Кметът на Благоевград се готви за нови избори, ако съдът окончателно го отстрани от поста

Румен Томов, кмет на Благоевград.

© Анелия Николова

Румен Томов, кмет на Благоевград.Съдебната сага около решението дали Румен Томов да остане кмет на Благоевград, или да има нови избори по-малко от година след редовните, е пред приключване. Окончателното решение предстои да бъде взето от Върховния административен съд (ВАС), след като по казуса вече се произнесоха и конституционните съдии. Самият Томов обяви, че ако се стигне до повторен вот, ще се кандидатира отново. Според шефа на местната избирателна комисия евентуални избори могат да се състоят в края на тази или в началото на следващата година.


Томов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, спечели местните избори с 56.61% след балотаж с дотогавашния титуляр два мандата от ГЕРБ Атанас Камбитов. Няколко месеца по-късно Общинската избирателна комисия, сезирана от опонента му, го отстрани от поста, тъй като не е спазил разпоредбата на Закона за местната власт да излезе от всички фирми, в които участва, и е бил едновременно търговец и кмет. Делото стигна до ВАС, който потвърди решението, но трябваше да се произнесе отново, след като адвокатът на Томов обжалва. Междувременно друг състав на ВАС - по сходен казус в русенското село Ветово, а отделно и депутати от БСП сезираха Конституционния съд (КС) с искане да се произнесе дали разпоредбата на Закона за местната власт е в съгласие с основния закон. Производството беше спряно до произнасянето на конституционните съдии.


Решението на Конституционния съд


Законът за местната власт задължава кметовете на общини, райони или кметства до един месец от обявяването на изборните резултати да предприемат действия за прекратяване на всякаква търговска дейност и за напускане на всички длъжности в търговски дружества. Те са длъжни да уведомят писмено за това общинската избирателна комисия, а неизпълнението само на едно от тези действия в този едномесечен срок води до предсрочно прекратяване на пълномощията им.
Разпоредбата обаче не предвижда същински съдебен контрол върху решенията за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмет, а само формална проверка дали кметът е изпълнил задълженията си. Това беше и един от основните аргументи при сезирането на Конституционния съд. Защитната теза на Румен Томов е, че фирмата му е продадена в законовия едномесечен срок и е трябвало едновременно с вписването на договора за продажба да бъде вписано и заличаването на търговеца, но това не е станало поради пропуск на адвоката. По тази причина се наложило повторно да се подава молба за заличаване, което довело до забавяне отвъд позволения срок.


С решение от 24 септември Конституционният съд се произнесе, че разпоредбата за прекратяване на търговска дейност не противоречи на конституцията и че не законът, а неправилната съдебна практика е причина за автоматичното прекратяване на мандатите на кметовете, които не са спазили срока. "Според КС текстът на закона ясно показва, че не се интересува от крайния резултат, а от това дали са предприети необходимите действия за прекратяване на съответната дейност и за уведомяване за тези действия", посочва седмичникът "Капитал" и цитира част от решението, според което "не е посочено като изискване "необходимите действия" да са породили крайния си резултат и да са настъпили свързаните с тях правни последици".


В интервю за Би Ти Ви днес благоевградският кмет Румен Томов тълкува мотивите на КС като потвърждение на аргументите му.

Погрешна е наложената във времето практика, че срокът е един месец за приключване на процедурата. КС казва, че срокът е един месец да се предприемат действия и да има ясно изразена воля за прекратяване на тези взаимоотношения


Румен Томов,

кмет на Благоевград


Ще има ли нови избори


След произнасянето на конституционните съдии производството срещу Томов трябва да бъде подновено и се очаква ВАС да излезе с окончателен акт. Ако съдът потвърди отстраняването му, президентът трябва да насрочи частични местни избори за нов кмет на Благоевград. "При всяко положение, ако се стигне дотам, ще се явя отново на избори, заяви Томов пред Би Ти Ви и изрази увереност, че ще спечели и ново гласуване.


В интервю за БНТ председателят на Общинската избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусаров прогнозира, че ако се стигне до нови избори, те ще са най-рано в края на тази година. В отговор на въпрос той допусна възможността вотът да бъде едновременно с редовните парламентарни избори, които трябва да са най-късно през март 2021 г.


Междувременно Атанас Камбитов, който беше опонент на Томов, напусна ГЕРБ и се присъедини към новата партия на бившия втори в управляващата партия - Цветан Цветанов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK