Парламентът одобри доброволната казарма: Всеки българин до 40 години ще може да служи в резерва

Парламентът одобри доброволната казарма: Всеки българин до 40 години ще може да служи в резерва

© Велко АнгеловВъзможност за срочна служба в доброволния резерв на въоръжените сили за граждани на възраст до 40 години въведе парламентът на първо четене днес. Става въпрос за служба в продължение на шест месеца, за която доброволците ще получават възнаграждение, здравно и социално осигуряване.


Целта на промените, внесени от Министерския съвет по предложение на военния министър Красимир Каракачанов, е да се преодолее некомплектът в армията. Към момента свободните места за военни са над 5 хил.


При гласуването днес БСП се въздържа, а останалите партии подкрепиха промените. Очаква се те да бъдат приети с мнозинство и на второ четене.
Срочната служба ще се осъществява два пъти в годината, като през шестмесечна подготовка ще преминават по 300 души. Според разчетите разходите на година ще бъдат над 8.3 млн. лв. През първите три месеца ще има начална и специализирана подготовка, а във вторите - изпълнение на задачи във военните формирования.


В момента възрастта за резервисти е до 26 години. Преди месеци парламентът вдигна и възрастта за постъпване в армията на 40 години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK