ДПС очаква избори до месец - два

Халил Летифов

© Юлия Лазарова

Халил ЛетифовИзбори 2022

Провеждането на парламентарни избори е въпрос на месец-два. Това прогнозира в интервю за БНТ депутатът от ДПС Халил Летифов.


"Изборите чукат на вратата и вече сме в период на предизборна кампания, въпрос е на месец или два", каза той. По закон редовните избори трябва да се проведат през март догодина, а от близо 80 дни в страната вървят всекидневни протести с искане за оставка на управляващите. Помолен да коментира аналогиите с кабинета "Орешарски", протестите срещу който вървяха близо година, но работата му приключи едва след оттегляне на доверието на ДПС, Летифов отговори: "Всички сме си взели поуката за кабинета "Орешарски", но там фактически нямаше парламентарно мнозинство. Наблюдаваме същото и в този парламент. Математически имаше пречки в изпълнение на програмата."


Едновременно с това представителят на ДПС изрази мнение, че депутатите все още имат време да променят Изборния кодекс (променен миналата седмица на второ четене, но и върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев - бел. ред. ) По думите му е възможно в оставащото време "всички парламентарни партии да намерим вариант за честни избори, обществено подкрепени правила".
Летифов поясни и защо ДПС иска оставката на президента Румен Радев, избора на когото подкрепи на втория тур. Движението очаквало Радев да бъде "контрапункт на политическия реваншизъм на ГЕРБ", но сега в поведението на държавния глава "вижда същото с обратен знак".


Помолен да коментира хвърлянето на яйца по централата на ДПС на вчерашния протест, Летифов каза: "Не мисля, че е нещо ново под слънцето. Спомнете си "Росенец" - организирана акция с цел позабравени политически субекти да са реанимирани и странно бързо биват забелязани като се качат на гърба на г-н Доган" Той има предвид акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, провокирала обществено недоволство и довела до освобождаване на достъпа до обществен плаж и път, затворени дотогава заради съседство с имот, ползван от почетния председател на ДПС.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK