"България не е по-зле от Северна Корея" - ГЕРБ се оправда за критиките от Брюксел, БСП иска оставки, ДПС мълчи

"България не е по-зле от Северна Корея" - ГЕРБ се оправда за критиките от Брюксел, БСП иска оставки, ДПС мълчи

© Юлия ЛазароваКритичната резолюция за България, която Европейският парламент одобри снощи в подкрепа на протестите и законността у нас, стана повод за скандал в Народното събрание тази сутрин.


Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се оправдаха за критиките от страна на Брюксел с аргумента, че те са петна върху България, предизвикани от български евродепутати, а БСП обяви, че от четвъртък отношението на Европа към България не е същото и поиска оставка на правителството на Бойко Борисов.


ДПС, чиито евродепутати гласуваха "въздържал се", не взе отношение по темата.
Пръв декларация направи Александър Сиди от "Обединени патриоти", който обяви БСП и "Демократична България" в обединение срещу страната, в което по думите му влизали две изключващи се групи - "мъчителите и лагеристите в Белене". След като говори срещу Истанбулската конвенция, хората с различна сексуална ориентация и еднополовите бракове, критикува председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за позициите й по тези въпроси и обяви, че в България няма македонско малцинство, Сиди каза, че "патриотите" подкрепят само "Европа на Отечеството и нациите", водена от християнската религия.


"Виновникът за корупцията е ГЕРБ"


Втори думата взе Драгомир Стойнев от БСП, който, посочвайки депутатите от ГЕРБ, каза, че виновникът за корупцията, липсата на върховенство на закона и на свобода на словото е в дясната част на залата. След като направи разбор на гласовете в Европейския парламент, Стойнев каза, че Бойко Борисов е подкрепен в Европа вече само от Ярослав Качински, Виктор Орбан, Марин Льо Пен и Матео Салвини.


"България не е по-зле от Северна Корея" - ГЕРБ се оправда за критиките от Брюксел, БСП иска оставки, ДПС мълчи

© Юлия Лазарова


"Нашата демокрация е болна. Трябва да й се намери лек", обяви депутатът от БСП. Според него Европа вече се съмнява, че ГЕРБ може да защитава европейските ценности, а проблемите с разпределянето на публичните финанси у нас и с доверието към институциите растат. В заключение той каза, че изходът е незабавна оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.


"БСП пази казана на Ада"


В отговор Тома Биков от ГЕРБ поздрави БСП и ДПС за успеха и каза, че резолюцията на Европейския парламент е петно върху България, предизвикано от български евродепутати, които не отстояват националния интерес. По думите му това са "откъсналите се от света" социалисти, който нарече "хайверена левица", и Радан Кънев. В заключение каза: "Вие имате подкрепата на загубилите в Европа, ние - на спечелилите".


"Докато има социалисти и либерали в България, на нас не ни трябват пазачи до казана в Ада", смята Тома Биков.


След като призна, че България има проблеми и с корупцията, и с върховенството на закона, той каза, че ГЕРБ няма да допусне тя да стане черната овца на Европа, както и да има двоен стандарт, тъй като такава резолюция няма дори за Северна Корея.


"Ние не сме по-зле от Северна Корея. Не сме по-зле и от страните в Европа", каза още Тома Биков, аргументирайки се, че страната се е справила по-добре от Европа с бежанския проблем. След това се обърна към БСП с думите, че достойните политици обичат народа си, а не го обвиняват, че страната е корумпирана, тъй като според него "всяка държава се прави от народа, а не от политиците". Накрая заяви, че социалистите искат властта без да са спечелили изборите.


Според ГЕРБ огромна грешка на Европейския парламент е, че подкрепя една лъжа - че в България съществуват македонци.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK