БСП се оправдава за Истанбулската конвенция

БСП се оправдава за Истанбулската конвенция

© Георги КожухаровДва дни преди гласуването на резолюцията за България в Европейския парламент лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще предложи на евродепутатите от партията да подкрепят текстове, които са вярна оценка за корумпираното управление в България, но не и такива, които съдържат упрек, че Истанбулската конвенция у нас не е ратифицирана.


Какво пише в резолюцията четете тук.


"БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българския парламент. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я, променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в Партията на европейските социалисти. Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата. Но Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана - в резолюция срещу корупцията", обяви Корнелия Нинова в позиция, разпространена от партийния пресцентър.
В съобщението се посочва, че въпреки че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, Корнелия Нинова ще предложи на петимата евродепутати от БСП да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но до не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция.


Резолюцията ще бъде гласувана в Европейския парламент в четвъртък, а текстовете й не се гласуват поотделно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK