"Госпожо, оставате сами": Как БСП, ДПС и патриотите отхвърлиха мажоритарния вот на ГЕРБ

"Госпожо, оставате сами": Как БСП, ДПС и патриотите отхвърлиха мажоритарния вот на ГЕРБ

© Георги КожухаровЗа няколко минути днес депутатите от БСП, ДПС и "Обединените патриоти" в правната комисия в парламента отхвърлиха всички предложения на ГЕРБ за промени в системата за гласуване за Велико народно събрание (ВНС), сред които - мажоритарен избор в един тур на 200 от 400 депутати.


Окончателното гласуване в пленарната зала на промените в Изборния кодекс ще бъде още утре, но вероятността ГЕРБ да прокара идеите си не е голяма - или трябва да успее да събере подкрепа, или кворумът да е много нисък и опонентите да не участват в гласуването, което дава възможност за приемане на предложения с малко гласове.


Ако идеите на ГЕРБ за смесена система бъдат окончателно отхвърлени от депутатите, но управляващата партия успее да събере 160 гласа за свикването на Велико Народно събрание за приемане на нова конституция (което засега изглежда невъзможно), изборите за 400 депутати ще се провеждат пропорционално, както се гласува за обикновен парламент.
"И какъв е резултатът? Не се приема"


Че ГЕРБ не събира подкрепа за идеите си за мажоритарен вот за Велико Народно събрание се видя още при гласуването на предложението за наименование на новата глава в Изборния кодекс. Стигна се дотам, че две публично критикуващи се партии се обединиха - Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС подкрепиха предложение на Христиан Митев от "Обединените патриоти" параграфът да отпадне. Всички депутати гласуваха против ГЕРБ и подкрепиха същото предложение, направено обаче от Корнелия Нинова.


"Девет "за", девет "против" и двама "въздържал се" - председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова обяви резултатите от гласуването по предложението на ГЕРБ за нова глава в Изборния кодекс за смесена система за избор на Велико народно събрание. Подкрепящите бяха от ГЕРБ, противниците - от БСП, "Обединени патриоти", "Атака" и "Воля", а въздържалите се - от ДПС.


"И какъв е резултатът?", попита депутатът от БСП Крум Зарков, след което получи отговор: "Не се приема". Вероятно целта на въпроса бе да чуят хората, които не бяха допуснати в залата на комисията и трябваше да гледат заседанието онлайн (подробности четете по-долу).


"Госпожо, оставате сами": Как БСП, ДПС и патриотите отхвърлиха мажоритарния вот на ГЕРБ

© Георги Кожухаров


След това за няколко минути бяха отхвърлени близо 20 страници предложения на ГЕРБ за промени в системата за избор на Велико народно събрание, като останалите партии гласуваха или "против", или "въздържал се".


Гласуването обаче показа, че ГЕРБ не желае да чуе критиките към идеите си. Докато Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" обясняваше, че мажоритарен вот в един тур означава намаляване на представителността и мажоритарна демокрация, която в някои западни страни е довела до протести на т.нар. жълти жилетки, депутатите от партията на Бойко Борисов я прекъсваха.


В отговор на критики на БСП, че ГЕРБ няма легитимност да инициира избори за Велико Народно събрание, депутатът Красимир Ципов обяви, че няма как Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два без такова, а партията държи на тази промяна. Накрая Анна Александрова каза, че ГЕРБ продължава да иска мажоритарни избори, тъй като това било желанието на голяма част от хората.


"Ще откриваме велосипеда": кой носи отговорност за машинния вот


Въпреки призива на Ваня Нушева от "Прозрачност без граници", че трябва да се вземе смело решение и да не се затруднява отчитането на резултатите с двойно гласуване, ГЕРБ и "Обединените патриоти" дадоха заден за изцяло машинно гласуване и въведоха възможността за избор в секциите над 300 избиратели - или с машини, или с бюлетини. На местни избори обаче гласуването ще бъде само на хартия.


Дебатът продължи повече от час, а БСП се оказа основен защитник на изцяло машинно гласуване. Аргументите бяха различни - че изборите ще са честни; че ще намали броят на недействителните гласове; че ще се намалят грешките при отчитане на резултатите; че няма да се върви назад. ДПС се обяви за автор на идеята за гласуване само с машини. Според Йордан Цонев възрастните хора може и да имат психологическа пречка да гласуват с машини, но може да се гласува с бюлетини и да се брои с машини.


"Госпожо, оставате сами": Как БСП, ДПС и патриотите отхвърлиха мажоритарния вот на ГЕРБ

© Георги Кожухаров


За закупуването или наемането на машините ще отговаря Централната избирателна комисия, а не Министерският съвет, което по непотвърдена информация е и причината за оставката на председателя й Стефка Стоева. За сертификацията - държавна агенция "Електронно управление", Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Председателят на последния Ивелин Буров каза, че институтът не е държавна организация, а в него участват различни компании, и обяви, че няма капацитет и кадри да работи и по машините за гласуване. Той поиска депутатите да не вменяват тази отговорност на института, за "да не се открива велосипедът или топлата вода", но искането му не бе чуто.


Всички заедно с ГЕРБ отхвърлиха идеята на ГЕРБ за избори в продължение на 48 часа заради евентуална извънредна епидемична обстановка. Не се прие и идеята на ВМРО да няма номера на партиите в бюлетината, за да се избегне контролиран вот.


"Госпожо, оставате сами в това"


След критики от страна на БСП и ДПС, че отключват възможност за манипулации в резултатите, управляващите партии ГЕРБ и "Обединените патриоти" опростиха протоколите на секционните избирателни комисии до степен, в която не се попълват и например данни за неизползваните бюлетини. Те аргументираха с препоръки на Централната избирателна комисия, чиито представители не пожелаха да вземат отношение. "Госпожо, председател, оставате сами с коалиционните си партньори в това гласуване", обърна се Йордан Цонев от ДПС към Анна Александрова от ГЕРБ.


Управляващото мнозинство не прие нито едно от предложенията на депутатите от БСП И ДПС. Първите защитаваха изцяло машинното гласуване и натоварването на Министерския съвет с отговорността за осигуряване на машините, а вторите искаха обезсмисляне на преференцията, агитация на майчин език и др. При отхвърляне на идеите на социалистите се стигна до шега от страна на Александър Иванов от ГЕРБ заради техническа грешка в съобщение за вота за лидер на БСП - че Корнелия Нинова печелила в 296 общини, а у нас имало само 265. Заради това според управляващия БСП нямала право да определя правилата.


На въпрос на "Дневник" защо като се отваря Изборния кодекс месеци преди изборите, не се приемат и препоръки на експерти за изчистване на избирателните списъци, преброителни центрове за бюлетините и др., от управляващите партиите казаха, че се прави най-важното в последния момент, тъй като работата по тези теми била спряла заради коронавируса.


"Опасен прецедент": без критикари в залата


В началото на заседанието на правната комисия днес се разбра, че лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова, представителят на "Демократична България" Антоанета Цонева и неправителствени организации не са били допуснати на заседанието. Аргументът на ГЕРБ - заради противоепидемичните мерки в залата били допускани само първите записали се.


Според Крум Зарков от БСП това е само оправдание, за да не се чуят критиките към лошото законодателство. Той смята, че така се създава опасен прецедент.


Мнението на Хамид Хамид от ДПС е, че трябва да се ползва стара практика - граждански организации да се пускат само при първото четене, за да си кажат мнението, на на второ - да не се раздуват дебатите.


Гласуването на промените в Изборния кодекс продължи 2 часа и 20 минути, а заседанието на правната комисия се излъчваше онлайн.


"Не искаме да наблюдаваме, искаме да изразим позицията си, разработена от нашите експерти. Имаме силни предложения, които да гарантират честността на процеса. Това, което се случва в момента, по един от най-важните въпроси, в една демократична страна, да нямат право заинтересованите да изразят позиция, да участват. Нашият дълг към гражданите е да осигурим честен изборен процес, отвъд тясно политическите процеси. На тези избори - предсрочни или не - ще ходим всички", коментира Антоанета Цонева.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Бесните кучета от ГЕРБ налетяха да хапят и своите. Кой е луд да се занимава още с тях?

  Оставка не-за-бав-но!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2248 Разстроено

  Никой не ги притиска за дистанционно гласуване. Никой няма да отиде в СИК за 24 часа в рискова среда. Поне да поканим максимален брой наблюдатели, иначе изборите са обречени. И ще има протести до 2030г.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Подсещам за вариант за достоен изход на ГЕРБ. Утре кворумът да пропадне и те да обявят, че подават оставка по независещи от тях причини и ДПС ги е свалило от власт, защото играе с Ицо Риформата.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Въпросът как ще се гласува за ВНС е риторичен. Никак!На бедната майка България само едно ВНС и липсва с 400 толупа-дюмбела!
  Молим пожалете я!

  Оставете конституционните промени за по-далечно бъдеще, когато "други ще са времената и друг простора"!
  Не може един човешки задник, чак толкоз скъпоценен да е, че да си заслужава толкоз люта прокоба!

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 336 Разстроено

  Ято калинки...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  Как мажоритарен в един тур, това означава ли, че може да спечели някой с 15% и разлика от 0,001%. При мажоритарните винаги печели този с повече от 50%, иначе балотаж на първите двама.

 7. 7 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Дръндарския сопол и Валери Релсата - гробокопачите на България!

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Последствията ще си ги понесат на изборите. Освен ако не стане като в Беларус

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 579 Гневно

  Казах ли #оставка веднага!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мишо Петров":

  ДПС и Симеонов в единодушие.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3614 Весело

  Подсещам за вариант за достоен изход на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 3 на cinik


  Пич, те гербиджът даже думата "достойнство" не знаят, камо ли да има значение за тях - ти за някакъв достоен ход искаш да им говориш!

  За сужук им говори, за пари, за постове, за имоти, за *утки - ша фнимават и шта слушат.

  Не им говори на чужди езици, плз!

 13. 13 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Недопускането на Цонева и Манолова и нелепото оправдание с Ковид е абсолютна тоталитарна форма на репресия, за която ЕК и Европа трябва да бъдат сезирани. Това е скандално.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Основното, което разбрах: и в правната комисия герберите се държат хулигански и мутренски.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  То не бяха референдуми, стачки, протести с искане за мажоритарни избори. Сега кво стана ? Единствените които подкрепиха мажоритарния вот са ГЕРБ. Всички други сте долни лицемери.

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#14] от "#ОСТАВКА":

  То като махнем мутрите , ще дойдат ДПС и Нинова плюс Слави и Манолова , те не са мутри и не крадат ,никак даже ,голяма радост за всички на улицата ,да ги управляват циганите и крадливите комунисти !

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 539 Неутрално

  От корумпираната и продажна герберастия толкова

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  Така е, като се тръгва нанякъде - ВНС и нова конституция, което всъщност партиите не искат и никога не са искали.
  Цирковете продължават, колкото и да ми се иска Борисов да подаде оставка, май ще почакам....

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2945 Разстроено

  Утре като нищо ГЕРБ ще събере 160 гласа за ВНС и след това и да се протестира кел файда! Не знам патроитите как ще гледат след това избирателите си след такова срамно гласуване?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  На ОПГетото изобщо не му пука за друго, освен да избегнат предварителните избори и служебно правителство. Те имат поети ангажименти за милиарди, за които може да платят по-скъпо, от няколко десетки депутати по-малко. Все пак за да харчиш краденото, трябва и да си жив.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3921 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":
  Цонко, в една Великобритания изборите са само мажоритарни и само в един тур. И това е от столетия.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Зараза с политическа проказа„

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Гневно

  Ято калинки...
  —цитат от коментар 5 на PisnaMi


  Кви ти калинки!?
  Това са скакалци.
  От тези дето където минат нищо не остава.
  Безобразни изедници и ненаситни търбуси!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Съвсем естествено се отхвърля мажоритарния вот, защото при такъв малките партии изобщо не биха влезли в парламента.

 28. 28 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Основното, което разбрах: и в правната комисия герберите се държат хулигански и мутренски.
  —цитат от коментар 15 на Един вампир броди из Европа


  А къде не се държат така?

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 29. 29 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Някои явно се подготвят за времето след Тиквун. Или пък са решили да издоят за последно чекмеджето.

  Eddie lives... somewhere in time!
 30. 30 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#24] от "Депутат 241":

  Във Великобритания има ли премиер осъждан за лъжа? А някой да е сниман докато спи? А чекмеджета пълни с пари и злато в нечия премиерска спалня?

  Eddie lives... somewhere in time!
 31. 31 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Определено добра новина. Образно казано отпраха го на БХ с 200, като за начало!

 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Стигна се дотам, че две публично критикуващи се партии се обединиха - Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС подкрепиха предложение на Христиан Митев от "Обединените патриоти" параграфът да отпадне

  Цоневци и Хамидовци нямат никакъв шанс да попаднат в парламента при мажоритарен вот. Но аз не знам защо се занимават с изборните правила за Велико народно събрание, като скоро предстоят редовни избори за парламент и нещата там не са ясни. Не се знае какви са промените в избирателния закон и ще има ли машинно гласуване, ще има ли електронен вот, ще има ли мажоритарен вот. До гуша ми дойде да ни правят на идиоти и да ни забаламосват с някакво Велико събрание, като все още това не е гласувано. Изобщо Боко се опитва да лавира и да шикалкави с това Велико събрание с цел печелене на време. Лошото е, че време няма, трябва да прогласуват промените в избирателния закон по принцип.

 33. 33 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  След поведението си в Народното събрание и общините "патриотите" ще видят спечелено място на следващи избори, на всички равнища, кога цъфнат налъмите.

 34. 34 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  За Герб най-важното е един тур, защото на втори тур всички ще са срещу тях.

 35. 35 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Мажоритарните избори се отхвърлят от:

  - Партиите файтони в парламента и техните хард фенове защото ги е страх че ще загубят местата си
  - Партиите файтони извън парламента и техните хард фенове разчитащи на 4%
  - Партийните послушковци и безименници и техните роднини защото те са в парламента благодарение на безименните листи
  - Партийните бюра защото използват реденето на листи като камшик за послушание над партийните кариеристи
  - Партийните босове които искат да са сигурни че ще ги изберат защото ако не влязат ще трябва да подадат оставки както е нормално в нормалните държави
  - Социолозите защото няма да имат какво да прогнозират и лъжат, т.е. губят бизнес
  - Платените придворни жуурналисти защото така им е платено да говорят

  Както виждате голяма група от индиевиди, която Дневник категоризира като "всички". От другата страна са всички останали които на референдумма гласуваха за 100% мажоритарни избори и само 10 хиляди гласа не стигнаха за да е решението задължително. И това е поради тъпия закон направен пак от партиите.

  Винаги се жалваме че възпроизвеждаме едни и същи парламенти, че те са пълни с необразовани калинки, че са нестабилни поради многото партии в тях. Същевременно не правим и малкото възможно за да поправим положението. Най-малкото ако нещо не върви по един начин трябва да се пробва и по друг начин, нали така? Ама ние НЕ. Еми прости сме си! Затова нямаме гражданско общество, а имаме партийна плутокрация. Това трябва да се настоява от гражданите на протести защото това са истинските ни права, които са иззети от партиите. Очевидно партйният комплот може да бъде преодолян само с революция или природно бедствие.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 36. 36 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Начи само Герб иска това, което искат младите от протеста.

  Дали се чу добре, ало Баджакян?

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 37. 37 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  При нашите условия мажоритарните избори трябва да са в два тура както са при кметските избори. Няма нужда да изобретяваме колелото. Кметските избори са едно от малкото неща които работят правилно от 30 години насам. Не виждам защо да не си избираме и депутатите по този начин.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 38. 38 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Към листа на недолюбващите мажоритарните избори пропуснах да добавя още две категории.
  - всички тези които се хранят от държавна субсидия извън парламента. Ако изборите са мажоритарни правилото за финансиране на партии събрали над 1% очевидно ще отпадне
  - индивиди с пари които си купуват място в парламента заради влияние и имунитет

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 39. 39 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  До коментар [#13] от "Are de":

  кого представлява двете дами, че без тях да не може да се приема нищо?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 40. 40 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  До коментар [#21] от "Николай Колев":

  че те в момента командорят, избрани по време на правителство на резидента

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Толкова са прозрачни гербаджиите. Написали си изборен кодекс, който да им осигури служебна победа. Те честно не могат да спечелят.

 42. 42 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Подсещам за вариант за достоен изход на ГЕРБ. Утре кворумът да пропадне и те да обявят, че подават оставка по независещи от тях причини и ДПС ги е свалило от власт, защото играе с Ицо Риформата.
  —цитат от коментар 3 на cinik


  А ключът за къщата им на чиния със синя лентичка?

 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2837 Весело

  Чудесно показно на ГЕРБ за референдума на Слави, струквото не иска мажоритарен вот. Но ГЕРБ го предожиха на гласуване.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Така е, като се тръгва нанякъде - ВНС и нова конституция, което всъщност партиите не искат и никога не са искали. Цирковете продължават, колкото и да ми се иска Борисов да подаде оставка, май ще почакам....
  —цитат от коментар 19 на boevbisser


  Господ да ти даде още много, много години плодотворен живот! Да дочакаш внуци, правнуци и правнуците на внуците!

 45. 45 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Толкова са прозрачни гербаджиите. Написали си изборен кодекс, който да им осигури служебна победа. Те честно не могат да спечелят.
  —цитат от коментар 41 на Роси


  Когато Мая Манолова прави нейния (изборен кодекс) стремежът й беше да си осигури служебна загуба...

 46. 46 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#13] от "Are de":кого представлява двете дами, че без тях да не може да се приема нищо?
  —цитат от коментар 39 на sarunka


  А, те просто са като сестри-близначки и едната винаги върви заедно с другата...

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  "...ще дойдат ДПС и Нинова плюс Слави и Манолова"
  До коментар [#17] от "edin drugii":

  Ще дойдат избраните от теб.

 48. 48 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Мажоритарните избори се отхвърлят от:- Партиите файтони в парламента и техните хард фенове защото ги е страх че ще загубят местата си- Партиите файтони извън парламента и техните хард фенове разчитащи на 4%- Партийните послушковци и безименници и техните роднини защото те са в парламента благодарение на безименните листи- Партийните бюра защото използват реденето на листи като камшик за послушание над партийните кариеристи- Партийните босове които искат да са сигурни че ще ги изберат защото ако не влязат ще трябва да подадат оставки както е нормално в нормалните държави- Социолозите защото няма да имат какво да прогнозират и лъжат, т.е. губят бизнес- Платените придворни жуурналисти защото така им е платено да говорятКакто виждате голяма група от индиевиди, която Дневник категоризира като "всички". От другата страна са всички останали които на референдумма гласуваха за 100% мажоритарни избори и само 10 хиляди гласа не стигнаха за да е решението задължително. И това е поради тъпия закон направен пак от партиите.Винаги се жалваме че възпроизвеждаме едни и същи парламенти, че те са пълни с необразовани калинки, че са нестабилни поради многото партии в тях. Същевременно не правим и малкото възможно за да поправим положението. Най-малкото ако нещо не върви по един начин трябва да се пробва и по друг начин, нали така? Ама ние НЕ. Еми прости сме си! Затова нямаме гражданско общество, а имаме партийна плутокрация. Това трябва да се настоява от гражданите на протести защото това са истинските ни права, които са иззети от партиите. Очевидно партйният комплот може да бъде преодолян само с революция или природно бедствие.
  —цитат от коментар 35 на emil


  Трябва да помисля доколко си прав... Но интересно, разбира се..

 49. 49 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Толкова са прозрачни гербаджиите. Написали си изборен кодекс, който да им осигури служебна победа. Те честно не могат да спечелят.
  —цитат от коментар 41 на Роси


  Роси, тук става дума за мажоритарни избори които ще служат на всички нас за изграждане на гражданско общество и намаляване на влиянието на партийната плутокрация превзела държавата. Трябва да се излезе от тесногръдието на партийните пристрастия и да се погледне голямата картина. Мен не ме интересува кой ще спечели мажоритарните избори защото какъвто и да е резултатът той ще е по-добър от сегашния парламент. Аз също виждам как пада качеството на депутатите от ГЕРБ и нямам никакъв начин да противодействам при сегашната формула. Аз искам лично аз и всички в района да могат да изберат един депутат, но да го прекарат през тясно сито. Вероятно пак ще има партийни пристрастия, но шансовете да ни пробутват недоразумения ще са много по-малки. Мажоритарните избори ще имат лечебно въздействие върху самите партии.

  В крайна сметка нали искате/искаме рестарт? Един мажоритарно избран парламент би бил добър рестарт. Иначе какво друго би променило нещата? Имаш ли по-добра идея?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 50. 50 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2837 Весело

  Кметските избори са едно от малкото неща които работят правилно от 30 години насам.
  —цитат от коментар 37 на emil


  Корупцията при кметовете е посвеместна, но има дисперсия. Имаме кмет от БСП осъден за изнасилване на малолетна, в Стрелча. Дръжте така комсомолци!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 51. 51 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#44] от "gr52":

  Ако пък вземе да подаде оставка, за какво ще си чешем езиците, ще трябва да работим. Пък сега е весело, хората се заяждат, палят, изнервят от глупости, от време на време ходят по протести да теглят по една майна и да видят някой приятел....

 52. 52 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#32] от "proza":

  Фактическата близост на така наречените "патриоти" до ДПС не е изненада. Изненада е публичния шамар ударен на ГЕРБ, с който показаха докъде се простира властта на гербавите и колко лесно могат да бъдат изхвърлени от нея

  Eddie lives... somewhere in time!
 53. 53 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "Are de":кого представлява двете дами, че без тях да не може да се приема нищо?
  —цитат от коментар 39 на sarunka


  Гражданското общество. в тия комисии всеки заинтересован може да заяви желание и да бъде допуснат. До днес.

 54. 54 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 877 Весело

  Помня много добре, че предишното ВНС беше избрано с 200 мажоритарно избрани депутати.
  И как Тодор Колев победи на първи тур...

 55. 55 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Толкова са прозрачни гербаджиите. Написали си изборен кодекс, който да им осигури служебна победа. Те честно не могат да спечелят.
  —цитат от коментар 41 на Роси


  Росито, изборния кодекс го написа Мая Манолова.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 56. 56 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Корупцията при кметовете е посвеместна, но има дисперсия. Имаме кмет от БСП осъден за изнасилване на малолетна, в Стрелча. Дръжте така комсомолци!
  —цитат от коментар 50 на Корки


  Никой вид избори не дава 100% гаранция, но някои дават по-добра гранция.

  В България мисля че мажоритарно се избират около 10 хиляди кмета. Това че известен процент (ти твърдиш повсеместно) ще се случат да са корумпирани или изнасилвачи не означава че пропорционалният подбор би дал по-добър резултат. Не забравяй и нещо друго. Кметове се избират и в села от по 200 души където хората се познават и със сигурност може да има сплашване от страна на криминален кандидат. За един депутат обаче гласуват от 20 до 30 хиляди души. Как да ги сплашиш всички?

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  То не бяха референдуми, стачки, протести с искане за мажоритарни избори. Сега кво стана ? Единствените които подкрепиха мажоритарния вот са ГЕРБ. Всички други сте долни лицемери.
  —цитат от коментар 16 на rdb41527334  Кой и кога е искал мажаротарни избори бе, Мильо ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  "Браво", да се цитират и хвалят БСП и ДПс в заглавна статия, е много "драматично", особено за колегите смартбютита...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  До коментар [#41] от "Роси":

  Това естествено е елементарна клевета, роси, типично за теб...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 60. 60 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2581 Весело

  До коментар [#57] от "niksan1":

  Аа никой уа.... Само 2.5 млн Българи. ..
  Големи сте кухари еййй.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 61. 61 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2581 Весело

  До коментар [#31] от "telqk":

  Голяма веселба гледам има под опашката на коня. ЗначИ подозирам че след РЕДОВНИТЕ избори ще е плач и скърцанЬе со зуби. Тъй че вдишвайте с широки гърди... Няма излизане оттам

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 62. 62 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  В обобщение. Считам че естественото лекарство за излекуване на политическата ни система са мажоритарните избори. Естествено те също имат недостатъци но доминантно имат предимства които ще въздействат позитивна. От години сме влезли в тупик характерен с липса на доверие към управниците и честно казано друг законен изход от ситуацията не виждам. Няма нищо друго което да разклати тази инертна машина по-силно и по-радикално. Просто друг инструмент няма. Можем да си протестираме и да искаме по-качествени управници, партиите могат привидно да се съгласяват и уж да вземат мерки, но ние винаги ще получаваме каквото сме имали досега защото към това води системата.

  Убеден съм че никога няма да имаме парламент който да приеме мажоритарни избори по причини описани по-горе. Затова сме обречени да си лазим на едно място и да се тюхкаме че нещата не вървят. В България гражданско общество няма. Гражданите имат въздействие дотолкова доколкото чрез избори да сменят едни узурпатори с други узурпатори без това да води до реални промени. Реферндумите също са сведени до несъстоятелност поради пречките за свикването им и пречките за приемане на резултатите им. Минават само незначителни промени не нарушаващи спокойствието на партийната олигархия. Всичко друго грубо и безцеремонно се отхвърля.

  В този смисъл да гледам по протестите личности които са били част от системата и не са обелили и дума за нейното подобряване не ми дава никакво спокойствие. Те просто са за смяна на властта и нищо повече, а всяка власт дошла по досегашните правила няма как да гарантира нещо повече на хората. Тя просто ще подмени една власт с друга власт. Докато народът продължава се осланя на голи обещания и думи и е завладян от партийни пристрастия тоя възел няма как да бъде разсечен. Ще си тъпчем на място.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 63. 63 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  И стенат БУДАли от не състояли се очаквания. А какво фукане беше ,че са много.

  SHADOWS of SOFIA
 64. 64 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#31] от "telqk":Голяма веселба гледам има под опашката на коня. ЗначИ подозирам че след РЕДОВНИТЕ избори ще е плач и скърцанЬе со зуби. Тъй че вдишвайте с широки гърди... Няма излизане оттам
  —цитат от коментар 61 на Рун Дьо Решетникоу


  Забрави лошите новини! Утре те очакват нови.

  SHADOWS of SOFIA
 65. 65 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  ''днес депутатите от БСП, ДПС и "Обединените патриоти" в правната комисия в парламента отхвърлиха всички предложения на ГЕРБ''

  аууууу (heart)

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 66. 66 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Отхвърляйки избирането на Велико Народно Събрание, депутатите отхвърлят искането на протестиращите - БСП отхвърля искането на СВОИТЕ протестиращи...Което просто означава, че протестиращите трябва да си помислят добре за какво протестират! БСП сега не им обръща внимание, а недай си боже да дойде на власт - ще си ги пързаля както си иска и то не директно и открито като Бойко, когато прави отказ, а нагло и мръсно, като БСП която пречи на приемането на нова конституция , но за това е виновен Бойко /волята на протестиращите тук дори не е загатната!/...

 67. 67 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Точно при мажоритарни избори могат да бъдат избрани професионалисти от улицата даже.Тия простаци в момента не знаят как се управлява държава.

 68. 68 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2006 Весело

  В никакъв случай не трябва да се нарушава хранителната верига и хармонията на народното представителство. Кандидатите за депутати ги издига партията според заслугите и паричните пожертвования - най-отпред са най-преданите и най-моралните. Кандидатската листа е алфата и омегата на партийното строителство. Какво значи тук разни индивидуални кандидати да карат през просото. Ми не може така. Демокрация е сепак.

 69. 69 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Циркът продължава .... Нима някой вижда разлика между мафиотите от всички партии в този с отрицателно доверие парламент ? вСИЧКИ СА В ИГРАТА ДА СЕ Е.Е МАЙКАТА НА НАРОДА И ДА ОДЕРАТ КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ КОЖИ ЗА ДА ИМА РЕЗИДЕНЦИИ ХОТЕЛИ, И Т.Н.. Тях трябва да замерваме а не стените на сградите.....ОСТАВКА...

 70. 70 Профил на Господин Нинов
  Господин Нинов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Извинете, Дневник и Дума сайтовете на БСП ли са?

 71. 71 Профил на Ognyan Petkov
  Ognyan Petkov
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#37] от "emil":

  Както е известно избори се печелят с пари, с много пари. Мажоритарните избори у нас ще бъдат спечелени от големите партии плюс ДПС по места. Илюзия е да се мисли, че честни, почтени, умни, работливи, некрадливи ( и красиви) български граждани ще намерят необходимите средства, за да се кандидатират за депутати. Ще има платени от олигарси адвокати, които и вероятно ще баламосват и манипулират останалите в едно така скалъпено НС. Не се подлъгвайте по С. Трифонов и Валери Найденов за прелестите на мажоритарните избори, независимо в колко тура. Единственото съмнително предимство би било правото за отзоваване на депутат, ако сегашните го допуснат( да не са луди).

 72. 72 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изглежда в ГЕРБ има гении, които разобличават по недвусмислен начин нищетата на политическите аутсайдерте и опорките на превратаджиите отпадат една по една. Искаха ВНС - вече не. Искаха мажоритарен вот - вече не. Но виждаме и кой крепи статуквото за партийни интереси. Фактически самите незнаещи какво искат се бият със собствените си камъни - този е изводът, поради който в предизборната кампания ще се окажат куци коне. С подобно лицемерие и двуличие резултатът е предизвестен, а времето на празните приказки привършва. Другият очевиден извод се оказва, че е истеричнато желание за власт на екземпляри без елементарни способности да управляват, а на такива народът няма да даде властта.

 73. 73 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#72] от "gpb42643987":

  От ГЕРБ искаме само едно: ОСТАВКА!

  Eddie lives... somewhere in time!
 74. 74 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тsonkooo":

  Как мажоритарен в един тур, това означава ли, че може да спечели някой с 15% и разлика от 0,001%.
  Точно това означава и ТОВА СЕ ИСКА, защото сега ГЕРБ все още били според социолозите първа политическа сила, но с разлика от половин процент спрямо БСП, но и двете заедно не събирали 50% от избирателите.

 75. 75 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3723 Весело

  До коментар [#15] от "Един вампир броди из Европа":

  Основното, което разбрах: и в правната комисия герберите се държат хулигански и мутренски.

  Че те другояче могат ли?

  Като попитали магарето защо реве на площада, то отговорило: "Аз ако тук не си покажа магарията, къде ще я покажа?" (от читанката ми)

 76. 76 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3723 Весело

  До коментар [#24] от "Депутат 241":

  Цонко, в една Великобритания изборите са само мажоритарни и само в един тур. И това е от столетия.

  А в една Папуа от хилядолетия ходят на лов за човешки глави!

 77. 77 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Скъпи коментиращи, понеже тук се дискутира пак мажоритарното гласуване, искам малко да поясня. Това, което е предложено сега, се нарича мнозинствена система. Това е гласуване в един тур и за избран се счита този, който има най-много гласове в сравнение с всеки друг кандидат поотделно. Примерът на 10 кандидати, при който един има 11 % от гласовете, 8 имат по 10% и един има 9% за избран се счита този с 11%. Другите 89% духат супата.

  Мажоритарно е гласуването, при което един кандидат има повече гласове от всички останали кандидати взети заедно. Или т. н. минимално 50% плюс 1 глас. При гласуване в два тура по закон, този сценарий може да се случи още на първия тур. Тогава втори тур не се провежда. Ако, обаче на първи тур е реслизирано мнозинствено гласуване, то на втори тур обикновено се търси мажоритарно гласуване с минимум 50% + 1 глас. Има системи, в които и на теория втрият тур може да бъде мнозинствено гласуване. Ако будат допуснати до втрия тур повече от двама кандидати. Така е във Франция - допускат се всички, които са получили поне 12.5% от гласовете на имащите прево да гласуват. Така може да се окаже, че на втори тур са повече от двама канддати. Тогава за избран се счита този, който има най-много гласове в сравневние с всеки от останалите поотделно.

  Има страни, в които се прилага завижен праг на мажоритарност. За да бъде избран някой още на първия тур се изисква не 50%+1 глас, а 55% +1 глас.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "tigervi":

  Искайте бе, и от Марс може да поискате нещо.

 80. 80 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Както е известно избори се печелят с пари, с много пари. Мажоритарните избори у нас ще бъдат спечелени от големите партии плюс ДПС по места. Илюзия е да се мисли, че честни, почтени, умни, работливи, некрадливи ( и красиви) български граждани ще намерят необходимите средства, за да се кандидатират за депутати
  —цитат от коментар 71 на Ognyan Petkov


  Сега видях поста. Аз не съм казал че индивиди и малки партии ще имат големи шансове и не мисля че шарените парламенти са от голяма полза за демокрацията. Двупартийната система звучи плашещо, но в крайна сметка е по-добре от безкрайни ежби, политиканстване, и маргинални партии влизащи и излизащи от парламента като в А футболна група. Освен това не е необходимо да се отиде направо на 100%. Можем да почнем с 50% от местата. или пък дори с 25%, но да почнем отнякъде. Ще се направят анализи и ще се види напред ли вървим или пък назад.

  Другият вариант е да се вдигне прага поне на 7% или на 10% за да се стимулира обединение на хора около идеи, а не постоянни разцепления и разпиляване.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK