На първо четене: депутатите удължиха срокове за обжалване при административни нарушения

На първо четене: депутатите удължиха срокове за обжалване при административни нарушения

© Цветелина Белутова, КапиталНа първо четене, със 71 гласа "за" и 32 "въздържал се" депутатите в Народното събрание приеха промени в Закона за административните нарушения и наказания, с които се удължават сроковете за обжалване на съставен акт.


Целта на проекта, внесен от Министерския съвет, е да съкрати сроковете на административнонаказателното производство и да ускори събирането на санкции, като се предлагат отстъпки за наказаните, ако платят доброволно в срок.


Според предложенията, които предстои да бъдат гласувани окончателно на второ четене, на нарушителите се дава възможност да сключват споразумение, за да приключи административнонаказателното производство.
В случай че нарушителят иска да възрази, с проектозакона срокът за това се удължава от три дни на седмица. Актът за нарушението ще се изпраща на "наказващия орган" в рамките на две седмици от връчването, а не както е сега на 14 дни от подписването.


Ако предложенията бъдат окончателно приети, нарушителят първо ще се предупреждава писмено при маловажни случаи и ще се наказва при повторно провинение от същия вид. Като писменото предупреждение освен данни за нарушителя и обстоятелството ще трябва да съдържа и описание на нарушението защо е маловажно.


"Уеднаквява се режимът при пълнолетни и непълнолетни административнонаказателно отговорни извършители на нарушения, представляващи маловажен случай, и се урежда териториалната компетентност на наказващите органи при нарушения, извършени в киберпространството", пише в доклад на ресорната правна комисия.


При разискванията в пленарна зала имаше само две изказвания. Христиан Митев от "Обединени патриоти" обяви, че работата по законопроекта е започнала още при предишния мандат, като отбеляза като "безспорно достижение" предложението за увеличаване на срока за обжалване от три на седем дни. "Досега практиката е такава, че в тези три дни гражданинът обикновено посочва само, че не е извършил нарушението, без да може да изложи мотиви, без да може обосновано да защити тезата си. По този начин се получава едно изключително формално производство", казва Христиан Митев. Според депутата трябва да бъде окончателно подкрепено и предложението, с което се удължава срокът за обжалване на наказателни постановления от седем на четиринайсет дни.


Депутатът от парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов изказа опасение, че "е дълбоко сбъркан самият запис в законопроекта". Като причина той посочи, че не било посочено ясно кои случаи са маловажни и какви са критериите да бъдат определени като такива, а това "създава възможност за абсолютно разнородна практика на наказващите органи в страната".


В закона е записана следната дефиниция на "маловажен случай": "Маловажен случай" е този, при който извършеното нарушение от физическо лице или неизпълнение на задължение от едноличен търговец или юридическо лице към държавата или община, с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства, представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушение или на неизпълнение на задължение от съответния вид".


Филип Попов от БСП отбеляза: "Каква е тази незначителност на вредните последици? Кой я преценява? Това не е описано!"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Весело

  Безсилен сме да схвана логиката на министерския съвет, последвана от депутатска такава. Съкращаване на сроковете чрез удължаване на междинните етапи.

 2. 2 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Този правно импотентен парламент НЕ може да роди нищо юридически смислено.
  Разбира се, матр'яла после ще опере пешкира, като преди, по време и след прането псува държавата.

  VD
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Добре за нас е, че се удължават сроковете за обжалване. Иначе ако един акт е връчен в петък, срокът за обжалване е до понеделник, или само един работен ден. И действително липсата на конкретна и ясна формулировка за маловажен случай в чл. 28 на ЗАНН е повод за спекулации и корупция.

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  И това трябва да се знае , пък пишете минуси колкото си искате - "Осемте джуджета " на круиз без АКФ и Стайков :
  МИРИС НА ЗЛАТО – „РЕПРЕСИРАНИЯТ“ БИЗНЕСМЕН ИЛИЯ ЗЛАТАНОВ СИ КУПИ НОВА КЪЩА В ГЪРЦИЯ
  От TroyanPress
  2 minutes

  Last updated сеп. 23, 2020

  Бизнесменът Илия Златанов който стана печално известен с амбицията си да съсипе собствените си деца и внучетата си, наскоро се похвали с нова придобивка в Гърция и обиколка с яхта на Пелопонес. Главният герой от хитовата поредица „Осемте Джуджета“ се е сдобил с имота в началото на Август и след това е бил забелязан да отплава на релаксираща почивка с яхтата си в компанията на няколко непълнолетни девойки. Междувременно Златанов не спира да влиза в ролята на жертва и политически бежанец докато се крие от своите измамени клиенти по топлите страни. Едно е ясно – Златанов започва да пръска пари от златото, част от което беше намерено в къщата му. Типично за него „крадеца вика дръжте крадеца“.

  Колко ли пари е получил от Антикорупционен фонд, за да стане герой на сериалите може само да гадаем, но е факт че и двете страни са на печалба. Златанов получава тлъст хонорар и индулгенция срещу своите кредитори и измамени в България, а Антикорупционня фонд усвоява едни големи пари от своите богати донори, които пари трябва да бъдат изхарчени до 2022г., както самият Николай Стайков от Антикорупционен фонд призна в студиото на телевизионно предаване.

 5. 5 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Златина Захирова нещо не е разбрала и пише глупости. Какви срокове за обжалване са удължили, изобщо не разбрах. Акта изобщо не подлежи на обжалване, а тридневния срок е за възражения по него, пред адм.наказващия орган. Тези възражения не са обжалване на акта, с който само се поставя началото на наказателното производство. Крайният акт е наказателното постановление и той подлежи на обжалване. То в самото заглавие и в анонса има противоречие - удължиха сроковете за обжалване при административни нарушения и после - целта на проекта, внесен от Министерския съвет, е да съкрати сроковете на административнонаказателното производство. Що за логика има в това, г-ца Захирова да разясни, ако може.

 6. 6 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  "...и се урежда териториалната компетентност на наказващите органи при нарушения, извършени в киберпространството"

  Като как точно се регистрират и санкционират административни нарушения в киберпространството? Щото за престъпленията има някакъв регламент, ама за административни нарушения е пълна дебилщина.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK