На живо

Политическата криза: Протестът обстреля с яйца и централата на ДПС (хронология)

Политическата криза: Протестът обстреля с яйца и централата на ДПС (хронология)

© Видка Атанасова"Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 78-ия си ден.
Гледайте на живо видеото, излъчван от Отровното трио .


Следете на живо хода на протеста във видеото, разпространявано във "Фейсбук" от Отровното трио.
Централата на ДПС се оказа новата цел в маршрута на протестиращите срещу корупцията в управлението граждани. Протестиращите обявиха, че макар и ДПС да се обявява за опозиция, иска експертен кабинет, което според тях е запазване на властта на управляващата партия и на премиера Бойко Борисов.


Охраната на сградата и полицията не се намесиха, докато протестиращите хвърляха яйцата и пликчета с боя. Акцията продължи около 10 - 15 минути, след което шествието напусна района и се върна към обичайния си маршрут - сградата на президентството и Орлов мост.

Политическата криза: Протестът обстреля с яйца и централата на ДПС (хронология)

© Видка Атанасова


Протестиращите в София в този час са пред сградата на централата на ДПС на бул. "Александър Стамболийски" и я обстрелват с яйца. Скандират "Мафия" и "Оставка" Районът се охранява от голямо количество полицаи.


Политическата криза: Протестът обстреля с яйца и централата на ДПС (хронология)

© Видка Атанасова

Шествието потегли към централата на ДПС. Това е новата дестинация на протеста, за която вчера загатнаха инициаторите от Отровното трио. Идеята е да се протестира срещу скритите лостове на влияние върху сегашното управление на държавата от страна на депутата от движението и медиен магнат Делян Пеевски.

Политическата криза: Протестът обстреля с яйца и централата на ДПС (хронология)

© Юлия Лазарова


Ораторите в София коментират обясненията на премиера Бойко Борисов за снимките , разпространени анонимно от дома му в правителствената резиденция "Бояна". В средата на юли Борисов беше атакуван с видео от спалнята си, а експерти обърнаха внимание, че в едно от огледалата в помещенията се отразява силует на снимаща с телефон жена. Едва днес - два и половина месеца по-късно, Борисов артикулира версията, че президентът Радев в негово отсъствие е изпратил "една прекрасна госпожа", да "нащрака" спалнята му.


Участниците в днешния протест задават въпроси защо премиерът реагира с тази версия едва сега и искат обяснение.

Пловдив събира книги за министрите

Протестиращи в Пловдив блокираха Сточна гара, съобщи БНР. Преди това - около 18.30 часа, пред Централна поща, бе организирано "Всенародно четене с Бойко Борисов". Инициативата събра около 20 души.
Една от книгите за четене е "Първият милион" на журналиста Крум Благов, а откъс в нея, разказва как "Пловдив стана Герговград".


Стихотворения от П. К. Яворов са с послание към "Бойко Методиев Борисов с любов от Пловдив". Друга книга, която протестиращи донесоха е История на България - научен труд на Съюза на учените в Пловдив. Идеята е събраните книги да бъдат занесени пред Министерския съвет.

Русенци протестираха срещу мръсния въздух

Протест за чист въздух се състоя тази вечер на централния площад в Русе, пред сградата на Съдебната палата.
Участниците в недоволството поискаха предприятията да спрат да замърсяват въздуха в града. Те заявиха, че е нужна мобилната станция за органични замърсители, строг контрол от Регионалната инспекция по околната среда и водите, недопускане на нови мръсни производства, съобщи БТА.


Протестиращите носеха маски и транспаранти с надписи - "Мръсният въздух ни убива!", "Спасете Русе!", "Ще се борим за чист въздух!", "Искаме да дишаме!".

Започна 78-ият протест с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.
Отровното трио обеща изненада - протестиращите да отидат до ново място. Участниците са поканени да носят яйца и домати.

Георги Икономов

© Юлия Лазарова

Георги Икономов


В декларация, разпратена до медиите, местната организация на ГЕРБ в Банско призовава бившия кмет на града Георги Икономов да подаде оставка от настоящия си пост - общински съветник, след като напусна управляващата партия и се присъедини към бъдещия политически проект на доскорошния втори човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов.


В края на миналата седмица Икономов влезе в инициативния комитет за учредяването на бъдещата партия "Републиканци за България", заедно с други вече бивши знакови лица на ГЕРБ, като дългогодишния шеф на парламентарната външна комисия Джема Грозданова и благоевградския кмет два мандата Атанас Камбитов.


"След подаденото от самия него заявление за напускане на партията, г-н Икономов трябва да извърви докрай пътя на честта и да се оттегли и като общински съветник в местния парламент. С цялото ни уважение към него, бихме искали да му припомним, че той в момента е общински съветник само и единствено защото бе водач на партийната листа на ГЕРБ на последните местни избори, а не заради преференциален вот за него като личност", се казва в декларацията, в която се изказва и благодарност на Икономов "за всеотдайната работа за Банско".

Политическата криза: Протестът обстреля с яйца и централата на ДПС (хронология)

© Георги Кожухаров

Един ръководен служител и трима редови полицаи от столичната полиция са били наказани за превишаване полицейски правомощия по време на протеста на 10 юли, при който под колоните на сградата на Министерски съвет имаше документирани случаи на полицейско насилие, съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов той беше изслушан от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.


Ивайло Иванов пък обяви, че при последното Велико народно въстание - на 22 септември, протестиращите са търсили конфликт и за малко да го получат.


Подробности тук

Обясненията на МВР за сблъсъците на протестите

Огнян Минчев: оставането във властта стопява капитала на ГЕРБ

Оставането в управленска позиция на настоящето правителство и на Бойко Борисов стопява както политическия капитал на ГЕРБ, така и неговия личен политически капитал, коментира пред БНР политологът Огнян Минчев.


По думите му експертно правителство може да бъде победа за Борисов, ако така той успее да направи крачка назад и да подреди редиците в партията си за следващите избори. "В същото време подобен ход крие рискове, тъй като не се знае колко време би могло да издържи подобно експертно правителство начело на страната и то може да бъде само кратка прелюдия към служебно правителство", смята Минчев.


Според политолога призивът на вицепремиера Красимир Каракачанов за експертен кабинет е


опит да съхрани собствената си политическа позиция


и политическо наследство, ако Борисов "изгърми" по време на сегашното противопоставяне: "Ако в един момент самият премиер или настоящата политическа конфигурация се наложи да направят крачка назад вследствие на протеста или на други, съпътстващи протеста явления, протичащи зад сцената, то тогава на обществото и държавата остава един основен политически избор – или служебен кабинет начело с Радев, или програмно коалиционно правителство, което да доведе страната до предсрочните избори."

Министърът на финансите Кирил Ананиев ще поиска да се възстанови работата по законопроекта за местното самоуправление и местната администрация, който бе изготвен преди година. Такъв ангажимент е поел той на среща с кметове, съобщава ведомството му. Тя идва след указания от миналата седмица от страна на премиера Бойко Борисов заради протест на кметове на малки общини, които се оплакаха, че големите не допускат до тях средства.


Ананиев ще разговаря с Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия, и с Искрен Веселинов – на регионалното развитие, да се създаде работна група, която "да съживи" работата по проекта. От сдружението на кметовете са настояли по време на срещата да се гарантира законодателно получаването на бюджетни средства в малките населени места.

Политическата криза: Протестът обстреля с яйца и централата на ДПС (хронология)

© Георги Кожухаров

Гражданското сдружение БОЕЦ и организации, свързани с блокадата на Орлов мост предния месец, настояват да участват в утрешното издание на седмичното обзорно предаване за политика на БНТ "Панорама". Във видео, излъчвано на живо в страницата на БОЕЦ във "Фейсбук", лидерът на формацията Георги Георгиев обяви, че утре вечерта в 19.30 ч. пред сградата на обществената телевизия ще бъде свикано събитие под наслов "Граждански форум Орлов мост" с искане за свобода на медиите. Очакването на организаторите, сред които бяха посочени групите "Орлово гнездо", "Зелена Младост" и "Граждански мегдан", е да получат възможност да говорят за протестите.


Участниците в събирането ще останат пред входа на БНТ на столичната улица "Сан Стефано" 29 до началото на предаването "Панорама" в 21 ч., съобщи Георгиев. Той не уточни краен час на събитието. В последните два месеца гости на предаването - предимно от управляващата партия ГЕРБ, на няколко пъти бяха възпрепятствани от протестиращи да напуснат сградата на БНТ и посрещани на изхода с викове "Оставка" и освиркване. До сблъсъци с полицията се стигна при гостуванията на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и на социалния министър Деница Сачева. Двете бяха изведени с автомобили и под засилена охрана. Полицейски кордон пазеше през юли и лидера на БСП Корнелия Нинова при излизането й от телевизията след участие в "Панорама".


"Не можем да говорим за свобода и справедливост, когато истината се говори със страх и когато обществените медии заливат с помия всеки, който не приема властта на мафията. Една от стъпките към свободата е да си върнем гражданските медии", заяви във видеото Георги Георгиев и отново призова за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Президентът: диалогът не може да бъде опрощаване

"Не виждам смисъл да ни тикат постановка, в която диалогът да бъде опрощаване - за шкафчета, за начин на порочно управление, за корупция. Няма как да стане. Не може хората с пълни шкафчета, да канят на диалог тези с празни", каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като присъства на учението "Тракийска пепелянка" на авиобаза "Граф Игнатиево". Той повтори виждането си, че диалог може да има след като бъде изнесена истината за всички корупционни схеми, "които са се случвали и продължават да се случват в държавата".

Борисов отказа предложението за експертен кабинет

Политическата криза: Протестът обстреля с яйца и централата на ДПС (хронология)

© Фейсбук профил на Бойко Борисов

"Експертен кабинет устройва ГЕРБ най-много" - това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти при инспекцията на строящия се участък на автомагистрала "Хемус" край Буховци. Коментарът е по повод призива на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за диалог между Борисов и президента Румен Радев за съставяне на експертен кабинет, който да довърши мандата. За такъв се обяви и ДПС.


По думите на Борисов експертен кабинет е удобно решение, но не е правилно: "Това е правилно само ако има висока политическа култура във всички, защото светът влиза в страхотна депресия".

Всички, които искат да влязат в парламента, ги познавам много добре - едни са ми били вицепремиери, други са ми били министри, трети са ми били в екипа, зная им качествата.


Бойко Борисов,

премиер


"Мен ме устройва най-много, защото ще мога да си работя за партията", каза днес премиерът. Той подчерта, че управляващите вече били свършили важните неща за България в този мандат и изреди за пореден път: увеличение на заплатите на учители и университетски преподаватели, нулева миграция, водеща роля в региона и ролята на България в конфликта в Средиземно море, влизане в чакалнята на еврозоната. Подробности - тук

И отново по искането за оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева - обобщението на карикатуриста Христо Комарницки във вестник "Сега":

Джема Грозданова напуснала ГЕРБ заради десните и парламента

Отношението на управляващите към десните партии, отказът им да работят по важните за хората проблеми и свалянето на темата за външната политика от дневния ред на парламента след края на европредседателството - това са трите причини, които дългогодишният депутат от ГЕРБ Джема Грозданова посочи като аргумент за решението си да напусне и да премине в бъдещия политически проект "Републиканция за България" на някогашният втори човек в партията Цветан Цветанов.


В интервю за Би Ти Ви тази сутрин Грозданова подчерта, че като лидер на структурата на ГЕРБ в софийския район "Средец" е била обвинявана в липсата на агресия към десните партии. При напускането си тя получила упрек от административния секретар на партията Цветомир Паунов, че не е впрегнала целия си интеректуален потенциял в битката с десните. "Аз не искам да се боря, а да си сътруднича с десните", заяви Грозданова, потвърждавайки неколкократните анонси на Цветан Цветанов в последния месец за бъдещо сътрудничество с формациите десния спектър.


Джема Грозданова

© Юлия Лазарова

Джема Грозданова

Като лично разочарование от действията на управляващата партия Джема Грозданова описа беузспешните си опити в продължение на четири години да спре незаконен строеж в двора на кооперацията, където живеела, при който бил разрушен паметник на културата. По думите й след четири години на безплодни жалби до Столичната община, през 2018 г. проблемът бил разрешен лично от Цветан Цветанов по нейна молба. Това я накарало да се замисли за начина, по който функционира ГЕРБ, обясни тя.


Грозданова е депутат от ГЕРБ от 2009 г., а от 2014 г. ръководеше неизменно външната парламентарна комисия. Днес тя разказа, че е поканена в партията през 2005 г. от Цветан Цветанов, с когото се познавала, тъй като била зъболекар на децата му. Тя уточни, че кариерата й във външната политика е започнала с работата в постоянната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, а липсата на образование в тази сфера наваксала с "много четене". Тя подчерта, че не е лично близка с Цветанов, но работила и може да работи с него вбъдеще.


Грозданова критикува маниера на взимане на решения в ГЕРБ и пълното игнориране на парламента, като даде да се разбере, че вината за това е на лидера Бойко Борисов. За бившия шеф на парламентарната група Цветан Цветанов тя обясни, че очевидно е осъзнал нуждата от промяна на този маниер. Цялото интервю - във видеото.

Хамид Хамид

© Юлия Лазарова

Хамид Хамид

ДПС продължава да търси подкрепа за внасяне на проект за решение за освобождаване на председателя на парламента Цвета Караянчева, каза пред Би Ти Ви депутатът от партията Хамид Хамид. За внасянето му са необходимо поне 80 подписа на народни представители, а движението има 25. Хамид смята, че Караянчева системно неизпълява задълженията си и не е на висотата на поста, който заема. Плачевна е организацията в новата сграда на парламента е неговото мнение.


Депутатът повтори, че за ДПС изходът от политическата криза е в оставката на правителството и президента, след което да се създаде експертен кабинет с премиер от най-голямата политическа партия - ГЕРБ, и вицепремиер от втората по популярност - БСП.


Според него на държавата е нужно успокояване, защото предстоят важни решения за години напред. По повод протестите, Хамид каза, че те са инструмент на демокрацията, но в момента хората на улицата нямат изчистени искания и не предлагат решения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK