Карантина или активно мероприятие: какво следва след прекратената визита на президента в Естония

Керсти Калюлайд публикува снимка с Радев, на която и двамата са с маски.

© Фейсбук/Керсти Калюлайд

Керсти Калюлайд публикува снимка с Радев, на която и двамата са с маски.Управляващите и президентът влязоха в нов сблъсък във вторник по неочакван повод - контактен ли е Румен Радев със заразен с коронавирус, ще бъде ли под карантина и защо е заминал за Естония, ако е знаел за това. Темата предизвика много въпроси, а отговорите на някои от най-важните все още липсват.


Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че Радев е бил информиран в неделя (18 октомври) за разболелия се началник на ВВС без да уточни кога точно е станало това. От обясненията му се разбра, че новината е била съобщена на президента от началника на отбраната ген. Емил Ефтимов, а не е от служител на РЗИ. Не се разбра дали е бил приложен и как редът за "близко контактно лице" преди отпътуването на Радев за Естония в понеделник. Но в друг отговор Ангелов съобщи, че президентът ще бъде поставен под карантина след завръщането му в България, защото мерките важат за всички граждани.


При пристигането си президентът пък обяви скандала за "активно мероприятие" на "доброжелатели" без да коментира кои и защо. Той избегна журналистическите въпроси и също не се разбра кога точно е научил, че генерал-майор Димитър Петров, с когото са били на събитие в петък (16 октомври), е заразен, дали и какви мерки е предприел, защо е взел решение да замине за Естония, както и дали и кога е бил търсен от РЗИ, за да бъде карантиниран като "близък контактен". Радев показа само отрицателен PCR тест от понеделник следобед, направен в Талин.
Няколко часа след изказванията на Ангелов и на Радев все още няма официална информация дали президентът наистина е поставен под карантина, за какъв период и направен ли му е нов тест.


Как беше прекратено посещението и разминаване между президентите


Темата започна с изненадващото прекратяване на официалната визита на Румен Радев в Естония на втория от три планирани дни.


За прекратяването се разбра минути преди срещата му с президента на балтийската страна Керсти Калюлайд във вторник (20 октомври), за която в Талин имаше подготвено официално посрещане. От прессекретариата на българския президент обявиха, че двамата са провели телефонен разговор сутринта и са решили посещението да бъде прекъснато заради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.


Минути по-късно обаче Керсти Калюлайд съобщи във фейсбук, че визитата е прекъсната, тъй като българският държавен глава е бил контактен със заразен с коронавирус, но не уточни за кого става въпрос. Заради това Радев не е участвал и в официална вечеря по инициативата "Три морета" в понеделник вечерта.


Естонският президент написа още, че българската делегация е карантинирана в хотела си.


Официалната делегация на президента и българските журналисти бяха настанени в два различни хотела. От "Дондуков" 2 отрекоха делегацията да е била карантинирана, по неофициална информация екипът на държавния глава дори се е разхождал преди излитането. Журналистите също не бяха карантинирани.


Самолетът излетя от Талин около 15.30 часа и кацна в София около 18 часа. При пристигането Радев също заяви, че никой не е поставян под карантина.


Едно неясно изречение


Първоначално след публикацията на Керсти Калюлайд нямаше реакция от българската страна, но по-късно (малко след 15 часа) от прессекретариата разпространиха кратко съобщение, което започва така:


"Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус."


Това изречение не внесе повече яснота по темата, а напротив.


И информацията дойде от медии (кой е заразеният - причина за проблема) и от здравния министър на негов брифинг в Ловеч в 17 часа. Най-ключовото в обяснението на Костадин Ангелов беше, че държавният глава е бил уведомен още в неделя от началника на отбраната, че е "контактен с генерал Петров", който е заразен. (Част от изказването му вижте във видеото)Здравният министър съобщи още, че Радев ще бъде тестван на летището в София, а "докато излязат резултатите от PCR теста, той ще бъде поставен под карантина".


"Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с COVID-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония", каза Радев пред журналисти при пристигането си в София. Той заяви, че е в чудесна форма и няма симптоми и не отговори на въпроси на медиите. (Вижте пълното изказване във видеото)Под карантина е другият контактен с командира на ВВС - министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който има един отрицателен PCR тест, но ще си прави втори. По непотвърдена информация именно от Каракачанов в България се е разбрало за състоянието на ген. Петров. Пред "Нова телевизия" той уточни, че шефът на ВВС се е почувствал зле в събота (17 октомври) и на следващия ден си е направил тест, който е бил положителен. Според военния министър всички, които са имали контакт с ген. Петров, са били предупредени, но не уточни кога е станало това и как.


Какво е и не е ясно


- Кога точно в неделя президентът е научил за заразения генерал


От "Дондуков" 2 не отговориха на въпроси на "Дневник" по темата.


- На какво се дължи преценката му в неделя, че контактът не е рисков за него и че няма нужда да се самоизолира ("Близки контактни лица" на заразени се поставят под карантина по преценка на РЗИ и след уведомяване от неин представител. Ако това не е направено е преценка на всеки какво да предприеме, но няма нормативни задължения)


- Защо не е информирал организаторите в Талин, пътуващите в делегацията и защо решава да не отмени визитата


Естония не изисква PCR тест при влизане в страната на български граждани.


- Уведомен ли е бил в неделя президентът от РЗИ, че е контактен и че официално ще бъде поставен под карантина


- Ако не е бил уведомен в неделя, направено ли е това от РЗИ в следващите дни и кога


По неофициална информация на "Дневник" едва във вторник екипът на Радев е получил обаждане от инспекцията, но то е, че той трябва да се тества.


- Откъде в Талин са получили информация за контакта на българския президент


По неофициална информация в Талин са научили за контакта му с позитивен от трети лица, но няма потвърждение кой ги е информирал. От коментара на Радев остава впечатлението, че са някои от политическите му противници.


След като в Естония са научили той се е тествал за успокоение на другите участници в срещите.


- Кой е взел решение за прекратяване на визитата - българска или естонска страна или двете заедно


- Тестван ли е вече президентът в България


От екипа му се разбра, че във вторник не е бил тестван в Естония, а самият той съобщи, че има два отрицателни теста в рамките на седмица - миналия вторник преди посещението му в Гърция и преди ден - от Естония, и спазва всички мерки. Според екипите на медиите на летището - президентът не е тестван от РЗИ, а по информация на Би Ти Ви е имало екип и на болница "Лозенец".


- Под карантина ли е президентът и ще се самоизолира ли, докато чака резултати от тест


Държавният глава си тръгна от летището в София, а от прессекретариата му не отговарят дали е под карантина или се е самоизолирал. Няма такава информация и от РЗИ.


Контактен ли е президентът


Според информация на екипа на Радев по време на събитие президентът се е поздравил с ген. Димитър Петров два дни преди положителния му тест. От снимките на честването на първия боен полет на авиацията се вижда, че те са на близко разстояние на открито и без маски.


Кадър от церемонията, на която ген. Димитър Петров стои до Румен Радев.

© Прессекретариат на Държавния глава

Кадър от церемонията, на която ген. Димитър Петров стои до Румен Радев.


В заповед на здравния министър е записано, че "всички близки контактни" на доказано заразен се поставят под карантина в дома или на друго, посочено от тях място, в продължение на 14 дни. В нея се уточнява, че близък контакт включва съжителство в едно домакинство с пациент с COVID-19 или директен физически контакт с него, престой в затворено помещение, директен (лице в лице) контакт с пациент на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 минути, пътуване в самолет в близост с друго лице с коронавирус и т.н.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK