"Демократична България" иска паралелно преброяване на резултатите от изборите

"Демократична България" иска паралелно преброяване на резултатите от изборите

© Георги КожухаровДванадесет инициативи за честността на изборния процес предлага "Демократична България". Сред тях е публична платформа, в която застъпници и наблюдатели да публикуват резултатите от протоколите на секционните избирателни комисии, за да даде възможност за паралелно преброяване. В момента платформата се разработва и ще бъде представена публично.


"Освен това имаме подготвен инструмент за мониторинг на качените от Централната избирателна комисия протоколи в реално време с цел откриване на модификации", съобщи съпредседателят на обединението Христо Иванов във фейсбук.


Инициативите на "Демократична България" са отворени и за други заинтересовани страни. По неофициална информация обаче обединението не участва в среща за изборния процес днес, инициирана от т.нар. Отровно трио.
Сред инициативите са подготовка на експерти, които да участват в независим одит на машините за гласуване; разяснителна кампания за гласуването с машини; натиск за навременна и ефектива организация на изборите в чужбина; информационна кампания за гласуването по настоящ адрес; натиск срещу контролирания и купен вот.


"Настояваме за открит, равнопоставен и честен предизборен дебат и гарантиране на повече безплатни формати в обществените медии, както и за осигуряване на такива в частните медии, така че да имаме информиран избор и висока активност, които да не са предопределени от парите за политическа реклама, която отделните участници могат да осигурят. Всяко платено съдържание в медиите трябва да бъде ясно маркирано", пише още Иванов. От "Демократична България" искат подробно да се съобщава кой е поръчал дадено социологическо изследване, както и да няма език на омразата в предизборната кампания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK