Ден 101: горублянци заплашиха да блокират "Цариградско шосе" утре

Ден 101: горублянци заплашиха да блокират "Цариградско шосе" утре

© Велко АнгеловЖители на Горубляне се готвят да блокират утре в 16 ч. бул. "Цариградско шосе" като част от протестите срещу корупцията в сегашното управление на страната и по повод решение в тяхна полза на Конституционния съд (КС) от петък. Това се разбра на протеста тази вечер от изказване на Иван Димитров от инициативен комитет "Горубляне".


Жителите на квартала от години протестират и блокират периодично бул. "Цариградско шосе" заради несправедливите според тях обезщетения, които държавата плаща за имотите им, когато ги отчуждава за публични нужди Вчера КС по искане на висшия адвокатски съвет се произнесе по разпоредбата, свързана със срока за започване на отчуждителни процедури по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост за имоти, предвидени за озеленени площи, който е 15 години. Според конституционните съдии до изтичането на този срок собствениците на отредени по устройствените планове частни имоти за реализация на мероприятия по обществено озеленяване търпят съществени ограничения на правото им на собственост.


"В петък КС излезе с решение, че в нашия парламент са приемали противоконституционни закони, нарушавали са конституцията, заради които сме излизали и сме затваряли "Цариградско шосе" и пак ще излезем. Преди да ги приемат, ние, селяните от Горубляне, ги предупредихме че нарушават Конституцията и питам те некадърни ли са, или клетвопрестъпници", каза пред протестиращите Димитров. Присъстващите му отговориха с викове "И двете!".
Димитров заяви, че с негови съмишленици планират да блокират движението по централната градска артерия в 16 ч. и да потеглят пеша към центъра на града, така че към 18 ч. да могат да се присъединят към митинга.


Преди него пред протестиращите говори ирландският евродепутат Клеър Дейли, която приветства присъстващите на български език. Тя е от дни в България за изясняване на конфликт с управлението на имот в Поморие, чиито съсобственици са нейни сънародници. Представителката на Европейската обединена левица/Северната зелена левица стана популярна в България напоследък с резките си изказвания по адрес на българските власти, включително и с репликата си за това, че "еврофондовете са кръвта на тези вампири в България". На митинга тя изказа възмущението си от това, властимащите не желаят да чуят протестиращите вече 100 дни, докато навсякъде извън страната те се чуват. Дейли се присъедини към протестиращите с настояването изборите да се състоят веднага, а не през март, когато приключва мандатът на управляващите, а премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да си тръгнат веднага. "Обикновените граждани ще променят бъдещето на България - нито ЕС, нито САЩ, нито Русия, само вие!" каза Дейли и предупреди протестиращите да се пазят от външна намеса и от опитите на някои да се възползват от тях.


На митинга вчера пред протестиращите говориха трима други евродепутати - чрез видеовръзка участва румънският евродепутат Рамона Стругариу (групата "Обнови Европа" в ЕП), а лично - евродепутатът от Нидерландия Пол Танг (Прогресивен алианс на социалистите и демократите) и независимият представител на Хърватия Иван Синчич.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK