Септември 2020: Най-високо е доверието към Слави Трифонов

Септември 2020: Най-високо е доверието към Слави Трифонов

© Юлия ЛазароваТрадиционните играчи в политическото поле в България са засенчени по персонален рейтинг от други две популярни фигури, започнали неотдавна нови политически проекти - шоумена Слави Трифонов и бившия омбудсман Мая Манолова. Това коментира социологическата агенция "Алфа Рисърч" към данните от изследване, проведено сред 1031 пълнолетни българи в края на септември.


Общо 36% от анкетираните имат доверие на Слави Трифонов, а 32.9% - на Мая Манолова. В същото време недоверието към шоумена е 26.8%, а към бившия омбудсман - 33.7%. "Алфа Рисърч" мери рейтингите на двамата нови политически играчи за първи път.


Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов губи близо три пункта доверие спрямо юли, като персоналният му рейтинг в края на септември е 20.3%. В същото време рейтингът на лидера на опозиция расте и почти се изравнява с този на Борисов - доверието към председателя на БСП Корнелия Нинова е 19.8%.
Кои партии влизат в парламента четете тук.


Непосредствено след тях се нарежда лидерът на "Демократична България" Христо Иванов, одобрението към когото е 15.5%. И неговият рейтинг е измерен за първи път.


Септември 2020: Най-високо е доверието към Слави Трифонов

© ''Алфа Рисърч''


След него по одобрение са Красимир Каракачанов (12.1%), Ахмед Доган (8.2%), Валери Симеонов (7.3%) и Веселен Марешки (6.1%). Доверието в Каракачанов и Марешки продължава да пада, докато това в Симеонов се покачва леко. Рейтингът на Доган е измерен за първи път от 2017 г. насам.


Към момента на лансирането на "Републиканци за България" Цветан Цветанов стартира с 3% лично одобрение.


И президент, и премиер губят доверие


Основната политическа линия на конфронтация от началото на протестите "президент-премиер" води до ръст на недоверието и към двамата. Загубите за Бойко Борисов са по-големи от тези за Румен Радев, коментира от "Алфа Рисърч" данните от проучването си.


Президентът бележи слаб спад на положителните оценки (с 1.6 процентни пункта), но критичните нарастват по-силно (с 5.7 процентни пункта). Той обаче запазва позитивен баланс в личния си рейтинг със съотношение 42% одобрение към 28.6% неодобрение. Премиерът губи нови близо три пункта и доверието в него спада до 20.3%, а недоверието расте с 6.5 пункта до 55.8%.


В последните три месеца пада рейтингът и на правителството, и на парламента, а недоверието към тези институции продължава да расте. Към септември одобрението към Министерския съвет е 12.8%, а неодобрението - 59.7%. В същото време одобрението за парламента е само 7.6%, докато неодобрението - 61.1%.


От началото на протестите одобрението към главния прокурор Иван Гешев пада от 13 на 12%, а неодобрението - от 57% на 55%.


Доверието в съда и полицията обаче расте. Преди три месеца одобрението към съда е 13%, а сега - 16%; доверието към полицията расте с три пункта и вече е 30%.


Какво очакват българите четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK