"Гласуване до края и душата в рая": Как парламентът даде заден за машинния вот и се разпусна

"Гласуване до края и душата в рая": Как парламентът даде заден за машинния вот и се разпусна

© Златина ЗехироваИзбори 2022

За седем часа пет приети параграфа. От общо 49 страници промени в Изборния кодекс.


Толкова работи Народното събрание днес при безпрецедентни хватки за задържане на кворума, скандали за машинното гласуване, обвинения за фалшифициране на изборните резултати и опит на протестиращи да се барикадират в сградата на бившия партиен дом.


Най-ключовата и спорна промяна, която бе приета с гласовете на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" след остри критики от страна на БСП и ДПС и обвинения, че Бойко Борисов иска да манипулира изборите, бе отмяната на текстовете за гласуване само с машини в секциите над 300 избиратели и връщане на старото положение - да се избира или с бюлетини, или с машини.
Първоначално ГЕРБ искаше всички промени в Изборния кодекс да бъдат изгласувани днес на всяка цена, но после размисли и остави това за утре, а според спекулации на БСП причината за това е опитът на майки от "Системата ни убива" да се барикадират на северния вход на Народното събрание с призив депутатите да подпишат декларация с искане на оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.


"Знаете как стои... кворумът"


Въпреки призивите на БСП и ДПС промените да не бъдат гласувани, защото са недемократични, а да се търси диалог и консенсус по текстовете, точно 121 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" осигуриха кворум, за да бъде открито заседанието на парламента в 9 часа сутринта. Два часа по-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова блокира възможностите на опозицията да провали заседанието по-късно, като "похарчи" единствената опция за поименна проверка - по правилник в едно заседание може да се поиска само една.


Председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ изброи 124 депутати в зала, а видимо там бяха само представители на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля". Секунди след това в гласуването на наименованието на законопроекта участваха само 105 народни представители, а БСП се усъмни дали въобще е имало кворум.


"Много добре знаете как стоят нещата", отвърна Караянчева в опит да аргументира практиката, че се броят депутати, които влизат и излизат. Тя даде пример, че зам.-председателят на парламента и лидер на НСФБ Валери Симеонов е бил на проверката, но след това е излязъл за среща в министерство.


Гласуването продължи с предложение на ВМРО номерата на бюлетините да отпаднат, за да се предотврати купеният вот, а БСП обяви, че това е елегантен образователен ценз и предложи алтернатива срещу на манипулации - "Обединените патриоти" да подкрепят социалистите да остане само машинно гласуване.


"Ако желаете, подкрепете машинното гласуване, иначе няма как да ви се получи гласуване до края и душата в рая", предупреди Тодор Байчев от БСП, вероятно визирайки желанието на управляващите гласуването по промените в изборните правила да продължи до окончателното им приемане. Към този момент единственият шанс да се провали заседанието бе да не се съберат 61 души при гласуване, тъй като по идея на ГЕРБ пленарното заседание бе удължено до финализиране на Изборния кодекс (61 е половината на регистриралите се 121 народни представители сутринта - бел. авт.).


"Борисов си подготвя фалшификация на изборите"


След близо три часа спорове ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" дадоха заден за изцяло машинно гласуване и окончателно въведоха опция за избор - да се гласува или с машини, или с бюлетини. Такъв ще има в секциите над 300 избиратели на парламентарни, президентски и европейски избори. На местните избори и в малките секции ще се гласува само с бюлетини.


Дебатите по въпроса в пленарната зала минаха през всякакви теми, в т.ч. могат ли възрастните хора да боравят с банкомати, как се гласува във Венецуела и честен ли е бил вътрешният избор на лидер на БСП. Хамид Хамид - зам.-председателят на парламентарната група на ДПС, която настояваше за отлагане на решението и консенсус, обяви, че с въвеждането на две опции за гласуване Бойко Борисов се готви за фалшификации на изборите. Според Валентин Касабов от "Обединените патриоти" всъщност БСП и президентът Румен Радев настояват за машинно гласуване, за да "дойдат руските хакери и да хакнат машините". Той разви тезата си дотам, че след това следва червените да опитат да прокарат излизане на страната от Европейския съюз.


Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ГЕРБ не е против машинното гласуване, за което правителството е отпуснало 70 млн. лв., но трябва да осигури и друг вариант, защото машините се повреждали, а възрастните хора, макар и да можели да ползват банкомати, се притеснявали и можело да ги блокират или да не идат да гласуват въобще.


Към 16.00 часа днес текстът за двете опции за гласуване бе приет и се очакваше гласуването по проекта да продължи, но по предложение на ГЕРБ бе решено заседанието да приключи и работата по Изборния кодекс да бъде възстановена утре. От БСП заподозряха, че причината е опит на майки от "Системата ни убива" да се барикадират в едното фоайе на парламента, заради което се стигна до скандал в пленарната зала, както и прииждащи хора на протест.


Иска ли някой да организира изборите


Утре депутатите ще продължат с текстове, които натоварват Централната избирателна комисия с решението и отговорността да закупи или наеме машините за гласуване, роля за което досега имаше Министерският съвет. По неофициална информация това е една от причините за оставката на председателя на комисията Стефка Стоева.


Във вторник процедурата за избор на неин наследник се провали, след като дори и ГЕРБ не можа да предложи кандидат за поста. "Че кой ще иска да поеме тази отговорност", коментират неофициално депутати. Днес Даниела Дариткова пък обяви, че управляващите са очаквали БСП да излъчи номинация. Вероятно трябва да бъде обявена нова процедура, а по думите на Красимир Ципов от ГЕРБ управляващите ще предложат магистрат за поста.


Утре ще бъдат гледани и 20 страници предложения на ГЕРБ за смесена система за избор на Велико народно събрание, които бяха отхвърлени от всички останали партии в правната комисия.


За игрите с кворума четете тук.
За машинното гласуване - тук.
Как идеите на ГЕРБ бяха бламирани в комисия - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK