Накъде отива БСП

Накъде отива БСП

© Георги КожухаровРъководство без основните критици на Корнелия Нинова, но с хора на лидера, Кирил Добрев и Георги Гергов; призиви за единение в БСП, прекратяване на конфронтациите в партията и обещания за алтернативни политики, предизборна кампания без популизъм и никакво коалиране с ГЕРБ - така изглежда БСП след преизбирането на Корнелия Нинова за лидер при първия в историята на партията пряк избор и смяната на ръководните органи на БСП в последните седмици.


След като от широкото ръководство на БСП отпаднаха част от критиците на Нинова - Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Катя Николова, Красимир Янков, Валери Жаблянов, и др., но останаха хора като Кирил Добрев и Георги Гергов, в тясното отново влязоха някои стари лица - Бриго Аспарухов, Радослав Гайдарски, Асен Гагаузов и Манол Генов, както и доскорошният критик на лидера Борислав Гуцанов. Корнелия Нинова си пожела БСП да спечели предстоящите парламентарни избори и обеща кампания без популизъм и алтернативни политики на БСП като на правителство в сянка.


Накъде отива БСП след смятаната на ръководството и новите послания"- "Дневник" разговаря с политолози и социолози.


За проблемите в БСП
"Всяко ново ръководство е предприемало обновление, за да е в среда на въображаеми съмишленици, демонстриращи лоялност. Разликата този пък е, че Корнелия Нинова изчисти хората, които й помогнаха да спечели първия си мандат. Съдбата на всички бивши лидери на БСП е да бъдат сатанизирани. Същото ще се случи с Нинова - без значение преди това как ще събира овациите", смята социологът Юрий Асланов, който бе част от предишния Национален съвет на БСП.


Политологът Първан Симеонов обяви, че разчистването в партията, което Корнелия Нинова е направила, може да доведе до отлив на електорална подкрепа, като някои леви може да предпочетат Мая Манолова.


Според Юрий Асланов проблемите на БСП са два - налагането на стил на лидерство, близък до този в ГЕРБ, и стопяването на членовете на партията.


"Вероятно разбирането е, че този лидерски стил е ефективен, но БСП е чувствителна на подобни стилове, защото това я връща към миналото й преди 1990 г. Това може и да помогне краткосрочно, но в перспектива е гибелно. В партията липсва вътрешен диалог и идейни спорове, а това е чуждо за природата й", смята още Асланов.


Първан Симеонов е на мнение, че ако Корнелия Нинова продължи със същия стил на лидерство, което включва постоянно противопоставяне на Бойко Борисов, може и да няма ползи, тъй като новото време не е на едноличните структури, а - на политическите мрежи. Според него лидера на БСП не трябва да се бои от другите лица, които партията е създала.


"Друг проблем е, че БСП не е масова - малко над 80 хил. сме, а преди 20 г. се бяхме притеснили, че сме под 250 хил. Ако БСП не е масова, каквито са левите партии по принцип, значи, че пътят, който е избран, я отдалечава от идеите за социална партия", каза още социологът Юрий Асланов.


Според политолога Евгений Дайнов БСП подновява своята заявка в консервативно-авторитарна посока, което по думите му е пълна глупост, защото авторитарните концепции в Европа губят почва, тъй като на дневен ред са левите и зелените, а не - десните и кафявите. Той смята, че Корнелия Нинова има лукса да си играе на националсоциалисти, тъй като има хора, които казват, че ще гласуват за БСП, за да не се върне Бойко Борисов на власт.


За предстоящата кампания


Според Юрий Асланов предизборната кампания на БСП ще бъде традиционна, ориентирана към социалната сфера, в т.ч. здравеопазването, ще се разчита на инерция, а не на нови идеи, за да не се поставя под риск твърдото ядро от избиратели.


"Явно ръководството мисли, че това е достатъчно, за да спечели изборите предвид кризата в другите партии. Аз съм скептичен при затворена кампания около твърдото ядро как после партията ще се отвори към другите, дори и да спечели изборите", коментира Асланов.


Политологът Първан Симеонов е на мнение, че предизборна кампания без полулизъм е невъзможна, тъй като всички партии прибягват до популизъм, даже до лицемерие в ситуации като сегашната. Според него не е невъзможно БСП да спечели парламентарните избори, но няма да е лесно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Лумбурдясссс. Не знам на какво разчитат !!!

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2951 Весело

  Отиват към кривата круша под вещото ръководство на момата от Крушовица ...

 3. 3 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1500 Весело

  Време е Нинова да се разбере по мъжки с ДБ, въпреки че след това Рада дълго ще реве, като малтретирана без ИК.
  Въпреки опасенията, че може да не спечелят достатъчно на парламентарните избори, ако не се дистанцират от ДБ, ще претърпят голям отлив от електората.

 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1500 Весело

  Време е Нинова да се разбере по мъжки с ДБ, въпреки че след това Рада дълго ще реве, като малтретирана без ИК.
  Въпреки опасенията, че може да не спечелят достатъчно на парламентарните избори, ако не се дистанцират от ДБ, ще претърпят голям отлив от електората.

 5. 5 Профил на Кошмарът на гербофашунгерите
  Кошмарът на гербофашунгерите
  Рейтинг: 0 Неутрално

  БСП са наистина странно животно. Точно когато имаха пълната възможност да спечелят следващите избори, почнаха да се боричкат и цепят. Това или е някакво колосално безумие и недалновидност, или нещо много по-скрито има, което не знаем.

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Накъдето другите , натам и те,по-близо до интереса що клати феса,следвайки ги писарушки-чакали ,от офиси хала за одрипавели не видяли.

 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1867 Любопитно

  Нищо не казвате за икономическите интереси и кръговете около партията, които са изключително важни и причина за включване на едни, но изключване на други лица от ръководството. Ако БСП беше нормална партия, да обсъждаме идеите ѝ, но не е.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  "Накъде отива БСП"

  НА ОНЯ СВЯТ.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Корнелия прави промени и всичко обещава,
  само креслото на Борисов да го притежава.

  Тази жена, каквото си наумява,
  то трябва обезателно да става.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Време е Нинова да се разбере по мъжки с ДБ, въпреки че след това Рада дълго ще реве, като малтретирана без ИК. Въпреки опасенията, че може да не спечелят достатъчно на парламентарните избори, ако не се дистанцират от ДБ, ще претърпят голям отлив от електората.
  —цитат от коментар 4 на ggot


  Те отдавна са се разбрали! Ама е доста съмнително, че ДеБъ ще влезе в парламента след като подкрепят болшевишки идеи а електората им е десен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Спасението е точно в тези избори. Липсата на власт у комунистите ги кара да се разпадат, но докопат ли я и веднага се заздравяват с ограбените милиарди. Точно затова БКП бе принудена да разкрие всичките си структури - БСП, ДПС, АБВ, АТАКА, Възраждане, Мая Галева-Пеевска, Чалгаря, А. Томов - Лупи, Боец и ДъеБъ. Иначе са пътници. При така създалата се ситуация, спасението им е сигурно. И така ще имат мегдан да обират България дълги години, а бяхме толкова близко да се отървем от тях.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 12. 12 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 768 Неутрално

  БСП са наистина странно животно. Точно когато имаха пълната възможност да спечелят следващите избори, почнаха да се боричкат и цепят. Това или е някакво колосално безумие и недалновидност, или нещо много по-скрито има, което не знаем.
  —цитат от коментар 5 на Кошмарът на гербофашунгерите


  Не могат да спечелят вече нито един избор. Или поне такъв който да им позволи да съставят правителство. БСП страда от измиране на електората си - новите са в пъти по-малко от умрелите поради естествено остаряване. Това което много хора не знаят е именно това - както членската маса, така и електоралната е драстично намаляла. Но със сигурност и Курнелия го знае и цялото висше ръководство на БСП го знае. Ти недей гледа социологическите извадки - там е стъкмистика. БСП е в предсмъртна агония и са на същото дередже каквото бяха СДС по времето на Емил Кабаиванов - търсят шлифер за който да се гепнат. Те вече са по нанадолнището и нямат спирачки. Те го осъзнават много добре и тези боричкания са за топло местенце, корупционни пари и други привилегии докато БСП формално съществува. Ако си забелязъл БСП отдавна не работи по политики, програмите им са кухи (Визия за България), подкрепят управляващите при гласуването на всички лобистки закони, подкрепят безропотно десни политики, дори са инициатори на такива (плоският данък), идеологически са се върнали във времето на Тодор Живков..... да изброявам ли още. Всичко това са ясни симптоми, че БСП умира. Но не трябва да се самоуспокояваме - когато гигантска рептилия умира, тя умира бавно. И в предсмъртната си агония може да причини опустошителни щети.

 13. 13 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Под ръководството на Корнелия БСП решително влиза в алианс с бледорозовите от Демократична България. Това ще разгони електората й, но тя предприе хитър ход като се дистанцира от антибългарската резолюция на Радан Кънев и Елена Йончева. Това беше на думи. Иначе всички евродепутати на БСП гласуваха за резолюцията. В действителност има пълно единодействие с ДБ.И в народните въстания, и за местните избори и т.н. Образува се ляво-десен алианс /лансиран от Евгениий Дайнов в пулбликации още преди 2-3 години/. Днес образно подплатен с лозунга - няма леви, няма десни, всичките сме бесни.

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 705 Неутрално

  На бунището на историята.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Деси Банова опроверга новината, че се развежда с Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.

 16. 16 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 768 Неутрално

  БСП има шансове за укрепване и развитие само на теория. Варианта е само един, но е толкова фантастичен, че на практика е невъзможно да се случи:
  1. Да се отрекат от партията-столетница и да осъдят всички престъпления на комунистическият режим.
  2. Да се покаят най-официално и да поискат прошка от българският народ за извършените престъпления.
  3. Да се отрекат от всички фетиши на миналото си - паметници, паметни дати, диктатори (Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков....), петолъчки червени знамена и пр.
  4. Да се откажат да застъпват неверни исторически тези и мантри относно миналото ни.
  5. Да осъдят като цяло комунизма по света като човеконенавистнически режим, съветската епоха и да преосмислят отношението си към приемника на СССР - Русия в светлината на реалните исторически факти.
  6. Да спазват Конституцията и законите на страната.
  7. Да развиват леви политики на база на конструктивен диалог.
  8. Да работи само и единствено за интересите на България.
  Сигурен съм, че някой би ме допълнил, но схванахте идеята, предполагам. Това е фантастика, разбира се. Даже не е и научна.

 17. 17 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Интересното е, че в най тоталитарната партия се провежда пряк избор на лидер чиито мандати са ограничени до два. Представете си това да се случи в ГЕРБ или ДСБ?!?

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  БСП е дясна консервативна партия на едрия капитал
  :-) отива където е мястото на всички десни проекти

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Алиансът БСП-ДБ проработи на местните избори, защото са мажоритарни и имаше балотажи. Това позволи на бесепетата да вземат 7 ли, 8 ли района на София за Демократична България. На парламентарни се гласува от раз. И Демократична България няма как отново да се облажат от БСП. А и досегашните им врътки, особено с яйцата, доматите и катуните, отвратиха десните избиратели и за тях ще гласуват предимно хора с нестандартна сексуална ориентация, някои представители на трудовата интелигенция, родово обвързани с БСП и... до там.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Всъщност политиката на Нинова изглежда доста логична, ако целта й е да обере пенсионерския вот - който хич не е малък, 2 милиона души и то редовно гласуващи.
  Пенсионерът хем не обича промени, хем иска повече държавни харчове (забележете, за здравеопазването, не за образованието например), хем мрази цигани, македонци, бежанци.
  Не иска някаква илюзорна справедливост, което прави левите партии симпатични, а ред, спокойствие, редовни пенсии и по възможност вечерен час.
  Не се дразнят от червените крадливи олигарси като Гергов, нищо че са уж лява партия, защото нямат амбиции за нещо ново, за собствен бизнес, а си искат спокойствието и редовните пенсии.
  Ако БСП обещае арест и бърза процедура за всички, вдигащи шум по време на следобедния сън от 2 до 4, ще удари джакпота на изборите.

 22. 22 Профил на Yana Derevyanchenko
  Yana Derevyanchenko
  Рейтинг: 267 Неутрално

  БСП имаха време да направят нова партия 10 пъти за времето в което бяха опозиция. И отново не изглеждат като алтернатива. ГЕРБ се изчерпа , но не виждам , кой ще го смени . Това е проблема и на самия Герб. След протестите се вижда как гафовете намаляха,защото има контрол и са поставени под напрежение. Точно това напрежение трябва да идва от опозицията, за да може властта да е на тръни... но тук в България, се блокират улици и се чупат витрини...

 23. 23 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Айде пак! Защо трябва всяка неделя да чета какво става с руската 5 колона в България?

  agent
 24. 24 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Най-малко са неприятни за гледане, плашат децата 😁!

  agent
 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  ОХРАНИТЕЛИ на чекмеджета раздават оценки, а МИСИРКИ от две меди припяват... голям майтап :)) Правилно е правил Крум едно време , а и по късно комунизма в Белене . Вампири , крадци ,мутри ,мутреси ...да си обират чукалата от България !

 26. 26 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Нищо ново не се научава от тази статия. Няма стойност, въпреки гръмкото заглавие. Анализите на журналистите от Дневник са по-добри и интересни от тези на "социолозите" и политолозите.

 27. 27 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 682 Неутрално

  "Накъде отива БСП"
  Не знам, но аз съм в другата посока.

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ronald Reagan":

  Споко ...сега ще цъфне ОДА за дебила БАЙДЪН ..., и ще започне масов ОР... с ах.. ох :)))

 29. 29 Профил на Кошмарът на гербофашунгерите
  Кошмарът на гербофашунгерите
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "petyo9":

  Във връзка на това, което казваш, моето грубо предположение е, че БСП в момента се състои от местни феодални клетки, най-вече в провинцията, които са успели някакси да се нагодят към ГЕРБ и да се възползват от тяхното управление наравно с техните обръчи от фирми. И затова е боричкането и разцеплението. Щото някои като Елена Йончева директно "страхуват" такива местни феодали, срастнали се с ГЕРБ.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Ако БСП обещае арест и бърза процедура за всички, вдигащи шум по време на следобедния сън от 2 до 4, ще удари джакпота на изборите.
  —цитат от коментар 21 на еспресо


  Хе, ако можеше да им се вярва на обещанието и аз бих гласувал за него :)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  "Накъде отива БСП"
  ....................
  Нито знам, нито ме интересува, но виждам, че Дневник отиде по на ляво от Правда.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Айде пак! Защо трябва всяка неделя да чета какво става с руската 5 колона в България?
  —цитат от коментар 23 на Ronald Reagan


  Като говорим за руската пета колона в България, не трябва да забравяме за мутрите-строители на АЕЦ Белене и руския Турски поток!
  Комунистите от върхушката на герб са тези които продължиха делото на Позитано 20 и отвориха дори още по-широко вратите на страната ни пред руснаците!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 35. 35 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Нинова прокара модела на негласен съюз с ДБ и успя да им подари няколко районни кметски места в София. В опита за преврат пуснаха лумпенпролетарята на барикадите, а маститите комунисти започнаха да кроят планове за властта. Най-изгодно за БСП е правителство модел Беров - негативите за ДБ а далаверите за БСП. Няма да се учудя ако предложат на ХИ да състави правителство от марионетки.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#32] от "4ort":Точно! Къде отива бсп е ясно. Пишат за нинова, за да не пишат къде отива бойкикиев, рада и сие! Там е голямото лицемерие и алъш-вериш!
  —цитат от коментар 33 на victor_victim


  Демократична България увеличава подкрепата си и отива към властта!
  Мутрите от герб обаче твърдо отиват в опозиция. А след смяната на главният им прокурор и към забвение! Новото правителство ще се захване с всички престъпления на мутрата борисов, включително къщата в Барселона с какво пари е купена, пачките в чекмеджето, от къде са дошли, 700-те милиона липси в бюджета, срещу какъв рушвет са опростени на Божков?
  Тези разследвания ще ликвидират всички остатъци от партията на корупцията Герб!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 37. 37 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  [quote#36:"Рим"][/quote]

  Видно е дори и от протестите, започнали като милионни, преминали през милиардни, стигнаха до галактически, а вече се включи и Горубляне.

 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  "Накъде върви БСП"

  Моля? Да върви на майната си!

 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Нинова прокара модела на негласен съюз с ДБ и успя да им подари няколко районни кметски места в София. В опита за преврат пуснаха лумпенпролетарята на барикадите, а маститите комунисти започнаха да кроят планове за властта. Най-изгодно за БСП е правителство модел Беров - негативите за ДБ а далаверите за БСП. Няма да се учудя ако предложат на ХИ да състави правителство от марионетки.
  —цитат от коментар 35 на Корки


  Не е необходимо Нинова нищо да прокарва!
  Форматът на властта се рисува в момента от Протестите!
  В този формат всички български партии влезли в следващия парламент без партията на мутрите от герб и дпс, ще формират новото правителство!
  След като в Германия може да има коалиция между леви и десни, защо да не може и в България?
  Разбира се условията на десницата ще бъдат категорично следване на евроатлантическата посока, и безпощадно разследване на всички престъпления извършени от върхушката на герб и националистите0ксенофоби!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Вампира БСП има шансове за съживяване ако успее да засмуче младежка кръв от ДБ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 41. 41 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  Накъде отива БСП - у киреча!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Весело

  [quote#36:"Рим"]
  —цитат от коментар 37 на 4ort
  Видно е дори и от протестите, започнали като милионни, преминали през милиардни, стигнаха до галактически, а вече се включи и Горубляне.[/quote]

  Така е. Протестиращите са над 3 милиона и 800 хиляди души!
  Към 2019 година броят на имащите право на глас е 6 355 633 души!
  Ако приемем че подкрепящите протестите не са 70 %, а 60% то това са 3 813 380 души.

  Точно в това се състои безизходицата на мутрите във властта.
  Подкрепата за тях се изпари за броени месеци!
  Основна заслуга за тази победа на българите на над мутрите, има Демократична България!
  Демократична България и в частност ДСБ са враг номер една на разпадащата се герберунгелска селищна система!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#36] от "Рим":

  "Демократична България увеличава подкрепата си и отива към властта!"?!
  Как разбра, че отиват към властта, ми е много интересно!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3902 Весело

  Бедни ми Асланов!
  За да има идейни спорове, първо трябва да се появят идеите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Вампира БСП има шансове за съживяване ако успее да засмуче младежка кръв от ДБ.
  —цитат от коментар 40 на Корки


  Никой никого няма да засмуква.
  Цел номер едно пред България е справяне с корупцията и бедността.
  Носител на тази корупция и бедност са мутрите от герб.
  За това всички български партии имат една обща и неотложна задача - сваляне на герб от властта и незабавни предсрочни избори!

  След това, за да няма изненадани да се знае още от сега - ще се формира широко коалиционно правителство задължително без участие на дпс и мутрите от герб!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 46. 46 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 10 Неутрално

  БСП отива на коалиция с ДаЙ България, щото всите са изгладнели и ограбени (сиреч нищо не е отишло при тях, което си е жива кражба).

 47. 47 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Младежката организация на Герб вчера получи 500 милн. лв.
  БСП 2014 г. събори няколко незаконни постройки.

 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3902 Весело

  Вампира БСП има шансове за съживяване ако успее да засмуче младежка кръв от ДБ.
  —цитат от коментар 40 на Корки


  По-скоро ще засмуче "младежка кръв" от ГЕРБ.....ако изобщо е останало нещо у тази ужпартия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Весело

  Как разбра, че отиват към властта, ми е много интересно!?
  —цитат от коментар 43 на hamiltonf


  След като герб отива в опозиция, къде си мислите ще ще бъде Демократична България и в частност ДСБ?
  Ами в управлението разбира се!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Беше време, когато БКП/БСП беше синоним на абсолютното зло. И всички вярвахме, че по-голямо зло няма и не може да има. Уви! Оказа се че за злото няма нито дъно, нито таван. Дойде ШАЙКАТА и групира криминалният контингент. На мястото на комунистическата държава трайно се установява криминалната. Лозунгът стана "Цялата власт в ръцете на ШЙКАТА!" Завладяха общините и почти всички институции. Новата диктатура по нищо не се различава от комунистическата, само е по-уродлива. И докато комунистическата беше предимно политическа, сегашната е икономическа. Власт над всичко и над всички!
  Няма смисъл да се убеждаваме, че не харесваме БСП и защо. За жалост в момента единствените читави политически субекти са ДБ и отчасти БСП. Щеше да е добре да има една мощна социалдемократическа, но няма. Сто години след като Благоев попита "Има ли нужда от социалдемокрация в България", отговорът е твърдо НЯМА. Социалдемократи не се създават, те се раждат. Българската майка ражда "юнаци", но социалдемократи не ражда. 30 години избираме не между добро и зло, а най-малката от злините. А всъщност най-голямата, погледнете какъв парламент имаме в момента. Сега пак ще е същото. И вече е без значение леви, десни, каквито и ще да са, нека само са малко по-почтени и да не крадат като за последно. За да имаме мъничко по-нормална държава и мъничко просперитет.

 53. 53 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Весело

  Младежката организация на Герб вчера получи 500 милн. лв...
  —цитат от коментар 47 на ggot


  Няма такава организация. Това е лъжа прокарвана от върхушката на герб.
  Не може разумен млад човек да се юрне да тича след мутри, които дори ЕС определи като бандити!

  Няма и "Герб-жени". Ако е имало, след случая "ПКП", вече всичко се разпада.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#16] от "petyo9":

  Пиеш ли вода ? :))

 56. 56 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Абе, хора, та това е партията на Благоев, на Димитров, на В. Коларов, В. Червенков, на Т. Живков, на Газдов, на М. Спасов, на терористите от Св. Неделя и предателите на България, които са избили хиляди, за да могат да властват над народа ни!
  Какво питате – Забрана!

 57. 57 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  БСП се връща ..., докато ГЕРБ отива при бай СТАВРИ !

 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  До коментар [#12] от "petyo9":

  " Не могат да спечелят вече нито един избор. Или поне такъв който да им позволи да съставят правителство. БСП страда от измиране на електората си - новите са в пъти по-малко от умрелите поради естествено остаряване. Това което много хора не знаят е именно това - както членската маса, така и електоралната е драстично намаляла. Но със сигурност и Курнелия го знае и цялото висше ръководство на БСП го знае. Ти недей гледа социологическите извадки - там е стъкмистика. БСП е в предсмъртна агония и са на същото дередже каквото бяха СДС по времето на Емил Кабаиванов - търсят шлифер за който да се гепнат. Те вече са по нанадолнището и нямат спирачки. Те го осъзнават много добре и тези боричкания са за топло местенце, корупционни пари и други привилегии докато БСП формално съществува. Ако си забелязъл БСП отдавна не работи по политики, програмите им са кухи (Визия за България), подкрепят управляващите при гласуването на всички лобистки закони, подкрепят безропотно десни политики, дори са инициатори на такива (плоският данък), идеологически са се върнали във времето на Тодор Живков..... да изброявам ли още. Всичко това са ясни симптоми, че БСП умира. Но не трябва да се самоуспокояваме - когато гигантска рептилия умира, тя умира бавно. И в предсмъртната си агония може да причини опустошителни щети."


  Близо 50 години комунизъм и от следващите 30 години мутренско време - поне 20 от тях комунистите пак са били на власт, малко ли им е, че да ги жаля ? Пък и с гербиджа си имат уважението и докато са уж опозиция....Отделно електоратът име от стари хора - били са четвърт милион преди, сега са осемдесет хиляди, посоката е ясна.....Време е да отиват в историята !

 59. 59 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  ... Нинова .... мъжки .... ДБ ....... дълго ще реве, ...... ИК. .
  —цитат от коментар 4 на ggot


  Точно обратното!
  ИК беше подкрепена от мутрите в герб. Никой от десницата не се е подписвал под ИК или под някакво македонско малцинство!
  Това са каракачански и мутренски лъжи!
  Дъвката ИК, цигани и малцинства, от устите на националистите-ксенофоби отиде в устата на мутрите от герб! Национализма е последният спасителен пояс на всяка умираща власт!
  От корупция към национализъм - това е спуканият спасителен пояс на потъващите от мутренската власт!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Абе, хора, та това е партията на Благоев, на Димитров, на В. Коларов, В. Червенков, на Т. Живков, на Газдов, на М. Спасов, на терористите от Св. Неделя и предателите на България, които са избили хиляди, за да могат да властват над народа ни! Какво питате – Забрана!
  —цитат от коментар 56 на konservator.bg


  Мутрите от герб защо не я забраниха за 10 години власт?
  А паметникът на окупаторите защо не преместиха или защо не го събориха през тези 10 години?
  Ами защо мутрите влязоха в коалиция с комунистите на Първанов от абв?
  Или те са по добрите комунисти, защото са по сговорчиви?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Абе, хора, та това е партията на Благоев, на Димитров, на В. Коларов, В. Червенков, на Т. Живков, на Газдов, на М. Спасов, на терористите от Св. Неделя и предателите на България, които са избили хиляди, за да могат да властват над народа ни! Какво питате – Забрана!
  —цитат от коментар 56 на konservator.bg


  И на Боко, и на Плевню, на Цецка, на Цецо......... и на милион знайни и незнайни .....!
  По-лошото е, че е и на майка ти и баща ти.

 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  ..Ако се хвърля помия по ДБ ще вземе да и лъсне имиджа. Дет се вика за умрелите или хубаво или нищо
  —цитат от коментар 51 на zkm24533265


  Колкото и да си дерете гърлата няма как да обърнете тренда. Дали по-бързо, дали по-бавно това герберята перманетно ще си вървите към гробищата, така както и всички други ялови организацийки, създадени от ДС и КГБ.
  Между вас в ГЕРБ и БСП всъщност няма никаква разлика.
  И едните, и другите сте еднакво идейно объркани.
  Хем сте десни, хем сте леви.
  Въпросът зададен в заглавието с пълна сила се отнася и за вас.
  Щото сте много загубени и вие от ГЕРБ, и БСП се стремите да заемете цялото обществено-политическо пространство. От зор да излъжете всички във вашата колибка се чудите каква песен да запеете, та хем да сте най-много, хем да предложите нещо сносно....Ама не става.
  Сега, като хермафродити се чудите коя страна да обърнете нагоре, та да изглеждате по-привлекателни и сладострастни за пред избирателя!
  Жалки сте!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#60] от "victor_victim":

  Глупости! Лежите на стара слава.
  Мутрите от герб са се свили до ореховата черупка на твърдото си ядро от 10-15%!
  Няма от къде да се вземат повече индианци. Точно обратното - избирателите масово напускат герб и заради своеобразната лустрация към всички партийни членове на мутренската партия.
  Това ще бъдат резултатите за герб!
  И протестите са тези, които ще дадат най-голям принос в унищожаването на герб като политическа мафиотска структура!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 66. 66 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Време е Нинова да се разбере по мъжки с ДБ, въпреки че след това Рада дълго ще реве, като малтретирана без ИК. Въпреки опасенията, че може да не спечелят достатъчно на парламентарните избори, ако не се дистанцират от ДБ, ще претърпят голям отлив от електората.
  —цитат от коментар 3 на ggot


  Що бе?
  Щом са успели да вкарат ултрадесните на ДСБ, в правата комунистическа вяра - значи имат железни аргументи.

 67. 67 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#64] от "Храбър":

  “ Между вас в ГЕРБ и БСП всъщност няма никаква разлика. ” - я само ми напомни кой подкрепи Мая за втори тур в София и с кой Радан се коалира за една декларация, в ЕП, и на кое правителство Ристьо беше министър и вице?

  Дали пък истината не е, че за да натопи хобота в кацата, ДБ, Радан и Ристьо ще се коалират и с дявола, само и само да са на власт.

  “ ГЕРБ, и БСП се стремите да заемете цялото обществено-политическо пространств”, и ДаЙ БГ се намества перфектно там и единственото което прави се опитва да ги разбута малко с лакти да е по удобно мястото.

 68. 68 Профил на wivern
  wivern
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Май двете БКП-та едновремено ще псовисат.

 69. 69 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  БСП се връща ..., докато ГЕРБ отива при бай СТАВРИ !
  —цитат от коментар 57 на dejmos


  Общо взето е така!
  Но.... всичко зависи от десницата! И от Слави Трифонов разбира се!
  Не че аз се радвам чак толкова на Трифонов, но народът така ще отреди според всички социологически проучвания....
  Има позиции от които няма да има нито милиметър отстъпление - това са на първо място членството в ЕС и НАТО и влизане в Еврозоната, на второ място работеща съдебна система, на трето - скачане на доходите на българите до толкова, че да не сме последни в ЕС и не на последно - люто преследване до дупка на мутрите от сегашната власт за всички безобразия, кражби, записи, обществени поръчки дадени на дпс и маса други престъпления през тези десет години!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Дали пък истината не е, че за да натопи хобота в кацата, ДБ, Радан и Ристьо ще се коалират и с дявола, само и само да са на власт...
  —цитат от коментар 67 на zkm24533265


  Не. Обратното е.
  "Дяволът" ще се присламчи до Демократична България и партията на Трифонов "Нема такава..."!
  И ще изпълнява програмата на последните две.
  Няма нищо лошо. В Германия отдавна управляват десни и леви!
  Важното е във властта да няма мутри и бандити, които говорят днес едно, а утре вършат съвсем друго.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 72. 72 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#71] от "Рим":

  В някой друг живот може някой да и изпълнява и програма на ДБ, но в тоя , в най-добрия случай те ще изпълняват нечия друга всичко само и само да са на власт.

  Все едно след март ще си говорим пак

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Мисля,че има логика в поведението на Нинова, с подобен състав може да има известен отлив , но може би ще върне в една обща коалиция с леви идеи напусналите отдавна.....Накъде отива , ами все някой трябва да спасява тази партия , защото по време на " Прехода " се отличи предостатъчно и не мисля , че Нинова е причината за отлива от пост.ком. партията....

 76. 76 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Какъв Райчев ви гони бре човече дребно?
  Форматът на следващото управление вече е определен от Протестите!
  —цитат от коментар 73 на Рим


  Всъщност си прав.
  Онези които са на протестите, ще гледат Парламента отвън.

 77. 77 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#64] от "Храбър":

  Храбър и умнокрасив е супер комбинация! САМО ЧЕ, ПИЧ, НЕ СИ НАЯСНО С "ТРЕНДА"! хахах

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Преди време говореха хората че БСП и ГЕРб са еднакви, но не бях съгласен - всяка от тях имаше свои си уникални черти. Сега обаче е малко трудно двете да бъдат различени.

 80. 80 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#36] от "Рим":

  Не казвай хоп преди да си скочил

  'progressives' is the politically correct word for communists
 81. 81 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#50] от "Рим":

  Е щом го вярвате значи така ще бъде

  'progressives' is the politically correct word for communists
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 727 Неутрално

  На там откъдето се връща.

 84. 84 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#59] от "Рим":

  С такива като теб по форумите ДБ няма никакъв шанс.

 85. 85 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  БСП постепенно отива в небитието с намаляващия брой деградирали индивиди от татово време.

 86. 86 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#69] от "Рим":

  До коментар [#69] от "Рим":
  1. Преди да кажа нещо за идеологията (ляво- дясно), трябва почтеност . Това е пред скоби ,и фундамент на всичко. Немога да отричам философско нещо , защото някой казва..този философ е ЛОШ. Ако нямаме обединяваща идея около причнините на ТОЗИ ТОТАЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ ВЪВ ВЛАСТТА , ще стигнем до ГЕРБ идеята ... народа е ПР...
  Маркс опредеял ЛОГИЧНО това като ФИЛОСОФСКА КАТЕГОРИЯ( няма нещо по смислено обяснение досега )
  Накратко , за да имам тази УПРАВЛЕНСКА структура и ...такова ИДИОТСКО УПРАВЛЕНСКОСЪДЪРЖАНИЕ, имаме проблем във ФОРМАТА. Да не се краде , и да неможе да се краде ...е модел (форма) . Ако променим формата, съдържанието също ше се промени .... Например 50% по малко държавни служители , в 70% електронни услуги до 2 години ; системи за наблюдение и контрол по митници ,граници ,...а аз си мисля че НЯМА НИЩО ПО ЛОГИЧНО ..и държавните служители навсякъде да са под КАМЕРИ ( те губят имунитетни права, когато са на държавна служба) , дори и в определен часови дипазаон (работа) ..да бъдат и подслушвани. Същото се отнася за агенции , служби ,магистрати, прокурори..Да вероятно е ..БИГ БРАДЪР, но след като сме докарани дотук !??
  По отношение на ЛЯВО -ДЯСНО ( това са думи ) ,и нищо повече. Приличат на ритуални думи от рода на ХАРЕ КРИШНА.
  След 30 години КАПИТАЛИЗЪМ ...нека да види /или разъждаваме какво става.
  1. Що за строителни капталисти имаме щом ако няма държавни поръчки те са АУТ !??
  Формата на собственост не може да бъде двигател за ЕФЕКТИВНОСТ. Вижда се как ,и ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ СЕ КОРУМПИРА (дори и много повече). Тя създава монополи , купува политици и контролни органи...и започва да пречи на ПРОГРЕСА. Земята се владее от 10 фамилии ( те получават и субсидии) , строителството от 7 , вноса от 4-5, да продължавам нататък няма смисъл !!? Ако не прелистим СТРАНИЦАТА на СОЦИАЛИЗМА без идеологеми , ще видим че БЪЛГАРСКАТА ХРАНА се прозвеждаше от билзо 1,5 милиона души. Те бяха мотивирани да РАБОТЯТ ЧАСТНО (от социалистическа държава) , и получаваха за труда си ЛИЧНИ ДОХОДИ (доста прилични)
  И..последно !! Двигателя на КАПИТАЛИЗМА се казва ПОТРЕБЛЕНИЕ. Ние станхме ПОТРЕБИТЕЛИ, но на ТЕХИТЕ СТОКИ. В пазарната БОРБА, думата демокрация се отнася за други неща. Към БЪЛГАРЯ , като пазар ...ТЕ подхождат АГРЕСИВНО и БРУТАЛНО. Вярваш ли в НЕВИДИМАТА РЪКА ,кояро носи полски/унгарски домати,картофи..и тн в България !?? Вярваш ли в НЕВИДИМАТА РЪКА ,която носи ТОРОВЕТЕ от Испания и Италия !?? Вярваш ли в НЕВИДИМАТА РЪКА на всички семена от ХОЛАДИЯ , която помете всички българески СЕМЕНА??

 87. 87 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Отива при бившите Първи на БКП - Гошо Тарабата, Тошо Селския, Вълко Червенков - и при кръстниците на криминалния преход на ДС - Луканов и Любен Гоцев. Демек, стагнацията в изборните резултати е очевидна, но предсмъртната агония ще се точи с години.

  Отделно БСП от години е ненужна на ДПС, за която е по-удобно да дирижира задкулисно царя, патрЕотите, Боко, Бюреков, а вече и Дългото момче на чалгата и Мая Кюстендилска, отколкото да прави твърде очевидни коалиции с БСП (но и на това е готова ако няма друг избор).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Мисля,че има логика в поведението на Нинова, с подобен състав може да има известен отлив , но може би ще върне в една обща коалиция с леви идеи напусналите отдавна.....Накъде отива , ами все някой трябва да спасява тази партия , защото по време на " Прехода " се отличи предостатъчно и не мисля , че Нинова е причината за отлива от пост.ком. партията....
  —цитат от коментар 75 на Николай Бучков


  Не съм вътре в нещата, па и не ме интересуват , но станишисти с "леви идеи" - разни Истанбулски, Пакт за Миграцията, Стратегия за Детето и т.н. са яко недолюбвани от масата в БСП.

  Така че наистина, по тази си характеристика БСП не е лява, а който иска права на малцинствата и прочие мигранти - да отива другаде..

  Та естествен процес - станишистите се оттичат ..

  Не мисля, че това ще доведе до сътресения в БСП .. болшинството редови членове, са на 90% антистанишисти ..

 90. 90 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Намаляват поради чисто физиологични причини. Скупчили са се няколко гладни псета върху един все по-намаляващ кокал и се дъвчат на живот и смърт. Тъжна история. Псето не може да говори за политики, то може само да е патерица на управляващите за да му подхвърлят остатъците от пеевската трапеза. То е доволно и на малко.

 91. 91 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  БСП се връща ..., докато ГЕРБ отива при бай СТАВРИ !
  —цитат от коментар 57 на dejmos


  И като се събуди след този сън беше ли много изпотен?

  БСП отдавна предаде интересите на работници и интелигенция, защото докато управляваха приемаха закони удобни на червената олигархия! Затова се стопиха гласове за тях на избори, затова са от 11 години нефелна опозиция, така е перфектно!

 92. 92 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Това написа в профила си Петър Ангелов-Дарев - белетрист, автор на романи, есета и пиеси:

  "Няколко думи и за бъдещия политик Слави Трифонов.

  Да излезе Слави Трифонов на сцената на политиката, е все едно някой да играе кючек в театър „Ла Скала“ в Милано. Трифонов е с его колкото Айфеловата кула, но представете си една надуваема Айфелова кула, която постоянно се надува от неговите сценаристи, които неуморно въртят опашки около него, като кученца от породата Чихуахуа. Гледат го в устата и му създават един нереалистично, идеализиран образ, в който дори той самият понякога не вярва. Затова Трифонов от време навреме подритва тези кученца, прекъсва ги безцеремонно, за да не би да кажат нещо, което той не разбира или просто да не изпъкнат над неговите месиански прозрения. Нарцисът не обича другите да говорят, така губи нещо от собствения си образ. А целият му поглед е концентриран именно и единствено там. Трифонов е дълбоко комплексиран човек, той е безкрайно несигурен в себе си, но за да балансира това си усещане, постоянно търси слабости в другите. Иронизира ги с навъсен поглед на фалшив Зевс, опитвайки се да ги накара да се чувстват незначителни. Неговата антропология на надуваем мъжкар, с изкуствен пластмасов пенис, рисува най-точния образ на онези постсоциалистически мутации, където бързото забогатяване, безогледното нарушаването на нормите и законите създаде уродлив идеал на успелия човек.

  Национални телевизии и кабеларки, започнаха да легитимират мощно избуялата простащина, да я превръщат в модел на поведение. Реклами и реалити програми, показват скъпия автомобил, луксозните дрехи, агресивния сексапил като модел на реализирания човек. Там някъде се подвизава и „патриотичния“ образ на Диньо от Ямбол. Зад отблъскващата и нечистоплътна демонстрация на луксозен начин на живот стои тарикатът, пичът, татуираният до ушите простак, който кара скъп мерцедес и успешно живее извън правилата. Най-често е заобиколен от едрогърди силиконови певачки или плейметки с мозъци на колибри. Когато безумието и деградацията обхванат целия пейзаж, нормалното и безумното стават почти незабележими. Всичко се смесва в някаква жълто-кафява гама, където мегапростащината циментира и бетонира все по-големи територии.

  Националната телевизия и кабеларките, започнаха да легитимират мощно избуялата простащина, да я превръщат в етно-индификатор

  В кича има нещо приспивно и упояващо, тъй като той е по-близо до подръчното, битовото и ситуативното. Там нямаш нужда от размисъл, от дълбинно вникване в съдържанието. Чалгата представлява еклектика от фолклорни и ориенталски звуци, в която телесно-сексуалните внушения вървят успоредно с материалното изобилие. Без сантиментални и романтични усуквания. Това е култура на настоящето, на момента, на леката приятна болка в слабините, на щастливия миг, на „случайно“ заголеното бедро – все неща които директно ти „бъркат в душата“. Това е мястото, където можеш да изконсумираш, да изчукаш и подлъжеш света с мераците и патоса на някой Кондьо или Мария. Трифонов като един навъсен и морален гуру, всяка вечер излизаше с космическо самочувствие и мутренска походка на сцената на своето шоу. Бе превърнал част от националния ефир в огромна помийна яма, събираща цялото национално празнодумие, циничен хумор и тотален кич, близък до сумрачните периферии на хората от гетата. Хуморът на шоуто бе отблъскващ, клозетен и първосигнален, а когато го забъркваха с някакви патриотични подправки, веднага се превръщаше в едно от най-отвратителните и бездарни неща, показвани някога по българската телевизия. В основата на чалга културата стои внушението, че когато си прецакан, единственото спасение да излезеш от това положение е, когато сам ти прецакаш всички останали.

  Подобна мегапростащина, самохвална, самонадеяна и бездарна до смърт, може да вирее само в една социо-психологическа и културна среда, в която критериите са безкрайно размити. Чалгата и политиката са се превърнали в един общ балкански сироп, който често ни показват по най-различни поводи по телевизията.

  Дори Митьо Пищова, който е като един Стив Джобс сред простаците в България, ми се струва по-безобиден, защото често сам не си вярва и се смее на собствените си лъжи.

  Най-опасен е самовлюбеният и самонадеен простак. Защото винаги се намират наивни сомнамбули, които да му повярват и да тръгнат след него. Определено мисля, че Трифонов няма никакви шансове да управлява страната.

  Но ако българското изборно безумие все пак го направи управляващ, то ще спрем или най-малкото ще объркаме мисловните часовници на цяла Европа.

  За мен беше чест…"

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Защото винаги се намират наивни сомнамбули, които да му повярват и да тръгнат след него.
  —цитат от коментар 92 на konservator.bg


  Абсолютно вярно!

  Още се помнят умно-красивските автентичнодесни тълпи , които подскачаха под "Александър Невски" , въртяха кючеци, а Славито беше покачен отпреде, на трибуната ...
  Ето, архивите са живи ..

  дата 15.01.1997 " ..СВЕТЛАНА ДЯНКОВА: Благодарим на всички млади хора, които са тук. Ние ви обичаме. Но сега тук ще излязат едни други млади хора, които вие много обичате.
  Познахте ли кои са?

  КАМЕН ВОДЕНИЧАРОВ: Здравейте събудени, истински, горди българи. За първи път, когато бях тук, на този площад, на първия голям митинг, бях на 23 години. Сега съм на 30. Искам да се обърна към всички млади хора. Млади не само по възраст, но и по дух. Този път да не си тръгваме от тук преди да постигнем окончателна победа.

  АВТЕНТИЧНИ ДЕСНИ : Победа! Победа!

  СЛАВИ ТРИФОНОВ: Искам да предупредя всички управници сега и за в бъдеще, че ако не внимават ще се случи какво? .. .. ще настане боят.

  СЛАВИ ТРИФОНОВ: Пее . /"Боят настана"- аранжимент Евгени Димитров, албум "Хъшове" 1996 издател БМК https://www.youtube.com/watch?v=EPtRcTznUh8 /

  ТОНЧО ТОКМАКЧИЕВ: Искам да кажа, че няма да ги чакаме до 9. 7, 8 и ще са паднали.

  СЛАВИ ТРИФОНОВ и ТОНЧО ТОКМАКЧИЕВ : .. пеят /"Тайсън кючек"- албум "Хъшове' БМК 1996/ ... .."

  АВТЕНТИЧНИ ДЕСНИ : .. Седем осем и ще си паднала, седем осем и ще си легнала .."

 95. 95 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Айде пак! Защо трябва всяка неделя да чета какво става с руската 5 колона в България?
  —цитат от коментар 23 на Ronald Reagan


  Дневник се превърна в орган на БСП.

 96. 96 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 113 Неутрално

  На къде отива? Дано да е към пълно затриване. Само тогава можем да "рестартираме" държавата.

 97. 97 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Победа на путлеризма в една отделно взета държава от ЕС.

 98. 98 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  На където и да е, стига да отиде и да не се връща вече.

 99. 99 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  В Германия има закон , който забранява на партии да имат нацистка идеология и да възхваляват Хитлер и неговото управление.
  В Италия също има подобен закон , който забранява партии с фашистки уклон , които да възхваляват Мусолини и неговото управление.

  В Германия и Италия звучи фантастично и даже не можем да си представим да съществуват партии , които официално да се определят като наследници на тоталитарни партии като нацистката партия в Германия или фашистката в Италия.
  В България, обаче това е възможно. БСП дори не крие , че е наследник на тоталитарната партия БКП, която в продължение на 45 години осъществяваше престъпна тоталитарна диктатура, довела до хиляди жертви и отнемане свободите на българските граждани.
  В България трябва да се приеме закон ,които да забранява партии, които се провъзгласяват за наследник на тоталитарната партия БКП и които да възхваляват нейното престъпно тоталитарно управление. Ако има такъв закон , БСП попада под неговите удари и трябва незабавно да бъде закрита и забранена.

 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  На къде отива? Дано да е към пълно затриване. Само тогава можем да "рестартираме" държавата.
  —цитат от коментар 96 на JsT


  Вместо да чакаме БСП да се самозатрие , както писах в пост 99, трябва да се приеме закон за забрана на посткомунистически партии , наследници на тоталитарната БКП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK