Повечето българи очакват изостряне на политическата и икономическата криза

Повечето българи очакват изостряне на политическата и икономическата криза

© Юлия ЛазароваПродължаваща подкрепа за протестите, задълбочаване на икономическата криза и неясен изход от политическата криза. Това показват обобщените резултати от редовното тримесечно национално-представително проучване на "Алфа Рисърч", проведеното в периода 21 - 30 септември 2020 г. сред 1031 пълнолетни граждани чрез пряко интервю по домовете.


Песимизъм и несигурност за бъдещето


С несигурност и песимизъм посрещат българите есенно-зимния сезон. "Алфа Рисърч" отчита, че за разлика от пролетта, когато страховете на хората бяха свързани с пандемията от COVID-19, в момента тревогите са свързани с икономическата и политическата ситуация. 50% очакват влошаване на икономиката в близките месеци, а едва 15.3% - подобрение. 14.9% очакват разрешаване на политическата криза, 54% - изострянето й.


Повечето българи очакват изостряне на политическата и икономическата криза

© ''Алфа рисърч''
На този фон безпокойството от разпространението на коронавируса отстъпва на заден план - 22.6% са оптимисти, 31.9% - песимисти. Тези резултати обаче не дават основание за оптимизъм, защото подценяването на вируса и предпазните мерки може да има бумерангов ефект - задълбочаване на здравната, а оттам - ескалация и на икономическата, и на политическата кризи, посочват социолозите.


Неясен изход от сегашната ситуация


Изходът от сегашната ситуация остава твърде неясен, посочват изследователите. При подкрепа от около две трети от пълнолетните българи (66.2%) на протестите в страната, само 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и бързи предсрочни избори. Общо 56% са за редовни избори, като от тях 31% смятат, че правителството трябва да продължи работата си до произвеждането им, а 25% са за експертен кабинет, който да довърши мандата.


В кого българите имат най-високо доверие четете тук.
Кои партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK