се чете требе!

  Интересно ми е дали някои от списуващите тук са от 80-те процента на проф. Иво Христов, или само така изглеждат. И в двата случая не е добро положението.

  Бъдете здрави и гласувайте на воля!

 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  До коментар [#5] от "Julian Mall":До коментар [#7] от "Julian Mall":Ми те и досега си го правеха бе нещастник! Защото им се позволява! Ама с кво да го разбереш!
  —цитат от коментар 16 на witch_doctor


  Щастливец, досега гласуваха живи и умрели в турските общини в България сега ще гласуват в Турция и целият свят! Схвана ли или трябва още да ти се обяснява?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#32] от "m.konstantinov":

  Време ти е за бенсия. Достатъчно избори опорочи. Не е важно кой ги организира ВАЖНОТО Е КОЙ БРОИ другарю константинов.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Тази статия съдържа откровени лъжи. В избирателните списъци няма и не може да има починали хора. Защото списъците се генерират автоматично от ГРАО въз основа на живите хората с постоянен адрес и навършена възраст. Отделно, дори да съдържа името на някои, който е починал сутринта в изборния ден, за да гласува му трябва лизна карта и комисията трябва да я сравни със човека пред тях. И предвид че комисията е от членове на всякакви партии, едва ли ще се съгласи да пусне друг човек.
  Отделно, активната регистрация е откровенно нарушаване на правото на гласуване и ще бъде отменена от КС. Всеки пълнолетен гражданин има право да гласува и не може това право да се ограничава щото не бил се записал лично месеци преди това. А и хората които го предлагат, дават ли си сметка как ще стане това на практика - хората ще се редят в районното да подписват декларация че искат да гласуват ?. И защо си мислят че така ще прецакат само малограмотните избиратели - тях ще ги закарат под строй. Това би прецакало предимно периферните избиратели и тези които работят и са заети в работно време т.е точно аудиторията на ДБ. Гласуването с писма е още по-опасно а гласуването по пощата само за чужбина още повече - как ще спрем всички изселници да пуснат плик ?.

 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  [quote#26:"realguru"][/quote]
  Изборите са честни. Просто си го избийте от главата че могат да бъдат фалшифицирани.

  Екзит половете дават минимални отклонения спрямо окончателните резултати обявявани от изборната комисия. Ако имаше фалшификации екзит половете щяха да се различават с повече 4-5% и нагоре. А разликите са под 1%.

  Не бях чел по-нагла глупост!
  Най-честните и неманипулирани избори откато ГЕРп е на власт!
  От първия път!!
  Иронично за неразбралите!

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#20] от "selqnin":

  Вие представяте ли си това на практика как да стане ?. Значи веднъж трябва да се наредя на опашка да се регистрирам в районното/общината, втори път да гласувам. И так кой мислите че прецаквате - циганите дето си продават гласа ?. Че тях ще ги закарат под строи, те нямат бърза работа. Или прецаквате заетите, работещи хора ?. И не мислите ли че така прецаквате точно широката периферия избиратели, партийните ядра и местните феодали ще организират своите хора да се регистрират. След така регистрация, ДБ няма да вземе дори 1% а ДПС ще бъде първа партия!!!

 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#32] от "m.konstantinov":

  Бяхте уважаван, г-н Професоре!
  Загубихте уважението ми.
  Излишно е наново да ни обяснявате "колко честно се печелят избори" и как честно се броят гласове!
  Слугувате на дявола!

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#24] от "#ОСТАВКА":

  Фалшиви и манипулирани както изборите за президент, спечелени от Радев и организирани от ГЕРБ ?

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#36] от "Alexander97":

  Не, винаги са били честни. И когато ГЕРБ организира избори и спечели Радев, и когато Радев организира избори и спечели ГЕРБ.

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кой брои последните избори за президент, спечелени от Радев ?

 42. 42 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Весело

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":Кой брои последните избори за президент, спечелени от Радев ?
  —цитат от коментар 41 на m17


  Радев беше предопределен да спечели!
  От Боко.
  С тази "блестяща" кандидатура на леля Цеца!

 43. 43 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  кОМУНИСТИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА .. ...и да вменят някакво гласувани, което да могат да манипулират!
  —цитат от коментар 11 на lz2


  Комунистичестике тролове крещят по форуми :

  "Дистанционно гласуване! Дистанционно гласуване"..

  Плитки са ..
  Светнаха, като елхи!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#42] от "Alexander97":

  И това каква връзка има с предполагаемата манипулация на изборите от ГЕРБ ?. Ако наистина го правеха, какъв беше проблема да дадат едни 5% на Цачева ?

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Весело

  До коментар [#6] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Изчистване на списъците и още промени за честни избори”

  Те са ГЕРБ и не правят такива неща”.


  Те са за европейско развитие, но не за честни избори.
  Ориентир за тях са изборите в Англия до 1832 година (ако някой си спомня урока по обща история от 8-ми клас за чартистите).

 47. 47 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alexander97":

  Ма той не е професор.
  Още по-малко пък е Професор!

  Но може и да греша, да не знам къде професорства.
  И какво.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alexander97":Ма той не е професор.Още по-малко пък е Професор!Но може и да греша, да не знам къде професорства.И какво.
  —цитат от коментар 47 на b_52_strato


  По Математика , в УАСГ ..
  А за Дистанционното купените тролове, яко са се разбеснели ..

  Явно Пеевски се тъкми да няма повече някаква мимикрия ...

 49. 49 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alexander97":Ма той не е професор.Още по-малко пък е Професор!Но може и да греша, да не знам къде професорства.И какво.
  —цитат от коментар 47 на b_52_strato


  По Математика , в УАСГ ..
  А за Дистанционното купените тролове, яко са се разбеснели ..

  Явно Пеевски се тъкми да няма повече някаква мимикрия ...

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#48] от "simChо":

  От дистанционното гласуване точно Пееевски и другите олигарси ще имат най -голяма полза. Щото няма да има никаква възможност за "грешки" като такава избирателя да пусне друга бюлетина. Всички зависими ще гласуват под строи и за точния кандидат.

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#46] от "Patsis":

  И кое точно е нечестното на българските избори - че Ицо безработника не е в парламента ?

 52. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Бърза един дядо към избирателната секция рано-рано, спира задъхан пред комисията и пита дали жена му е гласувала вече като им казва името й. Членовете на комисията проверяват в дългите тефтери и потвърждават, че е гласувала, при което дядото се разплаква. Започват да го успокояват и да питат какъв е проблемът. А дядото през сълзи казва: "Жена ми почина преди 10 години, но на всички избори гласува, а аз все я изпускам. Толкова много ми се иска да я видя пак. Но и днес я изпуснах."

 53. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#48] от "simChо":От дистанционното гласуване точно Пееевски и другите олигарси ще имат най -голяма полза.
  —цитат от коментар 50 на m17

  Олигарсите са яко недоволни.

  Щото в момента как е :

  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!

  А електронно !? ..
  Няма да има наблюдатели от всички партии в местата за гласуване ,няма журналисти , няма полиция няма милиция, фонтани , някой някъде свири "Лунната соната"..

  Махалите ще са 100% дистанционни и електронни, от сега предсказвам..

 54. 54 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ГЕРБ спечели 4 пъти парламентарни избори подред (2009, 2013, 2014, 2017). Всичките тези избори не ги организира ГЕРБ (един път ги организираТройната коалиция, два пъти служебен кабинет на Плевнелиев и един път служебен кабинет на Радев). Требе да се чете. Да се чете требе!Интересно ми е дали някои от списуващите тук са от 80-те процента на проф. Иво Христов, или само така изглеждат. И в двата случая не е добро положението.Бъдете здрави и гласувайте на воля!
  —цитат от коментар 32 на m.konstantinov


  я се разкарай оттука,
  лизач на дебелака. не се прави на много умен.
  пеевски ти прави оперативки всеки ден
  за да се купят най-малко 500 000 гласа.
  той това и работи, купува гласове на цигани и др.
  с пари от контрабанда и наркотици.
  всичките от тотото и информационно обслужване
  лижете дебелия. това го знаем всички.
  така че не се праи на улав.

 55. 55 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":

  кое се генерира автомаТИЧНО БЕ БАЛЪК.
  всички бази данни се манипулират от дебелака.
  тоя па почна неква самодейност да прави.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#55] от "mihail_p":

  Вас очевидно "дебелака" вие е еб*л в кухата лейка дето я ползвате да ви крепи шапката. Щото само шиб*н кр*тен може да вярва че някои си може да манипулира всички бази данни в държавата.

 58. 58 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Герб и честни избори.Две не съвместими понятия!
  Разбираш къде живееш след като осъзнаеш , че заместник председател на Народното събрание е лице осъдено на четири години затвор.

  SHADOWS of SOFIA
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Бучков":

  "честността на изборите" е пропагандно- оправдателна дъвка на загубилите!!!
  Когато хвърчилко - решетарски спечели избори, организирани от борисов тези избори честни ли бяха или напротив...?!?!?!
  Риторичен въпрос!
  И хайде стига с тези елементарни дъвки, вече дъвкани , впрочем...

 62. 62 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Любопитно

  До коментар [#6] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Защо, кой през последните 30 години ги е "правил тези неща"????
  Никой не иска съществени реформи!
  Всички искат да използват бъговете в системата в своя полза!

 63. 63 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Бучков":"честността на изборите" е пропагандно- оправдателна дъвка на загубилите!!!Когато хвърчилко - решетарски спечели избори, организирани от борисов тези избори честни ли бяха или напротив...?!?!?!Риторичен въпрос!И хайде стига с тези елементарни дъвки, вече дъвкани , впрочем...
  —цитат от коментар 61 на selqnin


  Ти май забрави как депутати от герб носеха чували с бюлетините .
  Айде по-скромно.

  SHADOWS of SOFIA
 64. 64 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Любопитно

  До коментар [#37] от "m17":

  Както вероятно сте забелязали всичко в този живот си има ЦЕНА!!!!
  Ако НАИСТИНА искаме да се изчистят избирателните списъци - това е цивилизованият начин!!!
  Иначе просто ще си мрънкаме по форумите и на салатка и ракийка....
  Вие кое избирате?!?!?!
  Риторичен въпрос!

 65. 65 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#5] от "Julian Mall":

  Те са български граждани и имат правата на български граждани. Ако искаш да ги лишиш от правото на вот, не бъди лицемерен, ами директно запиши в ИК и/или Конституцията "тия, които не ми харесват, нямат право да гласуват", за да ти лъсне жалкият селяндурски задник пред целия свят.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 66. 66 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dariya Koleva":

  Няма по велики пазаруващи гласове от гегберите. Пък си имат и нощни шкафчета за целта.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#66] от "3biri":

  А Радев като го избраха, значи ли че има по-дълбоки шкафчета и е по-велик пазаруващ ? Или районните кметове на ДБ в София ?. За сделката с Мая знаем ама не знаехме че имате "дълбоки шкафчета" по собствените ви думи.

 69. 69 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 331 Гневно

  естествено, по важно е да се въведе мажоритарния вот. за тези които не желаят и да чуят, аз все пак ще кажа - мажоритарния вот умножава предимството на по-силния, а в нашия случай би довел до парламент само с гербери и депесари . Айде слави е неграмотен, ама другите що се правят на застреляни? нашият проблем е че огромно мнозинсвто е непредставено в парламента и няма за кого да гласува - при избора герб / бсп / дпс. А с мажоритарни елементи проблемът се засилва....

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Всичко, което им пречи да фалшифицират изборите.

 71. 71 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":

  Точно човек с maga шапка за аватар да ги ръси тия..

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 72. 72 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#42] от "Alexander97":


  Същото стана и на местните в Руси, като издигнаха директорката на една от най-лошите гимназии в града. И сега си имаме червен кмет и (още) по-мръсен въздух.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  От Корона вируса доста мъртви души ще искат да гласуват за Герб...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK