Бъдещият шеф на ЦИК иска помощ от управляващите за машинното гласуване

Бъдещият шеф на ЦИК иска помощ от управляващите за машинното гласуване

© Юлия ЛазароваИли още промени в Изборния кодекс, които да дадат отговори за купуването, съхранението и сертифицирането на машините за гласуване, или сътрудничество с изпълнителната власт при осигуряването на устройствата. Това иска единственият кандидат за шеф на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, се разбра от отговорите му на въпроси на депутати и журналисти.


Днес номинираният от ГЕРБ за поста бе изслушан в правната комисия, където го подкрепиха всички партии без БСП, член от квотата на която бе в предишния мандат на ЦИК. Гласуването в пленарната зала е утре.


Александър Андреев, който е в изборната комисия от 13 години и в момента е неин говорител, не се ангажира дали машините трябва да бъдат купени, или наемани с аргумента, че комисията е колективен орган и все още не е обсъждала този въпрос. С промени в Изборния кодекс, ветото по които бе отхвърлено днес, ГЕРБ снема отговорността за машинното гласуване от Министерския съвет и натоварва с решенията ЦИК. По неофициална информация това е и причината за оставката на предишния титуляр Стефка Стоева, чийто наследник бе намерен от втори опит след провал на първата процедура в парламента.
На предстоящите парламентарни избори трябва да има машини за гласуване във всички секции в страната, където избирателите са над 300. Днес мнозинството остави като вариант и вота с бюлетини, заради което БСП заподозря, че се готви провал на машинното гласуване. Ако изборите са редовни, те ще бъдат в края на март догодина, т.е. има около шест месеца за осигуряване на устройства.


При питане на БСП в комисията Александър Андреев каза, че се надява всички въпроси за машините да намерят отговор в изборното законодателство, но призна, че е трудно да отговори дали ще има нови промени в Изборния кодекс преди вота. По неофициална информация такива не се очакват. После пред журналисти той обяви, че се надява на сътрудничество с изпълнителната власт при осигуряване на машинното гласуване.


В отговор на въпрос пред депутатите той каза, че е възможно изборните списъци да се правят на база на записване, т.е. да има активна регистрация за гласуване.


Александър Андреев е юрист. Има докторска степен от Нов български университет, където преподава.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK