Накъде отива БСП

Накъде отива БСП

© Георги КожухаровРъководство без основните критици на Корнелия Нинова, но с хора на лидера, Кирил Добрев и Георги Гергов; призиви за единение в БСП, прекратяване на конфронтациите в партията и обещания за алтернативни политики, предизборна кампания без популизъм и никакво коалиране с ГЕРБ - така изглежда БСП след преизбирането на Корнелия Нинова за лидер при първия в историята на партията пряк избор и смяната на ръководните органи на БСП в последните седмици.


След като от широкото ръководство на БСП отпаднаха част от критиците на Нинова - Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Катя Николова, Красимир Янков, Валери Жаблянов, и др., но останаха хора като Кирил Добрев и Георги Гергов, в тясното отново влязоха някои стари лица - Бриго Аспарухов, Радослав Гайдарски, Асен Гагаузов и Манол Генов, както и доскорошният критик на лидера Борислав Гуцанов. Корнелия Нинова си пожела БСП да спечели предстоящите парламентарни избори и обеща кампания без популизъм и алтернативни политики на БСП като на правителство в сянка.


Накъде отива БСП след смятаната на ръководството и новите послания"- "Дневник" разговаря с политолози и социолози.


За проблемите в БСП
"Всяко ново ръководство е предприемало обновление, за да е в среда на въображаеми съмишленици, демонстриращи лоялност. Разликата този пък е, че Корнелия Нинова изчисти хората, които й помогнаха да спечели първия си мандат. Съдбата на всички бивши лидери на БСП е да бъдат сатанизирани. Същото ще се случи с Нинова - без значение преди това как ще събира овациите", смята социологът Юрий Асланов, който бе част от предишния Национален съвет на БСП.


Политологът Първан Симеонов обяви, че разчистването в партията, което Корнелия Нинова е направила, може да доведе до отлив на електорална подкрепа, като някои леви може да предпочетат Мая Манолова.


Според Юрий Асланов проблемите на БСП са два - налагането на стил на лидерство, близък до този в ГЕРБ, и стопяването на членовете на партията.


"Вероятно разбирането е, че този лидерски стил е ефективен, но БСП е чувствителна на подобни стилове, защото това я връща към миналото й преди 1990 г. Това може и да помогне краткосрочно, но в перспектива е гибелно. В партията липсва вътрешен диалог и идейни спорове, а това е чуждо за природата й", смята още Асланов.


Първан Симеонов е на мнение, че ако Корнелия Нинова продължи със същия стил на лидерство, което включва постоянно противопоставяне на Бойко Борисов, може и да няма ползи, тъй като новото време не е на едноличните структури, а - на политическите мрежи. Според него лидера на БСП не трябва да се бои от другите лица, които партията е създала.


"Друг проблем е, че БСП не е масова - малко над 80 хил. сме, а преди 20 г. се бяхме притеснили, че сме под 250 хил. Ако БСП не е масова, каквито са левите партии по принцип, значи, че пътят, който е избран, я отдалечава от идеите за социална партия", каза още социологът Юрий Асланов.


Според политолога Евгений Дайнов БСП подновява своята заявка в консервативно-авторитарна посока, което по думите му е пълна глупост, защото авторитарните концепции в Европа губят почва, тъй като на дневен ред са левите и зелените, а не - десните и кафявите. Той смята, че Корнелия Нинова има лукса да си играе на националсоциалисти, тъй като има хора, които казват, че ще гласуват за БСП, за да не се върне Бойко Борисов на власт.


За предстоящата кампания


Според Юрий Асланов предизборната кампания на БСП ще бъде традиционна, ориентирана към социалната сфера, в т.ч. здравеопазването, ще се разчита на инерция, а не на нови идеи, за да не се поставя под риск твърдото ядро от избиратели.


"Явно ръководството мисли, че това е достатъчно, за да спечели изборите предвид кризата в другите партии. Аз съм скептичен при затворена кампания около твърдото ядро как после партията ще се отвори към другите, дори и да спечели изборите", коментира Асланов.


Политологът Първан Симеонов е на мнение, че предизборна кампания без полулизъм е невъзможна, тъй като всички партии прибягват до популизъм, даже до лицемерие в ситуации като сегашната. Според него не е невъзможно БСП да спечели парламентарните избори, но няма да е лесно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK