Ден 85: Протестът благодари на евродепутатите за подкрепата

Ден 85: Протестът благодари на евродепутатите за подкрепата

© Надежда Чипева, КапиталПродължаваме битката до победа! Готвим се и за Велико народно въстание 4 на 3 октомври" . С този призив на т. нар. Отровно трио, включващо адв. Николай Хаджигенов, скулптора Велислав Минеков и пиар експерта Арман Бабикян започна днешният 85-ти протест срещу корупцията в управлението.


Бабикян подчерта, че на големият протест в събота се очакват представители от цялата страна. Той ще предшества заседанието на Европейския парламент на 5 октомври, когато ще се дебатира върховенството на закона в България. Днес Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) одобри с 35 гласа "за", 30 гласа "против" и 1 глас "въздържал се" проект за резолюция относно "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в страната. Подробности за заседанието четете тук.


По-рано през деня земеделският министър Десислава Танева коментира при посещение в Сливен, че разпратеният от Отровното трио до всички евродепутати видеозапис, който според тях свидетелства за прикриване на злоупотреби в Министерство на земеделието, цели политическа провокация, съобщи БНР. На записа се чува как Танева призовава земеделски производители "да не се хвалим какви измамници сме", за да продължим да получаваме европейска помощ. Всичко за записа четете тук.
"Аз съм българка и винаги ще бъда такава и ние трябва да се представяме пред хората винаги с най-доброто, което можем да представим", каза днес министър Танева.


Вечерта на митинга думите й бяха цитирани и освиркани от протестиращите. "Това е политическа провокация. Да сваляш правителство е политическо действие. Провокирахме отговор от Европейския парламент и ето, той дойде. Всичко е вярно, това е политическа провокация, браво, министър Танева, този път улучихте", каза пред присъстващите Бабикян. "Дошли сме да ви сваляме и да информираме колегите ви как точно давате полезни съвети за крадене на техните и на нашите пари", заяви той.


Благодарим ти, Европо, добави Минеков, който отбеляза, че подкрепата от страна на европейските граждани, медии и депутати вече е видима.


Ден 85: Протестът благодари на евродепутатите за подкрепата

© BG inBelgium


По-рано днес в Брюксел група българи, живеещи в Белгия се събраха на спонтанна демонстрация за посрещане на кортежи на евролидерите, които пристигаха за участие в първия ден от извънредното заседание на Европейския съвет. Сънародниците ни отправиха послание към тях да застанат на страната на върховенството на закона. Издигнатите плакати посочиха премиера Борисов като символ на корупцията в страната, съобщиха на "Дневник" участниците.


Вижте на живо изказванията на протеста тази вечер в София, излъчвано в пробила на Отровното трио във "Фейсбук". След края му присъстващите потеглиха в шествие към Орлов мост.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK